Είκοσι τέσσερις αλλόκοτοι κόσμοι. Είκοσι τέσσερα ποιητικά παραμύθια, σε τέσσερα τετράστιχα το καθένα. Η Ράνια Μπουμπουρή έπλασε αυτοτελείς ιστορίες με βασιλιά στην καθεμιά ένα γράμμα της ελληνικής…αλφαβήτας!
Μα που κρύφτηκε το άλφα;
Μήπως στ’ αστέρι τ’ ουρανού;
Μήπως στ’ αλέτρι, στο αλώνι
ή στο αμόνι του παππού;
Μήπως στ’ αστέρι τ’ ουρανού;
Μήπως στ’ αλέτρι, στο αλώνι
ή στο αμόνι του παππού;
Τα ποιήματα μπορούν να γίνουν αφορμή για όμορφα ταξίδια, όχι μόνο στα γράμματα του ελληνικού αλφάβητου αλλά και στον κόσμο των πρωταγωνιστών τους. Τα γράμματα που πρωταγωνιστούν φωτίζονται χρωματικά στο κείμενο κάθε ιστορίας βοηθώντας το παιδί να τα αναγνωρίσει, να δει τη θέση τους, τη συχνότητά τους, τη λειτουργία τους.
Το άλφα κρύφτηκε και το αναζητούμε, το βήτα βιάζεται να πάει βόλτα, το γάμα θέλει να γευματίσει, το δέλτα μας δείχνει τα βιβλία που διαβάζει, το έψιλον ξυπνά από φασαρία και κάθε γράμμα έχει τη δική του μοναδική ιστορία.
Τα είκοσι τέσσερα, προσεγμένα και ευφάνταστα, μπορώ να πω ποιήματα συνοδεύονται από ισάριθμες μελοποιήσεις του εξαιρετικού τραγουδοποιού Αλκιβιάδη Κωνσταντόπουλου που ερμηνεύουν γνωστοί ερμηνευτές. Το επιπροσθέτως ιδιαίτερο που παρατήρησα είναι ότι μέσα από τα 25 τραγούδια (υπάρχει και ένα ορχηστρικό για όλα τα γράμματα της αλφαβήτας) προσεγγίζουν πάρα πολλά μουσικά είδη, από λαϊκό μέχρι ροκ και ρέγγε. Δε θα αντισταθώ στον πειρασμό να δηλώσω αδυναμία στα τραγούδια του Γ (Δ. Σταρόβας-Α. Κωνσταντόπουλος), του Δ (Δ. Σαββόπουλος), του Ο (Μπάμπης Στόκας), του Σ (Σ. ραμμένος-Α. Κωνσταντόπουλος) και του Τ (Φοίβος Δεληβοριάς).
Τραγουδούν λοιπόν οι Διονύσης Σαββόπουλος, Δημήτρης Σταρόβας, Γιάννης Ζουγανέλης, Δώρος Δημοσθένους, Φοίβος Δεληβοριάς, Μπάμπης Στόκας, Πάνος Μουζουράκης, Βασιλική Καρακώστα, Αλκιβιάδης Κωνσταντόπουλος, Νίκος Ζιώγαλας, Μάρκος Κούμαρης (Locomondo), Χρήστος Λούλης, Σπύρος Σακκάς, Σαββίνα Γιαννάτου, Βικτώρια Ταγκούλη, Σπύρος Γραμμένος, Νικήτας Κλιντ.
Το βιβλίο έχει τιμηθεί με τον έπαινο ποίησης της Γυναικείας Λογοτεχνικής Συντροφιάς.
Το βιβλίο μπορεί να γίνει άνετα ένα οπτικοποιημένο αλφαβητάρι όπως αυτά που φτιάχνουμε στο νηπιαγωγείο. Κάθε ιστορία θα γίνει το ταξίδι μας στο γράμμα, στις λέξεις του. Αυτοσχέδιες καρτέλες με τις λέξεις που σκεφτόμαστε εμείς ότι ξεκινούν ή εμπεριέχουν το γράμμα μπορούν να τοποθετούνται κάτω από το ποίημα κάθε γράμματος, σχηματίζοντας σταδιακά, μέχρι το τέλος της χρονιάς, το αλφαβητάρι της τάξης ή καλύτερα ένα οπτικοποιημένο λεξικό τοίχου από το οποίο θα αντλούμε λέξεις, ιστορίες, παιχνίδια.
Απόστολος Πάππος
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου