Σελίδες

Πέμπτη 19 Απριλίου 2018

Ο Ίαν ΜακΓιούαν στην Ελλάδα!

Ο πολυβραβευμένος συγγραφέας επισκέπτεται την Αθήνα, που έχει ανακηρυχθεί 
«Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου 2018».
Ο βραβευμένος με Μπούκερ Βρετανός συγγραφέας Ίαν ΜακΓιούαν επισκέπτεται την Αθήνα στο πλαίσιο της διοργάνωσης «Αθήνα 2018 – Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου», μια διάκριση που έλαβε ο Δήμος της Αθήνας από την UNESCO με διάρκεια ενός χρόνου, από τις 23 Απριλίου 2018 έως τις 22 Απριλίου 2019.
Την Τετάρτη 25 Απριλίου, στις 12 το μεσημέρι, ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης θα υποδεχθεί τον σπουδαίο Βρετανό συγγραφέα στο Δημαρχιακό Μέγαρο της Αθήνας. Την ίδια ημέρα στις 19:00, στο Μέγαρο Μουσικής (αίθουσα Δ. Μητρόπουλος), ο Ίαν ΜακΓιούαν θα συνομιλήσει με τον συγγραφέα Χάρη Βλαβιανό για την τέχνη της μυθοπλασίας και τους τρόπους με τους οποίους ένας μυθιστοριογράφος «επινοεί τον εαυτό του» κατά τη διαδικασία της συγγραφής του έργου του. Η είσοδος στην εκδήλωση είναι ελεύθερη με δελτία προτεραιότητας. Την Πέμπτη 26 Απριλίου στις 19:00, ο συγγραφέας θα βρίσκεται στο βιβλιοπωλείο Public της πλατείας Συντάγματος, για να συναντήσει το κοινό του και να υπογράψει αντίτυπα των βιβλίων του.
Η επίσκεψη του Ίαν ΜακΓιούαν στην Ελλάδα πραγματοποιείται με τη συνεργασία του Δήμου Αθηναίων και των Εκδόσεων Πατάκη, με την υποστήριξη του Βρετανικού Συμβουλίου στην Ελλάδα.
Ο Ίαν ΜακΓιούαν γεννήθηκε το 1948, σπούδασε στα Πανεπιστήμια Sussex και East Anglia και δημοσίευσε την πρώτη του συλλογή διηγημάτων, με τίτλο First Love, Last Rites, το 1975, αποσπώντας το βραβείο Somerset Maugham, και τη δεύτερη με τίτλο Between the Sheets, το 1977. Το 1987 κέρδισε το Whitbread Award (και το Prix Femina Étranger, έξι χρόνια μετά), για το μυθιστόρημά του Child in Time. Τα μυθιστορήματά του Έμμονη αγάπη (μτφρ. Έλλη Έμκε, εκδ. Νεφέλη 1999), Άμστερνταμ (μτφρ. Γιώργος-Ίκαρος Μπαμπασάκης, εκδ. Νεφέλη 1999) και Εξιλέωση (μτφρ. Γιάννης Σκαρπέλος, εκδ. Νεφέλη 2008) συμπεριλήφθηκαν στις τελικές υποψηφιότητες για το βραβείο Booker, το οποίο του απονεμήθηκε, τελικά, το 1998, για το Άμστερνταμ, ενώ η Εξιλέωση έχει τιμηθεί με τα βραβεία: W.H. Smith Literary Award (2002), National Book Critics’ Circle Fiction Award (2003), Los Angeles Times Prize for Fiction (2003) και Santiago Prize for the European Novel (2004). Για το μυθιστόρημα Σάββατο (μτφρ. Μαρία Γεωργουσοπούλου, εκδ. Νεφέλη 2006) τιμήθηκε με το βραβείο James Tait Black Memorial Prize (2006). Εκτός από μυθιστορήματα, έχει γράψει και σενάρια για τον κινηματογράφο.
Επιμέλεια στήλης: Ράνια Μπουμπουρή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου