Ο Κωνσταντίνος Παπαδόπουλος, επικεφαλής των Εκδόσεων Διόπτρα, συνεχίζει τη σειρά συνεντεύξεων του diastixo.gr με μερικούς από τους πιο αξιόλογους Έλληνες εκδότες: Πώς αντιμετωπίζουν την κρίση; Τι πιστεύουν για την αλλαγή του νόμου περί ενιαίας τιμής του βιβλίου; Ποια είναι η σχέση τους με το e-book; Αλλά και: Τι διάβαζαν όταν ήταν παιδιά; Υπάρχει κάποιο βιβλίο που τους άλλαξε τη ζωή; Ποια είναι η μεγαλύτερη φιλοδοξία τους;
Πού και πότε γεννηθήκατε; Μπορείτε να μας πείτε δυο λόγια για τα παιδικά σας χρόνια;
Γεννήθηκα στο Τορόντο του Καναδά το 1969 από Κύπριους γονείς. Έζησα τα πρώτα πέντε χρόνια της ζωής μου εκεί σαν παιδί Ελλήνων μεταναστών: ζούσα σε ένα ελληνοκεντρικό περιβάλλον, πήγαινα σε καναδικό και ελληνικό παιδικό σταθμό και η Ελλάδα ήταν το κέντρο της ύπαρξής μας, κάποτε θα γυρίζαμε.
Ποιο ήταν το αγαπημένο σας βιβλίο εκείνα τα χρόνια;
Το αγαπημένο μου βιβλίο ήταν του Richard Scarry, Busy, busy world, όπου σε ένα διώροφο αγγλικό λεωφορείο υπήρχαν ταξιδιώτες-ζώα από διάφορες χώρες. Το λάτρευα, κάθε μέρα έπρεπε να το κρατάω και να διαβάζω μια ιστορία, ή να τη φανταστώ αφού υποθέτω ότι δεν θα μπορούσα να διαβάσω στα τρία μου ή στα τέσσερα. Αυτό που έκανε να το αγαπήσω περισσότερο ήταν ότι μια μέρα που το κρατούσα και ήμουν στα σκαλιά της εξώπορτας, ήρθε η μητέρα μου από τη δουλειά και έτσι πίστευα ότι άμα κρατούσα το βιβλίο θα επέστρεφε εκείνη αμέσως σπίτι! Δεν θυμάμαι να σας πω πώς ένιωσα όταν την επόμενη φορά που το προσπάθησα, το αποτέλεσμα δεν ήταν αυτό που περίμενα.
Στην Ελλάδα, στην πόλη της Κέρκυρας των 30.000 κατοίκων υπάρχουν 13 βιβλιοπωλεία και πολλά από αυτά έχουν ανθρώπους που διαβάζουν και προωθούν το ελληνικό βιβλίο.
Υπάρχει κάποιο βιβλίο που σας άλλαξε τη ζωή;
Παλαιότερα πίστευα ότι αυτό μπορεί να συμβεί, δηλαδή να μου αλλάξει ένα βιβλίο τη ζωή. Τώρα νομίζω ότι αυτό που συμβαίνει είναι να με βοηθήσει να κάνω ένα βήμα ακόμα στο μονοπάτι που οδηγεί στην ευτυχία μου. Μπορώ να σας πω ότι υπάρχουν πολλά που θα θυμάμαι για πάντα ως τέτοια. Η ουράνια προφητεία του James Redfield, το Κάν' το κι ας φοβάσαι της Suzan Jeffers, Ο γλάρος Ιωνάθαν του Richard Bach, Ο μοναχός που πούλησε τη Φεράρι του του Robin Sharma, Η δύναμη του τώρα του Eckhart Tolle.
Πώς μπήκατε στον χώρο των εκδόσεων;
Οι Εκδόσεις Διόπτρα υπάρχουν από τις 17 Φεβρουαρίου 1978, όταν ο ένας από τους Κύπριους γονείς που προανέφερα, ο Γιώργος Παπαδόπουλος, με την αμέριστη συνδρομή της Καλλισθένης, μετατράπηκε από πλασιέ βιβλίων (όπου εργαζόταν ταυτόχρονα με τις σπουδές του στη Νομική) σε εκδότη. Το πρώτο του βιβλίο ήταν παταγώδης αποτυχία. Και η επιλογή αλλά και οι συνεργασίες είχαν αποτέλεσμα να χάσει χρήματα. Θα περίμενα να κλειστεί στο καβούκι του και να γίνει ένας καλός δικηγόρος. Αντί αυτού, αποφάσισε να ρισκάρει ξανά μπαίνοντας σε αυτό που σήμερα θα αποκαλούσαμε στη γλώσσα του μάρκετινγκ «niche», στον χώρο της υγείας-διατροφής, βγάζοντας βιβλία που αφορούσαν θεραπείες χωρίς φάρμακα. Και ακολούθως στα γειτονικά τμήματα της αυτοβοήθειας (self-help) και της πνευματικής αναζήτησης. Να σημειώσω εδώ ότι έβγαζε βιβλία που πίστευε και ακολουθούσε στη δική του ζωή.
Πόσα άτομα απασχολεί η επιχείρησή σας και πόσους τίτλους εκδίδετε ετησίως;
Η Διόπτρα θα εκδώσει το 2014 περίπου 100 τίτλους και ο προγραμματισμός της για το 2015 είναι για περισσότερους. Αυτή τη στιγμή στη Διόπτρα εργάζονται 29 εργαζόμενοι.
Ποιο θεωρείτε ότι είναι το σπουδαιότερο βιβλίο που έχετε εκδώσει μέχρι σήμερα;
Θα ήμουν άδικος αν ξεχώριζα κάποιο βιβλίο. Υπάρχουν πολλά σημαντικά, τα οποία είτε ευχαρίστησαν τον κόσμο είτε τον βοήθησαν να κοιτάξει μέσα του από μια διαφορετική οπτική.
Υπάρχει κάποιο βιβλίο στο οποίο να πιστέψατε πολύ, αλλά η ανταπόκριση του αναγνωστικού κοινού να μην ήταν αυτή που αναμένατε;
Υπήρχαν διάφορα, αλλά όσο περνάνε τα χρόνια νομίζω ότι οι προβλέψεις μας γίνονται περισσότερο εύστοχες. Υπάρχουν και περιπτώσεις όπως πρόσφατα, με το βιβλίο Η κότα που ονειρευόταν να πετάξει, όπου είχα εκφράσει την πίστη ότι πρόκειται για σπουδαίο βιβλίο και εμπορικά και θυμάμαι κάποια βλέμματα δυσπιστίας που, αν είχαν εκφραστεί με λόγια, θα έλεγαν: Μα καλά, η κότα θα πάει τόσο καλά; Ποιος την ξέρει την Κορεάτισσα; Ευτυχώς, είχα δίκιο και το βιβλίο έχει γίνει bestseller με πολύ χαμηλό marketing budget, αφού έχει διαδοθεί από στόμα σε στόμα. Έχω όμως απορρίψει βιβλία που έγιναν μεγάλες επιτυχίες. Αλλά πιστεύω ότι κάθε αποτυχία πρέπει να μας κάνει πιο δυνατούς, πιο έμπειρους, πιο σοφούς.
Ποιο θεωρείτε ότι είναι το πιο αξιόλογο βιβλίο που θα εκδώσετε το επόμενο διάστημα;
Όλα είναι αξιόλογα, αλλιώς δεν θα τα επιλέγαμε. Όμως δεν θα μπορούσα να μην αναφέρω το νέο βιβλίο της αγαπημένης μας Βικτόρια Χίσλοπ (να γράψουμε το όνομά της στα ελληνικά, γιατί έτσι θέλει και εκείνη), που δεν κινείται σε ασφαλή ύδατα και καταπιάνεται με ένα πολύ ευαίσθητο ιστορικά θέμα στο νέο της μυθιστόρημα, που ονομάζεται Η Ανατολή και κυκλοφορεί στις 22 Οκτωβρίου. Νωρίτερα ένα ακόμα στοίχημα, η επανεμφάνιση του Ηρακλή Πουαρό, αφού το ίδρυμα της Αγκάθα Κρίστι ενέδωσε, ύστερα από πολλές προσπάθειες που έγιναν από διάφορους συγγραφείς, στη Sophie Hannah κι έτσι το Έγκλημα με υπογραφήκυκλοφορεί και στην Ελλάδα από τις 8 Οκτωβρίου. Έρχεται η ιστορία της ελληνικής μουσικής σκηνής απ' τον άνθρωπο που τη διαμόρφωσε, τον Μάκη Μάτσα, σε ένα βιβλίο που θα συζητηθεί, αφού υπάρχουν αποκαλύψεις για πολλά θέματα που μέχρι τώρα δεν είχαν δει το φως της δημοσιότητας.
Πόσα βιβλία διαβάζετε τον μήνα;
Συνήθως ένα με δύο βιβλία. Ονειρεύομαι την ώρα που θα μπορώ να διαβάζω περισσότερα.
Πόσα χειρόγραφα υποψήφιων συγγραφέων λαμβάνετε τον μήνα και πόσα από αυτά διαβάζετε ο ίδιος;
Δεν έχω τη δυνατότητα να διαβάσω ολόκληρα πολλά χειρόγραφα. Συνήθως έχω αναλυτικά ενημερωτικά από τους συνεργάτες μου και διαβάζω τμήματα του βιβλίου, για να έχω άποψη. Αν διαφωνώ, τότε το διαβάζω όλο. Τα χειρόγραφα που λαμβάνουμε καθημερινά είναι πάρα πολλά – και όλο και αυξάνονται, κάτι που δείχνει ότι μας εμπιστεύεται αρκετός κόσμος και αυτό μας κάνει και νιώθουμε ιδιαίτερη τιμή.
Ποια είναι η σχέση σας με το ηλεκτρονικό βιβλίο;
Άριστη. Και η δική μου και των Εκδόσεων Διόπτρα, όπου έχουμε πάνω από 150 τίτλους σε ηλεκτρονική μορφή και κάθε νέος μας τίτλος εκδίδεται ταυτόχρονα και σε e-book. Το ηλεκτρονικό βιβλίο συμπληρώνει το έντυπο και σαφώς είναι μέσα στον σχεδιασμό μας.
Ποια είναι η μεγαλύτερη ανησυχία σας μετά την αλλαγή του νόμου περί ενιαίας τιμής του βιβλίου;
Το κλείσιμο των μικρών, ανεξάρτητων βιβλιοπωλείων. Με θλίβει όταν πηγαίνω στην Αγγλία και βλέπω μόνο τα Waterstones και αυτά να τρεκλίζουν και στη Νέα Υόρκη να ψάχνω επί ματαίω να βρω ένα εκτός αλυσίδων. Στην Ελλάδα, στην πόλη της Κέρκυρας των 30.000 κατοίκων υπάρχουν 13 βιβλιοπωλεία και πολλά από αυτά έχουν ανθρώπους που διαβάζουν και προωθούν το ελληνικό βιβλίο. Αν λείψουν αυτά, οι επιλογές μας σαν εκδότες μειώνονται: τα ράφια των σουπερμάρκετ ή των άλλων αλυσίδων δεν θα μπορούν να προβάλουν την βιβλιοπαραγωγή και ειδικά τους νέους συγγραφείς, αφού θα πρέπει ό,τι μπαίνει εκεί να έχει υψηλή κυκλοφοριακή ταχύτητα. Άρα ένας νέος Έλληνας συγγραφέας πώς θα μπορέσει να βρει χώρο να φανεί; Και τελικά τι θα διαβάζουμε οι Έλληνες;
Πόσο έχετε επηρεαστεί από την κρίση;
Η κρίση έχει έρθει για να μας διδάξει και σαν άτομα αλλά και σαν χώρα. Το θέμα είναι πόσα εμείς θέλουμε να μάθουμε. Φυσικά και μας έχει επηρεάσει η κρίση, αλλά την αντιπαρερχόμαστε με περισσότερη προσπάθεια.
Πότε προβλέπετε ότι θα την ξεπεράσουμε;
Δεν μπορώ να προβλέψω κάτι τέτοιο. Η άποψή μου είναι ότι ποτέ τα πράγματα δεν θα βελτιωθούν ουσιαστικά, αν εμείς δεν κοιτάξουμε έξω από το στενό προσωπικό μας συμφέρον. Φυσικά και το κράτος χρειάζεται να λειτουργήσει πιο έξυπνα.
Ποια είναι η μεγαλύτερη φιλοδοξία σας;
Να δω τη Διόπτρα αυτάρκη σε πόρους και όταν αποχωρήσω να έχει τις δομές να συνεχίσει τον δρόμο της με επιτυχία. Έτσι θα ξέρω ότι πέτυχα. Άρα μέχρι τότε έχω πολλή δουλειά που αφορά στη διαμόρφωση αντίστοιχης κουλτούρας και νοοτροπίας.
Μοιραστείτε μαζί μας μία χρήσιμη συμβουλή που σας έδωσαν κάποτε.
Να εμπιστευθείς. Υπάρχουν δυνάμεις έξω από εμάς που φροντίζουν για εμάς, αρκεί να εμπιστευθούμε. Κάποιοι το λένε «Θεό», κάποιοι «ανώτερο εαυτό». Το σίγουρο είναι ότι φροντίζουν για μας, για να είμαστε στο μονοπάτι αυτό που θα μας κάνει σοφότερους. Αρκεί να ακούμε.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου