Το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ), σε συνεργασία με την Εθνική Πινακοθήκη – Μουσείο Αλεξάνδρου Σούτσου (ΕΠΜΑΣ), εγκαινιάζει την Τετάρτη 31 Ιουλίου, ώρα 20:00, την έκθεση Δημήτριος Φιλιππότης Τήνιος εποίει στο Μουσείο Μαρμαροτεχνίας, στον Πύργο της Τήνου, με αφορμή την επέτειο των 100 χρόνων από τον θάνατο του σπουδαίου Νεοέλληνα γλύπτη.
Ο Δημήτριος Φιλιππότης (1834-1919) καθόρισε με την καλλιτεχνική του παραγωγή την εξέλιξη της νεοελληνικής γλυπτικής κατά την τελευταία τριακονταετία του 19ου αιώνα. Το έργο του προκάλεσε το νεοκλασικιστικό κατεστημένο της πρωτεύουσας, τόσο με τις ελεύθερες διακοσμητικές συνθέσεις του, που εισήγαγε πρώτη φορά στη νεοελληνική γλυπτική του 19ου αιώνα, όσο και με τη ρεαλιστική απόδοση των μορφών στις προτομές και στα επιτύμβια μνημεία του. Ο ρομαντικός ρεαλισμός του Φιλιππότη δεν ήρθε σε οριστική ρήξη με την επίσημη τέχνη του νεοκλασικισμού. Άνοιξε, ωστόσο, τον δρόμο για μελλοντικές αναζητήσεις της νεοελληνικής γλυπτικής και άφησε αξεπέραστο παράδειγμα μεγάλου και αυθεντικού τεχνίτη, απόλυτα εξοικειωμένου με τη φύση και με τις δυνατότητες του υλικού του.
Η έκθεση περιλαμβάνει αυθεντικά έργα, προτομές σε μάρμαρο και γύψο και δύο εκμαγεία ταφικών μνημείων του Δημητρίου Φιλιππότη από τις συλλογές της ΕΠΜΑΣ, τα οποία παρουσιάζονται πρώτη φορά στην Τήνο, πατρίδα του καλλιτέχνη. Οι προτομές, έργα της δεκαετίας του 1890, αποκαλύπτουν τη μετάβαση από τη νεοκλασική εξιδανίκευση στη ρεαλιστική προσωπογραφική απεικόνιση. Τα εκμαγεία της ανάγλυφης μορφής του Εμμανουήλ Ευστρατίου και της επιβλητικής Μαρίας Κασσιμάτη, από τα ταφικά μνημεία στο Α’ Νεκροταφείο της Αθήνας, περιήλθαν στην ΕΠΜΑΣ το 1980 χάρη στη συνεργασία του τότε διευθυντή Δημήτρη Παπαστάμου με τον τότε δήμαρχο της Αθήνας Δημήτρη Μπέη. Διασώζουν δύο μνημεία-ορόσημα στην ιστορία της νεοελληνικής ταφικής γλυπτικής, τα οποία συνδυάζουν τη ρεαλιστική απόδοση με τις νεοκλασικές αναφορές.
Συνεχίζοντας και φέτος την αγαστή συνεργασία τους, με την έκθεση Δημήτριος Φιλιππότης Τήνιος εποίει στο Μουσείο Μαρμαροτεχνίας, το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς και η Εθνική Πινακοθήκη – Μουσείο Αλεξάνδρου Σούτσου παρουσιάζουν ένα αφιέρωμα που επιβεβαιώνει τη συμβολή του καλλιτέχνη στην εξέλιξη της νεοελληνικής γλυπτικής.
Η επιστημονική επιμέλεια της έκθεσης ανήκει στην Ευθυμία Μαυρομιχάλη, επίκουρη καθηγήτρια του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του ΕΚΠΑ, σε συνεργασία με την Τώνια Γιαννουδάκη, επιμελήτρια της Εθνικής Πινακοθήκης.
Διάρκεια έκθεσης: 1 Αυγούστου έως 14 Οκτωβρίου 2019
Ώρες λειτουργίας: καθημερινά, εκτός Τρίτης, 10:00-18:00
Κλειστά 15 Αυγούστου
Μουσείο Μαρμαροτεχνίας
Πύργος, Πάνορμος Τήνου, 842 01
Τ: 22830 31290 | www.piop.gr
Facebook: piopnews
Εικόνες:
1. Μαρία Σ. Κασσιμάτη
Εκμαγείο από το άγαλμα της Μαρίας Κασσιμάτη στον οικογενειακό τάφο του Δήμου Γεωργούλα στο Α’ Νεκροταφείο Αθηνών © Αρχείο Εθνικής Πινακοθήκης – Μουσείο Αλεξάνδρου Σούτσου, Σταύρος Ψηρούκης
- Προτομή άνδρα, 1895Μάρμαρο, ενυπόγραφο και χρονολογημένο © Αρχείο Εθνικής Πινακοθήκης – Μουσείο Αλεξάνδρου Σούτσου, Σταύρος Ψηρούκης
- Ο Δημήτριος Φιλιππότης με το Μετάλλιο Γραμμάτων και Τεχνών (1915)
- Πριγκίπισσα Αλεξάνδρα, 1891Μάρμαρο, ενυπόγραφο και χρονολογημένο. Παραχώρηση του Μαιευτηρίου «Αλεξάνδρα» © Αρχείο Εθνικής Πινακοθήκης – Μουσείο Αλεξάνδρου Σούτσου, Σταύρος Ψηρούκης
- Εξωτερική άποψη του Μουσείου Μαρμαροτεχνίας © ΠΙΟΠ, Νίκος Δανιηλίδης
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου