Στον θαυμαστό κόσμο του παιδικού βιβλίου | In the wonderland of children's books: Ένα ιστολόγιο για το παιδικό βιβλίο, και όχι μόνο... | A blog about children's books, and more...
Ένα τραγουδάκι αφιερωμένο σε όλα τα παιδιά που, λόγω των συνθηκών,
είναι κλεισμένα στο διαμέρισμα και τους λείπει το παιχνίδι έξω!
Η αντιλόπηΣτίχοι: Ράνια Μπουμπουρή
Μουσική: Αλκιβιάδης Κωνσταντόπουλος
Ερμηνεία: Αλκιβιάδης Κωνσταντόπουλος
Παίζουν οι: Οδυσσέας Κωνσταντόπουλος, Χάρης Κωνσταντόπουλος
Μια μικρούλα αντιλόπη
ζωηρούλα, η Καλλιόπη
σαν στο πάρκο παίζει τόπι
πω, πω, πω, πω, πω, πω, πώς γελά!
Λα!
Στο διαμέρισμα κλεισμένη
δεν μπορεί, δεν ανασαίνει
σαν τουλίπα μαραμένη
φου, φου, φου, φυσά και ξεφυσά!
Αχ!
Θέλει να τρέχει, θέλει να πηδά
και να τραγουδά φάλτσα ή σωστά.
Θέλει να βλέπει γύρω της παιδιά
να παίζουν με τις ώρες, να γελούν τρελά.
Και απορεί και απορεί
χωρίς παιχνίδι ποιος να ζει!
Και δεν μπορεί και δεν μπορεί
χωρίς παιχνίδι αυτή να ζει.
Και απορεί και δεν μπορεί
εξήγηση ποτέ να βρει
χωρίς παιχνίδι, βρε παιδιά,
για πείτε μου πώς γίνεται
κανείς να ζει;
Μια μικρούλα αντιλόπη
ζωηρούλα, η Καλλιόπη
δες, στο πάρκο παίζει τόπι
πω, πω, πω, πω, γέλια και χαρά!
Χα!
Ο κυρ-Δίκαννος ο γαιοκτήμονας κατασκευάζει ένα σκιάχτρο και του δίνει εντατικά μαθήματα αγριάδας. Το σκιάχτρο όμως αισθάνεται μοναξιά και πιάνει φιλίες με τα πουλιά της περιοχής. Τους δίνει πληροφορίες για το πού στήνει ξώβεργες το αφεντικό του και τα αφήνει να τσιμπολογάνε ανενόχλητα τα λαχανικά του κήπου. Εκείνα με τη σειρά τους, το ονομάζουν Αχυρούλη, και του υπόσχονται ότι θα το μάθουν να πετάει. Όταν κάποια στιγμή ο κυρ-Δίκανος υποπτεύεται ότι κάτι δεν πάει καλά, μεταμφιέζεται σε σκιάχτρο και ξεσκεπάζει την αλήθεια. Ακολουθεί η σύλληψη, η δίκη και η καταδίκη του σκιάχτρου. Ο αρχιδικαστής αποφασίζει ότι ο Αχυρούλης πρέπει να μείνει στη φυλακή ώσπου να φτιάξει χίλια εκατό κλουβιά. Τα φτιάχνει, αλλά όταν καταλαβαίνει ότι θα χρησιμοποιηθούν για φυλακές των φίλων του τα καταστρέφει. Έξω φρενών ο αρχιδικαστής τον καταδικάζει σε κάψιμο. Το τελευταίο βράδυ στο κελί της φυλακής ο Αχυρούλης βλέπει ένα όνειρο. Ο Τιτιβούε, ο παλιός του φίλος, τού εξηγεί για ποιο λόγο θα πραγματοποιηθεί τώρα το όνειρό του και θα μπορέσει επιτέλους να πετάξει… Στην τελευταία σκηνή, στην αυλή της φυλακής, μια μεγάλη έκπληξη περιμένει τον δεσμοφύλακα, αλλά και τους θεατές.
Συντελεστές:
Σκηνοθεσία – Χορογραφίες: Ισίδωρος Σιδέρης
Μουσική: Γιώργος Χριστιανάκης
Σκηνικά – Κοστούμια: Γιάννης Κατρανίτσας
Βοηθός σκηνοθέτη: Θωμαή Ουζούνη
Μάσκες – Εικαστικά προβολών: Γιάννης Κατρανίτσας
Ηχοληψία – Φωτισμοί: Δημήτρης Κοκολινάκης
Κατασκευή κοστουμιών: Φούλη Βουτσά
Ηθοποιοί: Μιχάλης Συριόπουλος, Στέφανος Πίττας, Γρηγόρης Παπαδόπουλος, Βιβή Παντελίδου, Ρέζι Μπεντιανισβίλι, Τριαντάφυλλος Δελλής.
Μέσα σε αυτήν την δύσκολη και πρωτόγνωρη συγκυρία που αντιμετωπίζουμε όλοι το Νέο Θέατρο Θεσσαλονίκης, με 37χρονη παρουσία στο χώρο του παιδικού και νεανικού θεάτρου, ανεβάζει 3 παραστάσεις του για τους μικρούς αλλά και τους μεγαλύτερους θεατρόφιλους στο κανάλι του στο YouTube.
Η κάθε παράσταση θα είναι διαθέσιμη δωρεάν στο κοινό για 24 ώρες (από 11:00 π.μ. έως 11:00 π.μ. της επόμενης μέρας) μέσα από το κανάλι μας στο YouTube και από την ιστοσελίδα μας.
Θέλουμε να ευχαριστήσουμε από καρδιάς όλους τους καλλιτεχνικούς συνεργάτες και τους ηθοποιούς που συμμετείχαν στην δημιουργία αυτών των παραστάσεων.
Μια βιντεοσκοπημένη παράσταση σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να αντικαταστήσει την ουσιαστική, μοναδική και ζωντανή εμπειρία που προσφέρει το θέατρο.
Με την ευχή και την ελπίδα να ξανασυναντηθούμε σύντομα στους θεατρικούς χώρους, όμως μέχρι τότε μένουμε σπίτι και ασφαλείς.
Ο 43χρονος Ιρλανδός συγγραφέας, εικονογράφος και εικαστικός καλλιτέχνης Όλιβερ Τζέφερς μεγάλωσε στο Μπέλφαστ, ζει στο Μπρούκλιν και είναι γνωστός σε όλο τον κόσμο: έχει γράψει και εικονογραφήσει 17 βιβλία, τα οποία έχουν μεταφραστεί σε περισσότερες από 45 γλώσσες και έχουν πουλήσει περισσότερα από 12 εκατομμύρια αντίτυπα παγκοσμίως. Επίσης, έχει εικονογραφήσει και βιβλία άλλων συγγραφέων, που έχουν προκαλέσει ιδιαίτερη αίσθηση: Η μέρα που τα κραγιόνια τα παράτησαν του Ντρου Ντέιγουολτ (μτφρ. Φ. Μανδηλαράς, Ίκαρος 2017), Το αγόρι με τη ριγέ πιτζάμα του Τζον Μπόιν (μτφρ. Αρ. Μοσχονά, Ψυχογιός 2017). Ως εικαστικός καλλιτέχνης, έχει παρουσιάσει τα έργα του στη Νέα Υόρκη (Brooklyn Museum), στο Δουβλίνο (Irish Museum of Modern Art), στο Λονδίνο (National Portrait Gallery) και στη Βιέννη (Palais Auersperg).
Δεν θα ήταν υπερβολή, λοιπόν, να λέγαμε ότι κάθε νέα του δουλειά αποτελεί είδηση για το αναγνωστικό, και όχι μόνο, κοινό. Και το τελευταίο του βιβλίο, Η τύχη του Φάουστο, που κυκλοφόρησε πρόσφατα στα ελληνικά από τις Εκδόσεις Ίκαρος, σε απόδοση του Φίλιππου Μανδηλαρά, έρχεται να ενισχύσει την αντίληψη αυτή.
«Ζούσε κάποτε ένας άνθρωπος που πίστευε πως όλα ήταν δικά του. Μια μέρα, αποφάσισε να επιθεωρήσει αυτά που του ανήκαν», διαβάζουμε στο πρώτο σαλόνι του βιβλίου, που είναι λευκό, ολόλευκο, πέρα από την εικόνα του Φάουστο: ενός κοστουμαρισμένου κυριούλη με πλούσιο μουστάκι και μεγάλη φαλάκρα. Έτσι, η αρχική μας σκέψη ότι η επιλογή του ονόματος «Φάουστο» έγινε για να παραπέμπει στον Φάουστ, που έκανε συμφωνία με τον Διάβολο παραδίδοντάς του την ψυχή του, ενισχύεται σελίδα τη σελίδα.
«Είσαι δικό μου», είπε ο Φάουστο στο λουλούδι. Και πάλι, ένα σαλόνι λευκό, πάλλευκο, μ’ ένα λουλουδάκι κάτω δεξιά. «Ναι, είμαι δικό σου», του απάντησε το λουλούδι στην επόμενη σελίδα και βλέπουμε πια μόνο τον μίσχο του – τα πέταλά του κοσμούν πλέον την μπουτονιέρα του Φάουστο, ο οποίος συνεχίζει ικανοποιημένος τον δρόμο του. Κι έτσι, σε κάθε σαλόνι του βιβλίου, ο Φάουστο διεκδικεί ό,τι βλέπει γύρω του – όλα μέρη του φυσικού περιβάλλοντος: ένα πρόβατο, ένα δέντρο, μια λίμνη, ένα βουνό… Η αυξημένη δυσκολία της κατάκτησης δεν δείχνει να τον προβληματίζει στο ελάχιστο. Κι όλα αυτά που διεκδικεί, παρά τις τυχόν αρχικές αντιρρήσεις τους, υποκύπτουν τελικά στο μένος και στη μανία του για ιδιοκτησία.
Γιατί, στη ζωή, κάποιοι ξέρουν και θέλουν να προσφέρουν, άλλοι ξέρουν και θέλουν ν’ αρπάζουν.
Ώσπου, νιώθοντας όλο και πιο σπουδαίος, ο Φάουστο διεκδικεί την κυριότητα της θάλασσας. «Γιατί ένα βουνό, μια λίμνη, ένα δάσος, ένας αγρός, ένα δέντρο, ένα πρόβατο κι ένα λουλούδι δεν ήταν αρκετά γι’ αυτόν», όπως μας λέει ο συγγραφέας. Αλλά ποιος και πώς μπορεί να διεκδικήσει ποτέ τη θάλασσα; Ποιος και πώς μπορεί ποτέ να την κυριεύσει; Αυτό είναι ένα μάθημα που έμελλε να πάρει ο Φάουστο και, μαζί του, οι αναγνώστες της ιστορίας του.
Ο έξυπνος τρόπος του Τζέφερς να μας δείχνει πού οδηγεί η πλεονεξία και ο παραλογισμός, πέρα από την ατομική ιστορία του Φάουστο, έχει και οικολογικές προεκτάσεις σχετικά με την πλεονεξία και τον παραλογισμό του είδους μας απέναντι στη Φύση. Ο Φάουστο δεν είναι με τίποτα ευχαριστημένος. Ζητάει, απαιτεί, εκνευρίζεται, θυμώνει, εξοργίζεται – νιώθει λες κι είναι το κέντρο του Σύμπαντος. Κι όμως, η τύχη που τον περιμένει καταμεσής της θάλασσας καθόλου δεν επηρεάζει τις κατακτήσεις του, πραγματικές ή υποτιθέμενες. Άλλωστε, είναι τόσο παράλογες οι απαιτήσεις του, ώστε δεν θα μπορούσαν να τον οδηγήσουν σε καλό τέλος· και τόσο κενές, αφού τίποτα δεν του προσφέρει μια στάλα πραγματικής χαράς, ώστε πάει αμέσως στο επόμενο «θέλω». Κι είδαμε το λουλούδι, το πρόβατο, το δέντρο, που δέχτηκαν πρόθυμα να γίνουν δικά του. Γιατί, στη ζωή, κάποιοι ξέρουν και θέλουν να προσφέρουν, άλλοι ξέρουν και θέλουν ν’ αρπάζουν. Και τι χρήσιμο προσφέρει η ύπαρξη του Φάουστο στη γη; Τίποτα. Και πού είναι ο υπόλοιπος κόσμος, πέρα από τον Φάουστο κι αυτά που διεκδικεί; Πουθενά. Εικονογραφικά –και ουσιαστικά– ο Φάουστο είναι πάντα μόνος.
Οι λιτές, θαυμάσιες εικόνες του Τζέφερς έγιναν στο Παρίσι με τη μέθοδο της λιθογραφίας, όπως πληροφορούμαστε από την ταυτότητα του βιβλίου. Τα γήινα χρώματα που κυριαρχούν στο πρώτο μέρος, με φλούο πορτοκαλί πινελιές στις λεπτομέρειες, παντρεύονται με τις αποχρώσεις του γαλάζιου όταν ο Φάουστο φτάνει στη θάλασσα, κι έπειτα υποχωρούν αφήνοντας την απόλυτη κυριαρχία στο λευκό και στο μπλε, σπασμένο από την κατακίτρινη νιτσεράδα του πρωταγωνιστή. Κι ύστερα, γήινα χρώματα ξανά. Ισορροπία.
Ένα εξαιρετικό βιβλίο, που αναμένουμε ότι θα βρει τη θέση που του αξίζει στην καρδιά μικρών και μεγαλύτερων ηλικιακά αναγνωστών.
Η τύχη του Φάουστο Μια ζωγραφισμένη ιστορία Oliver Jeffers εικονογράφηση: Oliver Jeffers απόδοση: Φίλιππος Μανδηλαράς Ίκαρος 96 σελ. ISBN 978-960-572-310-1 Τιμή €18,90
Δωρεάν διαδικτυακή προβολή για 24 ώρες από τη Δευτέρα 20 Απριλίου, στις 11 το πρωί, στον σύνδεσμο: https://www.youtube.com/watch?v=3X4GcHcAAro Μια χώρα χωρίς ουρανό. Ένας άπληστος άρχοντας με ένα χρυσό τηλεσκόπιο και ένα μαύρο φτερό. Ένας καταχθόνιος μυστικοσύμβουλος. Ένας νόμος που καταργεί τις Απόκριες, τα πάρτι γενεθλίων και τις Κυριακές. Ένας ύπουλος αρχιμάγος. Μια παπαρούνα κατακόκκινη σαν φλόγα και χιλιάδες μαξιλάρια που έχουν κατασκευαστεί με σκοπό να στερήσουν τον κόσμο από τα όνειρά του. Αλλά τα όνειρα δε σβήνουν έτσι εύκολα. Απεναντίας, κάτι ονειράκια τοσαδά, που δε σου γεμίζουνε το μάτι, φουντώνουνε καμιά φορά, φουντώνουνε σαν την φωτιά, γίνονται σίφουνας, λαίλαπα γίνονται και κάνουνε τον κόσμο άνω κάτω. Κάποτε λοιπόν στην Ουρανούπολη…
Συντελεστές:
Σκηνοθεσία – Χορογραφίες: Ισίδωρος Σιδέρης
Μουσική: Γιώργος Χριστιανάκης
Εικαστικά – Κοστούμια: Πένη Ντάνη
Εικονικό περιβάλλον – 3D animation: Στάθης Μήτσιος
Ηχοληψία – Φωτισμοί: Δημήτρης Κοκολινάκης
Βοηθός σκηνοθέτη: Ιωάννα – Μαρκέλα Χαλκιά
Κατασκευή κοστουμιών: Φούλη Βουτσά
Ηθοποιοί: Ευτυχία Σπυριδάκη, Στέφανος Πίττας, Διαμαντής Αδαμαντίδης, Αχιλλέας Αναγνώστου, Στράτος Ανούδης, Αριστοτέλης Ζαχαράκης, Πρόδρομος Κιρκινεζιάδης.
Μέσα σε αυτήν την δύσκολη και πρωτόγνωρη συγκυρία που αντιμετωπίζουμε όλοι το Νέο Θέατρο Θεσσαλονίκης, με 37χρονη παρουσία στο χώρο του παιδικού και νεανικού θεάτρου, ανεβάζει 3 παραστάσεις του για τους μικρούς αλλά και τους μεγαλύτερους θεατρόφιλους στο κανάλι του στο YouTube.
Η κάθε παράσταση θα είναι διαθέσιμη δωρεάν στο κοινό για 24 ώρες (από 11:00 π.μ. έως 11:00 π.μ. της επόμενης μέρας) μέσα από το κανάλι μας στο YouTube και από την ιστοσελίδα μας.
Θέλουμε να ευχαριστήσουμε από καρδιάς όλους τους καλλιτεχνικούς συνεργάτες και τους ηθοποιούς που συμμετείχαν στην δημιουργία αυτών των παραστάσεων.
Μια βιντεοσκοπημένη παράσταση σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να αντικαταστήσει την ουσιαστική, μοναδική και ζωντανή εμπειρία που προσφέρει το θέατρο.
Με την ευχή και την ελπίδα να ξανασυναντηθούμε σύντομα στους θεατρικούς χώρους, όμως μέχρι τότε μένουμε σπίτι και ασφαλείς.
Σας ευχόμαστε καλή θέαση!
Το Κέντρο Ανοικτών Διαδικτυακών Μαθημάτων Μathesis αυξάνει τα μαθήματα του εαρινού κύκλου του θέλοντας να προσφέρει περισσότερο ποιοτικό, δημιουργικό χρόνο στις δύσκολες συνθήκες που αντιμετωπίζουμε. Κορυφαίοι πανεπιστημιακοί και εκπαιδευτικοί διδάσκουν 8 πρωτότυπα μαθήματα θετικών και ανθρωπιστικών επιστημών, προσβάσιμα σε όλους και ορισμένα εξ αυτών κατάλληλα και για μικρότερες ηλικίες: Μαθαίνουμε για την αρχαία ελληνική τεχνολογία, την ιστορία του νέου ελληνισμού αλλά και τη σύγχρονη ελληνική ναυτιλιακή ιστορία. Εξετάζουμε τις σκέψεις, τις σχέσεις και τις πράξεις μας από τη σκοπιά της αριστοτελικής ηθικής. Δημιουργούμε την προσωπική μας ιστοσελίδα και ταξιδεύουμε στο ηλιακό μας σύστημα. Και εξερευνώντας δημιουργικά τη φυσική, μπαίνουμε στην κουζίνα για μερικά πειράματα με απλά υλικά, ενώ στο τέλος μάς περιμένει και μια βαθιά κατάδυση στον αλλόκοτο κβαντικό κόσμο!
Νέα μαθήματα:
Στην κορυφή του παγκόσμιου στόλου 2: Η διαμόρφωση της διεθνούς επιχειρηματικότητας των Ελλήνων Διδάσκουσα: Τζελίνα Χαρλαύτη, ΙΜΣ/ΙΤΕ – Πανεπιστήμιο Κρήτης
Με ποιον τρόπο έφτασε η ναυτιλία των Ελλήνων τους τρεις τελευταίους αιώνες στην κορυφή του παγκόσμιου στόλου; Το μάθημα ταξιδεύει στις ταραγμένες μεσογειακές θάλασσες του 18ου αιώνα, αναζητά και καταγράφει τους Έλληνες ναυτικούς μετά τη δημιουργία του ελληνικού κράτους, ακολουθεί τους Έλληνες καπετάνιους από το Ιόνιο και το Αιγαίο στους ωκεανούς του κόσμου και εξετάζει πώς οι Έλληνες διαμόρφωσαν διεθνείς εμπορικές και ναυτιλιακές επιχειρήσεις, καθιερώνοντας την αρχιτεκτονική της παγκόσμιας ναυτιλιακής επιχείρησης με καινοτόμες επιχειρηματικές πρακτικές.
Εισαγωγή στην ανάπτυξη ιστοσελίδων με HTML5, CSS3, Javascript
Διδάσκων: Νίκος Αβούρης, Πανεπιστήμιο Πατρών
Το μάθημα απευθύνεται σε κάθε ενδιαφερόμενο πολίτη και έχει στόχο την εισαγωγή στις βασικές τεχνολογίες του διαδικτύου. Αφορά ιδιαίτερα τις τεχνολογίες με τις οποίες κατασκευάζονται οι ιστοσελίδες και δεν προϋποθέτει προηγούμενη γνώση προγραμματισμού. Με την ολοκλήρωση του μαθήματος οι συμμετέχοντες θα είναι σε θέση να δημιουργήσουν τις δικές τους ιστοσελίδες που περιέχουν βίντεο, εικόνες, φόρμες εισαγωγής πληροφορίας, κ.ά.
Μαθήματα σε επανάληψη:
Ένα τέλος, μια αρχή: Ιστορία του Νέου Ελληνισμού, 11ος-18ος αιώνας
Διδάσκουσα: Μαρία Ευθυμίου, Πανεπιστήμιο Αθηνών
Από τον 11ο αιώνα, τα συμπτώματα σταδιακής παρακμής της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας γίνονται εμφανή. Οι Σταυροφορίες, η άνοδος της δύναμης τόσο των ιταλικών πόλεων όσο και εκείνης των Σέρβων, των Βουλγάρων και των Τούρκων θα συμβάλουν στην κατάρρευση μιας κοινωνίας που είχε, για αιώνες, στα χαρακτηριστικά της την ελληνική γλώσσα και την ορθόδοξη χριστιανική πίστη. Βενετοί και Οθωμανοί θα ελέγξουν ευρείες περιοχές της Ανατολικής Μεσογείου και της ελληνικής χερσονήσου. Στο πλαίσιο αυτό θα αναδυθούν οι συνιστάμενες της φυσιογνωμίας του νέου ελληνισμού.
Αρχαία Ελληνική Τεχνολογία 1, Βασικές Τεχνολογίες
Διδάσκων: Θεοδόσιος Τάσιος, ομότιμος καθηγητής ΕΜΠ
Το μάθημα υπογραμμίζει τη βασική σημασία της τεχνολογίας σε κάθε πολιτισμό, καθώς και την ιδιαίτερη θέση που παίρνει στη μυθολογία των λαών. Κατόπιν αρχίζει μια παρουσίαση των επιμέρους τεχνολογιών, ξεκινώντας από τις πιο αρχέγονες, όπως είναι η ξυλουργική, η κεραμουργία και η μεταλλουργία. Ακολουθούν οι επόμενες κατά σειράν εμφάνισης στην εξέλιξη του ανθρώπου τεχνολογίες: κατά πρώτον περιγράφονται οι οικοδομικές μέθοδοι, κατόπιν οι τύποι των γεφυρών. Ακολουθεί μία περιγραφή γεωτεχνολογιών και το μάθημα ολοκληρώνεται με λεπτομερή αναφορά στα λιμενικά έργα της ελληνικής αρχαιότητας, καθώς και στις διώρυγες που είχαν διανοίξει οι Έλληνες.
Αριστοτελική ηθική
Διδάσκων: Παύλος Κόντος, Πανεπιστήμιο Πατρών
Γιατί να ασχοληθούμε με την αριστοτελική ηθική; Διότι όλες οι σύγχρονες ηθικές θεωρίες βρίσκονται σε διάλογο μαζί της. Και διότι υπόσχεται ότι θα εξηγήσει τι είναι ηθική αρετή και ευδαιμονία. Ίσως, μαθαίνοντας για την αρετή και την ευδαιμονία γίνουμε ενάρετοι και ευδαίμονες, ή μήπως όχι;
Επιστήμη για όλους: Σειρά πειραμάτων για παιδιά με απλά υλικά (κατάλληλο και για παιδιά)
Διδάσκουσα: Τίνα Νάντσου, Σχολή Χιλλ – Πανεπιστήμιο Αθηνών
Τι περιέχει ο αέρας που αναπνέουμε, γιατί το οξυγόνο είναι απαραίτητο για τις καύσεις, πώς έρχεται το νερό στη βρύση μας, τι είναι ο καρτεσιανός δύτης, πώς δημιουργείται το ουράνιο τόξο; Αυτά και άλλα πολλά ερωτήματα μπορούν να απαντηθούν με απλό τρόπο, παίζοντας μέσα στην κουζίνα μας. Η φυσική είναι για όλους και είναι απολαυστική!
Ταξίδι στο Σύμπαν: Σταθμός πρώτος – Το ηλιακό μας σύστημα (κατάλληλο και για παιδιά)
Διδάσκοντες: Βάσω Παυλίδου και Κώστας Τάσσης, Πανεπιστήμιο Κρήτης
Αυτό θα είναι ένα ταξίδι στο Σύμπαν για όλους: δεν απαιτείται καμία πρότερη γνώση Φυσικής, και οι μαθηματικές έννοιες που θα χρησιμοποιήσουμε θα είναι οικείες σε κάθε ταξιδιώτη που έχει τελειώσει την πρώτη γυμνασίου. Θα είναι ένα ταξίδι αναζήτησης: αυτό που θα μας ενδιαφέρει περισσότερο δεν είναι οι ίδιες οι απαντήσεις, αλλά το πώς φτάνουμε σε αυτές. Πώς ξέρουμε ό,τι ξέρουμε για το Σύμπαν; Και πώς θα ανακαλύψουμε ό,τι δεν ξέρουμε ακόμη; Η πρώτη μας στάση θα είναι η κοσμική μας γειτονιά, το ηλιακό σύστημα.
Γιατί τα άτομα συμπεριφέρονται ως συμπαγή και ασυμπίεστα σφαιρίδια ενώ είναι τελείως κούφια; Γιατί ο πυρήνας είναι γίγαντας ενέργειας ενώ είναι νάνος μεγέθους; Έχει σχέση αυτό με τη μακροβιότητα του Ήλιου μας, στην οποία οφείλεται η ανάδυση και η ανέλιξη της ζωής στη Γη; Πού οφείλεται ο πιθανοκρατικός χαρακτήρας των κβαντικών νόμων; Αν τα παραπάνω ερωτήματα προκαλούν το ενδιαφέρον σας, τότε ένα μάθημα όπως τούτο εδώ θα σας βοηθήσει να τα απαντήσετε.
Τα νέα μαθήματα ξεκινούν τη Δευτέρα 27 Απριλίου 2020 και οι εγγραφές έχουν αρχίσει. Τα μαθήματα σε επανάληψη είναι ήδη ανοικτά. Εγγραφές και παρακολούθηση στο mathesis.cup.gr.
Διαγωνισμοί δημιουργίας ταινίας μικρού μήκους και συγγραφής ιστορίας για παιδιά και εφήβους
Το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης προ(σ)καλεί τα παιδιά και τους εφήβους που Μένουν Σπίτι, να αφήσουν την φαντασία τους ελεύθερη και να συμμετάσχουν σε μια εκπαιδευτική και ψυχαγωγική δράση. Πάρτε μέρος στους διαγωνισμούς «Γυρίζουμε Σπίτι» (για παιδιά 6-13 ετών) και «Γράφουμε Σπίτι» (για εφήβους 14-18 ετών), δημιουργήστε τη δική σας κινηματογραφική αφήγηση και κερδίστε υπέροχα κινηματογραφικά δώρα!
Δημιουργήστε τη δική σας μικρού μήκους ταινία (διάρκειας έως 3 λεπτά)!
Γράψτε το σενάριο: αντλήστε έμπνευση από ό,τι υπάρχει γύρω σας – εκτός από ανθρώπους: αντικείμενα, έπιπλα, ρούχα, παιχνίδια, κατοικίδια, πράγματα που χαρακτηρίζουν την καθημερινότητά σας όσο Μένουμε Σπίτι και φτιάξτε την ιστορία σας. Σκεφτείτε τη συνθήκη που λένε και οι σοφοί σεναριογράφοι: Ποιος, που, πότε, πως και γιατί; Πώς ξεκινάει η ιστορία; Ποιος είναι ο τίτλος της; Ποιες είναι οι εκπλήξεις και ποιες οι ανατροπές που κάνουν την υπόθεση να κορυφωθεί; Και τελικά, πως ολοκληρώνεται;
Ανακαλύψετε τον εξοπλισμό σας: επιλέξτε ανάμεσα σε κινητό, tablet, laptop, φωτογραφική μηχανή, ό τι σας βολεύει.
Ανακαλύψτε το χώρο σας: Εξερευνήστε σπιθαμή προς σπιθαμή κάθε γωνία του σπιτιού, του μπαλκονιού, του κήπου, της βεράντας σας και καταλήξτε στους σκηνικούς χώρους που θεωρείτε ότι είναι οι καλύτεροι για τα γυρίσματα των πλάνων σας.
Φτιάξετε το πλάνο σας: Ανοίξτε το φακό και διαλέξτε την απόσταση που προτιμάτε. Θέλετε να εμφανίζεται στην οθόνη σας ολόκληρο το αντικείμενο (γενικό πλάνο), μισό (μεσαίο) ή μια λεπτομέρεια (κοντινό πλάνο);
Διαγωνισμός συγγραφής ιστορίας σε μορφή σεναρίου «Γράφουμε Σπίτι!»
(για εφήβους ηλικίας 14 έως 18 ετών)
Ενεργοποιήστε τη φαντασία σας και γράψτε μια ιστορία που θα μπορούσε να γίνει σενάριο για μια μικρού μήκους ταινία μυθοπλασίας.
Διαλέξτε το θέμα σας: Έχετε να επιλέξετε ανάμεσα σε δυο θέματα: «Απίστευτες μέρες» (τι σημαίνει για σας απίστευτες μέρες, τι θα μπορούσε να συμβεί κατά τη διάρκειά τους, τι θα επιλέγατε να γίνει) ή «Μεγαλώνοντας» (τι σημαίνει μεγαλώνω, ωριμάζω, τι αλλάζει για μένα, τι μένει ίδιο).
Μιλήστε για ό,τι σας απασχολεί: Αφηγηθείτε ιστορίες, συναισθήματα, καταστάσεις, περιγράψτε πρόσωπα, τόπους, αντικείμενα με βιωματικό τρόπο. Εκφράστε τον εσωτερικό σας κόσμο, τολμήστε στη δημιουργική σας έκφραση!
Εξοικειωθείτε με τις αφηγηματικές δομές και τις σεναριακές τεχνικές: Για να σας βοηθήσουμε να κατανοήσετε καλύτερα τα κινηματογραφικά εργαλεία, το φεστιβάλ θα διοργανώσει ένα μίνι σεμινάριο το οποίο θα πραγματοποιηθεί online μέσα στις επόμενες ημέρες.
Σύντομα θα ανακοινωθούν στην ιστοσελίδα www.filmfestival.gr και στα social media του οργανισμού περισσότερες πληροφορίες για τους διαγωνισμούς, το σεμινάριο καθώς και τον κανονισμό συμμετοχής.
Στο πλαίσιο των εκπαιδευτικών δράσεων για τη διάρκεια που Μένουμε Σπίτι, το Φεστιβάλ θα ανακοινώσει σύντομα και έναν διαγωνισμό που θα απευθύνεται σε φοιτητές και σπουδαστές.
Την τελευταία του πνοή άφησε σε ηλικία 81 ετών ο πολυβραβευμένος θεατρικός συγγραφέας Τέρενς ΜακΝάλι, ο θάνατος του οποίου αποδίδεται σε επιπλοκές εξαιτίας του κορονοϊού.
Ο Τέρενς ΜακΝάλι, o λεγόμενος και «βάρδος του αμερικανικού θεάτρου», ξεκίνησε τη μακρά καριέρα του το 1961, όταν ο Τζον Στάινμπεκ του ζήτησε να συνεργαστούν για μία σειρά από θεατρικά έργα, μεταξύ των οποίων και μια διασκευή του βιβλίου Ανατολικά της Εδέμ σε μιούζικαλ. Έγραψε πολλά θεατρικά έργα στη δεκαετία του ’60, ενώ το 1987 γνώρισε μεγάλη επιτυχία με το έργο Frankie and Johnny. Το 1992 κατέκτησε το πρώτο του βραβείο Tony για το μιούζικαλ Kiss of the Spider Woman, ενώ ακολούθησαν ακόμα τρία, για τα έργα Love!Valour! Compassion!, Master Class και Ragtime. Το 2019 βραβεύθηκε με τιμητικό Tony για το σύνολο του έργου του.
Όχι κι άσχημα για έναν θεατρικό συγγραφέα που είχε αποσπάσει πολύ κακές κριτικές για το πρώτο του έργο, με έναν κριτικό μάλιστα να γράφει: «Το αμερικανικό θέατρο θα ήταν καλύτερο σήμερα το πρωί, αν οι γονείς του Τέρενς ΜακΝάλι τον είχαν πνίξει στην κούνια του».
Στα ελληνικά κυκλοφορεί το βιβλίο του Master Class, σε μετάφραση Στρατή Πασχάλη, από την Κάπα Εκδοτική (2018).
Η ΕΡΤ τιμώντας τη μνήμη του μεγάλου πολιτικού και ήρωα της Εθνικής Αντίστασης Μανώλη Γλέζου, μεταδίδει το ντοκιμαντέρ του Ανδρέα Χατζηπατέρα«Ο Τελευταίος Παρτιζάνος», σήμερα, Τετάρτη 1η Απριλίου 2020, και ώρα 18:00 από την ΕΡΤ2.
Το ντοκιμαντέρ «Ο Τελευταίος Παρτιζάνος» είναι μια μοναδικά ξεχωριστή ταινία. Ο σκηνοθέτης Ανδρέας Χατζηπατέρας προσεγγίζει τον Μανώλη Γλέζο με έναν τρόπο γεμάτο φρεσκάδα και διαύγεια, αποκαλύπτοντας τη φλογερή προσωπικότητά του, ενώ άλλοτε με χιουμοριστικό και άλλοτε με βαθιά συγκινητικό τρόπο καταφέρνει να αναδείξει το πάθος του για την ίδια τη ζωή. Σε ένα δεύτερο επίπεδο, η αφήγηση της ιστορίας του Μανώλη Γλέζου μάς δίνει το πορτρέτο της σύγχρονης Ιστορίας της Ελλάδας.
Ο μοναδικός αυτός τρόπος με τον οποίο ο Ανδρέας Χατζηπατέρας έρχεται σε επαφή με τον Μανώλη Γλέζο οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στο εντελώς διαφορετικό δικό του σημείο αφετηρίας. Γεννημένος και μεγαλωμένος στο Λονδίνο, γόνος ελληνικής οικογένειας, ο Ανδρέας Χατζηπατέρας σπούδαζε το 2015 στην Νέα Υόρκη στην περίφημη σχολή κινηματογράφου του NYU (από την οποία έχουν αποφοιτήσει κορυφαίοι σκηνοθέτες όπως ο Μάρτιν Σκορτσέζε, ο Τζιμ Τζάρμους και πολλοί άλλοι), όταν άκουσε για πρώτη φορά το όνομα του Μανώλη Γλέζου. Ήταν όταν μία καθηγήτριά του στη σχολή διάβασε ένα άρθρο στους «Νew York Times» που διηγούνταν ότι ο Γλέζος είχε γίνει ευρωβουλευτής σε ηλικία 92 ετών, και ρώτησε τον Χατζηπατέρα εάν γνώριζε τον αειθαλή πολιτικό άνδρα.
Με την περιέργειά του κεντρισμένη, έψαξε στο διαδίκτυο, τηλεφώνησε σε συγγενείς στην Αθήνα να μάθει περισσότερα, και άρχισε να έρχεται σε επαφή με τον Μανώλη Γλέζο για να κάνει μια ταινία με θέμα τον ίδιο. Με τα «σπαστά» ελληνικά του και την απόστασή του από την ελληνική μικροπολιτική πραγματικότητα, ο Χατζηπατέρας ενδιαφέρεται να εντοπίσει την ουσία του Μανώλη Γλέζου. Ακολουθώντας τον Γλέζο από το σπίτι στο γραφείο του, στο ασταμάτητο, πυρετώδες καθημερινό του πρόγραμμα, αλλά και στο ταξίδι του στην Ευρωβουλή, αποκαλύπτει έναν άνθρωπο που τυγχάνει συγκινητικής αποδοχής όπου και αν βρεθεί, και που η ιστορία του είναι η σύγχρονη Ιστορία της χώρας του.
Έτσι, εν μέσω αστεϊσμών, επιπλήξεων και συμβουλών, το συνεργείο αναλαμβάνει ενεργό δράση πίσω από την κάμερα, προσπαθώντας πάση θυσία να αποκαλύψει τον Μανώλη Γλέζο, τον άνθρωπο που κρύβεται πίσω από το μύθο.
Ο Χατζηπατέρας ταυτόχρονα με το μοναδικό πορτρέτο, γεμάτο καθαρότητα, χιούμορ και συναίσθημα, καταφέρνει να αποδώσει και ένα πορτρέτο της χώρας που γέννησε μια προσωπικότητα του βεληνεκούς του Μανώλη Γλέζου. Της χώρας -που όπως γράφει ο πρόσφατα μεταφρασμένος στα ελληνικά Αμερικανός ιστορικός Γουίλιαμ Μακ Νιλ- πέρα από τον ατομισμό και τον συμφεροντολογισμό, από καιρό σε καιρό, εμπνέει και ένα έντονο, σχεδόν παράλογο, ηρωικό στοιχείο. Αυτό το ηρωικό στοιχείο που ιστορικά δίνει στην Ελλάδα την τελική της μορφή, βρίσκει την καλύτερη έκφρασή του στο πρόσωπο του Μανώλη Γλέζου.