Πλήρης ημερών, σε ηλικία 95 ετών, άφησε την τελευταία της πνοή η σπουδαία συγγραφέας παιδικής λογοτεχνίας Άλκη Ζέη. Η Άλκη Ζέη γεννήθηκε το 1925 στην Αθήνα. Ο πατέρας της καταγόταν από την Κρήτη και η μητέρα της από τη Σάμο, όπου η Άλκη Ζέη πέρασε τα πρώτα παιδικά της χρόνια. Σπούδασε στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, στη Δραματική Σχολή του Ωδείου Αθηνών και στο Κινηματογραφικό Ινστιτούτο της Μόσχας, στο Τμήμα Σεναριογραφίας. Από το 1954 έως το 1964 έζησε ως πολιτική πρόσφυγας στη Σοβιετική Ένωση. Το 1964 επιστρέφει οικογενειακώς –με τον σύζυγό της, τον θεατρικό συγγραφέα και σκηνοθέτη Γιώργο Σεβαστίκογλου, και τα δυο τους παιδιά– στην Ελλάδα, για να ξαναφύγουν όλοι μαζί με τον ερχομό της Χούντας το 1967 για τη Γαλλία.
Κατά την παραμονή της στη Σοβιετική Ένωση, γράφει διηγήματα που τα στέλνει στην Ελλάδα, δημοσιεύονται στην Επιθεώρηση Τέχνης και αργότερα θα εκδοθούν σε βιβλίο με τον τίτλο Αρβυλάκια και Γόβες. Πρώτο της μυθιστόρημα είναι το Καπλάνι της βιτρίνας (1963), που το έχει εμπνευστεί από τα παιδικά της χρόνια στη Σάμο και είναι σχεδόν αυτοβιογραφικό. Το Καπλάνι της βιτρίνας υπήρξε έργο-σταθμός για την ελληνική παιδική λογοτεχνία και θεωρείται πλέον ένα κλασικό έργο της παγκόσμιας λογοτεχνίας για παιδιά, με συνεχείς επανεκδόσεις στην Ελλάδα και πολλές μεταφράσεις και διακρίσεις στο εξωτερικό. Ακολούθησαν Ο μεγάλος περίπατος του Πέτρου, Κοντά στις ράγες, Ο θείος Πλάτων, και άλλα πολλά, ενώ τελευταίο της βιβλίο είναι το Ένα παιδί από το πουθενά (Μεταίχμιο, 2019) και υπό έκδοση βρίσκεται το βιβλίο της Ο νυχτερινός περίπατος της γιαγιάς.
Η Άλκη Ζέη αποτελεί πρέσβειρα της σύγχρονης ελληνικής λογοτεχνίας στο εξωτερικό, καθώς το σύνολο του έργου της είναι μεταφρασμένο και κυκλοφορεί σε πολλές χώρες. Τιμήθηκε με το Κρατικό Βραβείο Παιδικής Λογοτεχνίας το 1992 και με το Βραβείο Παιδικής Λογοτεχνίας του Ιδρύματος Κώστα & Ελένης Ουράνη της Ακαδημίας Αθηνών, για το σύνολο του έργου της, το 2010. Το 2012 αναγορεύτηκε επίτιμη διδάκτωρ του Πανεπιστημίου της Κύπρου, το 2014 αναγορεύτηκε επίτιμη διδάκτωρ του Τμήματος Επιστημών Προσχολικής Αγωγής και Εκπαίδευσης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, ενώ το 2015 απέσπασε την ίδια τιμή από τη Σχολή Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Πατρών. Τον Ιανουάριο του 2015 έλαβε τον Χρυσό Σταυρό του Τάγματος της Τιμής από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και, τέλος, τον Σεπτέμβριο του 2015 τιμήθηκε από τη Γαλλία με τον τίτλο του Ταξιάρχη του Τάγματος των Τεχνών και των Γραμμάτων (Commandeur de l’Ordre des Arts et des Lettres).