Σελίδες

Τρίτη 27 Οκτωβρίου 2020

«Μια τρελή τρελή Αλφαβήτα με τον Άνθρωπο-Ορχήστρα» στο Μαρκόπουλο!

 

Η αγαπημένη μουσικοθεατρική παιδική παράσταση

επιστρέφει με πολύ κέφι, αστείρευτη αγάπη για τα παιδιά

και απόλυτο σεβασμό στη δημόσια υγεία.

 

Το Ωδείο Αλκιβιάδης Κωνσταντόπουλος εγκαινιάζει την παιδική σκηνή του με μια παράσταση που έχει αγαπηθεί πολύ στην Αθήνα, στην Κρήτη, στη Σύρο, στη Σαντορίνη, στο Καρπενήσι, στο Λαύριο και σε πολλά άλλα μέρη της Ελλάδας που αγαπούν τη ζωντανή μουσική, το τραγούδι και τον χορό: «Μια τρελή τρελή Αλφαβήτα με τον Άνθρωπο-Ορχήστρα»!

 

Ο Άνθρωπος-Ορχήστρα Αλκιβιάδης Κωνσταντόπουλος ξεκινά μια τρελή μουσική περιπέτεια αναζητώντας τα χαμένα γράμματα της Αλφαβήτας. Στο πλευρό του, εκτός από τους μικρούς θεατές της παράστασης, βρίσκεται η ηθοποιός, μουσικός και εμψυχώτρια Ιφιγένεια Μακρή στον ρόλο της Αλφαβητούλας και ο μουσικός Οδυσσέας Κωνσταντόπουλος στον ρόλο του μαέστρου, ενώ ακούγονται οι φωνές του Μάρκου Κούμαρη (Locomondo), της Σαβίνας Γιαννάτου και του Διονύση Σαββόπουλου.

 

Το θεατρικό βασίζεται στο βραβευμένο βιβλίο Μια τρελή τρελή ΑΒ της Ράνιας Μπουμπουρή, που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Ψυχογιός και συγκαταλέγεται ανάμεσα στα μπεστ σέλερ της παιδικής λογοτεχνίας!

 

Η υπόθεση του έργου:

 

Στη θαυμαστή χώρα της Αλφαβήτας, κάτι μυστηριώδες έρχεται να ταράξει την αρμονική ζωή των 24 γραμμάτων, τα οποία διασκορπίζονται τρομαγμένα στα τέσσερα σημεία του ορίζοντα! Και τώρα, πώς θα ξανασυγκεντρωθούν όλα μαζί, ώστε να μπορούν και πάλι οι άνθρωποι να σχηματίζουν λέξεις, φράσεις και ιστορίες; Τη λύση θα κληθεί να δώσει ο Άνθρωπος-Ορχήστρα μαζί με τους μικρούς θεατές της παράστασης, που θα προσπαθήσουν, μέσα από διαδρομές απρόβλεπτες και ξεκαρδιστικές, φασαριόζικες αλλά και μελωδικές, να ενώσουν ξανά τα γράμματα της Αλφαβήτας. Άραγε, θα τα καταφέρουν;

 

Μια απίθανη διαδραστική παράσταση που συνδυάζει ζωντανή μουσική, τραγούδι, χορό, θεατρικό παιχνίδι, βίντεο προβολές και κουκλοθέατρο!

 

Ιδανικό για παιδιά από 3 μέχρι 8 ετών, το έργο περιλαμβάνει 25 τραγούδια – μελοποιημένα ποιήματα του βιβλίου, στα οποία οι πρωταγωνιστές παρουσιάζουν μια πληθώρα ρυθμών και μουσικών οργάνων, όπως: πιάνο, βιολί, μαντολίνο, κιθάρα, τύμπανα, τρομπόνι, κλαρινέτο, μεταλλόφωνο, μπουζούκι κ.ά.

 

Ελάτε μαζί με το παιδί σας,

για να απολαύσετε μια μουσικοθεατρική εμπειρία

που θα σας μείνει αξέχαστη!

 

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Πρωταγωνιστούν: Αλκιβιάδης Κωνσταντόπουλος, Ιφιγένεια Μακρή, Οδυσσέας Κωνσταντόπουλος

Σκηνοθεσία – Μουσική: Αλκιβιάδης Κωνσταντόπουλος

Κείμενο: Ράνια Μπουμπουρή, Αλκιβιάδης Κωνσταντόπουλος, Νεφέλη Παπαδερού

Κούκλες – Επιμέλεια σκηνικού χώρου και κοστουμιών: Αντωνία Φερεντίνου

Video Art: Οδυσσέας Κωνσταντόπουλος

 

Έναρξη παραστάσεων: Κυριακή 8 Νοεμβρίου 2020

Παραστάσεις: Κυριακές 8, 15, 22 και 29 Νοεμβρίου, στις 12 το μεσημέρι

 

Διάρκεια: 75’

 

Τιμή εισιτηρίου:  10 ευρώ | Ανέργων 8 ευρώ

 

Πώληση/προπώληση εισιτηρίων: Μόνο ηλεκτρονικά στο www.viva.gr και τηλεφωνικά στο 11876:

https://www.viva.gr/tickets/theater/odeio-alkiviadis-konstantopoulos/mia-treli-treli-alfavita/?fbclid=IwAR3R3tKEVEOvttqutaOIzfeeq19ATdqGklbv-f4jbONf4VZoxg1uKlUz-JA

 

Ωδείο Αλκιβιάδης Κωνσταντόπουλος – Παιδική σκηνή

Κεντρική πλατεία Μαρκοπούλου, Μαρκόπουλο Αττικής

Τηλέφωνα επικοινωνίας: 22990.40906, 693.340.8138

info@odeioak.gr, odeioak.gr

 

Η παιδική σκηνή του Ωδείου Αλκιβιάδης Κωνσταντόπουλος τηρεί τα πρωτόκολλα υγιεινής και αποστάσεων για τη διεξαγωγή των παραστάσεων σε κατάλληλες συνθήκες ασφαλείας αναφορικά με τον COVID-19.


Ακούστε κάποια από τα τραγούδια μας:

Η αλφαβήτα μια παρέα:

https://www.youtube.com/watch?v=wswj-yVWsKg

Το τραγούδι του Δέλτα (Διονύσης Σαββόπουλος):

https://www.youtube.com/watch?v=YttrjuAm--0 

Το τραγούδι του Ήτα (Μάρκος Κούμαρης από τους Locomondo):

https://www.youtube.com/watch?v=OlhOALhLdag 

Το τραγούδι του Ξι (Τζώρτζια Κεφαλά από τους Μπλε):

https://www.youtube.com/watch?v=BDTpXBHz8aE 


Σάββατο 10 Οκτωβρίου 2020

Για το "Κι ας μπορώ!" από τη Χαριτίνη Μαλισσόβα στην εφημερίδα "Θεσσαλία", Κυριακή 4-10-20


 Της Χαριτίνης Μαλισσόβα

Πόσα είναι αυτά που μπορεί να κάνει ένα παιδί προσχολικής ηλικίας στα άλλα παιδιά, στα ζώα, στους γονείς του, αλλά που σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να τα επιτρέπουν οι κανόνες καλής συμπεριφοράς και οι ίδιοι οι γονείς; Πόσες φορές δεν έχουμε εκπλαγεί από όσα «απαγορευτικά» έχουν σκαρφιστεί τα παιδιά μας ή οι φίλοι τους; Και πόσες φορές ακόμα δεν έχουμε προσπαθήσει να τα νουθετήσουμε, άλλοτε με ήρεμο κι άλλοτε με αυστηρό τρόπο, ώστε να μην επαναλάβουν αντίστοιχες συμπεριφορές;

Το βιβλίο της Ράνιας Μπουμπουρή «Κι ας μπορώ» (εκδ. Ψυχογιός) έρχεται να δώσει λύση με πραγματικά έξυπνο, αλλά και ευχάριστο τρόπο σε συζητήσεις που μπορεί να μην αποβαίνουν θετικές ανάμεσα σε γονείς και παιδιά. Με άξονα την επανάληψη των φράσεων «Δεν το κάνω», «Κι ας μπορώ» και μέσω των καλογραμμένων ποιημάτων και προσεκτικά επιλεγμένων αρνητικών σκέψεων και πράξεων που συνηθίζουν τα μικρά παιδιά, η Ράνια Μπουμπουρή συνθέτει ένα παζλ που αποτυπώνεται εύκολα με την ανάγνωση του βιβλίου στα παιδιά. Ευρηματικό και αξιοσημείωτο είναι ότι ενώ σε κάθε σελίδα συναντάμε τον ήρωα να εξηγεί τι δεν κάνει, στην απέναντι σελίδα ως αντιφώνηση βρίσκουμε πάλι το ίδιο παιδί να εξηγεί τι προτιμά να κάνει σε αντιστάθμισμα των αρνητικών σκέψεων και πράξεων:
«Να σπρώξω τον Μηνά για να περάσω / δεν το κάνω, κι ας μπορώ. / Άλλον τρόπο βρίσκω και περνώ».

Δεν υπάρχει γονέας, δάσκαλος ή υποβολέας των θετικών πράξεων, αλλά ο ίδιος ο ήρωας παίρνει θέση και διορθώνει τις κακές σκέψεις του. Η Ράνια Μπουμπουρή με την τεχνική αυτή κερδίζει το μεγάλο στοίχημα της αποφυγής του «διδακτισμού», καταφέρνοντας να γράψει ένα βιβλίο με μεγάλη παιδαγωγική αξία. Τα όρια που οφείλουμε να τηρούμε, οι συνάνθρωποί μας που οφείλουμε να σεβόμαστε και η αρμονική συνύπαρξη, που είναι το ζητούμενο για όλους, όσα δηλαδή υπόσχεται και στο οπισθόφυλλό του το βιβλίο, δικαιώνονται από το αξιόλογο περιεχόμενό του.

«Να τραβήξω την ουρά απ’ το γατάκι / δεν το κάνω, κι ας μπορώ. / Γελώντας του χαϊδεύω την κοιλίτσα / κι απαλά, πολύ απαλά, το γαργαλώ».

Ένα άλλο μεγάλο πλεονέκτημα του «Κι ας μπορώ» είναι ο ευχάριστος ρυθμός και η μουσικότητα των ποιημάτων που περιέχει, κάτι που αντιλαμβάνεται όποιος το διαβάζει μεγαλόφωνα στα παιδιά. Το ηλικιακό πεδίο στο οποίο απευθύνεται, απαιτεί μεγαλύτερο αναγνώστη, αφού τα παιδιά 2-4 ετών δεν μπορούν να διαβάζουν μόνα τους. Η αλληλεπίδραση του αναγνώστη με το παιδί είναι παιγνιώδης, χάρη στον ρυθμό που έχει δώσει στα ποιήματα του βιβλίου η συγγραφέας. Αξίζει να σημειωθεί ότι μπορεί κάλλιστα να αναγνωστεί σε παιδιά πρώτης σχολικής ηλικίας και να αποτελέσει μια ιδανική αφορμή για συζήτηση στη σχολική τάξη.

«Είναι πολλά εκείνα που δεν κάνω, / κι ας μπορώ. / Γιατί έτσι ζω και ζεις και ζούμε πιο καλά / στον κόσμο αυτό!».

Άξια συμπληρώνει τα έξοχα κείμενα και τις ιδέες που προβάλλουν η ευρηματική, αρμονική και καλαίσθητη εικονογράφηση της Μάρως Αλεξάνδρου.
Ένα εξαιρετικό βιβλίο, αντάξιο και όλων των προηγούμενων της Ράνιας Μπουμπουρή.


Πηγή: https://e-thessalia.gr/axies-kai-arches-mesa-se-ena-exypno-ki-eyrimatiko-paidiko-vivlio-ki-as-mporo-apo-ti-rania-mpoympoyri/

Σάββατο 3 Οκτωβρίου 2020

Ετοιμάζεται η παράσταση «Μια τρελή τρελή ΑΒ με τον Άνθρωπο-Ορχήστρα» στην παιδική σκηνή του Ωδείου Αλκιβιάδης Κωνσταντόπουλος!

 

Η αγαπημένη μουσικοθεατρική παράσταση 

«Μια τρελή τρελή ΑΒ με τον Άνθρωπο-Ορχήστρα» 

ετοιμάζεται να ανέβει στην παιδική σκηνή 

του Ωδείου Αλκιβιάδης Κωνσταντόπουλος 

στο Μαρκόπουλο Αττικής το επόμενο διάστημα. 

Με τήρηση όλων των κανόνων ασφαλείας, 

σεβασμό στη δημόσια υγεία και μεγάλη ανυπομονησία! 

Περισσότερες πληροφορίες σύντομα!





Πέμπτη 1 Οκτωβρίου 2020

«Έφυγε» ο Quino (1932-2020)


Την τελευταία του πνοή άφησε σε ηλικία 88 ετών ο Quino, ο εμβληματικός Αργεντίνος σκιτσογράφος, αφήνοντας «ορφανή» τη Μαφάλντα, το πιο διάσημο δημιούργημά του.

Ο Quino, ή Χοακίν Σαλβαδόρ Λαβάδο, όπως ήταν το πραγματικό του όνομα, ξεκίνησε το 1964 να γράφει και να σχεδιάζει τα στριπ με πρωταγωνίστρια τη Μαφάλντα, ένα 6χρονο κορίτσι με πολλές απορίες για τον κόσμο και με πάθος για την παγκόσμια ειρήνη (αλλά και απέχθεια για τις σούπες). Σύντομα η Μαφάλντα έγινε εξαιρετικά δημοφιλής στον ισπανόφωνο κόσμο, ενώ αργότερα μεταφράστηκε σε πολλές γλώσσες, μεταξύ των οποίων και τα ελληνικά. Ο Quino αποφάσισε να σταματήσει τη συγκεκριμένη σειρά κόμικ το 1973, εξηγώντας ότι αφενός ήθελε να αποφύγει την παγίδα της επανάληψης, αφετέρου ανησυχούσε για την έκρυθμη κατάσταση στη Λατινική Αμερική την περίοδο εκείνη και τις επιθέσεις κατά καλλιτεχνών και διανοουμένων. «Αν είχα συνεχίσει να τη σχεδιάζω, θα με είχαν πυροβολήσει μία ή τέσσερις φορές», εξήγησε χρόνια μετά.

Τον Μάρτιο του 1976 ο Quino εγκατέλειψε την Αργεντινή μετά την επιβολή στρατιωτικής δικτατορίας στη χώρα και κατέφυγε στην Ιταλία, ενώ μετά την αποκατάσταση της δημοκρατίας στην πατρίδα του περνούσε τον περισσότερο χρόνο του μεταξύ Μπουένος Άιρες, Μιλάνου και Μαδρίτης. Συνέχισε να σκιτσάρει έως το 2006, όταν και αποσύρθηκε.

Πηγή: https://diastixo.gr/epikaira/eidiseis/14981-quino-mafalda