Σελίδες

Δευτέρα 31 Αυγούστου 2015

Λίζα Σιόλα: συνέντευξη στη Ράνια Μπουμπουρή


Η Λίζα Σιόλα, υπεύθυνη των Εκδόσεων Στερέωμα, συνεχίζει τη σειρά συνεντεύξεων του diastixo.gr με μερικούς από τους πιο αξιόλογους Έλληνες εκδότες: Πώς αντιμετωπίζουν την κρίση; Ποια είναι η σχέση τους με το e-book; Αλλά και: Τι διάβαζαν όταν ήταν παιδιά; Υπάρχει κάποιο βιβλίο που τους άλλαξε τη ζωή; Ποια είναι η μεγαλύτερη φιλοδοξία τους;
Πού γεννηθήκατε; Μπορείτε να μας πείτε δυο λόγια για τα παιδικά σας χρόνια;
Γεννήθηκα στη Θεσσαλονίκη από πατέρα Κωνσταντινοπολίτη και μητέρα από τον Πόντο. Μεγάλωσα όμως και πήγα σχολείο στο Νέο Φάληρο. Στην εφηβεία μου η οικογένειά μου μετακόμισε στην Καστέλα, αλλά εγώ έμεινα πιστή στο σχολείο και στους φίλους που είχα από την παλιά μου γειτονιά. Πέρασα ευτυχισμένα παιδικά χρόνια. Έπαιξα πάρα πολύ και διάβασα πάρα πολύ. Όλοι στην οικογένεια διάβαζαν μετά μανίας, πάντα υπήρχαν πολλά βιβλία γύρω μου. Ένας συγγενής της μητέρας μου, διευθυντής της Βιβλιοθήκης της Ακαδημίας Αθηνών τότε, είχε αναλάβει τη μύησή μου στη λογοτεχνία και μου υποδείκνυε βιβλία τα οποία μετά συζητούσαμε. Έτσι γνώρισα τον Καρκαβίτσα, τον Παπαδιαμάντη, τον Κάλβο, τον Σολωμό… Είναι αλήθεια ότι μαζί με τη γνώση και την καλλιέργεια, κληρονόμησα και τις μανίες του. Μου εξηγούσε πώς καταλαβαίνουμε αν ένα βιβλίο είναι καλό, πώς να απολαμβάνω το κείμενο και τη γλώσσα και πολλά άλλα. Του χρωστάω πολλά.
Η κρίση μάς περιβάλλει σε κάθε στάδιο της παραγωγής του βιβλίου, όμως έχουμε αποφασίσει να συνεχίσουμε να εκδίδουμε βιβλία που αγαπάμε, σε εξαιρετικές μεταφράσεις, προσεγμένα εξώφυλλα και πολύ καλή ποιότητα επεξεργασίας και εκτύπωσης.
Ποιο ήταν το αγαπημένο σας βιβλίο όταν ήσασταν παιδί;
Ο Δον Κιχώτης του Θερβάντες. Παρόλο που δεν ήταν παιδικό βιβλίο, η ανάγνωσή του με συνέπαιρνε, έστω και αν οι συμβολισμοί μού διέφευγαν.
Υπάρχει κάποιο βιβλίο που σας άλλαξε τη ζωή;
Παρότι υπάρχει μια δόση υπερβολής στο αν ένα βιβλίο μπορεί να σου αλλάξει τη ζωή, εντούτοις υπάρχει πράγματι ένα βιβλίο που με βοήθησε να συμφιλιωθώ με τον κόσμο γύρω μου. Είναι η Μαντάμ Μποβαρί του Φλομπέρ. Είχα την τύχη να ζω στο Παρίσι την εποχή αμέσως μετά τον Μάιο του ’68, εν μέσω όλων των νέων ρευμάτων που ακολούθησαν και, βέβαια, του φεμινιστικού κινήματος. Η Μαντάμ Μποβαρί ήταν ένα συγκλονιστικό ταξίδι στην κατανόηση της γυναικείας ψυχοσύνθεσης, του δικαιώματος να αναζητά κάτι περισσότερο από το να είναι σύζυγος και μητέρα, γραμμένο από έναν άνδρα συγγραφέα. Αλλά όπως λέει και ο ίδιος ο συγγραφέας: «Madame Bovary, c’est moi».
Πόσα χρόνια δραστηριοποιείστε ως εκδότρια και πώς μπήκατε στον χώρο των εκδόσεων;
Ο εκδοτικός οίκος Στερέωμα είναι η συνέχεια των εκδόσεων Άτλαντες-Χάρτες Σιόλα-Αλεξίου, που υπάρχουν από τα μέσα της δεκαετίας του ’50. Το 1998 δημιουργήθηκε η νομική μορφή και παραμένει πάντα οικογενειακή επιχείρηση. Ανέλαβα τη διεύθυνση του εκδοτικού οίκου εν μέσω κρίσης, το 2010. Έχω σπουδάσει και ασκήσει την αρχιτεκτονική και μπήκα στον χώρο των εκδόσεων από αγάπη και πείσμα, ώστε να βοηθήσω να ξεπεράσουμε τις δυσκολίες και να συνεχίσουμε εκσυγχρονίζοντας τις εκδόσεις μας. Το 2014 ήταν πολύ γόνιμη και κρίσιμη χρονιά για μας, γιατί επεκταθήκαμε στη λογοτεχνία. Στον χώρο του βιβλίου υπάρχουν πολλοί και καλοί Έλληνες εκδότες. Έπρεπε, λοιπόν, να δημιουργήσουμε ένα στίγμα που θα μας προσδιόριζε. Λόγω της γαλλικής κουλτούρας όλων των μελών της εκδοτικής μας οικογένειας, η επιλογή ήταν προφανής: αποφασίσαμε να εκδίδουμε σύγχρονη γαλλική λογοτεχνία και δοκίμια, αλλά και κλασικά κείμενα.
Πόσους τίτλους εκδίδετε ετησίως;
Εκδίδουμε τον χρόνο πέντε τίτλους με φιλοδοξία να παρουσιάσουμε στον Έλληνα αναγνώστη συγγραφείς που είτε μεταφράζονται πρώτη φορά, είτε είναι γνωστοί από λίγους τίτλους και αξίζουν μεγαλύτερης προσοχής κατά την εκτίμησή μας.
Ποιο θεωρείτε ότι είναι το σπουδαιότερο βιβλίο που έχετε εκδώσει μέχρι σήμερα;
Η δίγλωσση έκδοση γαλλικά-ελληνικά Προσευχή πάνω στην Ακρόπολη του Ερνέστ Ρενάν στην καταπληκτική μετάφραση και εισαγωγή της Ιφιγένειας Μποτουροπούλου. Το βιβλίο αυτό θεωρήθηκε το ωραιότερο λογοτεχνικό κείμενο του 19ου αιώνα και για πολλά χρόνια η μετάφρασή του διδασκόταν στο Τμήμα Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, αλλά και στο Τμήμα Μετάφρασης του Γαλλικού Ινστιτούτου, ως υπόδειγμα καλής μετάφρασης.
Υπάρχει κάποιο βιβλίο στο οποίο να πιστέψατε πολύ, αλλά η ανταπόκριση του αναγνωστικού κοινού να μην ήταν αυτή που αναμένατε;
Μου αρέσει πολύ ο Νταβίντ Φενκινός, ένας πολύ αξιόλογος νέος Γάλλος συγγραφέας που το ελληνικό κοινό γνώρισε από την έκδοση του βιβλίου του Η έκπληξη από τα Ελληνικά Γράμματα. Τον Δεκέμβριο του 2014 εκδώσαμε το τελευταίο τότε βιβλίο του, La tête de lemploi, με τον ελληνικό τίτλο Είσαι και φαίνεσαι σε εξαιρετική μετάφραση του Γιώργου Ξενάριου. Το βιβλίο θα ήθελα να έχει έναν μακροχρόνιο κύκλο, να αγαπηθεί και να εκτιμηθεί από τον Έλληνα αναγνώστη, όπως του αξίζει.
Ποιο θεωρείτε ότι είναι το πιο αξιόλογο βιβλίο που θα εκδώσετε το επόμενο διάστημα;
Το βιβλίο ΗΚ της Γαλλο-ισραηλινής συγγραφέως Chochana Boukhobza. Πρόκειται για ένα συγκλονιστικό χρονικό με θέμα την αληθινή ιστορία του Guy Brun, ξεχασμένου παιδιού της Κατοχής στη Γαλλία, που επί πενήντα χρόνια αναζητούσε το μυστικό της παιδικής του ηλικίας και της Εβραίας μητέρας του. Στην αφήγηση της συγγραφέως παρακολουθούμε όλη την ιστορία της εβραϊκής οικογένειας της Helen Kalmus από την Αυστρία, στα στρατόπεδα συγκέντρωσης και στους απελπισμένους αγώνες της να προστατέψει το παιδί της. Με την αφήγηση αυτή ξεδιπλώνεται επίσης η υπόθεση Finally, που συγκλόνισε τη Γαλλία.
Πόσα βιβλία διαβάζετε τον μήνα;
Διαβάζω συνεχώς, δεν μπορώ να διανοηθώ να μην έχω κάποιο νέο βιβλίο για διάβασμα. Και όχι μόνον νέο. Αυτήν την εποχή (ξανα)διαβάζω τον Κλειστό κύκλο του Τζόναθαν Κόου.
Πόσα χειρόγραφα υποψήφιων συγγραφέων λαμβάνετε τον μήνα και πόσα από αυτά διαβάζετε η ίδια;
Δεχόμαστε αρκετά χειρόγραφα τον μήνα τόσο από ξένους εκδοτικούς οίκους όσο και Έλληνες συγγραφείς, και προσπαθώ να τα διαβάζω η ίδια. Ζητάω πάντα δεύτερη γνώμη, ειδικά όταν βρίσκω κάποιο χειρόγραφο πολύ ενδιαφέρον. Παρά την επιλογή μας προς το παρόν να εκδίδουμε μεταφρασμένα γαλλικά βιβλία, εντούτοις έχουμε τον νου μας και σε μια άλλη προοπτική.
Ποια είναι η σχέση σας με το ηλεκτρονικό βιβλίο;
Προσωπικά δεν διαβάζω ηλεκτρονικά βιβλία, έχω μια ιδιαίτερη αγάπη στο χαρτί και στην αίσθηση που δημιουργεί ξεφυλλίζοντάς το. Παρ’ όλα αυτά, όλα μας τα βιβλία είναι έτοιμα να κυκλοφορήσουν και σε ηλεκτρονική μορφή, όταν φτάσει η κατάλληλη στιγμή. Νομίζω ότι και στη χώρα μας, όπως και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, το ηλεκτρονικό βιβλίο θα βρει τη θέση του δίπλα και ελπίζω όχι ανταγωνιστικά στο έντυπο βιβλίο.
Πόσο έχετε επηρεαστεί από την κρίση; Πώς την αντιμετωπίζετε; Πότε προβλέπετε ότι θα την ξεπεράσουμε;
Σαφώς και έχουμε επηρεαστεί από την κρίση, γιατί η κρίση έχει επηρεάσει τη συμπεριφορά των βιβλιοπωλών, αλλά και του αναγνωστικού κοινού. Για τον λόγο αυτό στηρίζουμε όλα τα μικρά βιβλιοπωλεία που δίνουν τη μάχη της επιβίωσης και της ποιότητας. Η κρίση μάς περιβάλλει σε κάθε στάδιο της παραγωγής του βιβλίου, όμως έχουμε αποφασίσει να συνεχίσουμε να εκδίδουμε βιβλία που αγαπάμε, σε εξαιρετικές μεταφράσεις, προσεγμένα εξώφυλλα και πολύ καλή ποιότητα επεξεργασίας και εκτύπωσης. Πιστεύω ότι το κοινό θα εκτιμήσει την προσπάθεια και ότι μακροχρόνια αυτό θα αποδώσει. Η στρατηγική της επιλογής των τίτλων μας υπηρετεί απολύτως το στίγμα που θέλουμε να δώσουμε μέσα στον εκδοτικό ελληνικό χώρο. Στο τελευταίο ερώτημα, θα ήθελα να σας απαντήσω με ένα απόσπασμα από το τελευταίο βιβλίο του Στέλιου Ράμφου Η νίκη σαν παρηγοριά: «…Είμαστε λοιπόν σε δύσκολη θέση, γιατί ακριβώς το κρίσιμο αίτημα είναι να τελειώνουμε με τον κακό μας εαυτό, όχι με το μνημόνιο. Ο κακός μας εαυτός είναι το πρόβλημα…»
Ποια είναι η μεγαλύτερη φιλοδοξία σας;
Φιλοδοξίες ο κάθε άνθρωπος έχει πολλές, για κάθε πλευρά της ζωής του – προσωπική, κοινωνική, επαγγελματική. Θα περιοριστώ μόνον στις επαγγελματικές μου φιλοδοξίες. Η μεγαλύτερη, λοιπόν, φιλοδοξία μου είναι να μου επιτρέψουν οι συνθήκες να συνεχίσω την έκδοση των βιβλίων που υπηρετούν τη στρατηγική και τις επιλογές μας και αυτό εντέλει να εκτιμηθεί από το κοινό.
Μοιραστείτε μαζί μας μία χρήσιμη συμβουλή που σας έδωσαν κάποτε.
Σε ένα από τα πολλά ταξίδια που έχω κάνει ως μέλος του Συμβουλίου της Διεθνούς Ένωσης Αρχιτεκτόνων, με πλησίασε ένας Αμερικάνος συνάδελφος, που μάλλον διέγνωσε τη σχετική μου αγωνία να φανώ αντάξια του ρόλου μου, και μου είπε: «Να είσαι πάντα ο εαυτός σου». Όταν απομακρύνθηκε, σκέφτηκα: Μα τι λέει τώρα ο άνθρωπος, σιγά το δύσκολο! Όταν το επεξεργάστηκα μέσα μου, κατάλαβα ότι δεν είναι καθόλου εύκολο να υπηρετείς με συνέπεια τα όνειρά σου, χωρίς να στραπατσάρεις τους γύρω σου. Θέλει προσπάθεια. Αλλά, όπως λέει και ο Καβάφης, «Κι αν δεν μπορείς να κάμεις την ζωή σου όπως την θέλεις, τούτο προσπάθησε τουλάχιστον όσο μπορείς…»

Η Βασιλική Ανδρίτσου στο "Τρελό τρελό Αγρόκτημα"


Ευχαριστούμε θερμά την αγαπημένη ηθοποιό Βασιλική Ανδρίτσου
για την τόσο σπιρτόζικη και κεφάτη συμμετοχή!

Περισσότερες πληροφορίες για το βιβλίο-CD "Ένα τρελό τρελό Αγρόκτημα" εδώ:
http://www.psichogios.gr/site/Books/show/1003129/ena-trelo-trelo-agrokthma 

Κυριακή 30 Αυγούστου 2015

Πανσέληνος στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο

Θαυμάσαμε την αυγουστιάτικη πανσέληνο από το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, όπου είχε ελεύθερη είσοδο για νυχτερινή περιήγηση με ξεναγήσεις, αφηγήσεις και μουσική:


Ιστορίες της Σελήνης
Το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο συμμετέχει στον εορτασμό της αυγουστιάτικης πανσελήνου τουΥπουργείου Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων και προσκαλεί τους φίλους των σπάνιων στιγμών να απολαύσουν τα κορυφαία αριστουργήματα της αρχαίας τέχνης στην αθέατη νυχτερινή τους γοητεία. Την εμπειρία της νυχτερινής περιήγησης στα δάση των εκθεμάτων θα πλαισιώσουν αρχαιολόγοι του Μουσείου και ξεναγοί από τις 20.30 ως τις 22.00, αφηγούμενοι τις δικές τους Ιστορίες της Σελήνης με τον ακόλουθο τρόπο:
Aίθουσα 4 («μεγάλη Μυκηναϊκή»)

Δρ Δήμητρα Κρίγκα
Μια θεά, ο ήλιος, η σελήνη, ένας αητός και δαιμονικά όντα σαν φτερωτά λιοντάρια συναντιούνται πάνω σε ένα χρυσό δαχτυλίδι, που μας έρχεται από την προϊστορική Τίρυνθα της Πελοποννήσου (στην προθήκη 28)Από την μέρα στη νύχτα, από τον λαμπερό δίσκο του ηλίου στην μαγική ημισέληνο, από το καλοκαίρι στο φθινόπωρο και τα ώριμα στάχυα και από την εξοχή στο προϊστορικό ανάκτορο μπαίνουν σε τακτική σειρά οι δαίμονες-λιοντάρια, που μιμούνται τα ανθρώπινα κρατώντας πολύτιμα δοχεία με κρασί για να προσφέρουν σπονδή στην Κυρία και Θεά τους. Όλα τα παραπάνω μας τα αφηγείται ένα χρυσό δαχτυλίδι από την Τίρυνθα. 
..........................................................................................................................................................................
Aίθουσα 5 («Νεολιθική»)

Δρ Κάτια Μαντέλη
Πανάρχαιες γυναίκες της Σελήνης

Πριν από χιλιάδες χρόνια στη νεολιθική, αλλά και την παλαιολιθική εποχή, όταν το σκοτάδι υποχωρούσε πίσω από τη λαμπρότητα της πανσελήνου φωτίζονταν πλευρές της γυναικείας γονιμότητας. Τότε, η σαγήνη της θηλυκότητας, όπως μας αποκαλύπτεται στα νεολιθικά ειδώλια του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, δραστηριοποιούσε τους άνδρες για τη διασφάλιση της τροφής και της επιβίωσης μέσα στο χρόνο, που μετρούσαν οι φάσεις της σελήνης. 
..........................................................................................................................................................................
Aίθουσα 13 (της ύστερης αρχαϊκής γλυπτικής)

Δρ Κώστας Πασχαλίδης
Ένας κούρος στο φεγγαρόφως

Η άγνωστη ιστορία της ανεύρεσης του Κούρου της Αναβύσσου μια νύχτα του Αυγούστου του 1932, η περιπέτεια της παράνομης εξαγωγής του από τη χώρα, ο επαναπατρισμός, η πρώτη τοποθέτησή του στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο και η απόκρυψή του στις μέρες πριν από την Κατοχή. Ο πρώτος που είδε το λευκό άγαλμα να ξεπροβάλει από το χώμα ήταν το φεγγάρι. 
..........................................................................................................................................................................
Αίθουσα 18 («της Ηγησούς»)

Δρ Έφη Οικονόμου
Φρασίκλεια, η αρχαία Παναγιά

Η ιστορία μιας μαρμάρινης νέας γυναίκας, της Φρασίκλειας, που από την ασφάλεια του χώματος εναποτέθηκε για να σωθεί από τις αρπαγές στο νάρθηκα της εκκλησίας της Μεγάλης Παναγιάς. Η κοπέλα μετουσιώθηκε σε Παναγία και είχε τη δύναμη να θεραπεύει τις γυναίκες που τις είχε «αγγίξει» η σελήνη. Με το τέλος της Ελληνικής Επανάστασης, η κοπέλα πια δεν χρειαζόταν προστασία και ξαναέγινε η Φρασίκλεια. Τα θαύματα τελείωσαν, το καντήλι κατέβηκε και η Φρασίκλεια ήρθε στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο. 
..........................................................................................................................................................................
Αίθουσες 40, 41 (Αιγυπτιακή Συλλογή)

Ελένη Τουρνά
Αιγυπτιακοί μύθοι για το φεγγάρι

Πανάρχαιοι αιγυπτιακοί μύθοι για το φεγγάρι ξετυλίγονται για πρώτη φορά μπροστά στα εκθέματα της σπουδαίας Αιγυπτιακής Συλλογής του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου.
..........................................................................................................................................................................
Αίθουσες 25, 26 («του Ασκληπιείου»)

Αριάδνη Κλωνιζάκη 
Νύχτα στο Ασκληπιείο

Τι γινόταν τη νύχτα στα ιερά θεραπευτήρια της Αρχαιότητας; Μέσα από έργα της Συλλογής Γλυπτών του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου το βράδυ του Σαββάτου 29 Αυγούστου 2015 θα μιλήσουμε για τη θεραπευτική διαδικασία της εγκοίμησης, μέσω της οποίας ο ασθενής πίστευε ότι θεραπεύεται στον ύπνο του με τη βοήθεια του θεού-γιατρού. Η διανυκτέρευση των ασθενών γινόταν σε ειδικούς χώρους μέσα στα Ασκληπιεία.
..........................................................................................................................................................................
Αίθουσα 28 (των ύστερων κλασικών γλυπτών)

Αριστοτέλης Κοσκινάς
Πόλεμος στο Σεληνόφως 

Τα φαντάσματα της Σελήνης. Μια ιστορία πολέμου όπου η επινοητικότητα των αρχαίων Ελλήνων και ο φόβος για το υπερφυσικό συμπλέκονται υπό το φως της πανσελήνου.
..........................................................................................................................................................................
Αίθουσα 28 (των ύστερων κλασικών γλυπτών)

Αναστασία Μαραγκού
Ο έφηβος των Αντικυθήρων

Κοντά στη δύση της Μεγάλης Τρίτης του 1900 ο Σημιακός σφουγγαράς, Ηλίας Σταδιάτης καταδύθηκε στα νερά των Αντικυθήρων και επιστρέφοντας στην επιφάνεια αναφώνησε «εκεί κάτω υπάρχουν αγάλματα και άλογα και βάζα και δεν το έχω ξαναδεί ποτέ στη ζωή μου». Το φεγγάρι ήταν στη φέξη του και η θάλασσα επρόκειτο να χαρίσει στην Αρχαιολογία του 20ου αιώνα την πρώτη μεγάλη ανακάλυψη. 
..........................................................................................................................................................................
Αίθουσα 28 (των ύστερων κλασικών γλυπτών)

Δρ Νίκος Ξανθούλης
Δέδυκε μεν α Σελάννα (Βασίλεψε η Σελήνη)

Ο Νίκος Ξανθούλης συνοδεύει με πρωτότυπες μουσικές συνθέσεις του, κείμενα αρχαία που αναφέρονται στη Σελήνη. Ένας διάλογος μουσικής και αγαλμάτων, στην καρδιά του Μουσείου. 
..........................................................................................................................................................................
Αίθουσα 34 («του Βωμού»)

Δρ Γιώργος Καββαδίας
Το άρμα της Σελήνης

Με αφορμή την απεικόνιση της Σελήνης σε δύο αγγεία του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου που μεταφέρθηκαν στην αίθουσα αυτή ειδικά για την πανσέληνο του Αυγούστου, θα ξεδιπλωθούν ιστορίες που αφορούν στον καταλυτικό τρόπο με τον οποίο το πλησιέστερο προς την Γη ουράνιο σώμα ρυθμίζει διαχρονικά τις ζωές, τις σκέψεις και τις δράσεις των ανθρώπων.
..........................................................................................................................................................................
Επίλογος

Στις 22.00, στην αίθουσα 34 («του Βωμού»), ο Νίκος Ξανθούλης θα ερμηνεύσει στο πιάνο πρωτότυπη μουσική σύνθεση εμπνευσμένη από τον ομηρικό ύμνο προς τη Σελήνη.

Πηγή: http://www.namuseum.gr/museum/pressreleases/2015/pressrelease_fullmoon15-gr.html

Παρασκευή 28 Αυγούστου 2015

Η Idra Kayne στο "Τρελό τρελό Αγρόκτημα"

Έχει χαρακτηριστεί η βασίλισσα της soul funk της Αθήνας και μας δίνει τη μεγάλη χαρά
της συμμετοχής της στο CD του Αγροκτήματος. 

Το βιβλίο-CD "Ένα τρελό τρελό Αγρόκτημα" κυκλοφορεί σε λιγότερο από μήνα πια!

Περισσότερες πληροφορίες εδώ:
http://www.psichogios.gr/site/Books/show/1003129/ena-trelo-trelo-agrokthma 
Ράνια Μπουμπουρή, Αλκιβιάδης Κωνσταντόπουλος, Idra Kayne στο στούντιο arttings. 

Τετάρτη 26 Αυγούστου 2015

"Μια τρελή τρελή ΑΒ" στο book tour

Ποιο βιβλίο μας πρότεινε ο εκπαιδευτικός Τάσος Μαργέλος; (Μια τρελή τρελή αλφαβήτα)

Ρωτήσαμε τον κύριο Μαργέλο να μας απαντήσει σε μια παράγραφο: 
Οι λέξεις των βιβλίων άλλοτε και οι εικόνες τους, όταν αυτά απευθύνονται σε μικρότερες ηλικίες, έχουν τη δύναμη να τροφοδοτήσουν νοητικά, να ενισχύσουν την πνευματική καλλιέργεια και να προάγουν τη συναισθηματική νοημοσύνη.
Με βάση το γνωστικό σας αντικείμενο και το ηλικιακό κοινό που έρχεστε σε επαφή λόγω της δουλειά σας, ποιον τίτλο πρέπει οπωσδήποτε να διαβάσουν τα παιδιά/οι νεαροί αναγνώστες και γιατί; 

Μας είπε:

ΜΙΑ ΤΡΕΛΗ ΤΡΕΛΗ ΑΛΦΑΒΗΤΑ

Ένα απ’ τα βιβλία που αποδείχτηκε ότι συνέβαλλε ουσιαστικά στην αποδοτική μάθηση των μαθητών μου στην Α’ Δημοτικού είναι το μουσικό παραμύθι «Μια τρελή τρελή Αλφαβήτα» της Ράνιας Μπουμπουρή.
Τα παιδιά καλλιέργησαν την δημιουργικότητα και την φαντασία τους με αισθητικές, γλωσσικές και μουσικές δραστηριότητες. Βοηθήθηκαν να προσεγγίσουν το αλφάβητο διαθεματικά και να καλλιεργήσουν την δημιουργική σκέψη.
Αγάπησαν πολύ το συγκεκριμένο βιβλίο γιατί η γνώση προέκυψε αβίαστα και κυρίως διασκεδαστικά!
Το προτείνω ανεπιφύλακτα…

Το εξώφυλλο του βιβλίου και η περίληψή του.
Ένα άλφα που όλο κάπου πάει και τρυπώνει, ένα βήτα που βιάζεται να πάει βόλτα, ένα γάμα που διαρκώς η κοιλιά του γουργουρίζει... Μα τι αλλιώτικη, τι αστεία που είναι αυτή η Αλφαβήτα!

Η βραβευμένη αυτή συλλογή περιέχει 25 σπιρτόζικα ποιήματα: κάθε ποίημα και μια διαφορετική, πρωτότυπη ιστορία για κάθε γράμμα της Αλφαβήτας. Και, στο τέλος, ένα ποίημα για όλα τα γράμματα μαζί, που ξέρουν να περνούν ωραία και κάνουν την καλύτερη παρέα!

Δώρο το CD με τα 25 αντίστοιχα τραγούδια σε μουσική του Αλκιβιάδη Κωνσταντόπουλου. Ερμηνεύουν κατά αλφαβητική σειρά οι: Σαβίνα Γιαννάτου, Σπύρος Γραμμένος, Φοίβος Δεληβοριάς, Δώρος Δημοσθένους, Νίκος Ζιώγαλας, Γιάννης Ζουγανέλης, Βασιλική Καρακώστα, Νικήτας Κλιντ, Μάρκος Κούμαρης, Χρήστος Λούλης, Πάνος Μουζουράκης, Μάκης Παπαδημητρίου, Διονύσης Σαββόπουλος, Σπύρος Σακκάς, Δημήτρης Σταρόβας, Μπάμπης Στόκας, Βικτωρία Ταγκούλη, Τζώρτζια.

Υποσημείωση: Τη στήλη επιμελείται ο Θεοφάνης Θεοφάνους και σε κάθε άρθρο επιλέγει και ζητά τη συμβολή ενός εκπαιδευτικού που αγαπά και προωθεί τη φιλαναγνωσία. Με απώτερο σκοπό να σας φέρουν πιο κοντά σε έναν ακόμη τίτλο παιδικής-εφηβικής λογοτεχνίας που δεν πρέπει να λείπει από τη βιβλιοθήκη σας.

Πηγή: 
http://www.booktourmagazine.com/news/poio-vivlio-mas-proteine-o-ekpaideytikos-tasos-margelos-mia-treli-treli-alfavita/

Δευτέρα 24 Αυγούστου 2015

Νυχτερινό Σχολείο: Η διαδικτυακή σειρά

Το 5ο και τελευταίο μέρος της σειράς ΝΥΧΤΕΡΙΝΟ ΣΧΟΛΕΙΟ,
με τον τίτλο "Το φινάλε", θα κυκλοφορήσει στις 23/11 από τις Εκδ. Μεταίχμιο
σε μετάφρασή μου: http://www.metaixmio.gr/products/3098--5-.aspx
Μέχρι τότε, οι φίλοι της Άλι, του Κάρτερ και του Σιλβέν μπορούν να παρακολουθήσουν την αντίστοιχη διαδικτυακή σειρά: https://www.youtube.com/watch?v=OQdNnV01Iks

Κυριακή 23 Αυγούστου 2015

Η Ευσταθία στο "Τρελό τρελό Αγρόκτημα"

Μια ιδιαίτερη, πολύ αγαπημένη φωνή ήρθε να εμπλουτίσει το CD του Αγροκτήματος.
Και η αλήθεια είναι ότι "θέλει μαγκιά" το συγκεκριμένο κομμάτι.
Θερμές ευχαριστίες στην Ευσταθία για τη συμμετοχή! 

Περισσότερες πληροφορίες για το βιβλίο-CD "Ένα τρελό τρελό Αγρόκτημα" εδώ: http://www.psichogios.gr/site/Books/show/1003129

Δευτέρα 17 Αυγούστου 2015

Η Σοφία Βογιατζάκη στο "Τρελό τρελό Αγρόκτημα"

Η συμμετοχή αγαπημένων καλλιτεχνών στο CD και η θετική τους ενέργεια μας γεμίζει χαρά! 
Εδώ, η Σοφία Βογιατζάκη κατά την ηχογράφηση στο στούντιο arttings σε μια υπέροχη, 
θεατρική ερμηνεία. Την ευχαριστούμε θερμά!

Περισσότερες πληροφορίες για το βιβλίο-CD "Ένα τρελό τρελό Αγρόκτημα" εδώ: http://www.psichogios.gr/site/Books/show/1003129

Παρασκευή 14 Αυγούστου 2015

Ο Πυγμαλίων Δαδακαρίδης στο "Τρελό τρελό Αγρόκτημα"

Μια συμμετοχή που έχω την αίσθηση ότι θα ξετρελάνει τόσο τους μικρούς, όσο και τους μεγάλους φίλους της σειράς μας. Εγώ πάντως έχω πάθει ζημιά!

Το "Τρελό τρελό Αγρόκτημα" ετοιμάζεται με πολύ κέφι, παρά τις αντίξοες συνθήκες!

Περισσότερες πληροφορίες για το βιβλίο-CD "Ένα τρελό τρελό Αγρόκτημα" εδώ:
http://www.psichogios.gr/site/Books/show/1003129

Τετάρτη 12 Αυγούστου 2015

Η Φωτεινή Μπαξεβάνη στο "Τρελό τρελό Αγρόκτημα"

Η Φωτεινή Μπαξεβάνη, η αγαπημένη Πέπη από τα "Εγκλήματα", εκτός από ηθοποιός είναι μουσικός και σκηνοθέτιδα. Συμμετέχει στη δουλειά που ετοιμάζουμε με το απίθανο κέφι, το μπρίο, το ταλέντο, την παραμυθένια φωνή της. Θερμές ευχαριστίες!
Μουσική: Αλκιβιάδης Κωνσταντόπουλος

Περισσότερα για το βιβλίο-CD "Ένα τρελό τρελό Αγρόκτημα" εδώ:
http://www.psichogios.gr/site/Books/show/1003129

Κυριακή 2 Αυγούστου 2015

Μεγάλη συναυλία "Μια τρελή τρελή ΑΒ με τον Άνθρωπο-Ορχήστρα" στην Τεχνόπολη στις 13/9

Ενημέρωση 20/8/2015: Η συναυλία μας αναβάλλεται. Λεπτομέρειες εν καιρώ...


Όσοι φίλοι γιόρτασαν μαζί μας την Ευρωπαϊκή Ημέρα Μουσικής στην Τεχνόπολη, 
στις 21/6, πήραν μια μικρή μόνο γεύση από αυτό που ετοιμάζουμε 
για την Κυριακή 13 Σεπτεμβρίου, πάλι στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων.
                                                 Ευρωπαϊκή Ημέρα Μουσικής, 21/6
Σε πείσμα των δύσκολων καιρών, θα γιορτάσουμε την έναρξη της σχολικής χρονιάς 
με μια μεγάλη συναυλία: "Μια τρελή τρελή ΑΒ με τον Άνθρωπο-Ορχήστρα"! 
Με συμφωνική ορχήστρα παιδιών-νέων, με παιδική χορωδία, με εντυπωσιακά ακροβατικά, 
με καλεσμένους-έκπληξη, αλλά πάνω απ' όλα: με πολύ κέφι και μεράκι!

Ενημέρωση 20/8/2015: Η συναυλία μας αναβάλλεται. Λεπτομέρειες εν καιρώ...

Σάββατο 1 Αυγούστου 2015

"Οι σημαντικότερες εφευρέσεις των αρχαίων Ελλήνων" στο Μουσείο Ηρακλειδών

Η έκθεση «Οι σημαντικότερες εφευρέσεις των αρχαίων Ελλήνων», από 1 Αυγούστου 2015 έως 10 Ιανουαρίου 2016 στο παράρτημα του Μουσείου Ηρακλειδών (Απ. Παύλου 37, Θησείο), παρουσιάζει λειτουργικά ομοιώματα μερικών από τις σημαντικότερες εφευρέσεις των αρχαίων Ελλήνων, από το «ρομπότ-υπηρέτρια» του Φίλωνος και τον υδραυλικό τηλέγραφο του Αινεία μέχρι τον «κινηματογράφο» του Ήρωνος, κι από το αυτόματο ωρολόγιο του Κτησίβιου και τον αστρολάβο του Πτολεμαίου μέχρι τον αναλογικό υπολογιστή των Αντικυθήρων.
Τα εκθέματα προέρχονται από το Μουσείο Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας Κώστα Κοτσανά, που λειτουργεί στο Κατάκολο και στην Αρχαία Ολυμπία (www.kotsanas.com), τα οποία δημιουργήθηκαν κατόπιν πολύχρονης ενδελεχούς έρευνας και μελέτης της αρχαιοελληνικής, λατινικής κι αραβικής Γραμματείας, των αγγειογραφικών πληροφοριών και των ελάχιστων σχετικών αρχαιολογικών ευρημάτων. Η έκθεση έχει στόχο να αναδείξει αυτή τη σχετικά άγνωστη πτυχή του αρχαιοελληνικού πολιτισμού και να αποδείξει ότι η τεχνολογία των αρχαίων Ελλήνων λίγο πριν από το τέλος του αρχαιοελληνικού κόσμου ήταν συγκλονιστικά όμοια με τις απαρχές της σύγχρονης τεχνολογίας μας. Μια σημαντική πολιτιστική πρωτοβουλία, που προωθεί διεθνώς την εικόνα της Ελλάδας ως βάσης του Δυτικού πολιτισμού.
«Οι κοχλίες και τα περικόχλια, οι οδοντωτοί τροχοί και οι κανόνες, οι τροχαλίες και οι ιμάντες, οι αλυσοτροχοί και οι αλυσίδες, τα έμβολα και οι κύλινδροι, τα ελατήρια, οι υδραυλικοί ελεγκτές και οι βαλβίδες, οι προγραμματιστές και οι αυτόματοι πλοηγοί (εξαρτήματα όλα της μηχανής ενός σύγχρονου αυτοκινήτου) είναι μερικά μόνο από τα εφευρήματα των αρχαίων Ελλήνων, που αποτέλεσαν τους θεμέλιους λίθους της πολύπλοκης τεχνολογίας τους», αναφέρει ο δημιουργός της έκθεσης, Κώστας Κοτσανάς. «Αυτά τα κληροδοτήματα, ίδια και αναντικατάστατα, εξακολουθούν και σήμερα να αποτελούν τα δομικά στοιχεία της σύγχρονης τεχνολογίας, η εξέλιξη της οποίας θα ήταν αμφίβολη χωρίς την ανέξοδη κι απροβλημάτιστη υιοθέτησή τους· απλώς χρειάστηκε πάνω από μια χιλιετία ωρίμανσης για να επανακτήσει η ανθρωπότητα αυτήν την αξιοθαύμαστη, λησμονημένη τεχνολογία. Η εξερεύνηση αυτής της εποχής που η τεχνολογία αιχμής δεν κατοχυρωνόταν αποδεικνύει περίτρανα πόσα περισσότερα (από όσα νομίζουμε) χρωστά ο σύγχρονος Δυτικός τεχνολογικός πολιτισμός στους Έλληνες».
Σχεδιασμός – Επιστημονική επιμέλεια: Κώστας Κοτσανάς, ιδρυτής Μουσείου Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας
Παράρτημα Μουσείου Ηρακλειδών: Απ. Παύλου 37, 118 51 Θησείο (Στάση ΗΣΑΠ Θησείο)
Διάρκεια έκθεσης: 1 Αυγούστου 2015 – 10 Ιανουαρίου 2016
Ωράριο λειτουργίας: Καθημερινά & Σαββατοκύριακο 10:00-18:00, Πέμπτη 10:00-20:00
Γενική είσοδος: 4€
http://herakleidon-art.gr