Το Διεθνές Φεστιβάλ Πορτοχελίου για την Τέχνη και τον Πολιτισμό συνεχίζει για 28ο καλοκαίρι τις καλλιτεχνικές, πολιτιστικές, πολιτισμικές και παιδαγωγικές του δραστηριότητες τις οποίες διοργανώνει από το 2009 ο όμιλος ΟΜ.Ε.ΔΙ.ΠΟ. (Όμιλος για την Μελέτη, Έρευνα και Διάχυση του Πολιτισμού) με τη στήριξη του Δήμου Ερμιονίδας – Δημοτική Κοινότητα Πορτοχελίου και του συλλόγου Σ.ΦΙ.Π. (Σύλλογος Φίλων Πορτοχελίου). Στο κτήμα Μάνεση και κάτω από τον έναστρο ουρανό του πανέμορφου Πορτοχελιού θα διεξαχθούν και φέτος οι παραπάνω συναυλίες, ομιλίες όπως και παιδαγωγικές ημερίδες. Οι εκδηλώσεις είναι ανοιχτές, με δωρεάν είσοδο, τόσο προς τους Πορτοχελιώτες και τους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής, όσο και στους τουρίστες οι οποίοι τυγχάνει να παραθερίζουν στο Πορτοχέλι.
Ιδρυτής του Διεθνούς Φεστιβάλ Πορτοχελίου υπήρξε ο σπουδαίος πιανίστας- ερμηνευτής μεγάλων συνθετών και εξαίρετος παιδαγωγός Γιώργος Μάνεσης, ο οποίος αποφάσισε το 1988 με τους μαθητές του και με τη συμπαράσταση της τότε κοινότητας Πορτοχελίου να ανοίξει την πόρτα του υπέροχου κτήματός του στο ευρύτερο κοινό. Σκοπός της κίνησης αυτής ήταν να αποκτήσουν οι νέοι καλλιτέχνες ερμηνευτική εμπειρία, των έργων που μελετούσαν, μπροστά σε κοινό. Σπουδαίο ρόλο έπαιζε πάντοτε, η ζωή κοντά στη φύση του Πορτοχελιού και ήταν κάτι που ο ίδιος είχε βιώσει στα παιδικά του χρόνια. Τη «ζωή» αυτή που περιείχε περιπάτους, μπάνια, συζητήσεις πάνω σε καλλιτεχνικά και άλλα θέματα και πολλή μουσική, απλόχερα την έδινε στους μαθητές του και τα αποτελέσματα υπήρξαν καρποφόρα για όλους. Όπως ο ίδιος ο Γιώργος Μάνεσης πίστευε βαθιά, "Το επίπεδο ποιότητας της ζωής μας είναι άμεσα συνδεδεμένο με το επίπεδο ποιότητας της καλλιτεχνικής ερμηνείας". Έτσι, επί 28 συνεχόμενα καλοκαίρια διοργανώνονται στο Διεθνές Φεστιβάλ Πορτοχελίου masterclasses στα οποία διδάσκουν σπουδαίοι καθηγητές μουσικής –θεωρητικών και οργάνων– τμήματα μελέτης που βασίζονται στη βαθιά γνώση των νόμων που διέπουν τη φύση του ανθρώπου και τον ψυχισμό του, συναυλίες, διαλέξεις (ιστορίας, φιλοσοφίας, ψυχολογίας κ.ά.), ποίηση, ζωγραφική, γλυπτική και θέατρο. Έμφαση επίσης δόθηκε στην προβολή της ελληνικής μας παράδοσης με παραδοσιακούς χορούς, διαλέξεις και λαογραφικές καταγραφές και δρώμενα.
Το Διεθνές Φεστιβάλ Πορτοχελίου συνεχίζει σήμερα τα οράματα και τους στόχους του ιδρυτή του και στηρίζει τη φιλόδοξη προσπάθεια του για τη συνέχιση στη χώρα μας μιας ανώτερης φιλοσοφίας σχετικής με την πορεία του ανθρώπου μέσα στον χρόνο και τη γνώση του “Ευ ζην”. Αυτό καλλιεργήθηκε στην αρχαιότητα μέσα απ’ τις μεγάλες ιδέες, τις αρχές, τις αξίες και τ’ ανώτερα ιδανικά. Οι αρχαίοι Έλληνες φιλόσοφοι (Ορφέας, Πλάτων, Πυθαγόρας κ.ά.) γνώριζαν καλά πως η Μουσική, η πολύμορφη αυτή μορφωτική τέχνη, έχει άμεση σχέση με την ψυχοσωματική εξέλιξη του ανθρώπου, διεισδύει στην ψυχή των νέων και τους οδηγεί στην Αρετή. Η μεγάλη αυτή αλήθεια πλάτυνε ξανά τους πνευματικούς ορίζοντες κατά την περίοδο της Αναγέννησης, ενώ ενέπνευσε όλους τους μεγάλους δημιουργούς και συνθέτες (Μότσαρτ, Μπετόβεν, Σοπέν κ.α.).
Στο 28ο Διεθνές Φεστιβάλ Πορτοχελίου θα φιλοξενηθούν σπουδαίοι καλλιτέχνες, όπως ο παγκοσμίου φήμης βαρύτονος Τάσης Χριστογιαννόπουλος, ο σολίστ και καθηγητής πιάνου του πανεπιστημίου Τάμπα των Η.Π.Α Γρηγόρης Ζαμπάρας, η φημισμένη σοπράνο Theresa Cincione της Metropolitan Opera κ.ά.
Σας περιμένουμε όλους.
Με εκτίμηση, ο Διευθυντής του Διεθνούς Φεστιβάλ Πορτοχελίου
Γιάννης Γρηγοράκης
Από τη βραδιά της Δευτέρας 1/8.