Σελίδες

Τετάρτη 26 Ιουνίου 2013

Future Library: Εκδήλωση στη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Καρπενησίου


 Με τη Βίκυ Στέκα, από το Κέντρο Πρόληψης Ν. Ευρυτανίας ''Αλκυόνη''.

 Συζήτηση για το παιδικό βιβλίο: από την αρχική ιδέα μέχρι το ράφι της βιβλιοθήκης - στάδια και επαγγέλματα που εμπλέκονται. Κατόπιν, παρουσίαση του βιβλίου ''Η μάχη της οδοντόβουρτσας''.
 
 Φτιάχνουμε με τα παιδιά το δικό μας παραμύθι...

 Ζωγραφική και παιχνίδι για το τέλος!

Όλα πήγαν καλά! :)

''Στις βιβλιοθήκες, ο κόσμος είναι πολύχρωμος''. Η Ράνια Μπουμπουρή συμμετέχει στην καλοκαιρινή εκστρατεία ανάγνωσης και δημιουργικότητας του Future Library, σε συνεργασία με τη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Καρπενησίου και το Κέντρο Πρόληψης ''Αλκυόνη'':

Σάββατο 29 Ιουνίου, 12:00-14.00 το μεσημέρι
Το βιβλίο της εβδομάδας: Η μάχη της οδοντόβουρτσας
Η συγγραφέας Ράνια Μπουμπουρή παρουσιάζει στα παιδιά ένα παραμύθι και κατόπιν φτιάχνουν μαζί ένα δικό τους παραμύθι.

http://summer.futurelibrary.gr/%cf%80%ce%b5%cf%81%ce%b9%cf%86%ce%b5%cf%81%ce%b5%ce%b9%ce%b1-%cf%83%cf%84%ce%b5%cf%81%ce%b5%ce%b1%cf%82-%ce%b5%ce%bb%ce%bb%ce%b1%ce%b4%ce%b1%cf%82/%ce%b4%ce%b7%ce%bc%ce%bf%cf%83%ce%b9%ce%b1-%ce%ba%ce%b5%ce%bd%cf%84%cf%81%ce%b9%ce%ba%ce%b7-%ce%b2%ce%b9%ce%b2%ce%bb%ce%b9%ce%bf%ce%b8%ce%b7%ce%ba%ce%b7-%ce%ba%ce%b1%cf%81%cf%80/

Συνδιοργάνωση με το Κέντρο Πρόληψης Περιφερειακής ενότητας Ευρυτανίας «Αλκυόνη»

Για παιδιά 5-7 ετών, μέχρι 25 παιδιά. Με προεγγραφή. Στο παιδικό τμήμα της Βιβλιοθήκης.

 
 
 
 
 

Δευτέρα 24 Ιουνίου 2013

Οι Γκρίσα: Σκιές και οστά (βιβλίο Ι)

Η βιβλιοπαρουσίασή μου αναρτήθηκε στο www.diastixo.gr στις 24/06/2013:

 
ΓΚΡΙΣΑ: ΣΚΙΕΣ ΚΑΙ ΟΣΤΑ
 
Δευτέρα, 24 Ιούνιος 2013 10:14

«Η λογοτεχνία του φανταστικού έχει συνδεθεί στο νου πολλών αναγνωστών με το περιβάλλον του Μεσαίωνα. Εγώ ήθελα ένα αλλιώτικο πολιτισμικό υπόβαθρο για τον κόσμο του βιβλίου μου. Και με έθελξε ο ρωσικός πολιτισμός, που διακρίνεται από εκπληκτική ομορφιά αλλά και βάρβαρη Ιστορία. Όσο περισσότερο τον εξερευνούσα, τόσο περισσότερο με ενέπνεε», δήλωσε σε συνέντευξή της η Λι Μπαρντούγκο, συγγραφέας της τριλογίας Οι Γκρίσα, το πρώτο μέρος της οποίας μόλις κυκλοφόρησε στα ελληνικά. Και πράγματι, σε όλο το βιβλίο πνέει ένας αέρας ρωσικός: από τα ονόματα και τα τοπωνύμια μέχρι τα γούνινα ενδύματα και τις τρόικες, από τα παγωμένα τοπία του Βορρά μέχρι το κβας και το καυτό τσάι από το σαμοβάρι.
 
Η πρωταγωνίστρια του βιβλίου, Αλίνα Σταρκόφ, ορφάνεψε μικρή σε έναν από τους πολυετείς πολέμους της χώρας της, της Ράβκα. Κι εστάλη για προστασία στο αρχοντικό του δούκα Κεραμσόφ, όπου έβρισκαν καταφύγιο πολλά ορφανά και χήρες του πολέμου. Εκεί γνωρίστηκε με ένα συνομήλικό της αγόρι, τον Μαλ Ορετσέφ. Κι έγιναν οι δυο τους αχώριστοι φίλοι, κι ήταν η φιλία αυτή που τους έδινε τη δύναμη να ξεχάσουν την ορφάνια τους και ν’ ατενίσουν το μέλλον με περισσότερη εμπιστοσύνη. Ώσπου, στο αρχοντικό του Δούκα κατέφθασαν τρεις Γκρίσα, για να εξετάσουν τα δύο παιδιά.
 
