Σελίδες

Τετάρτη 23 Ιουλίου 2014

Ένα τρελό τρελό Αριθμητάρι... ετοιμάζεται!


Θα κυκλοφορήσει σε 2 μήνες, αλλά σήμερα έλαβα το εξώφυλλο και χάρηκα πολύ!
Το σώμα του βιβλίου ετοιμάζεται, όπως και το CD - με πολλές και υπέροχες ερμηνείες!

Δευτέρα 21 Ιουλίου 2014

"Οι γονείς μου": ολοήμερο νηπιαγωγείο Ποταμιάς


"...το βράδυ, όταν πέφτω από το κρεβάτι και μου φεύγει η κουβέρτα, μ' ανεβάζει στο κρεβάτι και με σκεπάζει!"
Αυτό και άλλα πολλά είπαν τα παιδιά για τη μαμά τους, αφού πρώτα δούλεψαν το βιβλίο "Οι γονείς μου" στο ολοήμερο νηπιαγωγείο Ποταμιάς: 
http://nipotamia.blogspot.gr/2014_04_01_archive.html




Κυριακή 20 Ιουλίου 2014

Νώντας Παπαγεωργίου: συνέντευξη στη Ράνια Μπουμπουρή

ΝΩΝΤΑΣ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ συνέντευξη στη Ράνια Μπουμπουρή

ΝΩΝΤΑΣ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ
Ο Νώντας Παπαγεωργίου, επικεφαλής των Εκδόσεων Μεταίχμιο, εγκαινιάζει τη σειρά συνεντεύξεων του diastixo.gr με μερικούς από τους πιο σημαντικούς Έλληνες εκδότες: Πώς αντιμετωπίζουν την κρίση; Τι πιστεύουν για την αλλαγή του νόμου περί ενιαίας τιμής του βιβλίου; Ποια είναι τα σπουδαιότερα βιβλία που θα εκδώσουν το επόμενο διάστημα; Ποια είναι η σχέση τους με το e-book; Αλλά και: Τι διάβαζαν όταν ήταν παιδιά; Υπάρχει κάποιο βιβλίο που τους άλλαξε τη ζωή; Ποια είναι η μεγαλύτερη φιλοδοξία τους;
Πού και πότε γεννηθήκατε;
Γεννήθηκα το 1953 στη Βαμβακού, ένα χωριό κοντά στα Φάρσαλα. Προέρχομαι από αγροτική οικογένεια. Στο σπίτι μας δεν υπήρχε βιβλιοθήκη και τα μοναδικά βιβλία ήταν τα σχολικά, ο Ονειροκρίτης και ο Καζαμίας.
Ποιο ήταν το αγαπημένο σας βιβλίο όταν ήσασταν παιδί;
Τα Άγουρα χρόνια του μεγαλοφυούς Α. Τζ. Κρόνιν.
Υπάρχει κάποιο βιβλίο που σας άλλαξε τη ζωή;
Το βιβλίο που μου άλλαξε τη ζωή, αν μπορούμε να το πούμε αυτό, είναι το εμβληματικό Έγκλημα και τιμωρία, ένα από τα σπουδαιότερα φιλοσοφικά μυθιστορήματα της παγκόσμιας λογοτεχνίας.
Πόσα χρόνια δραστηριοποιείστε ως εκδότης και πώς μπήκατε στον χώρο των εκδόσεων;
Το Μεταίχμιο ξεκίνησε δειλά δειλά πριν από είκοσι χρόνια περίπου, το 1993. Κάποια χρόνια νωρίτερα έκανα επιμέλειες και μεταφράσεις από τα αγγλικά. Είχα ήδη γνωρίσει τον εκδοτικό χώρο και πώς λειτουργεί.
Πόσα άτομα απασχολεί η επιχείρησή σας και πόσους τίτλους εκδίδετε ετησίως;
Σήμερα οι Εκδόσεις Μεταίχμιο απασχολούν περίπου 55 άτομα και εκδίδουν ετησίως γύρω στους 280 νέους τίτλους, σε διάφορες κατηγορίες βιβλίων: λογοτεχνικά, παιδικά, εκπαιδευτικά, δοκίμια, μελέτες, επιστημονικά.
Ποιο θεωρείτε ότι είναι το σπουδαιότερο βιβλίο που έχετε εκδώσει μέχρι σήμερα;
Είναι αρκετά δύσκολο να περιοριστώ σε ένα μόνο βιβλίο. Εάν έπρεπε λοιπόν να επιλέξω ένα, θα διάλεγα το βιβλίο του Ολλανδού δημοσιογράφου Χέιρτ Μακ με τίτλο Στην Ευρώπη – Ταξίδια στον 20ό αιώνα. Το 1999 ο Χέιρτ Μακ πραγματοποίησε μια μεγάλη περιπλάνηση, η οποία διήρκεσε έναν χρόνο, με σκοπό να συνθέσει την εικόνα της Ευρώπης στον 20ό αιώνα. Το αποτέλεσμα αυτής της διαδρομής είναι ένα συναρπαστικό, πολυσέλιδο αφήγημα· μια εποποιία της ευρωπαϊκής ηπείρου. Ο συγγραφέας, με μοναδική οξυδέρκεια και ακρίβεια, συνθέτει το πορτρέτο της Ευρώπης μέσα από το πνεύμα των τόπων και τα ίχνη που άφησε η Ιστορία πάνω τους, καθώς και μέσα από τις μαρτυρίες ανθρώπων που τυχαία συνάντησε στον δρόμο του. Το βιβλίο κυκλοφόρησε στην Ελλάδα το 2008 και είχε πολύ καλή απήχηση, τόσο από τους αναγνώστες όσο και από τους κριτικούς• όπως και σε όλο τον κόσμο. Δεν θα μπορούσα όμως να μην αναφέρω και μερικά ακόμα σπουδαία βιβλία, όπως τον Κολοσσό του Μαρουσιού του Χένρι Μίλερ, ό,τι καλύτερο γράφτηκε ποτέ από ξένο συγγραφέα για την Ελλάδα, το Αλεξανδρινό Κουαρτέτο, το αριστούργημα του Λόρενς Ντάρελ, τα βιβλία του Νίκου Θέμελη και της Άλκης Ζέη.
Υπάρχει κάποιο βιβλίο στο οποίο να πιστέψατε πολύ, αλλά η ανταπόκριση του αναγνωστικού κοινού να μην ήταν αυτή που αναμένατε;
Σε όλα τα βιβλία που εκδίδουμε πιστεύουμε πολύ, γι' αυτό άλλωστε και τα εκδίδουμε. Η ανταπόκριση του κοινού είναι εκείνη που δικαιώνει τις επιλογές μας. Αυτό φυσικά δεν συμβαίνει πάντα. Εάν συνέβαινε, θα είχαμε στον κατάλογό μας μόνο μπεστ σέλερ. Έτσι, λοιπόν, για να μιλήσω με παραδείγματα, θα αναφέρω κάποιες πρόσφατες εκδόσεις μας, δύο πολύ σημαντικά βιβλία από σπουδαίους συγγραφείς, που όμως δεν είχαν την ανάλογη ανταπόκριση με τις ξένες εκδόσεις. Το πρώτο είναι το γεμάτο δυναμισμό μυθιστόρημα του Κολομβιανού συγγραφέα Σέρχιο Άλβαρες με τίτλο 35 νεκροί (σε μετάφραση της Βασιλικής Κνήτου). Συνδυάζοντας στοιχεία από το ιστορικό μυθιστόρημα, το θρίλερ, ακόμα και το ρομάντσο, ο Άλβαρες ισορροπεί ανάμεσα στον μαγικό ρεαλισμό του Μάρκες και τη θεματολογία του Μπολάνιο συνθέτοντας ένα πανόραμα της σύγχρονης ιστορίας της Κολομβίας. Η διεθνής κριτική το χαρακτήρισε ως το μεγαλύτερο σύγχρονο κολομβιανό μυθιστόρημα μετά τα Εκατό χρόνια μοναξιάς. Ο Άλβαρες αφιέρωσε δέκα ολόκληρα χρόνια για να ολοκληρώσει την ιστορική έρευνα για τη συγγραφή του έργου και κατάφερε να μας δώσει ένα εντυπωσιακά καλογραμμένο βιβλίο, ένα κυνικό χρονικό της ιστορίας της Κολομβίας, με σαρκαστικό, υποδόριο χιούμορ, που έχει μεταφραστεί σε δέκα γλώσσες. Το δεύτερο είναι το συναρπαστικό νέο μυθιστόρημα της Βρετανίδας Κέιτ Άτκινσον Ζωή μετά τη ζωή (σε μετάφραση της Μυρσίνης Γκανά), το οποίο θεωρείται το καλύτερο έργο της και για το οποίο ήταν υποψήφια στη βραχεία λίστα για το Women's Prize for Literature. Πρόκειται για ένα πραγματικά ευφυές, ένα σπάνιο βιβλίο και συγχρόνως ένα συγκινητικό ανάγνωσμα που ταξιδεύει τον αναγνώστη σε διαφορετικές περιόδους της Ιστορίας. Το βιβλίο βρέθηκε σε όλες τις λίστες με τα καλύτερα μυθιστορήματα της αγγλικής γλώσσας μέσα στο 2013.
Ποιο θεωρείτε ότι είναι το πιο αξιόλογο βιβλίο που θα εκδώσετε το επόμενο διάστημα;
Το φθινόπωρο του 2014 θα κυκλοφορήσουν δύο πολύ σημαντικά βιβλία. Το Αντίο Βερολίνο του Κρίστοφερ Ίσεργουντ, το οποίο εξιστορεί –και εν μέρει μυθιστορηματοποιεί– τα χρόνια που πέρασε ο συγγραφέας στην πόλη της Γερμανίας, μεταξύ του 1930 και του 1933, και την τραγωδία της ανόδου του ναζισμού. Και Η πείνατου Κνουτ Χάμσουν, το πιο δημοφιλές και πολυμεταφρασμένο έργο του νομπελίστα συγγραφέα. Πρόκειται για αυτοβιογραφικό μυθιστόρημα το οποίο γράφτηκε και κυκλοφόρησε το 1890, χάρη στο οποίο ο Νορβηγός συγγραφέας έγινε ευρύτερα γνωστός.
Πόσα βιβλία διαβάζετε τον μήνα; Πόσα χειρόγραφα υποψήφιων συγγραφέων λαμβάνετε τον μήνα και πόσα από αυτά διαβάζετε ο ίδιος;
Διαβάζω αρκετά βιβλία τον μήνα, περισσότερα από δέκα, όχι απαραίτητα μόνο βιβλία των Εκδόσεων Μεταίχμιο. Στο γραφείο φτάνουν περισσότερα από 500 χειρόγραφα κάθε χρόνο. Αρκετά τα διαβάζω ο ίδιος.
Ποια είναι η σχέση σας με το ηλεκτρονικό βιβλίο;
Η σχέση μου με το ηλεκτρονικό βιβλίο είναι άριστη. Διαβάζω πολλά βιβλία σε ψηφιακή μορφή, αρκετά από αυτά είναι και δικά μας βιβλία που ακόμη δεν έχουν κυκλοφορήσει. Το e-book μάς απασχολεί πολύ. Ζούμε σε μια ψηφιακή εποχή και δεν μπορούμε να μείνουμε αμέτοχοι. Η τεχνολογία των e-books γίνεται με τον καιρό όλο και πιο προσιτή στο ελληνικό αναγνωστικό κοινό. Τα πρώτα βήματα έχουν ήδη γίνει. Με μεγαλύτερη άνεση το αποδέχεται η νεότερη γενιά, και αυτό είναι αυτονόητο, δεδομένου ότι οι νέοι έχουν περισσότερη εξοικείωση με την τεχνολογία και τις εξελίξεις της. Στις Εκδόσεις Μεταίχμιο συνηθίζουμε να εκδίδουμε ταυτόχρονα τα περισσότερα νέα λογοτεχνικά βιβλία σε έντυπη και ψηφιακή μορφή. Είναι γεγονός ότι έχουμε ένα νέο προϊόν, μια νέα επιλογή για διάβασμα. Μας ανοίγεται μια νέα αγορά και οι αναγνώστες έχουν περισσότερες επιλογές για τον τρόπο ανάγνωσης. Το θέμα είναι να υπάρχουν αναγνώστες.
Ποια είναι η μεγαλύτερη ανησυχία σας, μετά την αλλαγή του νόμου περί ενιαίας τιμής του βιβλίου;
Η μεγαλύτερη ανησυχία μου μετά την κατάργηση της ενιαίας τιμής βιβλίου είναι ότι η κατάσταση θα χειροτερεύσει και όλο και περισσότερα μικρά και μεσαία βιβλιοπωλεία θα αντιμετωπίσουν μεγαλύτερα προβλήματα.
Πόσο έχετε επηρεαστεί από την κρίση;
Η οικονομική κρίση έχει επηρεάσει ολόκληρη την κοινωνία. Δεν θα μπορούσε μια επιχείρηση, όσο υγιής και επιτυχημένη κι αν είναι, να μείνει ανεπηρέαστη. Ευτυχώς το βιβλίο δεν ήταν ποτέ προϊόν πολυτελείας κι ούτε ταυτίστηκε με το λάιφσταιλ της επίπλαστης ευμάρειας της προηγούμενης δεκαετίας. Όσοι αγόραζαν βιβλία θα συνεχίζουν να αγοράζουν. Μπορεί να αγοράζουν λιγότερα βιβλία. Να είναι πιο αυστηροί πλέον στις επιλογές τους. Προσωπικά αυτό δεν με τρομάζει. Εμάς ο πήχης μας ήταν ήδη ανεβασμένος και προ κρίσης.
Πώς αντιμετωπίζετε την κρίση και πότε προβλέπετε ότι θα την ξεπεράσουμε;
Για να αντιμετωπίσουμε τη δύσκολη κατάσταση, προσπαθούμε συνεχώς να περιορίζουμε το κόστος της παραγωγής, χωρίς να κάνουμε έκπτωση στην ποιότητα, αλλά και να ελαχιστοποιούμε τις δαπάνες και τα περιττά έξοδα. Προβάλλει επίσης ως πρώτη προτεραιότητα η μείωση της τιμής των βιβλίων μέσα στις συνθήκες της κρίσης, κάτι που κάνουμε τα τελευταία χρόνια, παρότι είναι αρκετά δύσκολο στην ελληνική αγορά, εξαιτίας των χαμηλών τιράζ έκδοσης που επιβάλλουν αφενός το μικρό μέγεθος της εγχώριας αγοράς κι αφετέρου το γεγονός ότι η ελληνική γλώσσα δεν ομιλείται σε άλλες χώρες. Πολύ πρόσφατα προχωρήσαμε στην έκδοση βιβλίων τσέπης με την αυθεντική έννοια του όρου: βιβλία δηλαδή γνωστών συγγραφέων που έκαναν ήδη μια πετυχημένη πορεία στην ελληνική αγορά με την κανονική τους έκδοση και αρκετό χρόνο μετά την έκδοση αυτή επανακυκλοφορούν σε μικρό σχήμα, σε πολύ χαμηλή τιμή (5,50 έως 6,65 €). Συνεχίζουμε σταθερά τη σειρά μας «Βιβλία εναντίον κρίσης», στην οποία εντάσσουμε αγαπημένα βιβλία που έχουν εξαντληθεί, στη δυνατότερη χαμηλή τιμή. Προσπαθούμε επίσης να είμαστε αυστηρότεροι στις εκδοτικές επιλογές μας, ώστε να διαμορφώνουμε ένα εκδοτικό πρόγραμμα με κριτήριο την ποιότητα και τις ανάγκες του αναγνωστικού κοινού. Αναζητούμε φυσικά διαρκώς νέες αγορές και προχωρούμε σε νέες πρωτοβουλίες: νέα σημεία πώλησης των βιβλίων μας, συνεργασίες και συνέργειες με άλλες εταιρείες, ψηφιοποίηση των βιβλίων μας, έκδοση επιστημονικών συγγραμμάτων, συμμετοχή σε διάφορα προγράμματα φιλαναγνωσίας που υποστηρίζει το Υπουργείο Παιδείας στα σχολεία της χώρας (π.χ. οι πολύ πετυχημένοι Μαραθώνιοι Ανάγνωσης που διοργανώνουμε εδώ και τρία χρόνια για τους μαθητές και τις μαθήτριες του Δημοτικού – στους οποίους συμμετέχουν πάνω από 20.000 παιδιά κάθε χρόνο από όλα τα σχολεία της Ελλάδας), η νεοσύστατη Λέσχη Ανάγνωσης «Με ανοιχτά βιβλία», μια Λέσχη ανοιχτή σε όλους που λειτουργεί στο facebook και αριθμεί πάνω από 5.000 μέλη υπό τον συντονισμό του συγγραφέα Κώστα Ακρίβου, κ.ά. Ας ελπίσουμε ότι θα βγούμε γρήγορα από αυτή τη δύσκολη περίοδο. Μέχρι τότε εμείς θα προσπαθούμε να κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να διατηρήσουμε και να αυξήσουμε τους αναγνώστες.
Ποια είναι η μεγαλύτερη φιλοδοξία σας;
Να κάνω καθημερινά τη δουλειά μου όσο γίνεται καλύτερα και να βρίσκει ανταπόκριση από τους αναγνώστες.
Μοιραστείτε μαζί μας μία χρήσιμη συμβουλή που σας έδωσαν κάποτε.
«Να κοιτάς μπροστά και να βλέπεις πάντα χαμηλά», μου είχε πει κάποτε ένας δάσκαλός μου, το οποίο δεν έχω ξεχάσει ποτέ μέχρι σήμερα.
[Φωτογραφία: Σπύρος Κατωπόδης]

Πηγή: http://diastixo.gr/sinentefxeis/ellines/2755-nontas-papageorgiou


Σάββατο 19 Ιουλίου 2014

Νικώντας την αμηχανία: κριτική για τη σειρά "Μιλάμε στα παιδιά για..."


Νικώντας την αμηχανία

ΜΑΡΩ ΚΑΡΔΑΜΙΤΣΗ - ΑΔΑΜΗ

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:ΣΕΛΙΔΟΔΕΙΚΤΕΣ
Τζένιφερ Μουρ-Μαλινός
«Μιλάμε στα παιδιά για...»
εκδ. Μίνωας
εικ.: Γκουστάβο Μαζαλί
μτφρ.: Ράνια Μπουμπουρή
Τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότεροι εκδοτικοί οίκοι ασχολούνται με το παιδικό βιβλίο. Μ’ αρέσει να τα χαζεύω στα βιβλιοπωλεία, να τ’ αγοράζω άλλοτε ως μικρά καλλιτεχνικά αριστουργήματα, άλλοτε, πάλι, για να τα χαρίσω στα εγγόνια μου.

Υπάρχουν κάτι ξεχωριστά παιδικά βιβλία που τα αγαπώ ιδιαίτερα και τα αποκαλώ παιδικά βιβλία για μεγάλους και τα χαρίζω στις φίλες μου, όπως, π.χ., το βιβλίο «Κατ-γατ-καραγάτ» της Φ. Φραγκούλη (εκδόσεις Πατάκη), «Οι ουρανοξύστες» του Zullo Germano (εκδόσεις Μέλισσα) ή το «Χάθηκα», (εκδόσεις Κόκκινο) που αντιστρέφει το μύθο της κουκουβάγιας που έβλεπε το παιδί της το πιο όμορφο του κόσμου.

Εχω πάντα την απορία αν και κατά πόσον τα παιδιά τα διαβάζουν όπως εμείς ή τουλάχιστον όπως εγώ διάβαζα ή, μάλλον, καταβρόχθιζα τα βιβλία μου, μια και τις περισσότερες φορές που πάω σε σπίτι με παιδιά (πάντα μ’ ένα βιβλίο στην τσάντα) τα βρίσκω απορροφημένα μπροστά σε μια τηλεόραση ή σε κάποια άλλη ηλεκτρονική συσκευή.

Αυτή η τελευταία απορία μου μ’ έκανε να ξεφυλλίσω δύο βιβλιαράκια των εκδόσεων Μίνωας που εμένα τουλάχιστον μ’ ενθουσίασαν. Είναι μικρά, της τάξεως των περίπου 30 σελίδων, ευκολοδιάβαστα, χωρίς να «εκπέμπουν» διδαχές και οδηγίες, όμορφα εικονογραφημένα (όχι σαν τα μικρά έργα τέχνης που ανέφερα παραπάνω) αλλά ευχάριστα χαρούμενα, τρυφερά, ευαίσθητα.

Εκείνο όμως που μ’ έκανε να τα προσέξω δεν ήταν όλα αυτά, αλλά η θεματολογία τους που θίγει θέματα σημαντικά της σύγχρονης καθημερινότητας, δύσκολα και πολλές φορές οδυνηρά, αλλά απόλυτα σύγχρονα και καυτά, όπως, π.χ., «Ο μπαμπάς έχασε τη δουλειά του», «Πώς βγαίνουν τα χρήματα», «Μαθαίνω να αγαπώ τη γειτονιά μου», «Με μόνο φίλο τον υπολογιστή;».

Στις τελευταίες σελίδες υπάρχει ένας οδηγός για τους γονείς που θα τους βοηθήσει, πιστεύω, ουσιαστικά να μιλήσουν για θέματα που συχνά από αμηχανία τα αποφεύγουμε ή τα φοβόμαστε ή, αντίθετα, τα χειριζόμαστε με μια υπερβολική αυστηρότητα χωρίς όμως ουσιαστική επεξήγηση.

Η σειρά των μικρών αυτών βιβλίων ονομάζεται «Μιλάμε στα παιδιά για…» και περιλαμβάνει οκτώ τίτλους. Είναι ισπανική και αποδεικνύει με τον καλύτερο τρόπο πόσο κοντά βρισκόμαστε οι δύο λαοί, πόσο κοινά προβλήματα αντιμετωπίζουμε.

«Τα βιβλία της σειράς», γράφει στο οπισθόφυλλο ο εκδότης, «μέσα από τρυφερές ευαίσθητες και διασκεδαστικές ιστορίες βοηθούν τα παιδιά να μάθουν ότι κάθε πράξη έχει και συνέπειες, να αντιλαμβάνονται τα σωστά και τα λάθη των ηρώων και να αποκτούν πρότυπα προς μίμηση».

Εδώ θα συμπληρώσω εγώ ότι αυτό γίνεται αβίαστα διασκεδαστικά και όχι σαν μάθημα.

Δεν είμαι βιβλιοκριτικός, δεν γνωρίζω κανέναν στις εκδόσεις Μίνωας. Είμαι μονάχα μια γιαγιά που λατρεύει τα παιδικά βιβλία γιατί ίσως κάπου μέσα της παραμένει, όπως όλοι μας άλλωστε, παιδί.
Έντυπη

Παρασκευή 18 Ιουλίου 2014

Lapsus Κλάψους XXI: Η Αφροδίτη αναδύεται αναδίδοντας φως!


Διαβάστε το γλωσσικό σημείωμά μου για τη σύγχυση ανάμεσα στα ρήματα "αναδύομαι" και "αναδίδω", στο ηλεκτρονικό περιοδικό magaz!ne (BonusMallMag), τεύχος Ιουλίου-Αυγούστου 2014, σελίδες 14-15:

http://www.bonusmallmag.gr/028/

ή εδώ:



Τρίτη 15 Ιουλίου 2014

"Οι γονείς μου": κριτική της Ελένης Σαραντίτη


Η κριτική της κ. Ελένης Σαραντίτη αναρτήθηκε στο www.diastixo.gr, στις 15/07/2014, ανάμεσα σε άλλες βιβλιοπροτάσεις της για μικρά παιδιά:

Μπορεί τα βιβλία της Ράνιας Μπουμπουρή –τα περισσότερα– ιδιαιτέρως εκείνα με τα χαρωπά, ρυθμικά στιχάκια που αρέσουν τόσο στα παιδιά (και τους μεγάλους) να είναι γραμμένα με κέφι τρελό, να φαίνονται κάπως ανέμελα, στην πραγματικότητα όμως περιέχουν ψήγματα στιγμών μοναδικής οικογενειακής αρμονίας, καθαρότητας νου, αθωότητας ψυχής και ένα διάχυτο φίνο γούστο· μια αισθητικότητα.

Έτσι και στο νέο βιβλιαράκι της, Οι γονείς μου, όπου ένα μικρό αγόρι εκφράζει την αγάπη του για τους γονείς του και, περιγράφοντάς τους με λογάκια της καρδιάς, μας λέει:


Η μαμά μου...
...ποτέ δεν έχει ταξιδέψει στο φεγγάρι,
αλλά φροντίζει να έχω πάντα καθαρά ρούχα στο συρτάρι.
...ποτέ δεν έχει κολυμπήσει συντροφιά με φάλαινες και καρχαρίες,
μα δεν ξεχνάει να πάρει για το τρένο μου καινούριες μπαταρίες.
[...]
Ο μπαμπάς μου...
...ποτέ δεν έχει πάει να δει καγκουρό στην Αυστραλία,
αλλά πάντα με βοηθάει να φτιάξω κάστρα και οχυρά στην παραλία.
...ποτέ δεν του τηλεφωνεί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας,
αλλά μου διαβάζει όποτε θέλω τα 101 σκυλιά της Δαλματίας.


Στιγμές ωραίες, αγαθές, ειρηνικές. Εμπιστοσύνη, σύμπνοια οικογενειακή κι ένα παιδί που μεγαλώνει στην ασφάλεια, χαϊδεμένο από την αγάπη, προστατευμένο από την απλότητα των πραγμάτων.
Αστείες, εκφραστικές, επινοητικές οι ζωγραφιές της Χρύσας Σπυρίδωνος.


Πηγή: http://diastixo.gr/kritikes/paidika/2757-mikra-anagnosmata-b

Δευτέρα 14 Ιουλίου 2014

"Οι γονείς μου": κριτική της Σοφίας Δένη


Η νηπιαγωγός Σοφία Δένη παρουσιάζει το βιβλίο "Οι γονείς μου", μαζί με το υπέροχο "Απ' έξω κι ανακατωτά" του Μάκη Τσίτα, που το ξέρω ήδη απέξω κι ανακατωτά, και την "Πασχαλίτσα" του Ευγένιου Τριβιζά, που δεν το έχω διαβάσει ακόμη. Την ευχαριστώ θερμά για τη διεισδυτική της ματιά:

"Η μαμά μου ποτέ δεν έχει ταξιδέψει στο φεγγάρι... αλλά φροντίζει να έχω πάντα καθαρά ρούχα στο συρτάρι. Ποτέ δεν έχει κάνει συναυλία με χιλιάδες κόσμο να τη χειροκροτά... αλλά με νανουρίζει κάθε βράδυ με φωνή πολύ, πολύ γλυκιά. Ο μπαμπάς μου ποτέ δεν έχει παίξει σε μια μεγάλη ομάδα μπάλα... αλλά με πάει συχνά στο πάρκο για τσουλήθρα και τραμπάλα. Ποτέ δε βρήκε για τη ρύπανση κάποια σπουδαία λύση... αλλά πάει τα σκουπίδια για ανακύκλωση, όταν ο κάδος μας γεμίσει."

Αυτά και άλλα πολλά μπορούν να κάνουν για εκείνον οι γονείς του μικρού ήρωα του βιβλίου μας.

Ένα μικρό παιδί απαριθμεί όλα εκείνα τα μικρά, αλλά σημαντικά, πράγματα που -θα έπρεπε να- προσφέρει κάθε γονέας στο παιδί του. Πράγματα απλά και εύκολα, όπως αγάπη, φροντίδα και στοργή. Η συγγραφέας διεισδύει με επιτυχία στην παιδική ψυχή και αποτυπώνει τις πραγματικές ανάγκες της. Τα παιδιά δεν χρειάζονται γονείς-υπερήρωες που -συχνά- δουλεύουν ασταμάτητα για να προσφέρουν περιττά υλικά αγαθά στα παιδιά τους, χάνοντας έτσι πολύτιμες στιγμές από τη ζωή τους. Αυτό που πραγματικά χρειάζονται είναι γονείς που μπορούν να αφουγκραστούν τις ανησυχίες τους, τα ενδιαφέροντα και τις ανάγκες τους και να τα στηρίζουν με διακριτικότητα και σεβασμό.

Ένα βιβλίο γραμμένο με τρυφερότητα, προσαρμοσμένο στην προσχολική ηλικία, με όμορφη εικονογράφηση. Χρήσιμο εργαλείο στα χέρια του νηπιαγωγού, αφού μπορεί να λειτουργήσει ως αφόρμηση της θεματικής ενότητας: "Η οικογένεια".


Πηγή: http://www.kosvoice.gr/%CE%BF-%CE%BC%CE%B1%CE%B3%CE%B9%CE%BA%CF%8C%CF%82-%CE%BA%CF%8C%CF%83%CE%BC%CE%BF%CF%82-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CF%80%CE%B1%CE%B9%CE%B4%CE%B9%CE%BA%CE%BF%CF%8D-%CE%B2%CE%B9%CE%B2%CE%BB%CE%AF%CE%BF%CF%85-%CE%B5%CE%B4%CF%8E-%CE%BD%CE%B7%CF%80%CE%B9%CE%B1%CE%B3%CF%89%CE%B3%CE%B5%CE%AF%CE%BF/item/20470-%CE%BF-%CE%BC%CE%B1%CE%B3%CE%B9%CE%BA%CF%8C%CF%82-%CE%BA%CF%8C%CF%83%CE%BC%CE%BF%CF%82-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CF%80%CE%B1%CE%B9%CE%B4%CE%B9%CE%BA%CE%BF%CF%8D-%CE%B2%CE%B9%CE%B2%CE%BB%CE%AF%CE%BF%CF%85-%CE%B5%CE%B4%CF%8E%E2%80%A6-%CE%BD%CE%B7%CF%80%CE%B9%CE%B1%CE%B3%CF%89%CE%B3%CE%B5%CE%AF%CE%BF-%CE%B1%CF%80%E2%80%99-%CE%AD%CE%BE%CF%89-%CE%BA%CE%B9-%CE%B1%CE%BD%CE%B1%CE%BA%CE%B1%CF%84%CF%89%CF%84%CE%AC,-%CE%BF%CE%B9-%CE%B3%CE%BF%CE%BD%CE%B5%CE%AF%CF%82-%CE%BC%CE%BF%CF%85,-%CE%B7-%CF%80%CE%B1%CF%83%CF%87%CE%B1%CE%BB%CE%AF%CF%84%CF%83%CE%B1-%CE%BC%CE%B5-%CF%84%CE%B7-%CE%BC%CE%AF%CE%B1-%CE%BA%CE%BF%CF%85%CE%BA%CE%BA%CE%B9%CE%B4%CE%AF%CF%84%CF%83%CE%B1

Παρασκευή 11 Ιουλίου 2014

Εγκαίνια παιδικής-νεανικής βιβλιοθήκης στην Κρανιά Γρεβενών


ΠΑΙΔΙΚΕΣ-ΝΕΑΝΙΚΕΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΕΣ ΣΕ ΑΠΟΜΑΚΡΥΣΜΕΝΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ
ΑΠΟ ΤΟ ΔΙΚΤΥΟ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ ΕΘΕΛΟΝΤΩΝ “JOURNALISTS ACTING”:

ΕΓΚΑΙΝΙΑΖΕΤΑΙ Η ΠΡΩΤΗ ΠΑΙΔΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΣΤΗΝ ΚΡΑΝΙΑ ΓΡΕΒΕΝΩΝ
ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ 13/7/2014

Μια ξεχωριστή βιβλιοθήκη για παιδιά και νέους, ένας ιδιαίτερος χώρος δημιουργικής απασχόλησης και μελέτης, δημιουργήθηκε στο ορεινό χωριό Κρανιά Γρεβενών, στις παρυφές της Βάλια Κάλντα, με πρωτοβουλία του Δικτύου Εθελοντών “Δημοσιογράφοι σε Δράση -Journalists Acting”.

Για την ολοκλήρωσή της, οι δημοσιογράφοι μέλη του Δικτύου είχαν αμέριστη στήριξη από τη δημοτική αρχή Γρεβενών, εταιρείες-χορηγούς, αλλά και δεκάδες πολίτες, που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμά τους για τη συγκέντρωση βιβλίων.

Τα εγκαίνια της βιβλιοθήκης θα πραγματοποιηθούν στον χώρο όπου θα λειτουργήσει, στο μέχρι πρότινος άδειο κτήριο του παλιού σχολείου, την Κυριακή 13 Ιουλίου, ώρα 1 το μεσημέρι.

Η βιβλιοθήκη, που φτιάχτηκε για τα 30 παιδιά του χωριού, ηλικίας τριών μέχρι 15 ετών, διαθέτει περισσότερα από 1000 βιβλία, ηλεκτρονικό υπολογιστή με εκπαιδευτικό λογισμικό, ηλεκτρονικές και συμβατικές εγκυκλοπαίδειες, σειρά εκπαιδευτικών παιχνιδιών και όλα τα απαιτούμενα έπιπλα και φωτιστικά σώματα. Ο χώρος για τη λειτουργία της παραχωρήθηκε από τη δημοτική αρχή Γρεβενών.

Το Δίκτυο Δημοσιογράφων Εθελοντών “Journalists Acting”, με έδρα τη Θεσσαλονίκη έχει αναλάβει την πρωτοβουλία να δημιουργήσει συνολικά δέκα πλήρως εξοπλισμένες παιδικές και νεανικές βιβλιοθήκες σε ακριτικές, απομακρυσμένες ή και περιθωριοποιημένες περιοχές της Ελλάδας, κινητοποιώντας προς αυτή την κατεύθυνση χορηγίες ιδιωτικών επιχειρήσεων, αλλά και δωρεές φορέων και ιδιωτών, απευθείας προς τους δικαιούχους.

Η πρώτη βιβλιοθήκη στην Κρανιά Γρεβενών δεν θα μπορούσε να έχει γίνει πράξη χωρίς τη στήριξη:
Της εταιρείας ΙΚΕΑ του ομίλου Fourlis (Μέγας Χορηγός)
Των εκδοτικών οίκων (αλφαβητικά) Διάπλους, Καλέντη, Καστανιώτη, Μεταίχμιο, Μίνωας, Ψυχογιός, Ωκεανίδα, Dorling Kindersley (όμιλος Penguin)
Της Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εϕημερίδων Μακεδονίας-Θράκης (ΕΣΗΕΜ-Θ)
Του Φεστιβάλ Κινηματογράϕου Θεσσαλονίκης
Του Συλλόγου Φίλων Βιβλίου Κοζάνης
Του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Πληροϕορικής Βορείου Ελλάδος (ΣΕΠΒΕ)
και των μελών του (DOTSOFT AE, MLS Πληροϕορική ΑΕ, City College)
Της εταιρείας παιχνιδιών AS Company
Της AMF Μεταφορικής
Του Σωματείου “Δεσμός” Θεσσαλονίκης.

Journalists Acting: ποιοι είμαστε
Τα περίπου 25 μέλη του Δικτύου Δημοσιογράφων Εθελοντών “Journalists Acting” ανέλαβαν την πρωτοβουλία για τη δημιουργία πλήρως εξοπλισμένων παιδικών- νεανικών βιβλιοθηκών, ακριβώς επειδή πιστεύουν ότι όλα τα παιδιά στην Ελλάδα, ασχέτως του τόπου μόνιμης διαμονής τους, είναι απαραίτητο να έχουν ίση πρόσβαση στη γνώση και την ενημέρωση, μέσα στα όρια της κοινότητας όπου ζουν. Στόχος του Δικτύου είναι μέχρι το τέλος του 2015 να δημιουργηθούν συνολικά δέκα (10) βιβλιοθήκες σε ισάριθμες περιοχές της Ελλάδας.
Οι πρωτοβουλίες του Δικτύου Δημοσιογράφων Εθελοντών “Journalists Acting”, η πρώτη από τις οποίες είναι η δημιουργία παιδικών βιβλιοθηκών, υλοποιούνται σε καθαρά εθελοντική βάση, από δημοσιογράφους που επενδύουν προσωπικό χρόνο. Τα μέλη του δικτύου είναι (αλφαβητικά): Κάτια Γερακαρίτου// Μπάμπης Γιαννακίδης// Πέπη Γιούλτση // Αλεξάνδρα Γούτα // Κωστής Ζαφειράκης // Νικόλ Καζαντζίδου // 'Αννυ Καρολίδου // Αναστασία Καρυπίδου// Μαρία Κουζινοπούλου// Εύα Κουσιοπούλου// Μαρία Μαθιοπούλου// Σαπφώ Ματσιώρη// Αθανασία Μπίδιου// Ράνια Μπουμπουρή// Λίνα Μυλωνάκη// Σοφία Παπαδοπούλου// Εύη Σοφιανού// 'Ελσα Σπυριδοπούλου// Βασίλης Τερζόπουλος// Αγγέλα Φωτοπούλου// Γεωργία Χατζηγεωργίου// Χαρούλα Χριστοδούλου.

Οι υπόλοιπες εννέα βιβλιοθήκες
Η συνεισφορά όλων είναι απαραίτητη για τη δημιουργία και των υπόλοιπων εννέα βιβλιοθηκών.
Η δεύτερη βιβλιοθήκη πρόκειται να δημιουργηθεί στο Λιβάδι Ελασσόνας, ένα γραφικό χωριό, όπου ζουν περίπου 100 παιδιά, το οποίο απέχει πάνω από 30 χιλιόμετρα από την Ελασσόνα.

Για οποιαδήποτε διευκρίνιση, επικοινωνήστε μαζί μας στο e-mail: journalistsacting@gmail.com





Κυριακή 6 Ιουλίου 2014

Μιλάμε στα παιδιά για...: 4 νέοι τίτλοι


Τα βιβλία της σειράς «Μιλάμε στα παιδιά για…» μέσα από τρυφερές, ευαίσθητες και διασκεδαστικές ιστορίες βοηθούν τα παιδιά να μάθουν ότι κάθε πράξη έχει και συνέπειες, να αντιλαμβάνονται τα σωστά και τα λάθη των ηρώων και να αποκτούν πρότυπα προς μίμηση.
Κάθε βιβλίο περιλαμβάνει Οδηγό για Γονείς σχετικά με το θέμα που πραγματεύεται.
Εκδόσεις: Μίνωας
Μετάφραση: Ράνια Μπουμπουρή



http://www.minoas.gr/book-3951.minoas


http://www.minoas.gr/book-3949.minoas


http://www.minoas.gr/book-3952.minoas


http://www.minoas.gr/book-3950.minoas