Σελίδες

Τετάρτη 10 Ιουνίου 2015

Κατερίνα Ντούμη: συνέντευξη στη Ράνια Μπουμπουρή

Κατερίνα Ντούμη
Η Κατερίνα Ντούμη, επικεφαλής των Εκδόσεων Vesta, συνεχίζει τη σειρά συνεντεύξεων του diastixo.gr με μερικούς από τους πιο αξιόλογους, ανερχόμενους Έλληνες εκδότες: Πότε πιστεύουν ότι θα ξεπεράσουμε την κρίση; Τι πιστεύουν για την αλλαγή του νόμου περί ενιαίας τιμής του βιβλίου; Ποια είναι η σχέση τους με το e-book; Αλλά και: Τι διάβαζαν όταν ήταν παιδιά; Υπάρχει κάποιο βιβλίο που τους άλλαξε τη ζωή; Ποια είναι η μεγαλύτερη φιλοδοξία τους;
Πού και πότε γεννηθήκατε; Ποιο ήταν το αγαπημένο σας βιβλίο όταν ήσασταν παιδί;
Γεννήθηκα στο Αργυρόκαστρο το 1986 και μεγάλωσα στη Θεσσαλονίκη. Τα παιδικά μου χρόνια ήταν γεμάτα παιχνίδι στα πλακόστρωτα δρομάκια της Άνω Πόλης. Αγαπημένα μου βιβλία ως παιδί ήταν Ο Μικρός Πρίγκιπαςτου Αντουάν ντε Σεντ-Εξυπερί και η Τζέιν Έιρ της Σαρλότ Μπροντέ.
Υπάρχει κάποιο βιβλίο που σας άλλαξε τη ζωή;
Δεν αισθάνομαι ότι ένα βιβλίο θα μπορούσε να μου αλλάξει τη ζωή, αλλά κάποια βιβλία μένουν στη σκέψη μου και στην καρδιά μου περισσότερο από άλλα. Ο φτωχούλης του Θεού του Καζαντζάκη, τα Γαλάζια μάτια της Τόνι Μόρισον, Οι δαιμονισμένοι του Ντοστογιέφσκι είναι μερικά από αυτά.
Ελπίζω μόνο τα επόμενα χρόνια να μη διεκδικούμε μόνο το δικαίωμά μας να ξεχυνόμαστε στις παραλίες της «ομορφότερης χώρας του κόσμου» χωρίς να μας νοιάζουν οι χρεώσεις στις ξαπλώστρες, αλλά να βλέπουμε λίγο πιο καθαρά τους εαυτούς μας και την κοινωνία μας, ώστε εκτός από «μεμονωμένες περιπτώσεις» διαφθοράς να έχουμε όλο και περισσότερες περιπτώσεις ανθρωπιάς.
Πόσα χρόνια λειτουργεί ο εκδοτικός σας οίκος και πώς μπήκατε στον χώρο των εκδόσεων;
Είμαστε μικρός εκδοτικός οίκος και λειτουργούμε τρία χρόνια τώρα. Η προσπάθειά μας ξεκίνησε από τη Θεσσαλονίκη, αλλά πρόσφατα μεταφερθήκαμε στην Αθήνα. Η δική μου ενασχόληση με τον χώρο του βιβλίου άρχισε όταν ξεκίνησα να εργάζομαι σε βιβλιοπωλείο, σε ηλικία 18 ετών.
Ποιο θεωρείτε ότι είναι το σπουδαιότερο βιβλίο που έχετε εκδώσει μέχρι σήμερα;
Αν πρέπει να διαλέξω, θα πω το Επιβίωση των πυγολαμπίδων του Ζωρζ Ντιντί-Υμπερμάν. Είναι ένα κείμενο με ιδιαίτερο ύφος γραφής και μια πολύ ενδιαφέρουσα παρουσίαση της σχέσης εξουσίας-λαού και του ρόλου των μέσων μαζικής ενημέρωσης στον σύγχρονο κόσμο. Ο Υμπερμάν παρατηρεί την πολιτισμική έκπτωση της εποχής μας, αλλά πιστεύει ότι πυγολαμπίδες –δράσεις αντίστασης στην παρακμή– υπάρχουν πάντα, απλώς βγαίνουν από το οπτικό μας πεδίο όταν δεν είμαστε στη σωστή θέση για να τις δούμε. Μας προτρέπει να δημιουργούμε και να αναζητούμε τις μικρές εικόνες-πυγολαμπίδες διαμαρτυρίας που θα αναδείξουν με τη σειρά τους και άλλες εικόνες-πυγολαμπίδες, δημιουργώντας έτσι μια «πολιτική των επιβιώσεων». Πιστεύω ότι το βιβλίο αυτό θα καταστεί βιβλίο αναφοράς και θα διαβάζεται για πολύ καιρό.
Υπάρχει κάποιο βιβλίο στο οποίο να πιστέψατε πολύ, αλλά η ανταπόκριση του αναγνωστικού κοινού να μην ήταν αυτή που αναμένατε;
Νομίζω ότι τα βιβλία μας έχουν καταφέρει να βρουν τον δρόμο τους.
Ποιο βιβλίο έχετε τώρα στα σκαριά;
Το επόμενο βιβλίο μας είναι Η ηθική της δημοσιογραφίας του Ερίκ Ροντ. Είναι ένα βιβλίο που εισάγει τον αναγνώστη στο θέμα του και απευθύνεται τόσο σε σπουδαστές δημοσιογραφίας όσο και στο ευρύ αναγνωστικό κοινό.
Πόσα βιβλία και χειρόγραφα υποψήφιων συγγραφέων διαβάζετε τον μήνα;
Διαβάζω διαρκώς κάποιο βιβλίο και όσα χειρόγραφα μας στέλνουν τα διαβάζω η ίδια.
Ποια είναι η σχέση σας με το ηλεκτρονικό βιβλίο;
Διαβάζω περισσότερα βιβλία σε έντυπη παρά σε ηλεκτρονική μορφή, προς το παρόν τουλάχιστον. Πιστεύω ότι μπορούν να συνυπάρχουν και οι δύο μορφές, καθώς το έντυπο δεν χρειάζεται συσκευή ανάγνωσης. Όμως στο μέλλον τη μεγαλύτερη μερίδα φαίνεται ότι θα την έχει το ηλεκτρονικό βιβλίο και οι εκδότες θα γίνουμε περισσότερο διαφημιστές. Σύντομα πάντως θα ξεκινήσουμε να εκδίδουμε τα βιβλία μας και σε ηλεκτρονική μορφή.
Ποια είναι η μεγαλύτερη ανησυχία σας, μετά την αλλαγή του νόμου περί ενιαίας τιμής του βιβλίου;
Δεν μπορώ να προβλέψω πώς θα εξελιχθεί μακροπρόθεσμα και ποιες επιπτώσεις θα έχει στην αγορά του βιβλίου. Θα πρέπει να περιμένουμε λίγο περισσότερο, εξάλλου υπάρχει η πιθανότητα να αλλάξει σύντομα ο σχετικός νόμος. Μου φάνηκε όμως μια μάλλον επιπόλαιη ενέργεια.
Πότε προβλέπετε ότι θα ξεπεράσουμε την κρίση;
Για τέτοια ερωτήματα θα πρέπει να απευθυνόμαστε στους ειδικούς. Υπάρχουν ευτυχώς κάποιοι οικονομολόγοι-δημοσιογράφοι που μας ενημερώνουν καθημερινά, κι έτσι καταφέρνουμε να μένουμε στο σκοτάδι. Δεν ξέρω, λοιπόν, πότε θα ξεπεράσουμε την κρίση, αλλά ξέρω ότι εξαθλιωμένοι υπήρχαν και την εποχή των Ολυμπιακών Αγώνων και του χρηματιστηρίου και τότε δεν ενδιαφερόμασταν και τόσο. Κρίση δεν είχαμε και τότε, μέσα στην απληστία μας και τη διαφθορά μας; Ίσως βέβαια έτσι να είναι η ανθρώπινη φύση, μαζί με το φιλότιμο και την αλληλεγγύη υπάρχει λίγο παραπάνω απληστία και ατομικισμός σε κάθε εποχή. Ελπίζω μόνο τα επόμενα χρόνια να μη διεκδικούμε μόνο το δικαίωμά μας να ξεχυνόμαστε στις παραλίες της «ομορφότερης χώρας του κόσμου» χωρίς να μας νοιάζουν οι χρεώσεις στις ξαπλώστρες, αλλά να βλέπουμε λίγο πιο καθαρά τους εαυτούς μας και την κοινωνία μας, ώστε εκτός από «μεμονωμένες περιπτώσεις» διαφθοράς να έχουμε όλο και περισσότερες περιπτώσεις ανθρωπιάς.
Ποια είναι η μεγαλύτερη φιλοδοξία σας;
Επιθυμώ να επιβιώνουν οι Εκδόσεις Vesta και εγώ μέσα από αυτές. Εύχομαι να αλλάζουμε μαζί μέσα στον χρόνο, με τρόπο που να μου αρέσει κάθε φορά.
Μοιραστείτε μαζί μας μία χρήσιμη συμβουλή που σας έδωσαν κάποτε.
Δέχομαι και δίνω διαρκώς συμβουλές για οποιοδήποτε θέμα. Ευτυχώς δεν τις ακολουθώ και υποψιάζομαι με χαρά ότι δεν ακολουθούν και οι άλλοι τις δικές μου. Λόγω δουλειάς όμως τριγυρίζει συχνά στο μυαλό μου η φράση: «Τάισε το κεφάλι σου» από τραγούδι των Jefferson Airplane.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου