«Λήθη και Λίνκολν» του Τζορτζ Σόντερς, από τις Εκδόσεις Ίκαρος (Μετάφραση: Γιώργος-Ίκαρος Μπαμπασάκης, Πρώτη έκδοση: Οκτώβριος 2017)
Γράφει η Ράνια Μπουμπουρή
Ο Αμερικανός συγγραφέας Τζορτζ Σόντερς (George Saunders, γενν. 1958) είναι ο φετινός νικητής του Man Booker Prize, του σημαντικότερου λογοτεχνικού βραβείου της αγγλόφωνης λογοτεχνίας, για το μυθιστόρημά του Λήθη και Λίνκολν (Lincoln in the Bardo), που μόλις κυκλοφόρησε στα ελληνικά από τις Εκδόσεις Ίκαρος, σε μετάφραση του Γιώργου-Ίκαρου Μπαμπασάκη. Η απονομή πραγματοποιήθηκε στο Γκίλντχολ του Λονδίνου την Τρίτη 17 Οκτωβρίου 2017 και η Λόλα Γιανγκ (Lola Young), πρόεδρος της επιτροπής, ανέφερε μεταξύ άλλων: «Η μορφή και το ύφος αυτού του καθ’ όλα πρωτότυπου μυθιστορήματος αποκαλύπτουν μια πνευματώδη αφήγηση βαθιά συγκινητική. Η ιστορία με τις στοιχειωμένες ψυχές στη μεταθανάτια ζωή του μικρού γιου του Αβραάμ Λίνκολν δημιουργεί με τρόπο παράδοξο μια ζωντανή ανάμνηση των χαρακτήρων που κατοικούν στον άλλο κόσμο. Το Λήθη και Λίνκολν έχει τις ρίζες του στην Ιστορία, παίζει με αυτή και διερευνά το νόημα και την εμπειρία της ενσυναίσθησης».
Το έργο Λήθη και Λίνκολν, που αποτελεί το πρώτο μυθιστόρημα του διεθνώς καθιερωμένου διηγηματογράφου, εξιστορεί την επίσκεψη του Αμερικανού προέδρου Αβραάμ Λίνκολν στο κοιμητήριο όπου κηδεύτηκε ο 11χρονος γιος του, Γουίλι. Εκείνο το βράδυ, ο Αβραάμ Λίνκολν φτάνει μόνος στο νεκροταφείο, θέλοντας να περάσει χρόνο με το άψυχο σώμα του γιου του. Κατά τη διάρκεια της νύχτας, τα φαντάσματα αυτών που έφυγαν πρόσφατα από τη ζωή και αυτών που έχουν πεθάνει από καιρό, συνυπάρχουν· μια μνημειώδης μάχη πραγματοποιείται για την ψυχή του μικρού Γουίλι. Με έναυσμα αυτό το ιστορικό γεγονός, o Τζορτζ Σόντερς αφηγείται μια αξέχαστη καλειδοσκοπική ιστορία για την οικογενειακή αγάπη, την απώλεια, αλλά και τις δυνάμεις του καλού και του κακού.
Ο Τζορτζ Σόντερς έχει γράψει εφτά βιβλία, έχει υπάρξει υπότροφος του Ιδρύματος Lannan, της Αμερικανικής Ακαδημίας Γραμμάτων και Τεχνών, καθώς και του Ιδρύματος Guggenheim. Το 2006 τιμήθηκε με την Υποτροφία MacArthur. Το 2013 του απονεμήθηκε το Βραβείο Διηγήματος PEN/Malamoud, ενώ το περιοδικό Time τον συμπεριέλαβε ανάμεσα στους 100 ανθρώπους με τη μεγαλύτερη επιρροή παγκοσμίως. Διδάσκει στο Πρόγραμμα Δημιουργικής Γραφής του Πανεπιστημίου Syracuse της Νέας Υόρκης.
Στα ελληνικά κυκλοφορούν ακόμη τα βιβλία του Δεκάτη Δεκεμβρίου (μτφρ. Γ.-Ι. Μπαμπασάκης, Εκδόσεις Ίκαρος, 2015) και Με τα συγχαρητήριά μου – Σκέψεις για την καλοσύνη (μτφρ. Γ.-Ι. Μπαμπασάκης, Εκδόσεις Ίκαρος, 2015), ενώ διηγήματά του έχουν συμπεριληφθεί στις συλλογές Το βιβλίο του Άλλου (μτφρ. Αργυρώ Μαντόγλου, Εκδόσεις Τόπος, 2009) και Της αγάπης μου ο σπουργίτης πέταξε (μτφρ. Άννα Παπασταύρου, Εκδόσεις Libro, 2009).
Βρείτε το βραβευμένο Λήθη και Λίνκολν εδώ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου