Σελίδες

Σάββατο 13 Οκτωβρίου 2018

Τι δείχνει μεγάλη μελέτη για όσους μεγαλώνουν σε σπίτια γεμάτα βιβλία

Τη σημασία που έχει το να μεγαλώνουν τα παιδιά σε σπίτια γεμάτα βιβλία αναδεικνύει μία νέα μεγάλη μελέτη που άντλησε δεδομένα από 31 χώρες, καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι τα οφέλη ενός σπιτιού με πολλά βιβλία μάς ακολουθούν και στην ενήλικη ζωή μας.
Οι συμμετέχοντες στην έρευνα ρωτήθηκαν πόσα βιβλία υπήρχαν στο σπίτι τους όταν ήταν 16 ετών, με επιλογές από «λιγότερα από 10» έως «πάνω από 500». Στη συνέχεια, κλήθηκαν να περάσουν κάποιες δοκιμασίες κατανόησης κειμένου, μαθηματικών, ανάλυσης και σύνθεσης πληροφοριών. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, σε όλες τις δοκιμασίες όσοι μεγάλωσαν σε σπίτια με πολλά βιβλία είχαν καλύτερες επιδόσεις.
Σύμφωνα με τους ερευνητές, με βάση τη μελέτη τους η ικανότητα ενός ανθρώπου να κατανοεί κείμενα, να συμμετέχει ενεργά στην κοινωνία και να πετυχαίνει τους προσωπικούς του στόχους φαίνεται να αυξάνεται για όσους είχαν από 80 και πάνω βιβλία στο σπίτι τους όταν ήταν 16 ετών, και συνεχίζει να αυξάνεται μέχρι τον αριθμό των 350 βιβλίων περίπου, όπου και φαίνεται να σταθεροποιείται.
«Η έκθεση των εφήβων σε βιβλία αποτελεί κομβικό κομμάτι των κοινωνικών πρακτικών που καλλιεργούν τις μακροχρόνιες γνωστικές ικανότητες», αναφέρει η ερευνητική ομάδα, με επικεφαλής την Joanna Sikora του Australian National University, και προσθέτει πως οι ικανότητες αυτές όχι μόνο διευκολύνουν στην επιτυχή μόρφωση και σταδιοδρομία του ατόμου, αλλά θέτουν επίσης τα θεμέλια για πολύπλευρες καθημερινές δραστηριότητες σε όλη τη διάρκεια της ζωής του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου