Σελίδες

Τετάρτη 20 Φεβρουαρίου 2019

Εταιρική κοινωνική ευθύνη: ανακοίνωση των Εκδόσεων Ψυχογιός για το 2018



Στις Εκδόσεις ΨΥΧΟΓΙΟΣ πιστεύουμε ότι οι επιχειρήσεις αποτελούν οντότητες άρρηκτα συνδεδεμένες με το κοινωνικό σύνολο μέσα στο οποίο δραστηριοποιούνται, επηρεαζόμενες από τα δεδομένα της εποχής και του χώρου δράσης τους αλλά ταυτόχρονα επηρεάζοντάς τα. Οφείλουν επομένως να αναγνωρίζουν την ευθύνη που τους αναλογεί απέναντι στην κοινωνία και στο περιβάλλον. 

Να σέβονται δηλαδή τις αρχές και τις αξίες που χαρακτηρίζουν τον πολιτισμό μας – τον σεβασμό προς τον άνθρωπο και την ανθρώπινη αξιοπρέπεια, την παροχή ίσων ευκαιριών, τον σεβασμό στο περιβάλλον που κληρονομήσαμε και τη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου και της ποιότητας ζωής. 

Στις Εκδόσεις ΨΥΧΟΓΙΟΣ πιστεύουμε ότι μέρος των κερδών που εισρέουν στην εταιρεία οφείλουμε να το επιστρέφουμε στο κοινωνικό σύνολο, από το οποίο και προέρχονται.

Αγαπητοί φίλοι των Εκδόσεων ΨΥΧΟΓΙΟΣ, συνεργάτες και αναγνώστες, 

η διοίκηση της εταιρείας και όλοι εμείς που εργαζόμαστε εδώ θέλουμε να σας πούμε ένα μεγάλο ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ για τη δυνατότητα που μας δώσατε και το 2018 να επιδείξουμε κοινωνική ευθύνη. 

Χωρίς τη δική σας συνδρομή τίποτα δε θα ήταν εφικτό. Για ακόμα μία φορά μάς κάνατε περήφανους για τις πράξεις μας, μας γεμίσατε χαρά και χαρίσατε πολλά χαμόγελα, έστω και αν δεν το γνωρίζετε. Κι επειδή η χαρά πρέπει να μοιράζεται, θέλουμε να γίνετε κι εσείς κοινωνοί των πράξεων τις οποίες, επιλέγοντας βιβλία των Εκδόσεων ΨΥΧΟΓΙΟΣ, μας δώσατε τη δυνατότητα να πραγματοποιήσουμε.

Στηρίξαμε θεατρικές παραστάσεις εκτυπώνοντας τα θεατρικά τους προγράμματα και το προωθητικό υλικό τους, και παράλληλα εξασφαλίσαμε προσκλήσεις ή εκπτώσεις στην αγορά εισιτηρίου για τους αναγνώστες μας.

Στηρίξαμε το έργο της Κιβωτού του Κόσμου με τη δημιουργία του βιβλίου Κιβωτός στη Σειρά Βατόμουρο. Εδώ να απευθύνουμε και ένα δημόσιο «ευχαριστώ» στον συγγραφέα Χρήστο Δημόπουλο που με χαρά έγραψε την ιστορία της Κιβωτού. Τα έσοδα από τις πωλήσεις του συγκεκριμένου βιβλίου διατίθενται στην Κιβωτό του Κόσμου.


Παράλληλα, εκτυπώσαμε την εφημερίδα της Κιβωτού Αιγαίου.
Στηρίξαμε το Μουσείο Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης.
Φιλοτεχνήσαμε το σχολικό λεωφορείο του παιδικού σταθμού «Το Γελαστό Πορτοκάλι».
Δωρίσαμε 23.000 βιβλία σε βιβλιοθήκες.
Πραγματοποιήσαμε 646 παρουσιάσεις βιβλίων με σκοπό την ενίσχυση της φιλαναγνωσίας.
Προσφέραμε δωρεάν εισιτήρια κινηματογραφικών ταινιών σε αναγνώστες μας για να παρακολουθήσουν τις κινηματογραφικές μεταφορές βιβλίων μας.
Πραγματοποιήσαμε συνεστιάσεις συγγραφέων μας με αναγνώστες, πιστοί στο μότο μας «Εσείς κι εμείς πάντα σ' επαφή!»
Πραγματοποιήσαμε την πρώτη θεατρική παράσταση και ταυτόχρονα παρουσίαση βιβλίου, την οποία παρακολουθήσατε εκατοντάδες από τους λάτρεις των βιβλίων της Λένας Μαντά. Κι εδώ οφείλουμε ένα μεγάλο «ευχαριστώ» στην Κάτια Δανδουλάκη και τη Μαριάννα Τουμασάτου, που αφιλοκερδώς συμμετείχαν στην επιτυχία του εγχειρήματος αυτού.
Συγκεντρώσαμε φάρμακα και τα παραδώσαμε σε ανθρώπους που τα είχαν ανάγκη.
Με μεγάλη χαρά δημιουργήσαμε και προσφέραμε 230 λαμπάδες σε παιδιά των Παιδικών Χωριών SOS και του Σωματείου «Οι φίλοι του παιδιού».
Χαρίσαμε πασχαλινά αυγά στα παιδιά του προσωπικού μας.
Συγκεντρώσαμε ζωοτροφές και τις παραδώσαμε στην Dog's Voice.
Προσφέραμε είδη ένδυσης και υπόδησης σε παιδιά του Ιδρύματος ΜΗΤΕΡΑ.



Συνεχίζουμε να στηρίζουμε τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα.
Πραγματοποιήσαμε Ημερίδες Εκπαιδευτικών με σκοπό την κατάρτισή τους ως προς την ενίσχυση της φιλαναγνωσίας στις σχολικές αίθουσες.
Προσφέραμε τρόφιμα σε ΜΚΟ.
Στηρίξαμε τη δημιουργία του ηλεκτρονικού βιβλίου με τίτλο Παραμύθια που δυναμώνουν τη φλόγα των Εκπαιδευτηρίων Δούκα, τα έσοδα από τις πωλήσεις του οποίου διατίθενται στον Σύλλογο Γονιών Παιδιών με Νεοπλασματική Ασθένεια «Φλόγα».
Προσφέραμε τηλεκάρτες σε κρατούμενες των Φυλακών Κορυδαλλού.
Συνεχίζουμε να στηρίζουμε το The No Project, έργο του οποίου είναι η καταπολέμηση της ανθρώπινης εκμετάλλευσης.
Σε τακτική βάση στηρίζουμε οικονομικά ΜΚΟ και άπορες οικογένειες, εξοπλίζουμε βιβλιοθήκες, ανακυκλώνουμε υλικά, αναλαμβάνουμε το κόστος φιλοξενίας αδέσποτων ζώων, καθώς και τη διατροφή και την ιατρική τους περίθαλψη. 

Όλα αυτά και πολλά ακόμα γίνονται πράξη γιατί εσείς επιλέγετε τα βιβλία των Εκδόσεων ΨΥΧΟΓΙΟΣ. 
Όλα αυτά πραγματοποιούνται χάρη στη δική σας υποστήριξη εδώ και 40 χρόνια. 

Σας ευχαριστούμε πολύ και υποσχόμαστε να συνεχίσουμε ακόμα πιο δυναμικά. 

Με εκτίμηση, 
Η ομάδα των Εκδόσεων ΨΥΧΟΓΙΟΣ

Σάββατο 16 Φεβρουαρίου 2019

Νέες κούκλες Μπάρμπι: σε αναπηρικό αμαξίδιο και με προσθετικό μέλος

«“Ο χρόνος σταματά” στο “Θέατρο κάτω απ’ τη Γέφυρα”» της Ράνιας Μπουμπουρή

Ο πολυβραβευμένος θεατρικός συγγραφέας Ντόναλντ Μάργκιουλις (Πούλιτζερ 2000 και Βραβείο Λογοτεχνίας της Αμερικανικής Ακαδημίας Τεχνών και Γραμμάτων 2005, μεταξύ άλλων σημαντικών διακρίσεων), είναι καθηγητής Αγγλικής Λογοτεχνίας και Θεατρικών Σπουδών στο Γέιλ. Το Ο χρόνος σταματά (Time stands still) συγκαταλέγεται ανάμεσα στα πιο σημαντικά έργα του.
Σύμφωνα με την υπόθεση, η Σάρα (Έλενα Τυρέα), που εργάζεται ως φωτογράφος σε εμπόλεμες ζώνες ανά την υφήλιο, απεσταλμένη μεγάλου εκδοτικού οργανισμού, επιστρέφει στο διαμέρισμά της στο κέντρο της Νέας Υόρκης, μετά τον σοβαρό τραυματισμό της από βόμβα στη Μέση Ανατολή κι αφού είχε μείνει σε κώμα για δύο μήνες στο νοσοκομείο. Στο πλάι της είναι ο Τζέιμς (Αυγουστίνος Ρεμούνδος), συγγραφέας, συνεργάτης της ως ρεπόρτερ στις ίδιες αποστολές και σύντροφός της τα τελευταία οχτώ χρόνια. Ένα ζευγάρι πολύ διαφορετικό από τα συνηθισμένα ως προς τον τρόπο ζωής και τις προτεραιότητές του, καθ’ όλα συνηθισμένο όμως ως προς τις δοκιμασίες που περνά κάθε ζευγάρι και οι οποίες τίθενται ανά διαστήματα από τις προσδοκίες, τις φοβίες, τις αντοχές και τα όρια καθενός.
Κι έπειτα, εισβάλλει στη σκηνή το δεύτερο ζευγάρι της ιστορίας. Ο Ρίτσαρντ (Κώστας Κλάδης), στέλεχος του εκδοτικού οργανισμού όπου εργάζονται η Σάρα και ο Τζέιμς, άνθρωπος ώριμος και καλλιεργημένος, με τη νέα του φιλενάδα, τη Μάντι (Χριστίνα Σιώμου), μια όμορφη αλλά μάλλον υπερενθουσιώδη κοπέλα. Εδώ το ζευγάρι είναι στην αρχή της συμβίωσης, η διαφορά στην ηλικία και στη συνακόλουθη πείρα της ζωής μεγάλη, κι ακόμα μεγαλύτερη η διαφορά στην καλλιέργεια καθενός, ωστόσο είναι διάχυτη η αισιοδοξία για ένα κοινό κι ανέφελο μέλλον.
Οι ολοζώντανοι διάλογοι του έργου, τη μια στιγμή απλοί και καθημερινοί, την επόμενη αγωνιώδεις και αιχμηροί, είναι το όχημα που οδηγεί τόσο την ιστορία, όσο και τους χαρακτήρες των πρωταγωνιστών, σε μια θεαματική εξέλιξη.
Το έργο χαρακτηρίζεται αντιπολεμικό, κι όντως είναι τόσες οι αναφορές στους πρόσφατους αλλά και τωρινούς πολέμους στη Μέση Ανατολή και στην Αφρική, τόσοι οι προβληματισμοί, τόσα τα ερωτήματα, τόση η απόγνωση των προσώπων, ώστε ο χαρακτηρισμός είναι πράγματι ορθός. Για τη Σάρα, «ο χρόνος σταματά» όταν βρίσκεται πίσω από τον φακό της φωτογραφικής της μηχανής, όταν επιλέγει το πλάνο που θ’ απαθανατίσει – τότε τα πάντα γύρω της παγώνουν, όλη η προσοχή της είναι στραμμένη στο ένα αυτό πλάνο που θα τη βοηθήσει να γνωστοποιήσει τη φρίκη του πολέμου στα πέρατα της γης. Κι ο Τζέιμς πάντα δίπλα της, για να βοηθήσει με το δικό του όπλο, την πένα του, στον ίδιο σκοπό. Ή έτσι νόμιζαν και οι δυο, μέχρι τον παρ’ ολίγον θανατηφόρο τραυματισμό της Σάρας στην τελευταία αποστολή, όπου όμως πρώτη φορά δεν ήταν μαζί…
Τα ερωτήματα είναι πλέον αμείλικτα για τους πρωταγωνιστές, όσο και για τους θεατές της παράστασης. Ποιος είναι ο λόγος να απαθανατίζει κανείς μια τόσο φριχτή πραγματικότητα, αφού δεν μπορεί να την αλλάξει; Αφού ο κόσμος συνηθίζει στη φρίκη και απλώς ανασηκώνει τους ώμους και γυρίζει τη σελίδα ή αλλάζει το κανάλι (ή σκρολάρει στο επόμενο θέμα); «Εσύ καθόσουν εκεί και φωτογράφιζες αυτές τις γυναίκες και αυτά τα παιδιά, αλλά δεν έκανες τίποτα για να βοηθήσεις!» κατηγορεί τη Σάρα η «ελαφρόμυαλη» Μάντι, κι εκείνη απαντά κυνικά: «Μα είμαι εκεί για ν’ απαθανατίζω την πραγματικότητα, όχι για να τη σκηνοθετώ». Και η ίδια όμως αρχίζει ν’ αμφισβητεί το σενάριο της ζωής της, φοβάται ότι χτίζει την καριέρα της πάνω στη δυστυχία και στον πόνο αθώων ανθρώπων, στοιχειώνεται από τα βλέμματα, τα λόγια και το αίμα τους. Κι είναι και τα παιδικά της τραύματα, που αναδεικνύονται πιο βαθιά από τις φρέσκες ουλές του προσώπου της: «Δε χρειάζεται να περνάω πάνω απ’ τα πτώματα, για να νιώθω ζωντανή…»
Οι ολοζώντανοι διάλογοι του έργου, τη μια στιγμή απλοί και καθημερινοί, την επόμενη αγωνιώδεις και αιχμηροί, είναι το όχημα που οδηγεί τόσο την ιστορία, όσο και τους χαρακτήρες των πρωταγωνιστών, σε μια θεαματική εξέλιξη. Η Έλενα Τυρέα, κυνική και απότομη, καυστική και αθυρόστομη, βρισκόταν σε όλη τη διάρκεια της παράστασης στο ίδιο μήκος κύματος με τον ενοχικό και περιποιητικό, αλλά κυνικό όσο και γλυκό, Αυγουστίνο Ρεμούνδο – τα βλέμματά τους, τα μισόλογά τους, οι συναισθηματικές τους μεταπτώσεις, οι εκρήξεις του θυμού και της αγάπης τους, όλα απολύτως πειστικά και ταιριαστά. Κάποιες στιγμές, η ερμηνεία τους ήταν συγκλονιστική. Εξίσου ταιριαστή η χημεία ανάμεσα στους Κώστα Κλάδη και Χριστίνα Σιώμου, που σε πρώτο επίπεδο δείχνουν να χαίρονται τη ζωή και να εστιάζουν στις ευχάριστες όψεις της. Αλλά κι αυτό το ζευγάρι δίνει λαβή για άλλες σκέψεις – τα βλέμματα, οι εκφράσεις, η στάση του σώματος αφηγούνται κι εκεί μια παράλληλη ιστορία, ή μάλλον μια ιστορία του παρελθόντος (Ρίτσαρντ-Σάρα) που ίσως για έναν απ’ τους δύο δεν έχει τελειώσει ακόμη και γι’ αυτό θα ορθωθεί ξανά μπροστά του στο μέλλον. Στιβαρή η ερμηνεία του Κλάδη, απόλυτα φυσική η Σιώμου στις αφελείς ατάκες που προκαλούν το γέλιο του κοινού («Μετά το Πανεπιστήμιο, έφυγα για τη Νικαράγουα». «Μεταπτυχιακό;»), αλλά εξαιρετικά σοβαρή στις στιγμές όπου επιβάλλεται σοβαρότητα.
Ο μικρός, ζεστός πίσω χώρος του «Θεάτρου κάτω απ’ τη Γέφυρα» και το σπιτικό σκηνικό της Δέσποινας Βολίδη μάς δημιούργησαν την αίσθηση ότι βρισκόμασταν στο καθιστικό του ζευγαριού, η δυναμική και ρέουσα μετάφραση της Ελένης Ρεπούσκου ότι τα πρόσωπα αυτά ήταν αληθινά, η καλοκουρδισμένη σκηνοθεσία του Νίκου Δαφνή εγγυάται ότι το έργο αυτό θ’ απασχολεί τη σκέψη μας για πολύ καιρό. Πράγματι, ο χρόνος σταματά για ό,τι αξίζει.
o xronos stamata 2

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
Κείμενο: Donald Margulies
Μετάφραση: Ελένη Ρεπούσκου
Σκηνοθεσία: Νίκος Δαφνής
Σκηνικό: Δέσποινα Βολίδη
Βοηθός σκηνοθέτης – Μουσική επιμέλεια: Κωνσταντίνα Σαραντοπούλου
Φωτογραφίες: Μαριέτα Ρούσσου
Video: Γιώργος Γιαννακόπουλος
Φωτισμοί: Μπάμπης Αρώνης, Βασίλης Γιαννακόπουλος
Αφίσες & Social Media: Γιώργος Φερμελετζής
Δημόσιες σχέσεις: Ειρήνη Λαγουρού
Ερμηνεύουν:
Κώστας Κλάδης, Αυγουστίνος Ρεμούνδος, Έλενα Τυρέα και Χριστίνα Σιώμου.
Η παράσταση έχει επιχορηγηθεί από το Υπ. Πο. Α.
Παραστάσεις: Σάββατο στις 9 μ.μ. και Κυριακή στις 7 μ.μ.
Διάρκεια: 90 λεπτά
Τιμή εισιτηρίων: Γενική είσοδος 15€ (προαγορά 12€) / Φοιτητικό, ανέργων, υπερηλίκων: 10€
Θέατρο «Κάτω απ’ τη Γέφυρα»
Πλατεία ηλεκτρικού σταθμού Ν. Φαλήρου
Πληροφορίες – Κρατήσεις: 210 4816200, 210 4816207
Ηλεκτρονική προπώληση: viva.gr

Τετάρτη 13 Φεβρουαρίου 2019

"Τα αδέλφια μου": νέο βιβλίο από τις Εκδόσεις Ψυχογιός

Η αδελφή μου… 
σαν ελαφίνα χαρωπά τρέχει από δω, από κει γυρίζει, 
μα σαν πεισμώνει –πο, πο!– γαϊδουράκι μού θυμίζει! 

Ο αδελφός μου… 
σαν πιγκουίνος περπατάει και πηδά, όποτε θέλει να με κάνει να γελάσω, 
μα σαν γορίλας φωνάζει δυνατά αν κάποιο απ’ τα παιχνίδια του χαλάσω! 

Τα αδέλφια μου κι εγώ… 
είτε σε κλάματα και στενοχώρια, είτε σε γέλια και χαρά, 
έρχονται πάντα και γινόμαστε του κόσμου η πιο μεγάλη αγκαλιά!

Κυκλοφόρησε το βιβλίο "Τ' αδέλφια μου", σε εικονογράφηση της Χρύσας Σπυρίδωνος, από τις Εκδόσεις Ψυχογιός: https://www.psichogios.gr/site/Books/show/1006005/ta-adelfia-moy

Τρίτη 5 Φεβρουαρίου 2019

Ο Αλκιβιάδης Κωνσταντόπουλος σε α' πρόσωπο

Ήμουν Β' Δημοτικού όταν αποφάσισα να είμαι ανορθόγραφος. Η δασκάλα με είχε χτυπήσει με τον χάρακα στο χέρι, όχι δυνατά, αλλά αρκετά ώστε να πληγωθεί ο εγωισμός μου. Ήμασταν ήδη σε μία εποχή που το ξύλο ως παιδαγωγικό μέσο δεν γινόταν αποδεκτό ούτε από την εκπαιδευτική κοινότητα, ούτε από τους γονείς, ούτε βεβαίως από τα παιδιά… Έκτοτε πέρασαν πολλά χρόνια και η κατ’ επιλογή ανορθογραφία έγινε συνήθεια, παρότι στη ζωή μου από νωρίς είχε μπει η μουσική, πολύ απαιτητική επίσης στη σημειογραφία της, με δασκάλους όμως που με έκαναν να την αγαπήσω σε όλες τις μορφές και εκφράσεις της.

Όταν αργότερα, στα δεκαοχτώ μου, αποφάσισα ότι θέλω να ασχοληθώ επαγγελματικά με τη μουσική, στο μυαλό μου είχα κυρίως τις ζωντανές εμφανίσεις και την επικοινωνία με ένα ενήλικο κοινό. Ούτε που μου περνούσε από το μυαλό η μελοποίηση παιδικών ποιημάτων, μέχρι που μία παλιά γνωστή μου από μαθήματα Hap Kido μού έστειλε ένα e-mail με ποιηματάκια για την Αλφαβήτα, ρωτώντας με διακριτικά αν θα μπορούσα να γράψω μουσική. Ήταν η Ράνια Μπουμπουρή και αυτή ήταν η αρχή μιας πολύ δημιουργικής συνεργασίας, που οδήγησε στην Τρελή τρελή ΑΒ, το Τρελό τρελό Αριθμητάρι και το Τρελό τρελό Αγρόκτημα (και τα τρία από τις Εκδόσεις Ψυχογιός).

Η ιδέα των ποιημάτων που με όμορφες εικόνες και ιστορίες και ντυμένα με την κατάλληλη μουσική διδάσκουν κάποιο συγκεκριμένο αντικείμενο με ευχάριστο τρόπο στα παιδιά είναι ο βασικός άξονας πάνω στον οποίο δουλεύουμε. Έτσι, όταν ήρθε η ιδέα να προχωρήσουμε ένα βήμα παραπέρα και άρχισε η Ράνια να μου στέλνει ποιήματα που διδάσκουν με ευχάριστο τρόπο τούς βασικούς κανόνες της ορθογραφίας, ενθουσιάστηκα: Θα έπαιρνα επιτέλους το αίμα μου πίσω! Κάπως έτσι γεννήθηκε Η μελω-δική μου Ορθογραφία (Εκδόσεις Πατάκη). Ένα βιβλίο που κάνει τα ρήματα, τα ουσιαστικά και τα επίθετα πρωταγωνιστές στις πιο απίθανες περιπέτειες που, διαβάζοντές τες, τα παιδιά θα δουν με άλλο μάτι έννοιες και κανόνες που ηχούν στα αυτιά τους –και στα αυτιά μας εμάς των μεγάλων– ως κάτι εξ ορισμού δύσκολο και δυσνόητο. Ο βασικός σκοπός του βιβλίου είναι αυτός: ο τόνος να γίνει ατακτούλης, το ωμέγα να αποκτήσει ένα μυστικό, τα «ι» να ζήσουν ένα τρελό πανηγύρι και γενικά τα παιδιά να διασκεδάσουν μαθαίνοντας.

Γράφοντας τη μουσική για αυτές τις ιστοριούλες-κανόνες είχα στο μυαλό μου να τις μεταμορφώσω σε τραγούδια που θα σιγοτραγουδάνε τα παιδιά – παίζοντας, χορεύοντας αλλά και γράφοντας τα μαθήματά τους, όταν θελήσουν να ανατρέξουν σε κάποιον ορθογραφικό κανόνα, κάτι που ομολογώ πιάνω και εγώ τον εαυτό μου να κάνει τώρα που έχω πια σταματήσει να σνομπάρω τη σωστή γραφή των λέξεων.
Έτσι, όταν ήρθε η ιδέα να προχωρήσουμε ένα βήμα παραπέρα και άρχισε η Ράνια να μου στέλνει ποιήματα που διδάσκουν με ευχάριστο τρόπο τούς βασικούς κανόνες της ορθογραφίας, ενθουσιάστηκα: Θα έπαιρνα επιτέλους το αίμα μου πίσω!
Όπως πάντα, σύμμαχοι σε αυτό μας το εγχείρημα ήταν πλήθος καλλιτεχνών που δάνεισαν τις φωνές τους και το ταλέντο τους στα πλάσματα που έπλασε η φαντασία της Ράνιας, κάνοντας κάθε τραγούδι να έχει όχι μόνο το δικό του μουσικό στιλ και ήχο, αλλά και τη δική του φωνή: Βανέσα Αδαμοπούλου, Δώρος Δημοσθένους, Λευτέρης Ελευθερίου, Ηλίας Καρελλάς, Θάνος Κοσμίδης (από τους Burger Project), Νίκος Κουρής (ο οποίος κάνει και την αφήγηση), Αλέξανδρος Μυλωνάς, Ορχήστρα Smyrna (Σταυρούλα Βλασοπούλου, Κάλια Καμπούρη, Ελευθερία Κουρλιά, Ειρήνη Νικολακοπούλου, Πένυ Παπακωνσταντίνου, Έλσα Στουρνάρα), Νεφέλη Παπαδερού και Γιάννης Χατζηγεωργίου.

Η μελω-δική μου Ορθογραφία (με CD)
Ράνια Μπουμπουρή
εικονογράφηση: Χρήστος Κούρτογλου
μουσική: Αλκιβιάδης Κωνσταντόπουλος
Εκδόσεις Πατάκη
72 σελ.
ISBN 978-960-16-7629-6
Τιμή €10,90




Κυριακή 3 Φεβρουαρίου 2019

Σχεδιάζοντας στο μουσείο: 6 αυτοτελή εργαστήρια σχεδίου στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο

Το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, ανταποκρινόμενο στο ζωηρό ενδιαφέρον του κοινού για συμμετοχή σε δράσεις σχεδίου εκ του φυσικού στις αίθουσες του, οργανώνει για το 2019 έξι αυτοτελή εργαστήρια σχεδίου με την εικαστικό Αλεξάνδρα Μιχάλη. 
Από τον Φεβρουάριο έως τον Ιούλιο, οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν βιωματικά μέσω του σχεδίου, αλλά και με μια σύντομη μορφολογική ανάλυση εξαιρετικά έργα διαφόρων εποχών και τεχνοτροπιών. Κάθε συνάντηση θα είναι αφιερωμένη σε μια διαφορετική συλλογή του μουσείου.
Τη Δευτέρα 4 Φεβρουαρίου 2019, από τις 17:00 έως τις 19:30, θα πραγματοποιηθεί το πρώτο εργαστήριο σχεδίου, που θα εστιάσει στον Κυκλαδικό Πολιτισμό. Οι συμμετέχοντες μπορούν να επιλέξουν τον χρόνο αποχώρησής τους, ανάλογα με την πρόοδο και τον βαθμό ολοκλήρωσης του σχεδίου τους.
Η δράση απευθύνεται σε όλες τις ηλικίες. Οι συμμετέχοντες θα χρειαστεί να έχουν μαζί τους:
  • Μπλοκ σχεδίου, κατά προτίμηση μεσαίου μεγέθους (Α4). Επιλέξτε το μέγεθος του μπλοκ που σας βολεύει, δεδομένου ότι μπορεί να χρειαστεί να εργαστείτε όρθιοι σε ορισμένα σημεία ή καθισμένοι σε μαξιλάρια στο δάπεδο.
  • Μολύβια 2Β, 4Β
  • Γόμα σχεδίου
  • Βελόνα μετρήματος, αν σας βοηθάει στην εργασία σας.
Για τη συμμετοχή στη δράση είναι απαραίτητη η δήλωση στο τηλέφωνο 2132144800. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας για 15 άτομα. Απαραίτητη είναι η προμήθεια εισιτηρίου εισόδου στο μουσείο.
Πηγή: 

Σάββατο 2 Φεβρουαρίου 2019

"Για το σώμα μου αποφασίζω εγώ!" από τις Εκδόσεις Μίνωας

Μόλις παρέλαβα το νέο βιβλίο της σειράς "Μιλάμε στα παιδιά για..." των Εκδόσεων Μίνωας, που είχα τη χαρά να μεταφράσω: Για το σώμα μου αποφασίζω εγώ! - πολύ χρήσιμο και κατατοπιστικό!

Ενημερώστε τα παιδιά και ενδυναμώστε τα ψυχολογικά διαβάζοντάς τους αυτό το βιβλίο για τη σωματική τους ασφάλεια.

Είναι γραμμένο με τρόπο κατάλληλο για την ηλικία τους, ώστε να μάθουν για τα αισθήματα ασφάλειας και ανασφάλειας, τα Πρώτα Σημάδια Ανησυχίας, το "Δίκτυο Ασφαλείας", τα απόκρυφα μέρη του σώματος, τα ασφαλή ή όχι αγγίγματα, τη διαφορά ανάμεσα στα μυστικά και στις εκπλήξεις, τον σεβασμό στα όρια των άλλων.

Περιλαμβάνεται παράρτημα με θέματα συζήτησης για γονείς, παιδαγωγούς και όσους ασχολούνται με τη φροντίδα παιδιών.

Για το σώμα μου αποφασίζω εγώ!

Τζεϊνίν Σάντερς
μετάφραση: Ράνια Μπουμπουρή
Μίνωας, 2019
40 σελ.
ISBN 978-618-02-1246-4
Τιμή € 6,60

«Βιβλίο και παιδί» τον Φεβρουάριο στην Αθήνα

Ο Φεβρουάριος είναι γεμάτος με δράσεις για μικρότερα ή μεγαλύτερα παιδιά, γονείς και επαγγελματίες που ασχολούνται με το παιδί. Η διοργάνωση «Αθήνα 2018 – Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου» του Δήμου Αθηναίων, μέγας δωρητής της οποίας είναι το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, δίνοντας εξαρχής ιδιαίτερη σημασία στις δράσεις για παιδιά και νέους, συνεργάζεται και αυτόν τον μήνα με φορείς πολιτισμού, όπως η Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος, το Δίκτυο για τα Δικαιώματα του Παιδιού, το Ελληνικό Παιδικό Μουσείο, ο Οργανισμός Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας και τα Ανοιχτά Σχολεία του Δήμου Αθηναίων, το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο, το Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου και πολλούς ακόμα, με στόχο να γίνει το βιβλίο και η ανάγνωση ένα συναρπαστικό παιχνίδι, μια ενδιαφέρουσα διαδρομή με όλους μας συνοδοιπόρους!
Το Σάββατο 2 Φεβρουαρίου και ώρα 09:00-14:00 πραγματοποιείται στο Μουσείο Ηρακλειδών (Ηρακλειδών 16, Θησείο) ημερίδα με τίτλο «Η Λογοτεχνία για παιδιά και εφήβους χωρίς ευτυχισμένο τέλος». Η ημερίδα εντάσσεται στη θεματική ενότητα «Η Μεγάλη Γιορτή της Ανάγνωσης» και διοργανώνεται από τις Εκδόσεις Παπαδόπουλος, τα Εκπαιδευτήρια Μπουγά και το Μουσείο Ηρακλειδών. Απευθύνεται τόσο σε επαγγελματίες της εκπαίδευσης όσο και στο ευρύτερο κοινό και περιλαμβάνει δωρεάν βιωματικά εργαστήρια, δημιουργικές συζητήσεις και παρουσιάσεις, με στόχο την αποτύπωση του ρόλου της παιδικής λογοτεχνίας στην εκπαιδευτική διαδικασία μέσα από ποικίλες θεματικές και προσεγγίσεις των λογοτεχνικών κειμένων. Εισηγητές των σεμιναρίων είναι οι Χρύσα Βογιατζάκη, Αργυρώ Πιπίνη, Γιάννης Σ. Παπαδάτος, Εύη Τσιτιρίδου-Χριστοφορίδου. Η ημερίδα περιλαμβάνει βιωματικά εργαστήρια από τους συγγραφείς του βιβλίου Λογοτεχνία για Παιδιά και Εφήβους χωρίς ευτυχισμένο τέλος: Άντα Κατσίκη-Γκίβαλου – ομότιμη καθηγήτρια Παν/μίου Αθηνών, Αγγελική Γιαννικοπούλου – καθηγήτρια Παν/μίου Αθηνών, Διαμάντη Αναγνωστοπούλου – καθηγήτρια Παν/μίου Αιγαίου, Δημήτρη Πολίτη – αναπλ. καθηγητή Παν/μίου Πατρών, Γιάννη Σ. Παπαδάτο – αναπλ. καθηγητή Παν/μίου Αιγαίου, Φώτη Μπουγά – διευθυντή Εκπαιδευτηρίων Μπουγά.
Στις 5, 6 και 8 Φεβρουαρίου, η Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος σε συνεργασία με το Δίκτυο Πολιτισμού του Δήμου Αθηναίων υλοποιεί στα Ανοιχτά Σχολεία του Δήμου Αθηναίων ένα ιδιαίτερο, δημιουργικό εργαστήριο τυπογραφίας και βιβλιοδεσίας με τίτλο «Η Πρέσσα». Η δράση εντάσσεται στο πλαίσιο της ενότητας «Εκπαιδευτικές Δράσεις» της διοργάνωσης «Αθήνα 2018 – Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου» του Δήμου Αθηναίων και θα πραγματοποιείται για 3 ημέρες, την Τρίτη 5 Φεβρουαρίου στα Πετράλωνα (76ο Δημ. Σχ.), την Τετάρτη 6 Φεβρουαρίου στον Νέο Κόσμο (93ο Δημ. Σχ.) και την Παρασκευή 8 Φεβρουαρίου στο Παγκράτι (1ο Δημ. Σχ.), από 16:00 έως 19:00. Το εργαστήριο απευθύνεται σε παιδιά από 8 ετών αλλά και σε ενήλικες και θα διεξάγεται 3 φορές την ημέρα, από τους συντηρητές Αρχειακού και Βιβλιακού Υλικού της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος. Κάθε εργαστήριο θα έχει διάρκεια 1 ώρα και θα δέχεται έως 20 συμμετέχοντες. Η συμμετοχή είναι δωρεάν, αλλά απαιτείται εγγραφή εδώ. Στο εργαστήριο θα παρουσιαστεί ένα χειροκίνητο τυπογραφικό πιεστήριο, εμπνευσμένο από τη μηχανή που άλλαξε τον κόσμο, την τυπογραφική μηχανή του Γουτεμβέργιου, η οποία τον 15ο αιώνα επέτρεψε τη μαζική παραγωγή βιβλίων και την παγκόσμια διάδοση της γνώσης. Καθ’ όλη τη διάρκεια του εργαστηρίου, οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να μυηθούν στην τέχνη της τυπογραφίας και της βιβλιοδεσίας, δένοντας το δικό τους σημειωματάριο με ιαπωνική τεχνική. Επίσης, το κοινό θα ενημερωθεί σχετικά με τις υπηρεσίες που προσφέρει σε παιδιά, εφήβους και ενήλικες το νέο Τμήμα Δανειστικής Συλλογής της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος, στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.
Την Τετάρτη 6 Φεβρουαρίου, το Ελληνικό Παιδικό Μουσείο και ο Οργανισμός Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων διοργανώνουν το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Με ένα βιβλίο βλέπω τον κόσμο αλλιώς #5» για παιδιά 5-10 ετών. Μέσα από τα βιβλία, τα παιδιά ανακαλύπτουν δημιουργικούς τρόπους για να καλλιεργήσουν τη φαντασία τους. Πηγή έμπνευσης αποτελούν τα εκθέματα του Παιδικού Μουσείου της Αθήνας, όπου ξετρυπώνουν τους ήρωές τους, σκαρφίζονται και εικονογραφούν ή δραματοποιούν τις δικές τους ευφάνταστες περιπέτειες. Η δράση επαναλαμβάνεται την Τετάρτη 6 Μαρτίου 2019. 
Χώρος: Παιδικό Μουσείο της Αθήνας, Ρηγίλλης & Β. Γεωργίου Β’ 17-19 (κτίριο Ωδείου Αθηνών). Ώρα: 16:00-18:00. Γλώσσα Διεξαγωγής: ελληνικά. Δωρεάν και κατά προτεραιότητα, βάσει διαθεσιμότητας (έως 20 συμμετοχές ανά πρόγραμμα). Περισσότερες πληροφορίες: 2103312995-6.

Την Πέμπτη 7 Φεβρουαρίου και ώρα 11:00-14:00, η Πλανόδια Βιβλιοθήκη του Δικτύου για τα Δικαιώματα του Παιδιού βγαίνει για 17η φορά στους δρόμους της Αθήνας. Αυτή τη φορά θα βρίσκεται στην πλατεία Κοτζιά, στο 23ο Παζάρι Βιβλίου. Η Πλανόδια Βιβλιοθήκη διοργανώνεται από το Δίκτυο για τα Δικαιώματα του Παιδιού και την «Αθήνα 2018 – Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου» του Δήμου Αθηναίων, με τη στήριξη της Γερμανικής Πρεσβείας και την υποστήριξη του συνΑθηνά. Είναι μια εφήμερη βιβλιοθήκη που λειτουργεί από λίγες μόνο ώρες έως μια ολόκληρη μέρα και φέρνει μαζί της για τα παιδιά, βιβλία, παζλ, παιχνίδια και βιωματικές δραστηριότητες.
Το Σάββατο 9 Φεβρουαρίου και ώρα 12:00-14:00, ο Οργανισμός Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων πραγματοποιεί στο Ψηφιακό Μουσείο – Ακαδημία Πλάτωνος, το πρόγραμμα «Μουσειοπαιδαγωγικά προγράμματα σε χώρους πολιτισμού – Οι μύθοι του Πλάτωνα». Πρόκειται για μια ακόμα εκπαιδευτική δράση που επιδιώκει να γνωρίσουν τα παιδιά με ψυχαγωγικό αλλά και εκπαιδευτικό τρόπο τους μύθους από την Πολιτεία του Πλάτωνα και στοιχεία της φιλοσοφίας του. Η δράση επαναλαμβάνεται το Σάββατο 9 Μαρτίου 2019. 
Χώρος: Ψηφιακό Μουσείο – Ακαδημία Πλάτωνος, Μοναστηρίου & Κρέοντος 1. Συμμετοχή ελεύθερη, με δηλώσεις συμμετοχής στο τηλ. 210-5142138 (09:00-16:00). Έως 15 παιδιά 8-12 ετών.

Την Κυριακή 10 Φεβρουαρίου και ώρα 11:00-12:30, «Όλη η πόλη διαβάζει… παιδικά βιβλία για μουσεία» στο Πολιτιστικό κέντρο «Μελίνα» του Δήμου Αθηναίων. Το Τμήμα Μουσείων, Συλλογών και Πολιτιστικών χώρων του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων υλοποιεί μουσειοπαιδαγωγικό πρόγραμμα που περιλαμβάνει την παρουσίαση του παιδικού βιβλίου μουσειακής αγωγής Η Αριάδνη αφηγείται ιστορίες από την Κυκλαδική εποχή στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο της Καλλιόπης Κύρδη (Εκδόσεις Παπαδόπουλος). Για γονείς και για παιδιά 6-12 ετών. 
Χώρος: Πολιτιστικό κέντρο «Μελίνα» Δήμου Αθηναίων, Ηρακλειδών 66, Θησείο. Δωρεάν και κατά προτεραιότητα, βάσει διαθεσιμότητας. Τηλ. 210-3452150, Δευτέρα-Παρασκευή 10πμ-6μμ, e-mail melina@opanda.gr.

Την Κυριακή 10 Φεβρουαρίου, ο Οργανισμός Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων διοργανώνει τη δράση «Η Στελλίτσα: δραματοποιημένη αφήγηση του παραμυθιού της Σοφίας Αβτζόγλου-Αναστασιάδου». Μέσα από δραματοποίηση και μουσικά παιχνίδια, οι Ελίντα Αρβανίτη, Κατερίνα Χατζησταύρου και Μαρίνα Αγγελίδου διηγούνται την ιστορία της Στελλίτσας, ενός κοριτσιού που ζούσε μόνο του σε μια γκρεμισμένη καλύβα. Τον χειμώνα τουρτούριζε από το κρύο και ψάχνοντας να βρει ξύλα χάθηκε στο αφιλόξενο δάσος. Ποιος θα μπορούσε να σώσει τη Στελλίτσα και πώς; Για παιδιά ηλικίας 6-10 ετών. Μέγιστος αριθμός συμμετεχόντων: 25 παιδιά.
Χώρος: Κέντρο Δημιουργικής Μάθησης Βαφειοχωρίου, Βαφειοχωρίου & Καρολίδου 2. Ώρα: 11:00-12:00 & 12:00-13:00. Πληροφορίες-κρατήσεις: 210-6427770.

Από τη Δευτέρα 11 Φεβρουαρίου και έως τις 10 Μαρτίου στο Κέντρο Τεχνών του Δήμου Αθηναίων, «Τα παιδιά βλέπουν. 20 καλλιτέχνες εικονογραφούν». Η διοργάνωση «Αθήνα 2018 – Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου» και το ηλεκτρονικό περιοδικό για το βιβλίο και τις τέχνες Αναγνώστης, σε συνεργασία με τον Οργανισμό Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων (ΟΠΑΝΔΑ) συνδιοργανώνουν έκθεση εικονογράφησης παιδικού βιβλίου. 20 ταλαντούχοι και τολμηροί εικονογράφοι δίνουν το στίγμα των παιδικών βιβλίων του σήμερα απλώνοντας μπροστά στα μάτια μας τον πλούτο αυτής της τόσο απαιτητικής καλλιτεχνικής δημιουργίας, σε μια μεγάλη έκθεση ελεύθερη στο κοινό. Τα εγκαίνια θα γίνουν τη Δευτέρα 11 Φεβρουαρίου στις 19:00.
Χώρος: Κέντρο Τεχνών Δήμου Αθηναίων (Β. Σοφίας, Πάρκο Ελευθερίας). Ημέρες και ώρες: Τρίτη-Σάββατο 10:00-21:00, Κυριακή 10:00-14:00.

Την Κυριακή 17 Φεβρουαρίου, το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο, με τη στήριξη της διοργάνωσης «Αθήνα 2018 – Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου» γιορτάζει το βιβλίο με την εκπαιδευτική δράση «Μικροί σταχωτές εν δράσει!»: Παιδιά (από 6-7 ετών) και γονείς μαθαίνουν, με αφορμή χειρόγραφα και παλαίτυπα της μόνιμης έκθεσης του Μουσείου, για τους τύπους των βιβλίων, τα υλικά και τα όργανα γραφής, τη διακόσμηση και το περιεχόμενο των βιβλίων. Στο τέλος θα φιλοτεχνήσουν τα δικά τους πρωτογράμματα γράφοντας το όνομά τους. Τα μεγαλύτερα παιδιά (από 8-10 ετών) ανακαλύπτουν τα μυστικά της βιβλιοδεσίας και δημιουργούν το δικό τους βιβλιαράκι στο εργαστήριο Συντήρησης Χειρογράφων Εντύπων και Χάρτινων Έργων του Μουσείου. 
Χώρος: Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο, Β. Σοφίας 22. Ώρες: 10:00 & 12:00. Δωρεάν με απαραίτητη τη δήλωση συμμετοχής στο τηλέφωνο 213-2139507 (Δευτέρα-Παρασκευή: 9:00-15:00).

Το Σάββατο 23 Φεβρουαρίου, στην Οικία Θεοτοκοπούλου από τις 11:00 ως τις 13:00 θα έχουμε ξανά την ευκαιρία να ακούσουμε τα «Παραμύθια που μας φέρνουν κοντά: αφήγηση παραμυθιών από όλο τον κόσμο σε διαφορετικές γλώσσες». Πρόκειται για την 9η δράση του προγράμματος που διοργανώνεται από το We Need Books και το Ελληνικό Φόρουμ Προσφύγων, με τη στήριξη της διοργάνωσης «Αθήνα 2018 – Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου». Αυτή τη φορά, η αφήγηση παραμυθιού θα γίνει στα φαρσί. Δυο εβδομάδες πιο πριν, το Σάββατο 9 Φεβρουαρίου, θα πραγματοποιηθεί η αφήγηση παραμυθιού στα αραβικά και φαρσί στον χώρο φιλοξενίας Ελαιώνα, η οποία είχε αναβληθεί τον Δεκέμβριο.
Το τελευταίο Σάββατο κάθε μήνα πραγματοποιείται αφήγηση παραμυθιών στα παιδιά και τους επισκέπτες της πόλης που τα ελληνικά ίσως δεν είναι η πρώτη τους γλώσσα: Παραμύθια από όλο τον κόσμο, στα φαρσί, τα αραβικά, τα κουρμαντζί, τα γαλλικά και τα αγγλικά!

Έως τον Απρίλιο 2019, θα κάνουμε «Βουτιά στη Γνώση»: Το Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου, με αφορμή τα αρχεία του παλιού εργοστασίου, που παρέχουν μοναδικές πληροφορίες και γνώσεις, παρουσιάζει ένα συναρπαστικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα. Αφετηρία: το εργοστάσιο φωταερίου της Αθήνας. Στόχος: να φωτιστεί η πόλη όσο το δυνατόν πιο γρήγορα. Τι κάνουμε; Χωριζόμαστε σε τέσσερις ομάδες, μεταμορφωνόμαστε για λίγο σε παίκτες και σε πιόνια μαζί, ακολουθούμε τέσσερις διαφορετικές διαδρομές και προσπαθούμε να δώσουμε ενέργεια και φως σε τέσσερα διαφορετικά σπίτια. Για παιδιά 11-12 ετών.
Χώρος: Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου, Πειραιώς 100. Ημέρες διεξαγωγής: Δευτέρα έως Παρασκευή (καθ’ όλη τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς). Ώρες: 9.30-13.30 (κατόπιν συνεννόησης). Περισσότερες πληροφορίες: 213-0109325.
*Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Βουτιά στη γνώση» προσφέρεται στις σχολικές ομάδες που έχουν παρακολουθήσει ήδη την ξενάγηση στο Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου.

Το πρόγραμμα της διοργάνωσης «Αθήνα 2018 – Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου» του Δήμου Αθηναίων υλοποιείται χάρη στη στήριξη και των δωρητών: Μέγας δωρητής είναι το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Χρυσοί δωρητές είναι το Ίδρυμα Ι. Λάτση και η εταιρία Core Α.Ε. Δωρητές είναι το Ίδρυμα Ωνάση, το Κοινωφελές Ίδρυμα Κοινωνικού και Πολιτιστικού Έργου (ΚΙΚΠΕ), το Ίδρυμα Α.Κ. Λασκαρίδη και ο Οργανισμός Συλλογικής Διαχείρισης Έργων Λόγου (ΟΣΔΕΛ). Πολύτιμοι υποστηρικτές είναι η Aegean Airlines, ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών και η εταιρία Σταθερές Συγκοινωνίες (ΣΤΑΣΥ).