Σελίδες

Δευτέρα 26 Μαΐου 2014

Παιδική χορωδία "Viva Voce"


Για την παιδική χορωδία "Viva Voce", τη βράβευσή της, 
την προσεχή της εμφάνιση και την επόμενη συνεργασία μας. 
Θερμά συγχαρητήρια σε όλους 
και ιδίως στον μαέστρο Θοδωρή Κωνσταντόπουλο!


Τρίτη 20 Μαΐου 2014

"Οι γονείς μου": κριτική


Η κριτική αναρτήθηκε στο ιστολόγιο Αγαπημένα Παιδικά Βιβλία στις 19-5-2014:

Ίσως το πιο αγαπημένο μου βιβλίο της Ράνιας Μπουμπουρή.
Τόσο γλυκό κι αληθινό. Τόσο παιδικό, μα και τόσο σοφό!
Ένα βιβλίο για τους γονείς μέσα από τα μάτια του παιδιού τους.
Και χαίρομαι πολύ που έχει για πρωταγωνιστή ένα μικρό αγόρι! 
Ένα βιβλίο για τα μικρά, καθημερινά, απίθανα πράγματα που κάνει ένας γονιός. Τα μικρά που θεωρούμε αυτονόητα και πιστεύουμε ότι  περνούν απαρατήρητα, αλλά έχουν τεράστια αξία και ειδικό βάρος στην καρδιά και το μυαλό ενός παιδιού.
Ένα υπέροχο βιβλίο για την αξία και το νόημα του να είσαι γονιός. Για την αξία του να είσαι εκεί, δίπλα τους, να τα βοηθάς να μεγαλώσουν και να γνωρίσουν τον κόσμο. Να είσαι εκεί και να φροντίσεις να είναι ευτυχισμένα και υγιή. Να τα αγαπάς και να τους δείχνεις έμπρακτα ότι νοιάζεσαι. Μικρά, καθημερινά επεισόδια από τη ζωή ενός παιδιού, μικρές πολύτιμες στιγμές, να μοιραστείς και να θυμάσαι. Και ναι, ίσως δεν είμαστε οι τέλειοι γονείς (αν υπάρχουν τέτοιοι) ούτε ίσως έχουμε τα τέλεια παιδιά (αν υπάρχουν τέτοια), αλλά είμαστε ο θησαυρός τους και είναι οι δικοί μας!
Το βιβλίο προτείνεται για ηλικίες 2-4 ετών. Έχει μια απλή, φωτεινή και πολύ όμορφη εικονογράφηση από τη Χρύσα Σπυρίδωνος, ενώ το ομοιοκατάληκτο κείμενο βοηθά πολύ τα μικρά παιδιά να παρακολουθήσουν την ιστορία.

Συγγραφέας: Ράνια Μπουμπουρή
Εικονογράφος: Χρύσα Σπυρίδωνος
Εκδόσεις: Ψυχογιός

Σάββατο 17 Μαΐου 2014

Πρόσκληση για εκδήλωση στον Ευριπίδη - Χαλάνδρι



Όμορφο σαββατιάτικο μεσημέρι στο Χαλάνδρι! 



Τον Αναστάση και τον Chris
-θα σ' το πω, για να χαρείς-
τους γνώρισα εντέλει.
Μου φάνηκαν καλά παιδιά,
έξυπνα, χαμογελαστά
και γλύκες - σκέτο μέλι! :)

[Γνωριμία με 2 νέους μικρούς μου φίλους!]





Παρασκευή 16 Μαΐου 2014

Journalists Acting για τη δημιουργία παιδικών-νεανικών βιβλιοθηκών

Το νεοσύστατο Δίκτυο Δημοσιογράφων Εθελοντών Journalists Act, με έδρα τη Θεσσαλονίκη, έχει ως πρώτο στόχο τη δημιουργία 10 πλήρως εξοπλισμένων παιδικών/νεανικών βιβλιοθηκών σε ακριτικές ή απομακρυσμένες περιοχές της Ελλάδας.

Η πρώτη από αυτές τις βιβλιοθήκες θα λειτουργήσει στην Κρανιά Γρεβενών, στα όρια της Βάλια Κάλντα, όπου μας έχει ήδη παραχωρηθεί θερμαινόμενος χώρος 80 τετραγωνικών μέτρων. Η βιβλιοθήκη, που στόχος είναι να λειτουργήσει τον Ιούνιο, θα εξυπηρετεί τα 30 παιδιά του χωριού: 10 μαθητές δημοτικού, 10 γυμνασίου και περίπου 10 παιδιά προσχολικής ηλικίας, σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωσή μας από τον δήμο.
Αναζητούμε όσους έχουν τη δυνατότητα να ενισχύσουν την προσπάθειά μας με τη διάθεση δωρεάν βιβλίων παιδικής-νεανικής λογοτεχνίας, γενικών γνώσεων, δραστηριοτήτων κ.λπ.
Ποιοι είμαστε
Οι πρωτοβουλίες του Δικτύου Journalists Act, η πρώτη από τις οποίες είναι η δημιουργία παιδικών βιβλιοθηκών, υλοποιούνται σε καθαρά εθελοντική βάση από δημοσιογράφους που επενδύουν προσωπικό χρόνο. Τα μέλη του Δικτύου (ο αριθμός των οποίων αυξάνεται διαρκώς) είναι, αλφαβητικά: Μπάμπης Γιαννακίδης// Πέπη Γιούλτση // Αλεξάνδρα Γούτα // Νικόλ Καζαντζίδου // 'Αννυ Καρολίδου // Αναστασία Καρυπίδου// Μαρία Κουζινοπούλου// Εύα Κουσιοπούλου// Μαρία Μαθιοπούλου//Σαπφώ Ματσιώρη// Ράνια Μπουμπουρή// Λίνα Μυλωνάκη// Σοφία Παπαδοπούλου// Εύη Σοφιανού// 'Ελσα Σπυριδοπούλου// Βασίλης Τερζόπουλος// Γεωργία Χατζηγεωργίου// Χαρούλα Χριστοδούλου.
Γιατί αναλαμβάνουμε αυτή την πρωτοβουλία
Σήμερα, εκατοντάδες παιδιά σε όλη την Ελλάδα, σε περιοχές κοντά στα σύνορα ή σε ορεινούς όγκους, είναι αναγκασμένα να κάνουν καθημερινά μεγάλες διαδρομές με το λεωφορείο, όχι μόνο για να παρακολουθήσουν τα μαθήματά τους στο σχολείο, αλλά ακόμη και για να χρησιμοποιήσουν έναν υπολογιστή ή να διαβάσουν ένα εξωσχολικό βιβλίο. Ιδίως σε ορεινές περιοχές, οι κακές καιρικές συνθήκες στη διάρκεια του χειμώνα καθιστούν συχνά αδύνατη ακόμη και την πρόσβαση σε περιοχές εκτός κοινότητας, με αποτέλεσμα να υπάρχει απομόνωση.
Λαμβανομένων υπόψη των παραπάνω, μοναδικό κίνητρό μας για τη δημιουργία των βιβλιοθηκών είναι το σκεπτικό ότι κανένα παιδί στην Ελλάδα δεν πρέπει να στερείται την πρόσβαση στη γνώση, μόνο και μόνο επειδή ο τόπος διαμονής του βρίσκεται μακριά από τα μεγάλα αστικά κέντρα.
Σε αυτή την προσπάθειά μας για τη στήριξη των παιδιών στις ακριτικές ή απομακρυσμένες περιοχές της χώρας μας, που με την πάροδο των ετών ερημώνουν, η βοήθεια όλων είναι πραγματικά πολύτιμη.

e-mail: journalists.act@gmail.com

Δευτέρα 12 Μαΐου 2014

Πρόσκληση για εκδήλωση στο βιβλιοπωλείο Παπασωτηρίου - The Mall


Συνάντηση και γνωριμία με μικρούς 
και μεγάλους αναγνώστες!




Αυτό το Σάββατο!



Νύχτα Μουσείων στο Ιστορικό Αρχείο της Εθνικής Τράπεζας



Δημιουργία των παιδιών σε χαρτοπολτό στο αίθριο του Μεγάρου Διομήδη, 
με τη συνοδεία μουσικής από την Ομάδα "έξΗ" του ΚΕΘΕΑ Στροφή, 
το Σάββατο 10/5/2014.

Για τις εκδηλώσεις:

Το Ιστορικό Αρχείο της Εθνικής Τράπεζας και το θεραπευτικό πρόγραμμαΚΕΘΕΑ Στροφή, σε συνεργασία με εικαστικούς και μουσικούς καλλιτέχνες και το Δίκτυο για τα Δικαιώματα του Παιδιού, διοργανώνουν εκδηλώσεις στο πλαίσιο της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων 2014 «Οι συλλογές των μουσείων μας ενώνουν».
Με αφορμή το θέμα του φετινού εορτασμού, το Ιστορικό Αρχείο της Εθνικής Τράπεζας παρουσιάζει για πρώτη φορά στο κοινό το εύρος των συλλογών που έχει στην κατοχή του, ενώ, ως χώρος δημιουργίας και κοινωνικής συνεύρεσης, συνδιαλέγεται με καλλιτέχνες που εμπνέονται από τις συλλογές αυτές. Παράλληλα, συνεργαζόμενο με πολιτιστικούς και κοινωνικούς φορείς (ΚΕΘΕΑ Στροφή, Δίκτυο για τα Δικαιώματα του Παιδιού), το ΙΑ/ΕΤΕ ανακαλύπτει και προτείνει τρόπους σύνδεσης της καλλιτεχνικής έμπνευσης με τον κοινωνικό προβληματισμό.
Σε αυτό το πλαίσιο προγραμματίζονται εκδηλώσεις για μικρούς και μεγάλους για το βράδυ του Σαββάτου 10 Μαΐου, από τις 6 το απόγευμα έως τα μεσάνυχτα, που περιλαμβάνουν εικαστικές εγκαταστάσεις, έκθεση πρωτότυπου υλικού αντλημένου από το Ιστορικό Αρχείο, εκθέσεις κούκλας και εικαστικών αντικειμένων, ξεναγήσεις, προβολή βίντεο και καλλιτεχνικές δράσεις.
Η είσοδος είναι ελεύθερη. Τηλέφωνο επικοινωνίας: 210.8807.799
ΦΙΛΟΞΕΝΟΥΜΕΝΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ Εικαστικοί Έλενα Ακύλα, Δημήτρης Αμελαδιώτης, Εν Φλω, Ανό Θεοδώρογλου, Κουκλοθίασος «Ο Τρελλός του Βασιλιά», Χρυσάνθη Κουμιανάκη, Κοσμάς Νικολάου, Βασίλης Παπατσαρούχας, Κώστας Ρουσσάκης, Μαρίνα Σιούτη, Μάγδα Ταμμάμ, Πύρρος Φαλέκας
Μουσικοί Η μπάντα της Στροφής, Ομάδα «έξΗ»
Πηγή: http://www.ddp.org.gr/2014/05/%CE%BD%CF%8D%CF%87%CF%84%CE%B1-%CE%BC%CE%BF%CF%85%CF%83%CE%B5%CE%AF%CF%89%CE%BD-%CF%83%CF%84%CE%BF-%CE%B9%CF%83%CF%84%CE%BF%CF%81%CE%B9%CE%BA%CF%8C-%CE%B1%CF%81%CF%87%CE%B5%CE%AF%CE%BF-%CF%84%CE%B7/

Κυριακή 11 Μαΐου 2014

Πέμπτη 8 Μαΐου 2014

Το λεξικό των Liddell & Scott σε δωρεάν εύχρηστη ψηφιακή έκδοση



Αναρτήθηκε στις Ψηφίδες, τον νέο δικτυακό τόπο του Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας, η Επιτομή του Μεγάλου Λεξικού της Αρχαίας Ελληνικής Γλώσσας, που αποτελεί ψηφιακή έκδοση σε βάση δεδομένων του Ενδιάμεσου Λεξικού της Αρχαίας Ελληνικής Γλώσσας (An Intermediate Greek-English Lexicon, 1889) των H. G. Liddell & R. Scott, όπως κυκλοφόρησε εκσυγχρονισμένο σε νεοελληνική μετάφραση το 2007 από τις εκδόσεις «Πελεκάνος».
Η ψηφιακή έκδοση καθιστά πολύ πιο εύχρηστο το λεξικό, ενώ η δυνατότητα αναζήτησης στο σώμα του λήμματος με λέξεις-κλειδιά ή συντομογραφίες επαυξάνει τις δυνατότητές του και το κάνει ένα χρησιμότατο εργαλείο για τη μελέτη της αρχαίας ελληνικής. Επιπλέον, η σύνδεσή του με τα άλλα λεξικά της «Πύλης για την ελληνική γλώσσα» και η δυνατότητα συνδυαστικής αναζήτησης σε όλα μαζί θα δίνει στο χρήστη ένα πανόραμα των σημασιών της λέξης που τον ενδιαφέρει από την αρχαιότητα έως σήμερα.
Είναι αυτονόητο ότι πρόκειται για έργο χρησιμότατο που απευθύνεται τόσο στην εκπαιδευτική κοινότητα, όσο και στο ευρύ κοινό. Το έργο του ΚΕΓ υλοποιήθηκε στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση» και συγχρηματοδοτήθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο) και από εθνικούς πόρους.
Δείτε το εδώ: http://www.greek-language.gr/digitalResources/ancient_greek/tools/liddel-scott/index.html

Πηγή: http://www.greek-language.gr/greekLang/portal/blog/archive/2014/05/08/5860.html

Τετάρτη 7 Μαΐου 2014

Πρόσκληση για εκδήλωση στα Μελίσσια



Συνάντηση με τους μικρούς μου φίλους 
από τα Μελίσσια σήμερα. 
Μια πολύ ωραία μέρα στο βιβλιοπωλείο 
"Το μαγικό μολύβι"! 











Lapsus Κλάψους XIX: Κακός ψήφος!


Διαβάστε το γλωσσικό σημείωμά μου για την εσφαλμένη χρήση της λέξης "ψήφος", στο ηλεκτρονικό περιοδικό magaz!ne (BonusMallMag), τεύχος Μαΐου 2014, σελ. 18:

http://www.bonusmallmag.gr/026/

ή εδώ:





Δευτέρα 5 Μαΐου 2014

Νυχτερινό Σχολείο 3: Το ράγισμα


Κυκλοφόρησε χθες το 3ο μέρος της σειράς Νυχτερινό Σχολείο:
"Το ράγισμα" της Κ. Τζ. Ντόχερτι, 424 σελ., 
από τις Εκδόσεις Μεταίχμιο, σε μετάφρασή μου.

Λίγα λόγια για το βιβλίο

Συντετριμμένη κι εξοργισμένη, και κάτω από τη συνεχή απειλή του άγνωστου κατασκόπου στην Κιμμέρια Ακαδημία, η Άλι Σέρινταν νιώθει χαμένη. Και τώρα πια δεν είναι η μόνη που νιώθει έτσι – οι πάντες καταρρέουν. Οι μαθητές δεν καταλαβαίνουν τι συμβαίνει, οι καθηγητές στρέφονται ο ένας ενάντια στον άλλον, οι Κανόνες χάνουν την ισχύ τους. Όταν ο Ναθάνιελ αποκαλύπτει το σχέδιο και τη στρατηγική του, η Ιζαμπέλ αρχίζει να χάνει τον έλεγχο της Κιμμέριας Ακαδημίας, του Νυχτερινού Σχολείου και ολόκληρης της οργάνωσης που κρύβεται πίσω από αυτά. Κι έτσι όπως το σχολείο διολισθαίνει σ’ ένα ολέθριο τέλμα παράνοιας και καχυποψίας, όλοι θεωρούνται ύποπτοι μέχρι αποδείξεως του εναντίου. Όλοι μπορούν να φυλακιστούν χωρίς αποδείξεις και να καταδικαστούν χωρίς δίκη. Κανείς δεν είναι ασφαλής. Αυτή τη φορά δε χρειάζεται να τους βλάψει ο Ναθάνιελ. Αυτή τη φορά βλάπτουν μόνοι τους τον εαυτό τους.

Κυριακή 4 Μαΐου 2014

Συνέντευξη στην εφημερίδα "Θεσσαλία"


Η συνέντευξή μου στην Αργυρώ Μουντάκη, στην εφημερίδα "Θεσσαλία", την Κυριακή 04/05/2014:

Ράνια Μπουμπουρή: «Οι νέοι γονείς περνούν περισσότερο δημιουργικό χρόνο με τα παιδιά τους»

Σε ένα εξαιρετικό βιβλίο, που απευθύνεται στους μικρούς της φίλους, η Ράνια Μπουμπουρή μας έδωσε την αφορμή να θέλουμε να τη γνωρίσουμε καλύτερα. «Οι γονείς μου», από τις Εκδόσεις Ψυχογιός, είναι ένα βιβλίο για παιδιά 2-4 ετών, το οποίο με ένα πολύ ευφάνταστο κείμενο, που βασίζεται σε μια πολύ ωραία ιδέα, καλείται να εξηγήσει ότι οι γονείς δεν είναι υπεράνθρωποι, αλλά απλοί άνθρωποι, που όμως έχουν τα παιδιά τους ως θησαυρούς. Η Ράνια Μπουμπουρή εκτός από συγγραφέας είναι και επιμελήτρια εκδόσεων, μεταφράστρια και υπεύθυνη ύλης στο ηλεκτρονικό περιοδικό www.diastixo.gr. Η Ράνια Μπουμπουρή είναι όμως και μητέρα, και ως μητέρα έχει μια ιδιαίτερη ματιά.

Κυρία Μπουμπουρή, ποιο ήταν το έναυσμα για να ασχοληθείτε με τη λογοτεχνία για παιδιά;
Η επαγγελματική μου ενασχόληση με το βιβλίο. Ως επιμελήτρια εκδόσεων, ασχολούμουν με πολλά είδη –ελληνική και ξένη λογοτεχνία, ιστορικό μυθιστόρημα, δοκίμιο– και όλα τα δούλευα με πολύ μεράκι. Αλλά στα παιδικά βιβλία πραγματικά το απολάμβανα με την ψυχή μου να φτιάχνω τα κείμενα, έτσι ώστε να είναι σπιρτόζικα και να τα χαίρονται τα παιδιά.

Η μητρότητα σας άλλαξε τον τρόπο σκέψης; Σας επηρέασε ως συγγραφέα;
Από άποψη θεματολογική, σίγουρα ναι. Κατά τα άλλα όμως όχι, διότι πάντα ήμουν περιτριγυρισμένη από παιδιά, και πριν αποκτήσω τα δικά μου.

Στο βιβλίο σας «Οι γονείς μου» απομυθοποιείτε αλλά και εξυψώνετε το ρόλο του γονιού; Με ποιο σκεπτικό καταπιαστήκατε με αυτό το θέμα;
Στο βιβλίο μου αυτό παραθέτω, ανά δισέλιδο, αριστερά την εικόνα ενός γονιού πολύ σπουδαίου και αντικριστά μία εικόνα της καθημερινής ζωής: «Η μαμά μου ποτέ δεν έχει ταξιδέψει στο φεγγάρι… αλλά φροντίζει να έχω πάντα καθαρά ρούχα στο συρτάρι». «Ο μπαμπάς μου ποτέ δεν έχει κερδίσει στον Μαραθώνιο ένα μετάλλιο χρυσό… αλλά όταν φτιάχνει τοστάκι με τυρί, δίνει και σ’ εμένα το μισό». Το έγραψα με τη σκέψη ότι κάθε παιδί θα ήθελε να έχει γονείς πάρα πολύ σπουδαίους, αλλά τελικά η σπουδαιότητα βρίσκεται στην καθημερινή φροντίδα και στην καθημερινή προσπάθεια των γονιών του να ανταποκρίνονται σε όλες του τις ανάγκες. Γι’ αυτό και το βιβλίο κλείνει έτσι: «Οι γονείς μου δεν είναι σούπερ ήρωες γενναίοι, φοβεροί και τρομεροί… αλλά είμαι ο δικός τους θησαυρός κι είναι οι δικοί μου θησαυροί». Με το βιβλίο «Οι γονείς μου» έχω κάνει το εξής πείραμα: όπως αναγράφεται στο εξώφυλλο, απευθύνεται σε παιδιά 2-4 ετών. Όταν λοιπόν με προσκαλούν σε σχολεία, συνήθως στις τρεις πρώτες τάξεις του δημοτικού, για τα άλλα βιβλία μου, το έχω κι αυτό μαζί μου και το διαβάζω στα παιδιά ως αποχαιρετιστήριο δωράκι στο τέλος. Και αρχίζω ρωτώντας: «Έχουμε εδώ κάποιο παιδί που η μαμά του να είναι αστροναύτισσα; Τι, όχι; Κάποιο παιδί που ο μπαμπάς του να είναι ποδοσφαιριστής στη Ρεάλ Μαδρίτης ή στην Μπαρτσελόνα;» Και μετά τους το διαβάζω δείχνοντας τις έξυπνες εικόνες της Χρύσας Σπυρίδωνος. Δεν μπορώ να σας περιγράψω πώς αλλάζει το κλίμα: ενώ στην αρχή γελούν με την παράθεση τόσο αντίθετων εικόνων, στο τέλος με κοιτούν μαγεμένα και στην τάξη δεν ακούγεται κιχ!

Πιστεύετε ότι οι νέοι γονείς ασχολούνται με τα παιδιά τους περισσότερο απ’ ό,τι οι γονείς παλιότερων γενεών;
Πιστεύω ότι περνούν περισσότερο δημιουργικό χρόνο με τα παιδιά τους διαβάζοντας μαζί, πηγαίνοντας στο θέατρο, συμμετέχοντας σε καλλιτεχνικές ή σε αθλητικές δραστηριότητες μαζί με τα παιδιά. Ότι έχουν καταλάβει πως οι κοινές αυτές εμπειρίες όχι μόνο ομορφαίνουν τη σχέση τους με τα παιδιά τους, αλλά την ενισχύουν και την πηγαίνουν ένα βήμα παραπέρα.

Στο βιβλίο σας «Μια τρελή τρελή ΑΒ» εργαστήκατε πολλοί άνθρωποι για να έχετε αυτό το βιβλίο με τη συνοδεία ενός ηχητικού CD. Τι αποκομίσατε από αυτήν την εμπειρία σας;
Το βιβλίο αυτό αποτελείται από 25 βραβευμένα ποιήματα, ένα για κάθε γράμμα της Αλφαβήτας και ένα για όλα τα γράμματα μαζί, τα οποία έγιναν τραγούδια από τον συνθέτη Αλκιβιάδη Κωνσταντόπουλο και στο CD τα ερμηνεύουν 20 πολύ αγαπημένοι καλλιτέχνες, με φιλική συμμετοχή – ενδεικτικά ας αναφέρω τους Διονύση Σαββόπουλο, Σαβίνα Γιαννάτου, Φοίβο Δεληβοριά, Μπάμπη Στόκα, Νίκο Ζιώγαλα, Γιάννη Ζουγανέλη, Πάνο Μουζουράκη. Από την εμπειρία μου λοιπόν αυτή επιβεβαιώθηκε η άποψή μου ότι τα παιδιά αγαπούν πολύ και απολαμβάνουν την ποίηση – τον ρυθμό της, τη μουσικότητά της, την αρμονία της. Επίσης, διαπίστωσα ότι οι γονείς είναι πλέον πιο απαιτητικοί και ψάχνουν το καλύτερο δυνατόν για τα παιδιά τους. Αυτό μού το λένε πολύ συχνά: το παιδικό τραγούδι δεν είναι αυτό που λουστήκαμε την τελευταία δεκαετία από την ιδιωτική τηλεόραση – πέντε πρόχειρα και εύκολα στιχάκια στη σειρά παιγμένα με ένα αρμόνιο. Στο CD μας η ενορχήστρωση είναι πλήρης, έχουμε περίπου 30 φυσικά όργανα, δεκατέσσερις μουσικούς και την παιδική χορωδία Viva Voce, με 60 παιδιά. Διαπίστωσα λοιπόν, για να μη σας κουράζω, τη δίψα που υπάρχει για προσεγμένες και ποιοτικές δουλειές που απευθύνονται σε παιδιά, καθώς και ότι παρά την οικονομική κρίση, μπορούν να δημιουργηθούν τόσο όμορφες και πλούσιες δουλειές.

Από την επαφή σας με τους μικρούς αναγνώστες σας τι σας εντυπωσιάζει περισσότερο;
Η αγνή ανάγνωση της καθημερινότητας και οι αυθόρμητες, αφιλτράριστες αντιδράσεις τους. Και, ασφαλώς, οι απρόσμενες ατάκες τους.

Ποια ήταν τα αναγνώσματα της παιδικής σας ηλικίας;
Ως παιδί διάβαζα πολύ και πέρασα από διάφορα είδη βιβλίων: από τα κλασικά παραμύθια στο νηπιαγωγείο και στις πρώτες τάξεις του δημοτικού, στα βιβλία που μας πρότειναν στο κατηχητικό, όλα συγκεκριμένης θεματολογίας και σκοπού, π.χ. «Απ’ το σπαθί του γενίτσαρου», «Μέσα από τις φλόγες», βίους αγίων και οσίων (τους είχα μάθει απέξω), και στην Άλκη Ζέη και τη Ζωρζ Σαρή στις τελευταίες τάξεις. Στο γυμνάσιο ανακάλυψα τις πρώτες μου μεγάλες λογοτεχνικές αγάπες, τον Καζαντζάκη, τον Μίσσιο, τον Λουντέμη, τον Ντοστογιέφσκι, την Τζέιν Όστιν. 

Τώρα τι είδους βιβλία προτιμάτε να διαβάζετε;
Λόγω επαγγέλματος –όπως σας είπα, είμαι επιμελήτρια εκδόσεων και μεταφράστρια– διαβάζω πολύ, αλλά συνήθως ξένη πεζογραφία στο πρωτότυπο κείμενο, αγγλικά και γαλλικά. Γι’ αυτό και στον ελεύθερο χρόνο μου προτιμώ την ελληνική πεζογραφία και ποίηση.

Θα γράφατε βιβλία για ενήλικες ή νιώθετε αφοσιωμένη στην παιδική λογοτεχνία;
Γράφω βιβλία για παιδιά, επειδή νιώθω ότι έχω πολλά πράγματα να μοιραστώ μαζί τους. Και αυτό με γεμίζει δημιουργικά. Αν κάποια μέρα νιώσω έτσι απέναντι και στο ενήλικο κοινό, δεν το ξέρω.

Ετοιμάζετε κάτι καινούριο;
Ναι, έχω δύο βιβλία στα σκαριά. Κατ’ αρχάς, ετοιμάζεται για το φθινόπωρο το δεύτερο βιβλίο μου με CD, «Ένα τρελό τρελό αριθμητάρι», Εκδόσεις Ψυχογιός. Είναι μία συλλογή ποιημάτων για τους αριθμούς, τα οποία έχουν μελοποιηθεί από τον Αλκιβιάδη Κωνσταντόπουλο και στο CD θα έχουμε ξανά τη συμμετοχή αγαπημένων καλλιτεχνών, μουσικών και χορωδίας. Επίσης, ετοιμάζεται το βιβλίο μου «Ο μπαμπάς είναι άνεργος», για παιδιά νηπιαγωγείου – πρώτων τάξεων του δημοτικού, και πάλι από τις Εκδόσεις Ψυχογιός.  

Σας ευχαριστώ πολύ, καλή και δημιουργική συνέχεια!
Κι εγώ σας ευχαριστώ θερμά για τις ωραίες ερωτήσεις! Να είστε καλά!