Το τι ακριβώς είναι οι Γκρίσα, η συγγραφέας δεν μας το παρουσιάζει μονοκοπανιά. Αφήνει να το ανακαλύψουμε σιγά σιγά. Τα ορφανά τούς θεωρούν μάγους, αλλά μάγοι δεν είναι. Κατέχουν, απλώς, τα μυστικά της Μικρής Επιστήμης. Και ψάχνουν όλη τη χώρα, εξετάζουν όλα τα παιδιά προκειμένου να ανακαλύψουν ποια από αυτά έχουν το χάρισμα των Γκρίσα, ώστε να τα στείλουν για ειδική εκπαίδευση και να ζήσουν, στο εξής, ζωή χαρισάμενη. Γιατί οι Γκρίσα είναι οι εκλεκτοί του έθνους: ζουν στα καλύτερα σπίτια, δεν πεινούν ούτε και κρυώνουν ποτέ σε μια χώρα ρημαγμένη από τους πολέμους, κατέχουν δυνάμεις που τους δίνουν ισχύ, ομορφιά και μακροζωία.
 
Μετά το σύντομο εισαγωγικό σημείωμα για την επίσκεψη των Γκρίσα στο αρχοντικό του Δούκα, η ιστορία αρχίζει να ξετυλίγεται σε πρωτοπρόσωπη αφήγηση και μπαίνουμε στο μυαλό και στην ψυχή της Αλίνα Σταρκόφ, η οποία πλέον είναι μια νεαρή βοηθός χαρτογράφου. Ενώ ο Μαλ έχει γίνει ανιχνευτής στο στρατό του Βασιλιά. Καταλαβαίνουμε, λοιπόν, ότι κανείς από τους δύο δεν κρίθηκε άξιος για Γκρίσα. Καταλαβαίνουμε, όμως, και κάτι άλλο. Ότι η πρωταγωνίστριά μας είναι βαθύτατα ερωτευμένη με τον παιδικό της φίλο. Κι αυτό είναι μεγάλο βάσανο. Γιατί εκείνος μεγαλώνοντας έχει γίνει κούκλος και μέγας καρδιοκατακτητής, ενώ εκείνη είναι μια αδιάφορη, καχεκτική κοπέλα που κανείς δεν γυρίζει να της ρίξει δεύτερη ματιά.
 
Το σκηνικό αλλάζει άρδην όταν ο Μαλ διατρέχει θανάσιμο κίνδυνο και η Αλίνα σπεύδει να τον σώσει. Ξάφνου, αποκαλύπτεται ότι η κοπέλα διαθέτει μία δύναμη μοναδική σ’ ολόκληρο το έθνος, μία δύναμη που μπορεί να σώσει το βασίλειο της Ράβκα από όλους τους εχθρούς. Και να διαλύσει επιτέλους το Διάσελο των Σκιών, μια έκταση γης βυθισμένη στο σκοτάδι, όπου παραμονεύουν φτερωτά τέρατα που ξεσχίζουν τους διαβάτες. Τότε, λοιπόν, παίρνει κοντά του την Αλίνα για εκπαίδευση ο Ντάρκλινγκ, ο υψηλότερος αξιωματούχος της Ράβκα μετά τον Βασιλιά, ένας υπεραιωνόβιος σκοτεινός άρχοντας με υπερφυσικές δυνάμεις. Αλλά ίσως οι σκοποί του να είναι πιο σκοτεινοί από τον ίδιο…
 
Η υπόθεση του μυθιστορήματος ρέει αβίαστα και η συνταγή μπορεί να είναι γνωστή, αλλά πάντως εκτελείται με επιτυχία: η μάχη του Καλού με το Κακό, όπου το Κακό δρα ορμητικά και βάσει τέλεια οργανωμένου σχεδίου, ενώ το Καλό προχωρεί ψαχουλευτά και ανασυντάσσει αναγκαστικά κάθε τόσο τις δυνάμεις του. Η σωστή αναλογία σε δόσεις φαντασίας, περιπέτειας και συναισθηματικών αναζητήσεων εγγυάται ότι το βιβλίο θα κρατήσει καλή συντροφιά στους νεαρούς αναγνώστες. Ο κόσμος της Λι Μπαρντούγκο είναι εξωπραγματικός μα πειστικός, διότι πέρα από τις υπερφυσικές δυνάμεις των ηρώων και τα φτερωτά τέρατα του Διάσελου, στο επίκεντρο της ιστορίας βρίσκεται κάθε στιγμή ο άνθρωπος: η μοναξιά του, η λαχτάρα του να βρει τη θέση του στον κόσμο, η ανάγκη του να είναι αποδεκτός, η αδημονία του ν’ αγαπήσει και ν’ αγαπηθεί.
 
Οι Γκρίσα: Σκιές και οστά (Βιβλίο 1) Λι Μπαρντούγκο μετάφραση: Ελένη Δασκαλάκη ΨυχογιόςΟι Γκρίσα: Σκιές και οστά (Βιβλίο Ι)
Λι Μπαρντούγκο
μετάφραση: Ελένη Δασκαλάκη
Ψυχογιός
376 σελ.
Τιμή € 14,40
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Σάββατο 22 Ιουνίου 2013

Νίκος Σαραντάκος: συνέντευξη στη Ράνια Μπουμπουρή

Η συνέντευξη αναρτήθηκε στο www.diastixo.gr το Σάββατο 22/06/2013:

ΝΙΚΟΣ ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ

Σάββατο, 22 Ιούνιος 2013 19:47

ΕΛΛΗΝΕΣ
ΝΙΚΟΣ ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ diastixo.gr
συνέντευξη στη Ράνια Μπουμπουρή
 
Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου «Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία» (https://sarantakos.wordpress.com/) είναι σημείο αναφοράς για όλους όσοι ασχολούνται επαγγελματικά με τη γλώσσα ή αγαπούν να εμπλουτίζουν τις γνώσεις τους στα γλωσσικά ζητήματα. Με το τελευταίο του βιβλίο, Οπωροφόρες λέξεις (Εκδόσεις Κλειδάριθμος), ο Νίκος Σαραντάκος προσκαλεί τον αναγνώστη σ’ ένα συμπόσιο ιστορικό, γλωσσικό, λογοτεχνικό και λαογραφικό, αφού παρουσιάζει την ιστορία κάθε καρπού, πώς έφτασε στα μέρη μας, την ετυμολογία των διαφόρων ονομασιών του, καθώς και την παρουσία του στη λογοτεχνία και στη λαογραφία.
 
Κύριε Σαραντάκο, στα τριάντα ένα κεφάλαια του βιβλίου σας διαβάζουμε για όλα τα γνωστά μας φρούτα και τους ξηρούς καρπούς. Ποιο απ’ όλα αυτά ήταν για σας το πιο ζουμερό από άποψη έρευνας; Ποιο σας απέφερε τους πιο αναπάντεχους καρπούς;
 
Κοιτάξτε, όλα τα κεφάλαια είχαν πολύ ενδιαφέροντα σημεία και σε πολλά από αυτά είχα αναπάντεχες ανακαλύψεις. Ίσως το πιο δύσκολο θέμα που αντιμετώπισα ήταν το πότε έφτασαν στα μέρη μας τα λεμόνια και τα πορτοκάλια – υπάρχουν σοβαροί μελετητές που υποστηρίζουν ότι οι αρχαίοι Έλληνες ήξεραν τα λεμόνια και ότι οι Βυζαντινοί γνώριζαν τα πορτοκάλια, ενώ η δική μου γνώμη (φυσικά και πολλών άλλων μελετητών) είναι ότι γνώριζαν οι μεν τα κίτρα και οι δε τα νεράντζια.
 
Πόσον καιρό περίπου σας πήρε η έρευνα για το βιβλίο σας; Νιώσατε κάποια στιγμή πελαγωμένος από τον όγκο των πληροφοριών που είχατε συλλέξει;
 
Δεν μπορώ να υπολογίσω με ακρίβεια τον χρόνο, επειδή κάνω παράλληλα πολλά πράγματα. Επίσης, πολλά άρθρα του βιβλίου τα είχα γράψει σε μια πρώτη μορφή για το ιστολόγιό μου, σε ανύποπτο χρόνο ή τουλάχιστον πολύ πριν αποφασίσω να γράψω το συγκεκριμένο βιβλίο και πριν το συζητήσω με τον εκδότη. Ο όγκος των πληροφοριών δεν ήταν πρόβλημα, αφού δεν επιδίωξα να καλύψω εξαντλητικά τον κάθε καρπό, κάτι που ασφαλώς σε ορισμένες περιπτώσεις θα επέβαλλε να γραφτεί ολόκληρο βιβλίο αντί για άρθρο 5-10 σελίδων.
 
Η διαδικασία της συγγραφής κρύβει πολλά και διάφορα άγχη. Ποιο ήταν για σας το μεγαλύτερο;
 
Σε συνάρτηση με την προηγούμενη ερώτηση, το μεγαλύτερο άγχος μάλλον ήταν πώς να δαμάσω το άφθονο υλικό που είχα και πώς να διαλέξω κάθε φορά τα πιο εκλεκτά και χυμώδη κομμάτια – αλλιώς, υπήρχε ο κίνδυνος κάποια κεφάλαια να παραμακρύνουν.
 
Κάποιο ευτράπελο που να σας συνέβη όσο συλλέγατε το υλικό ή γράφατε το βιβλίο;
 
Τις αμέσως επόμενες μέρες μετά την κυκλοφορία των Οπωροφόρων λέξεων, αρκετοί φίλοι παρατήρησαν με χιούμορ ότι ο εκδότης είχε διαλέξει τον κατάλληλο επιμελητή για ένα τέτοιο βιβλίο. Όσο κι αν μοιάζει απίστευτο, ενώ με τον Δημοσθένη Κερασίδη είχα εξαιρετικά καλή συνεργασία και χάρηκα τον επαγγελματισμό και το μεράκι του, δεν είχα προσέξει πως το επώνυμό του ήταν «σημαδιακό» – κι ο ίδιος απέφυγε να το σχολιάσει, ίσως για να μην του καταλογιστεί μεροληψία υπέρ των κερασιών!
 
Κάποια ζουμερή πληροφορία που ανακαλύψατε μετά την έκδοση και θα θέλατε οπωσδήποτε να τη συμπεριλάβετε στη δεύτερη έκδοση;
 
Φοβάμαι τις προσθήκες στη δεύτερη έκδοση αν δεν είναι απολύτως αναγκαίες, με την έννοια ότι αισθάνομαι πως αδικώ τους αναγνώστες της πρώτης έκδοσης. Ωστόσο, στο διάστημα που μεσολάβησε από τότε που παρέδωσα το χειρόγραφο μέχρι τότε που ο εκδότης άρχισε τις διαδικασίες για την έκδοση ανακάλυψα όντως μια ζουμερή πληροφορία, όπως λέτε, που ενσωμάτωσα στο βιβλίο: ήταν το κείμενο του εκδότη Γ. Φέξη, ο οποίος το 1902 παρομοίαζε το επάγγελμα του εκδότη με την μπανάνα (την βανάναν, όπως την έλεγε) την οποία όλοι γνωρίζουν αλλά πολύ λίγοι έχουν φάει!
 
Γέλασα πολύ με αυτή τη λέξη, τη «βανάνα». Ποια θεωρείτε εσείς την πιο αστεία λέξη του βιβλίου;
 
Στο ίδιο πνεύμα με τη «βανάνα» μπορώ να αναφέρω το «ανανάσιον» (ο καθαρευουσιάνικος ανανάς) ή το «ημεροκόμαρον» (πρόταση του Κοραή για τη φράουλα). Μια λέξη που ίσως άξιζε να καθιερωθεί είναι η «αγριόφραπα» – έτσι ονόμασαν το γκρέιπ φρουτ οι πρώτοι που το καλλιέργησαν πειραματικά στη χώρα μας, αλλά επειδή ο καρπός δεν κυκλοφόρησε στο εμπόριο η ονομασία δεν έπιασε. Και να σκεφτεί κανείς ότι και στα αγγλικά η ονομασία θεωρήθηκε αδόκιμη και έγιναν προσπάθειες να αλλάξει, αλλά βέβαια κατόπιν εορτής, όταν είχε πια ριζώσει.
 
Σχεδιάζετε ένα ανάλογο συγγραφικό ταξίδι στον κόσμο των λαχανικών, όπως αναφέρετε στον επίλογό σας, ή είναι πολύ νωρίς ακόμη;
 
Το βέβαιο είναι ότι έχω μαζέψει υλικό και έχω γράψει και μερικά άρθρα για κάποια λαχανικά (π.χ. ντομάτα και αγγούρι, που έτσι κι αλλιώς θα μπορούσαν να συμπεριληφθούν και στα οπωρικά, αφού από βοτανική άποψη είναι φρούτα). Όμως ακόμα είναι νωρίς.
 
Κάθε πρωί, οι φίλοι του ιστολογίου σας λαμβάνουν ειδοποίηση στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο τους για την καινούργια σας ανάρτηση, η οποία συνήθως είναι πλούσια και χορταστική. Πότε προλαβαίνετε;
 
Α, χαίρομαι που σας αρέσουν τα άρθρα του ιστολογίου! Κατά σύμπτωση, βλέπω τώρα ότι το ιστολόγιο έχει συμπληρώσει 52 μήνες ζωής και έχει δημοσιεύσει 1.612 άρθρα, δηλαδή κάτι παραπάνω από ένα κάθε μέρα. Παραδέχομαι ότι η καθημερινή δημοσίευση άρθρου είναι μεγάλο ζόρι, αλλά, από την άλλη μεριά, το αγώι ξυπνάει τον αγωγιάτη. Πάντως, όταν χρειάζεται, κάνω διακοπές λίγων ημερών.
 
Αν κάποιος κατέβαζε ένα διακόπτη και μέναμε όλοι χωρίς διαδικτυακή σύνδεση, πώς θα αναπληρώνατε την καθημερινή επικοινωνία με τους φίλους του ιστολογίου σας; Φαντάζεστε πλέον τη ζωή σας χωρίς την επικοινωνία αυτή;
 
Πολλούς από τους φίλους του ιστολογίου τούς έχω γνωρίσει και στην «πραγματική» ζωή, με κάποιους έχουμε γίνει και φίλοι. Έπειτα, δεν είναι μόνο το ιστολόγιο, είναι και τα κοινωνικά μέσα, είναι και η ιδιωτική επικοινωνία με ηλεμηνύματα. Φαντάζομαι πως αν κάποιος κατεβάσει αυτόν τον διακόπτη που λέτε, όλοι εμείς θα πάθουμε μεγάλο σοκ για ένα διάστημα, αν και κάτι άλλο θα βρούμε τελικά.
 
Ποια ήταν η αφορμή για να δημιουργήσετε το ιστολόγιό σας;

Κοιτάξτε, εγώ είχα από το 1997 τις δικές μου ιστοσελίδες, που ακόμα τις διατηρώ στη διεύθυνση www.sarantakos.com. Εκεί ανέβαζα άρθρα, αρκετά συχνά μάλιστα, αλλά μου έλειπε η αναπληροφόρηση (feedback που λέμε). Όταν τον Δεκέμβριο του 2008 έγραψα ένα άρθρο «επικαιρότητας» για το παραποιημένο ρητό του Ισοκράτη, άρθρο που έγινε πρωτοσέλιδο σε μεγάλη καθημερινή εφημερίδα (για το ρητό εκείνο που ξεκινάει «Η δημοκρατία μας αυτοκαταστρέφεται…»), και το άρθρο αυτό αναδημοσιεύτηκε ευρέως, διαπίστωσα από πρώτο χέρι τη δύναμη της αλληλεπίδρασης. Κι έτσι, όταν λίγο αργότερα κάποιοι καλοί φίλοι με προτρέψανε να ανοίξω δικό μου ιστολόγιο, ήταν εύκολο να υποκύψω στον πειρασμό.

Οπωροφόρες λέξεις Νίκος Σαραντάκος Κλειδάριθμος

Οπωροφόρες λέξεις
Νίκος Σαραντάκος
Κλειδάριθμος
206 σελ.
Τιμή € 13,50











Πηγή: http://www.diastixo.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=1356:nikos-sarantakos&catid=36:ellines&Itemid=101

Παρασκευή 14 Ιουνίου 2013

Μίνι συνέντευξη στο ιστολόγιο ''Αγαπημένα παιδικά βιβλία''

H συγγραφέας Ράνια Μπουμπουρή θυμάται παιδικά καλοκαίρια και προτείνει βιβλία!
"Λοιπόν, κλείσε τα μάτια και σκέψου... εσύ παιδί... μια όμορφη καλοκαιρινή μέρα... κράτα την
εικόνα... και πες μας...

Αγαπημένη μυρωδιά:
Οι ακακίες από το δρόμο και ο ολάνθιστος ανθόκηπος της μαμάς μου.
Αγαπημένη γεύση:
Οι φράουλες και οι ντομάτες από τον κήπο μας, που τις κόβαμε και τις τρώγαμε ζεστές ζεστές από τον ήλιο, χωρίς να τις πλύνουμε.
Αγαπημένο χρώμα:
Το γαλαζοπράσινο των ευρυτανικών βουνών.
Αγαπημένος τόπος:
Καρπενήσι.
Αξέχαστη σκανταλιά:
Με τον Δημήτρη, το συνομήλικό μου γειτονόπουλο, που όταν μας έβλεπαν τα άλλα παιδιά έπρεπε οπωσδήποτε να παίζουμε αγορίστικα παιχνίδια, π.χ. να κατασκευάζουμε τόξα και βέλη από τα κλαριά του κήπου, με την πρώτη ευκαιρία όμως κρυβόμασταν στην πίσω αυλή και πλέκαμε με τις ώρες.
Ή με τις αδελφές μου, που τρυπώναμε τα καλοκαιριάτικα απογεύματα στο προαύλιο του δημοτικού σχολείου για να παίξουμε στις κούνιες ενώ απαγορευόταν, και τρέχαμε να κρυφτούμε στις ξαφνικές εφόδους του διευθυντή.
Αγαπημένο βιβλίο σαν παιδί:
Δε θυμάμαι αν είχα διαβάσει πρώτα το Μεγάλο περίπατο του Πέτρου ή το Καπλάνι της βιτρίνας, πάντως τα διάβαζα εναλλάξ και τα δύο: μόλις τελείωνα το ένα, άρχιζα το άλλο και πάλι από την αρχή, αμέτρητες φορές.

Εντάξει, τώρα μπορείς να επιστρέψεις στο σήμερα!
Πρότεινέ μας αγαπημένα βιβλία, για να γεμίσουν οι καλοκαιρινές μέρες των παιδιών χρώματα, λέξεις και όνειρα!

Αχ, αυτοί οι γονείς, του Μάκη Τσίτα (Εκδ. Ψυχογιός):
http://www.biblionet.gr/book/186705/Τσίτας,_Μάκης/Αχ,_αυτοί_οι_γονείς 



Το πρώτο Χμ που είδα! της Κατερίνας Κρις (Εκδ. Κέδρος):
http://www.biblionet.gr/book/180779/Κρις,_Κατερίνα/Το_πρώτο_Χμ_που_είδα! 








Το χαμόγελο της Σεμέλης, της Μαρίνας Μιχαηλίδου-Καδή (Εκδ. Πολιτιστικό

Ίδρυμα Τραπέζης Κύπρου):
http://www.biblionet.gr/book/177886/Μιχαηλίδου_-_Καδή,_Μαρίνα/Το_χαμόγελο_της_Σεμέλης 







Ένα μεγάλο ευχαριστώ στη συγγραφέα Ράνια Μπουμπουρή.
Ας δούμε τώρα δυο από τα δικά της βιβλία που έχω αγαπήσει πολύ!

Η μάχη της οδοντόβουρτσας (Εκδόσεις Ψυχογιός)
Η Μαριτίνα βαριέται φοβερά το πλύσιμο των δοντιών. Ώσπου, ένα βράδυ, βλέπει ένα παράξενο όνειρο. Η αρχοντοπούλα Οδοντόβουρτσα κινδυνεύει να χάσει τον αγαπημένο της πρίγκιπα Χαμόγελο, επειδή η κυρα-Ουλίτιδα τον προορίζει για την κόρη της, την Τερηδόνα. Τι λέτε πως θα κάνει η Μαριτίνα; Ένα βιβλίο που θα πείσει τα παιδάκια να βουρτσίζουν τα δοντάκια τους.



Στο αυτοκίνητο δεν σε αγαπώ (εκδόσεις Ψυχογιός)
Η Παναγιώτα είναι πολύ γλυκό παιδί. Κάθε φορά που μπαίνει στο αυτοκίνητο, όμως, θυμώνει. Κι αυτό γιατί δεν της αρέσει να κάθεται στο παιδικό κάθισμά της, ούτε να φορά τη ζώνη ασφαλείας. Θα προτιμούσε να κάθεται στην αγκαλιά της μαμάς της, αλλά οι γονείς της ούτε που να το ακούσουν. Ποιος θ’ αλλάξει γνώμη στον άλλο τελικά;
Ένα βιβλίο που θα πείσει τα άτακτα παιδάκια να τηρούν τους κανόνες οδικής ασφάλειας.
 
 
 
 

Πέμπτη 13 Ιουνίου 2013

Παγκόσμια ημέρα κατά των ναρκωτικών με δραστηριότητες για παιδιά



«ΑΛΚΥΟΝΗ»

 ΚΕΝΤΡΟ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΤΩΝ ΕΞΑΡΤΗΣΕΩΝ &

ΠΡΟΑΓΩΓΗΣ ΤΗΣ ΨΥΧΟΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ

Π.Ε. ΕΥΡΥΤΑΝΙΑΣ

Αγγέλων 1 - 36100 Καρπενήσι

Τηλ. 2237022904 - Fax 2237022907


www.alkyoni.gr

σε συνεργασία με τον  Ο.ΚΑ.ΝΑ.

                                                                                                                                                                                                                               

Καρπενήσι,  11-06-2013
Α.Π.:53   
                                                                                 
                                         
ΘΕΜΑ: «Πρόγραμμα δράσεων για τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας κατά των Ναρκωτικών»

 

Το Κέντρο Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας Π.Ε. Ευρυτανίας «Αλκυόνη» με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών διοργανώνει μια σειρά δράσεων από την Τετάρτη 26 Ιουνίου έως και την Δευτέρα 1 Ιουλίου 2013.

 Οι φετινές δράσεις για τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας κατά των Ναρκωτικών θα πραγματοποιηθούν με τη συνεργασία και τη συμβολή τοπικών φορέων, όπως η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Καρπενησίου και ο Ορειβατικός Σύλλογος Καρπενησίου. Οι δράσεις απευθύνονται κυρίως σε παιδιά και αφορούν τόσο το παιδικό βιβλίο και τη συμβολή του στην πρόληψη, όσο και σε εναλλακτικές αθλητικές δραστηριότητες.

 Πρόγραμμα δράσεων

 

Τετάρτη 26 Ιουνίου 2013 10:30-12:00

Διαβάζουμε το βιβλίο «Η παλέτα των συναισθημάτων», Έρα Μουλάκη, εκδ. Κέδρος, ζωγραφίζουμε συναισθήματα, εκθέτουμε τις ζωγραφιές μας και τελειώνουμε με παιχνίδι.

Συνδιοργάνωση με τη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Καρπενησίου.

Για παιδιά 6-8 ετών, μέχρι 15 άτομα. Δηλώσεις συμμετοχής στο τηλέφωνο της Βιβλιοθήκης : 2237080269.
 

Σάββατο 29 Ιουνίου 2013 12:00-14:00

Εισήγηση από τη συγγραφέα Ράνια Μπουμπουρή «Παιδικό βιβλίο: Από την ιδέα μέχρι το ράφι της βιβλιοθήκης»

Στη συνέχεια η συγγραφέας παρουσιάζει στα παιδιά το παραμύθι «Η μάχη της οδοντόβουρτσας»  και κατόπιν φτιάχνουν μαζί ένα δικό τους παραμύθι.

Συνδιοργάνωση με τη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Καρπενησίου.

Για παιδιά 5-7 ετών, μέχρι 25 παιδιά. Δηλώσεις συμμετοχής στο τηλέφωνο της Βιβλιοθήκης: 2237080269.

Κυριακή 30 Ιουνίου 2013 8:30 Πεζοπορία με τον Ορειβατικό Σύλλογο Καρπενησίου. Διαδρομή: Αθλητικό Κέντρο – Κεφαλόβρυσο

(Δηλώσεις συμμετοχής  από Δευτέρα 17 Ιουνίου ως Πέμπτη 27 Ιουνίου στο Κέντρο Πρόληψης, στο τηλ.: 2237022904 και ώρες 09:00-14:00).

Δευτέρα 1 Ιουλίου 2013 10:30-12:00

Διαβάζουμε το βιβλίο «Η παλέτα των συναισθημάτων», Έρα Μουλάκη, εκδ. Κέδρος, ζωγραφίζουμε συναισθήματα, εκθέτουμε τις ζωγραφιές μας και τελειώνουμε με παιχνίδι.

Συνδιοργάνωση με τη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Καρπενησίου.

Για παιδιά 6-8 ετών, μέχρι 15 άτομα. Δηλώσεις συμμετοχής στο τηλέφωνο της Βιβλιοθήκης : 2237080269.

                                    Η επιστημονική ομάδα του Κέντρου Πρόληψης «Αλκυόνη»

Δευτέρα 10 Ιουνίου 2013

Η ''Μάχη της οδοντόβουρτσας'' στα ευπώλητα των βιβλιοπωλείων ΕΥΡΙΠΙΔΗΣ

 
 
Αν και κυκλοφόρησε στα μέσα του μήνα, η Μαριτίνα με τη Μάχη της οδοντόβουρτσας κατάφερε να τρυπώσει στα ευπώλητα των βιβλιοπωλείων ΕΥΡΙΠΙΔΗΣ για το Μάιο!

Βιβλία για παιδιά
1. Το ημερολόγιο μιας ξενέρωτης 5, Ρέιτσελ Ρενέ-Ράσελ, εκδόσεις Ψυχογιός
2. Αλφαβητάρι με γλωσσοδέτες, Ευγένιος Τριβιζάς, εκδόσεις Μεταίχμιο
3. Το ημερολόγιο ενός σπασίκλα 7, Τζεφ Κίνι, εκδόσεις Ψυχογιός,
4. Αν σου πέσει ένα βουβάλι στο κεφάλι - Το τραγούδι της αισιοδοξίας, Ευγένιος Τριβιζάς, εκδόσεις Μεταίχμιο
5. Αυτό το ελάφι είναι δικό μου, Όλιβερ Τζέφερς, εκδόσεις Ίκαρος
6. Η μάχη της οδοντόβουρτσας, Ράνια Μπουμπουρή, εκδόσεις Ψυχογιός

7. Ντετέκτιβ Κλουζ (σειρά), Γίργκεν Μπανσέρους, εκδόσεις Μεταίχμιο
8. Τζερόνιμο Στίλτον (σειρά), εκδόσεις Κέδρος
9. Η φάλαινα που βγήκε στη στεριά, Karen Hayles, εκδόσεις Καλειδοσκόπιο
10. Οι περιπέτειες του Μάικ, Μαρί Κυριακού, εκδόσεις Ψυχογιός
 

Δευτέρα 3 Ιουνίου 2013

Νυχτερινό σχολείο, της Κ. Τζ. Ντόχερτι



Την περασμένη εβδομάδα κυκλοφόρησε το νεανικό μυθιστόρημα Νυχτερινό σχολείο
της Κ. Τζ. Ντόχερτι, από τις Εκδόσεις Μεταίχμιο, σε μετάφρασή μου:

Νυχτερινό σχολείο

Κ. Τζ. Ντόχερτι
μετάφραση: Ράνια Μπουμπουρή
Μεταίχμιο
504 σελ.
ISBN 978-960-566-034-5
Τιμή € 15,00

    


Όταν όλοι σου λένε ψέματα, ποιον θα εμπιστευτείς;

Η Άλι Σέρινταν είναι ένα μπερδεμένο κορίτσι. Η ζωή της βγήκε εκτός ελέγχου όταν ο αδελφός της
το έσκασε από το σπίτι. Οι γονείς της δε νοιάζονται καθόλου για κείνη - ούτε και για τίποτε
άλλο βέβαια. Και η αστυνομία μόλις τη συνέλαβε. Πάλι. Όταν τη στέλνουν εσώκλειστη
στην Κιμμέρια Ακαδημία, η Άλι νομίζει ότι βρίσκεται απλώς σε κάποιο αυστηρό
αριστοκρατικό σχολείο, σαν αναμορφωτήριο. Και ότι αρκεί να προσαρμοστεί για ένα διάστημα,
ώσπου να ξεθυμάνει η ιστορία. Μεγάλο λάθος.

Η Κιμμέρια Ακαδημία δεν είναι ένα συνηθισμένο σχολείο. Οι κανόνες εκεί είναι αλλόκοτοι
και αρχαϊκοί. Δεν επιτρέπονται υπολογιστές ούτε τηλέφωνα. Οι μαθητές αποτελούν ένα παράξενο
μείγμα ανθρώπων χαρισματικών, σκληρών και προνομιούχων. Κι ύστερα, υπάρχει το μυστικό
Νυχτερινό Σχολείο, μια κρυφή αδελφότητα γύρω από την οποία τηρείται άκρα μυστικότητα.

Μετά τον θάνατο μιας συμμαθήτριάς της στην καλοκαιρινή γιορτή, η Άλι αρχίζει ν' ανακαλύπτει
ότι το σχολείο και η οικογένειά της είναι μπλεγμένοι σε κάτι πολύ πιο σκοτεινό απ' ό,τι
θα μπορούσε ποτέ της να φανταστεί. Άραγε, γιατί της είπαν ψέματα οι δικοί της άνθρωποι;
Και ποιοι είναι οι εχθροί της;

Τι συμβαίνει, στ' αλήθεια, στην Κιμμέρια Ακαδημία;



Κυριακή 2 Ιουνίου 2013

Lapsus Κλάψους IX: Κι αν ασκώ, δεν εξασκώ



Διαβάστε το γλωσσικό σημείωμά μου για την εσφαλμένη χρήση του ρήματος ''εξασκώ'', στο ηλεκτρονικό περιοδικό BonusMallMag, τεύχος Ιουνίου 2013, σελίδες 16-17:

http://www.bonusmallmag.gr/015/


ή εδώ:


«Ουφ!» ξεφύσηξε η Βία. «Έσκασα στο τρέξιμο πάλι σήμερα. Τέτοιο μανίκι, ούτε στο χειρότερο εχθρό μου!»
«Σ’ εμένα τα λες;» είπε λαχανιασμένη δίπλα της η κολλητή της, η Εξουσία. «Κάθε μέρα, η ίδια ιστορία. Πού θα πάει αυτό;»

«Ψόφησα», κοντανάσανε η Δικηγορία λίγο παραπίσω. «Δεν αντέχω άλλο».

«Ούτε εγώ», συμπλήρωσε η Ιατρική, που της είχε φύγει ο πάτος στους κοιλιακούς. «Τόσα χρόνια στα θρανία, να μη σηκώνω κεφάλι, και βρέθηκα στα καλά καθούμενα να κάνω τον Σταλόνε».

«Για κοιτάξτε! Έρχεται και η Πολιτική με το Καθήκον», είπε η Βία.

«Όχι, που θα γλίτωναν!» γέλασε χαιρέκακα η Εξουσία. «Πάντα μαζί το στέλνουν αυτό το ζευγαράκι. Πού να ήξεραν ότι είναι τσακωμένοι από χρόνια…»

«Α, δεν πάει άλλο», ξεφύσηξε η Δικηγορία. «Όπου βρεθώ κι όπου σταθώ, θα το φωνάζω: σας παρακαλώ, καλοί μου άνθρωποι, μη μας εξασκείτε άλλο!»

«Ναι!» συμφώνησε η Ιατρική. «Μη μας εξασκείτε, αλλά να μας ασκείτε! Κάθε φορά που λέτε εξασκώ αντί γι’ ασκώ, εμείς βρισκόμαστε ως διά μαγείας να χτυπιόμαστε στο γήπεδο! Έλεος!»

Ας τους κάνουμε τη χάρη να το θυμόμαστε, λοιπόν: το ασκώ καλύπτει την έννοια του εξασκώ. Το αντίστροφο δεν ισχύει.
Εξασκώ/ούμαι = βελτιώνω την επίδοση (εξασκούμαι στο κολύμπι), εφαρμόζω θεωρητικές γνώσεις στην πράξη (εξασκούμαι στα αγγλικά). 
Ασκώ/ούμαι = εξασκώ/ούμαι (ασκούμαι στο κολύμπι, στα αγγλικά), αλλά και: ασχολούμαι συστηματικά με κάτι, κυρίως επαγγελματικά (ασκώ την ιατρική), κάνω χρήση δικαιώματος ή εκτελώ υποχρέωση (ασκώ έφεση, ασκώ καθήκοντα διευθυντή), εφαρμόζω ή επιβάλλω (ασκώ πίεση, βία).