Σελίδες

Σάββατο 20 Φεβρουαρίου 2016

«Ίδρυση του δικτύου “Γεώργιος Ζουγανέλης” για τον πολιτισμό και την εκπαίδευση στις φυλακές» της Ελένης Λιντζαροπούλου


Αν θεωρήσουμε την γνώση ως ένα βήμα προς την χειραφέτηση και την Ελευθερία, τότε θα πρέπει να αποδεχθούμε ως απαραίτητη την προσπάθεια εκπαίδευσης των κρατουμένων, αφού, όπως διαπιστώνουμε συχνά, οι μαθητές, ενήλικες ή μη, εμφανίζονται εγκλωβισμένοι και «κρατούμενοι» στην άγνοια, στην κοινή αδεξιότητα, την κοινωνική «αναπηρία» –ως έλλειψη βασικών εμπειριών κοινωνίας και επικοινωνίας– και την κοινή συναισθηματική ανωριμότητα, όπως και αν θα ήταν παιδιά. Έχουν δηλαδή αποσπασματική γνώση σε πολλά πεδία, έλλειψη κριτικής ικανότητας, χαμηλή αυτοεκτίμηση και αυτογνωσία, καθώς και, σχεδόν παντελή, απουσία διάκρισης και δυνατότητας αυτοπροστασίας.
Αυτό καλείται να αντιπαλέψει η εκπαίδευση στις φυλακές. Να δώσει δηλαδή ερεθίσματα και «εμπειρίες ενηλικίωσης», αν θα μπορούσαμε να το πούμε έτσι, στους μαθητές. Εμπειρίες κοινωνικού, γλωσσικού, αισθητικού κ.λπ. γραμματισμού, αναγκαίες και απαραίτητες για την προσωπική καλλιέργεια, την ηθική συγκρότηση, τον σωφρονισμό και την συνολική ανάδειξή τους σε ολοκληρωμένες συνειδητές υπάρξεις, οι οποίες θα αντιπαλέψουν αποτελεσματικά τον «νεκρό χρόνο της φυλακής», κερδίζοντας την «δεύτερη ευκαιρία ζωής», την ευκαιρία δηλαδή ομαλής επανένταξης τόσο στην κοινωνία, όσο και στις οικογένειές τους.
Για τον στόχο αυτό πάλεψε με όλες του τις δυνάμεις ο Γιώργος Ζουγανέλης, ο «δάσκαλος των φυλακισμένων», ο οποίος, από την ίδρυσή του, το 2005, και μέχρι τον αιφνίδιο θάνατό του στις 30 Ιανουαρίου 2016, υπήρξε Διευθυντής του ΣΔΕ των Φυλακών Κορυδαλλού.
Ίδρυση του δικτύου «Γεώργιος Ζουγανέλης» για τον πολιτισμό και την εκπαίδευση στις φυλακές
Ο Γιώργος Ζουγανέλης γεννήθηκε το 1961. Το 1979 αποφοίτησε από την Αθωνιάδα Εκκλησιαστική Ακαδημία, από όπου έλαβε και πτυχίο Αγιογραφίας, και το 1984 από την Θεολογική Σχολή του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου, ενώ παράλληλα έκανε σπουδές Βυζαντινής Μουσικής και Θεωρητικά στο Ωδείο Αθηνών. Εργάστηκε ως θεολόγος στην Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση ως το 2005, όπου ανέλαβε την Διεύθυνση του ΣΔΕ των Φυλακών, το οποίο σήμερα φέρει το όνομά του ύστερα από πρόταση των εκπαιδευομένων, την οποία υλοποίησαν με κοινή τους απόφαση, ως ελάχιστη αναγνώριση της προσφοράς του, οι Υπουργοί Παιδείας και Δικαιοσύνης. Δραστήριος και δημιουργικός, κάθε χρόνο, «έστηνε» ένα Σχολείο στις Φυλακές, με αποκορύφωμα το καμάρι του, «το κονάκι του», όπως το έλεγε, το Σχολείο που στεγάζεται στο «κελί Νο.9», στην καρδιά της πτέρυγας του παραρτήματος του Νοσοκομείου «Άγιος Παύλος». Στα βάθη του σωφρονιστικού συστήματος, ο Γιώργος Ζουγανέλης πάλεψε και έφτιαξε άλλη μια κοιτίδα γνώσης, αυτή την φορά για τους έγκλειστους οροθετικούς, δίνοντας όχι μόνο χέρι ελπίδας και βοήθειας, αλλά αγάπης και εμψύχωσης στην πράξη.
Η απώλειά του, ανήμερα των Τριών Ιεραρχών, εορτή της εκπαίδευσης και των Δασκάλων, γέμισε πόνο και θλίψη όχι μόνο την οικογένεια και τους φίλους του αλλά και την καρδιακή του οικογένεια, τους μαθητές του, εντός και εκτός Φυλακών. Ο ατσάλινος χαρακτήρας και η αφοσίωση του ανθρώπου που γνωρίσαμε και αγαπήσαμε, δεν μας επιτρέπουν μόνο να πενθούμε, πρέπει να κάνουμε πράξη –οφείλουμε στην μνήμη του να κάνουμε πράξη– το όραμα της καθολικής εκπαίδευσης των κρατουμένων. Να μετατρέψουμε δηλαδή τους θύτες σε μα-θητές, όπως του άρεσε να λέει.
Για τον σκοπό αυτό, φίλοι και συνεργάτες του από όλη την Ελλάδα, συνάδελφοί του από τον χώρο των ΣΔΕ και της εκπαίδευσης εντός φυλακών, καλλιτέχνες από όλους τους χώρους, άνθρωποι που μας άγγιξε η ξεχωριστή του προσωπικότητα, ιδρύουμε το Δίκτυο για τον Πολιτισμό και την Εκπαίδευση στις Φυλακές «Γεώργιος Ζουγανέλης».
Ίδρυση του δικτύου «Γεώργιος Ζουγανέλης» για τον πολιτισμό και την εκπαίδευση στις φυλακές
Σκοποί του δικτύου είναι, όπως αναφέρεται στο καταστατικό:
Η στήριξη και προώθηση του Πολιτισμού και της Εκπαίδευσης στα Σωφρονιστικά Καταστήματα της Χώρας, η στήριξη του Εκπαιδευτικού έργου εντός των Φυλακών και η υποστήριξη των κρατουμένων και των αποφυλακισθέντων οι οποίοι επιθυμούν να συνεχίσουν τις σπουδές τους σε όλες τις βαθμίδες Εκπαίδευσης.
Μέσα για την επίτευξη του ανωτέρω σκοπού ορίζονται:
1. Οργάνωση προγραμμάτων, δράσεων και εκδηλώσεων, εντός και εκτός Φυλακών, μορφωτικού, εκπαιδευτικού, πολιτιστικού και ψυχαγωγικού χαρακτήρα. 
2. Σύσταση ομάδων για την υλοποίηση εικαστικών, μουσικών, θεατρικών, κινηματογραφικών και κάθε είδους πνευματικών και καλλιτεχνικών δράσεων για την Εκπαίδευση, τον Γραμματισμό και την Πολιτιστική αναβάθμιση και Ψυχαγωγία των κρατουμένων.
3. Η ενθάρρυνση του εθελοντισμού και η δημιουργία εθελοντικών ομάδων και δράσεων. 
4. Έκδοση εντύπων, βιβλίων, ψηφιακών δίσκων εικόνας και ήχου.
5. Πραγματοποίηση ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών εκπομπών. 
6. Ψυχοκοινωνική στήριξη των Κρατουμένων και των οικογενειών τους.
7. Εκπαίδευση Σωφρονιστικών Υπαλλήλων σε θέματα που αφορούν τις ομάδες στόχου.
8. Διεξαγωγή ερευνών και εκπόνηση μελετών επί θεμάτων σχετικών με τους σκοπούς της.
Για την επίτευξη των ως άνω σκοπών η εταιρεία δύναται να ενεργεί όλες τις προσήκουσες πράξεις, να συμφωνεί και να συνεργάζεται με φυσικά πρόσωπα ή άλλες εταιρείες κάθε τύπου, καθώς και να παρεμβαίνει με προτάσεις της σε κάθε ανοιχτό και δημόσιο διάλογο ο οποίος αφορά σε θέματα τα οποία άπτονται των σκοπών της.
Οι «πύλες» μας είναι ανοιχτές για όλους όσοι πιστεύουν στο «δίκαιον της παιδείας», έναντι του «δικαίου της πυγμής».
Στον πόνο του αποχωρισμού από τον φίλο και Δάσκαλό μας, η συμμετοχή σας θα είναι βάλσαμο αγάπης αλλά και ουσιαστικής προσφοράς στην κοινωνία και την εκπαίδευση.
Όσοι ενδιαφέρεστε να γνωρίσετε και να στηρίξετε την δράση του δικτύου «Γεώργιος Ζουγανέλης», μπορείτε να επικοινωνείτε στην διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου: diktiogeorgioszouganelis@gmail.com.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου