Σελίδες

Κυριακή 22 Μαΐου 2022

"Ο Αίσωπος και οι μύθοι του" στη στήλη "Εδώ... νηπιαγωγείο!" - kosvoice.gr

 

Ο ΜΑΓΙΚΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΚΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ

Εδώ… νηπιαγωγείο!

Ποιος υπήρξε και παραμένει ως σήμερα ο πιο ξακουστός μυθοπλάστης στον κόσμο; Ποιος έφτιαχνε μύθους για να πει τη γνώμη του, ποιος μάγευε το πλήθος με τις αφηγήσεις του, ποιος έπλαθε ιστορίες διδακτικές «με μυρμήγκια και τζιτζίκια, με λιοντάρια και ποντίκια, με λαγούς και με χελώνες, με αλεπούδες σ’ αμπελώνες» και άφησε το ίχνος του αναλλοίωτο στους αιώνες; Η φήμη και οι μύθοι του Αισώπου ξεκινούν από την αρχαιότητα και φτάνουν σε μας μέχρι και σήμερα. Οι εκδόσεις Ψυχογιός κάνουν μια φρέσκια και πραγματικά ενδιαφέρουσα πρόταση για να διαβάσουμε και να ξαναδιαβάσουμε, να γνωρίσουμε ή να ξαναγαπήσουμε τους μύθους του Αισώπου, του πιο παλιού αλλά και πιο επίκαιρου μυθοποιού.

Η Ράνια Μπουμπουρή σε έμμετρη γραφή αποδίδει με διασκεδαστικό και απολαυστικό τρόπο πέντε γνωστούς μύθους του Αισώπου: Το λιοντάρι και ο ποντικός, Ο ψεύτης βοσκός, Η χελώνα κι ο λαγός, Ο τζίτζικας κι ο μέρμηγκας, Ο Βοριάς και ο Ήλιος. Με ζωντανό και πρόσχαρο ύφος, άμεσο λόγο, σύγχρονη γλώσσα και εύστοχες ρίμες η συγγραφέας κατορθώνει να κερδίσει αμέσως το ενδιαφέρον των αναγνωστών και κυρίως των πολύ μικρών ακροατών. Οι μύθοι μοιάζουν να γράφτηκαν σήμερα και είναι  ιδανικοί για να διαβαστούν σε παιδιά προσχολικής ηλικίας καθώς γίνονται άμεσα οικείοι και ευχάριστοι στην ακρόασή και την ανάγνωσή τους.

Οι μύθοι συνοδεύονται από τις υπέροχες εικόνες της Χρύσας Σπυρίδωνος που δίνουν στο κείμενο και την εκδοτική πρόταση μια μοντέρνα και σύγχρονη προσέγγιση. Τα λαμπερά χρώματα, οι καθαρές γραμμές, οι φιλικές και προσιτές φιγούρες των προσώπων, των ζώων και των στοιχείων της φύσης σίγουρα θα προσελκύσουν το ενδιαφέρον των παιδιών και θα αναπτύξουν τη φαντασία τους.

Ιδιαίτερα έξυπνη και ενδιαφέρουσα είναι η εισαγωγή του βιβλίου, στην οποία με παραμυθένιο, αφηγηματικό και ταυτόχρονα μυθικό τρόπο, μέσα από γνωστές και λιγότερο γνωστές ιστορίες, γίνεται η παρουσίαση του Αισώπου και δίνονται πληροφορίες για τη ζωή και το έργο του. Τα παιδιά ανακαλύπτουν τον πολυτάραχο και δύσκολο βίο του, μαθαίνουν για την εξυπνάδα, την καλοσύνη, το δυνατό μυαλό και τις περιπέτειές του που μέχρι σήμερα συναρπάζουν και εκπλήσσουν.

Ιδέες για δραστηριότητες μετά την ανάγνωση του βιβλίου

Τα παιδιά διαλέγουν τον αγαπημένο τους μύθο και τον ζωγραφίζουν.

Τα παιδιά δραματοποιούν ή παίζουν στο κουκλοθέατρο έναν από τους πέντε μύθους.

Φτιάχνουν με πλαστελίνη, ζυμάρι ή πηλό τους ήρωες ενός μύθου.

Τα παιδιά παίζουν παραμυθοσαλάτα και ανακατεύουν τους ήρωες από τους μύθους του Αισώπου δημιουργώντας έναν καινούριο.

Πηγή: https://www.kosvoice.gr/%CE%BF-%CE%BC%CE%B1%CE%B3%CE%B9%CE%BA%CF%8C%CF%82-%CE%BA%CF%8C%CF%83%CE%BC%CE%BF%CF%82-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CF%80%CE%B1%CE%B9%CE%B4%CE%B9%CE%BA%CE%BF%CF%8D-%CE%B2%CE%B9%CE%B2%CE%BB%CE%AF%CE%BF%CF%85-%CE%B5%CE%B4%CF%8E-%CE%BD%CE%B7%CF%80%CE%B9%CE%B1%CE%B3%CF%89%CE%B3%CE%B5%CE%AF%CE%BF/item/%CE%BF-%CE%B1%CE%B9%CF%83%CF%89%CF%80%CE%BF%CF%83-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CE%BF%CE%B9-%CE%BC%CF%85%CE%B8%CE%BF%CE%B9-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CF%81%CE%AC%CE%BD%CE%B9%CE%B1-%CE%BC%CF%80%CE%BF%CF%85%CE%BC%CF%80%CE%BF%CF%85%CF%81%CE%AE-%CF%87%CF%81%CF%8D%CF%83%CE%B1-%CF%83%CF%80%CF%85%CF%81%CE%AF%CE%B4%CF%89%CE%BD%CE%BF%CF%82

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου