Σελίδες

Πέμπτη 31 Οκτωβρίου 2019

Τμήματα Μουσικών συνόλων - Χορωδίας / Θεατρικού παιχνιδιού - Μουσικοκινητικής στο Ωδείο Αλκιβιάδης Κωνσταντόπουλος

ΤΜΗΜΑ ΜΟΥΣΙΚΩΝ ΣΥΝΟΛΩΝ-ΧΟΡΩΔΙΑΣ: Κάθε Δευτέρα 19:00-20:30 μαζευόμαστε όλοι μαζί, τραγουδάμε και παίζουμε μουσική!

ΘΕΑΤΡΙΚΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ-ΜΟΥΣΙΚΟΚΙΝΗΤΙΚΗ: Κάθε Παρασκευή στις 18:00 τραγουδάμε, ζωντανεύουμε τα αγαπημένα μας παραμύθια, χορεύουμε, μαθαίνουμε ρυθμούς, αφήνουμε τη φαντασία μας ελεύθερη! Για παιδιά ηλικίας 3 έως 5 ετών!



Τα βιβλία των Εκδόσεων Ψυχογιός που φλερτάρουν αυτή την περίοδο με το θέατρο, το σινεμά και την τηλεόραση

Οι περισσότεροι βιβλιόφιλοι το περιμένουν πώς και πώς. Να συγκρίνουν, πρώτα απ’ όλα, τους ήρωες: πώς τους έβλεπαν με τα μάτια της φαντασίας τους και πώς τους βλέπουν πια να παίρνουν σάρκα και οστά μπροστά στα μάτια τους. Να συγκρίνουν το περιβάλλον – φύση, τοπία, πόλεις, χωριά και σπίτια: πώς τα είχαν φανταστεί και πώς τα βλέπουν να απεικονίζονται με κάθε λεπτομέρεια. Και, ίσως το πιο σημαντικό, να συγκρίνουν την υπόθεση: είναι πιστή η απόδοση της ιστορίας, έχουν φωτιστεί κατάλληλα όλες οι πτυχές των χαρακτήρων, ποια σημεία της υπόθεσης έχουν τονιστεί ή παραλειφθεί; Μιλάμε, βέβαια, για τη μεταφορά ενός βιβλίου στην κινηματογραφική αίθουσα, στο θεατρικό σανίδι ή στην τηλεοπτική οθόνη.
Τα μαλλιά του θα ’πρεπε να ’ναι καστανά!
Τα βιβλία των Εκδόσεων ΨΥΧΟΓΙΟΣ έχουν μακροχρόνια και δυνατή σχέση αγάπης με τον κινηματογράφο, το θέατρο και την τηλεόραση. Το υπέροχο ΑΡΩΜΑ του Πάτρικ Ζίσκιντ, ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΟΥ ΡΟΔΟΥ του Ουμπέρτο Έκο, ΤΑ ΑΠΟΜΕΙΝΑΡΙΑ ΜΙΑΣ ΜΕΡΑΣ του Καζούο Ισιγκούρο, η σειρά ΧΑΡΙ ΠΟΤΕΡ της Τζ. Κ. Ρόουλινγκ, ΤΟ ΛΥΚΟΦΩΣ της Στέφανι Μάιερ, η ΜΑΤΙΛΝΤΑ και Ο ΤΣΑΡΛΙ ΚΑΙ ΤΟ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ ΣΟΚΟΛΑΤΑΣ του Ρόαλντ Νταλ είναι λίγα μόνο παραδείγματα από τα βιβλία μας που έχουν μεταφερθεί με ιδιαίτερη επιτυχία στη μεγάλη οθόνη.





Στη μικρή οθόνη, το παγκόσμιο τηλεοπτικό κοινό απόλαυσε τη βραβευμένη ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΘΕΡΑΠΑΙΝΙΔΑΣ (THE HANDMAID’S TALE) της Μάργκαρετ Άτγουντ, όπως και τη σειρά που βασίστηκε στο μυθιστόρημά της Η ΑΛΛΗ ΓΚΡΕΪΣ (ALIAS GRACE). Μάλιστα, η Μάργκαρετ Άτγουντ βραβεύτηκε πρόσφατα με το Booker 2019 για τη συνέχεια της ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΤΗΣ ΘΕΡΑΠΑΙΝΙΔΑΣ, με τίτλο ΟΙ ΔΙΑΘΗΚΕΣ (THE TESTAMENTS), που θα κυκλοφορήσει στη χώρα μας τον Μάρτιο του 2020. Επίσης, ποιος δεν έχει απολαύσει και ως τηλεθεατής τις αστυνομικές ιστορίες της μετρ του είδους, Άγκαθα Κρίστι. Όσο για τις εγχώριες παραγωγές, αξέχαστη θα μας μείνει η τηλεοπτική μεταφορά των μυθιστορημάτων ΒΑΛΣ ΜΕ ΔΩΔΕΚΑ ΘΕΟΥΣ και ΤΑ ΠΕΝΤΕ ΚΛΕΙΔΙΑ της Λένας Μαντά.







Κι αν περάσουμε στο θέατρο, πόσοι και πόσοι θεατές δε συγκινήθηκαν με την 11χρονη Άνι, στο μιούζικαλ που βασίστηκε στο μυθιστόρημα ΑΝNΙE του Τόμας Μίχαν, πόσοι και πόσοι δε γέλασαν στην παράσταση ΤΙ ΤΡΑΒΑΜΕ ΚΙ ΕΜΕΙΣ ΟΙ ΜΑΝΕΣ της Κατερίνας Μανανεδάκη, πόσοι και πόσοι δε διασκέδασαν μαζί με τα παιδιά τους στην ΨΑΡΟΣΟΥΠΑ του Γιώργου Λεμπέση και στην ΤΡΕΛΗ ΤΡΕΛΗ ΑΛΦΑΒΗΤΑ της Ράνιας Μπουμπουρή και του Αλκιβιάδη Κωνσταντόπουλου.




Η μακροχρόνια αυτή τάση των βιβλίων μας να τροφοδοτούν με εξαιρετικές και πρωτότυπες ιστορίες τον κινηματογράφο, την τηλεόραση και το θέατρο, συνεχίζεται αμείωτη...


Μπορείτε να διαβάσετε τη συνέχεια του άρθρου εδώ:


«Η Βικτόρια Χίσλοπ μιλά στο διεθνές αναγνωστικό κοινό για τον Εμφύλιο στην Ελλάδα» της Ράνιας Μπουμπουρή στο diastixo.gr

Ότι η Βικτόρια Χίσλοπ γράφει στο τελευταίο της μυθιστόρημα για την Ελλάδα, δεν είναι είδηση. Η συγγραφέας του Νησιού, το οποίο έχει ξεπεράσει σε πωλήσεις τα 5 εκατομμύρια αντίτυπα παγκοσμίως, έχει αποδείξει επανειλημμένα την αγάπη της για τη χώρα μας, που αποτελεί σταθερή πηγή έμπνευσης για τη δουλειά της.
Ότι η Βικτόρια Χίσλοπ ήρθε στην Αθήνα να μας μιλήσει γι’ αυτό, επίσης δεν αποτελεί είδηση. Η συγγραφέας, εκτός από την Κρήτη, έχει μια σταθερή βάση και στη Φωκίωνος Νέγρη, που της αρέσει πολύ, όπως και όλη η γύρω περιοχή.
Ότι η Βικτόρια Χίσλοπ γράφει αυτή τη φορά για τον Εμφύλιο, ναι, αυτό αποτελεί σημαντική είδηση, επειδή είναι μάλλον το πιο δύσκολο θέμα με το οποίο θα μπορούσε να καταπιαστεί μία/ένας μυθιστοριογράφος. Αλλά ποια ήταν η αφορμή για να γραφτεί;
«Όλα άρχισαν με την πρώτη ματιά μου στη Μακρόνησο», μας είπε στη συνάντησή μας την Τρίτη 22 Οκτωβρίου στο βιβλιοπωλείο των Εκδόσεων Ψυχογιός (Εμμ. Μπενάκη 13-15). «Την πρώτη φορά που την είδα, ήταν από απόσταση. Εντυπωσιάστηκα αμέσως από την εικόνα αυτού του γυμνού τοπίου, που κάποτε ήταν κέντρο συγκέντρωσης για δεκάδες χιλιάδες φυλακισμένους κομμουνιστές. Ήταν μια μακρινή σκιά στον ορίζοντα…»
Κι έτσι, αυτή η μακρινή σκιά που έβλεπε από τον ναό του Ποσειδώνα στο Σούνιο τής αποκάλυψε, έπειτα από δεκαετή έρευνα, την ιστορία –και πολλές προσωπικές ιστορίες αγωνιστών– που έκρυβε το άνυδρο αυτό μέρος. «Κάθε νησί έχει τη δική του ιστορία και η Μακρόνησος, για μένα, έχει κάτι μοναδικό. Είναι πραγματικότητα, την ίδια στιγμή όμως είναι και κάτι συμβολικό», δήλωσε.
Οι στίχοι του Ρίτσου συγκλονίζουν τη συγγραφέα, που αντλεί από εκεί τον τίτλο του μυθιστορήματός της: Όσοι αγαπιούνται.
Η έρευνά της την οδήγησε ακόμα πιο πίσω, στο καπνεργατικό κίνημα (μια φίλη της ηρωίδας του βιβλίου έρχεται στην Αθήνα από την Καβάλα, μετά τη δολοφονία του καπνεργάτη πατέρα της) και στην απεργία του ’36, όταν η δολοφονία καπνεργατών από τη χωροφυλακή στη Θεσσαλονίκη και η εικόνα μιας μαυροφορεμένης μάνας να κλαίει πάνω απ’ το πτώμα του γιου της εμπνέει τον Γιάννη Ρίτσο να γράψει τον Επιτάφιο: «…Πουλί μου, χίλιες δυο ζωές με σένανε με δένουν/ κι όσοι αγαπιούνται, και νεκροί, ποτέ τους δεν πεθαίνουν…». Οι στίχοι του Ρίτσου συγκλονίζουν τη συγγραφέα, που αντλεί από εκεί τον τίτλο του μυθιστορήματός της: Όσοι αγαπιούνται.
Το βιβλίο αναφέρεται στην ιστορία της Ελλάδας από τα χρόνια της δικτατορίας του Μεταξά μέχρι τη μεταπολίτευση, μέσα από την ιστορία μιας πολιτικά διχασμένης οικογένειας, επίκεντρο της οποίας είναι η πρωταγωνίστρια του βιβλίου, η Θέμις. «Η Θέμις είναι για μένα μια γυναίκα περίπλοκη», μας λέει. «Είναι ηρωίδα και αντιηρωίδα». Μαθήτρια, τη δεκαετία του ’30, η Θέμις βλέπει τ’ αδέρφια της να διαπληκτίζονται για τη συμμετοχή ή όχι στην ΕΟΝ –τουλάχιστον στην αρχή, όταν η συμμετοχή ήταν εθελοντική–, για τις βλέψεις του Χίτλερ, για τη στάση που θα κρατήσουν τα στρατεύματά του απέναντι στην κατεχόμενη Ελλάδα. Μια τραυματική απώλειά της στη διάρκεια της Κατοχής θα την οδηγήσει να οργανωθεί στην Αντίσταση, πλάι στον αδερφό της που στρατεύτηκε στο ΕΑΜ και τον ΕΛΑΣ…
«Σε έναν εμφύλιο πόλεμο δεν υπάρχουν νικητές, όλοι είναι χαμένοι και όλα καταστρέφονται», αυτό είναι ένα από τα μηνύματα που επιθυμεί να περάσει με το βιβλίο της. Στην παρατήρησή μας ότι στα σχολικά βιβλία δεν γίνεται εκτενής αναφορά στον Εμφύλιο και ίσως, επομένως, και η λογοτεχνία καλείται να παίξει έναν ρόλο σε αυτό –ο Μενέλαος Λουντέμης, ο Χρόνης Μίσσιος ήταν εξόριστοι–, η απάντησή της ήταν πως το πιο σημαντικό είναι να μαθαίνουν τα παιδιά ιστορία από ιστορικά εγχειρίδια και τους δασκάλους τους. Παρ’ όλα αυτά, και η ίδια έχει μάθει πολλά πράγματα διαβάζοντας λογοτεχνία και νιώθει ότι έχει μεγάλη ευθύνη απέναντι στο αναγνωστικό κοινό. Στο εν λόγω μυθιστόρημα, που είναι ιστορικό και όχι πολιτικό, ένας λόγος παραπάνω, εφόσον απευθύνεται και στο αναγνωστικό κοινό χωρών που ίσως να μη γνωρίζουν καν ότι στη χώρα μας έγινε Εμφύλιος τον 20ό αιώνα. Στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπου το Όσοι αγαπιούνται κυκλοφόρησε τον Ιούνιο και έγινε αμέσως μπεστ σέλερ, πολλοί αναγνώστες και κριτικοί περιέγραψαν το περιεχόμενο της αφήγησης «βασανιστικό»: «Αυτό μπορεί να μην ακούγεται σαν φιλοφρόνηση, αλλά στην πραγματικότητα είναι, διότι σημαίνει ότι το βιβλίο κατάφερε να περάσει στο αναγνωστικό κοινό την τραγικότητα των γεγονότων», όπου, βέβαια, οι Άγγλοι είχαν έντονη ανάμειξη: «Ο Τσόρτσιλ απεχθάνεται τους φασίστες, αλλά κάποιοι λένε ότι απεχθάνεται ακόμη περισσότερο τους κομμουνιστές», λέει ο Πάνος, αδελφός της πρωταγωνίστριας (σελ.167).
Στην ερώτηση τι την εμπνέει τόσο πολύ στην Ελλάδα, η απάντησή της είναι ξεκάθαρη: η ιστορία. «Στη χώρα μου, την Αγγλία, δεν έγιναν τέτοια πράγματα στον 20ό αιώνα. Η ιστορία ήταν ειρηνική, δεν είχαμε δικτατορία. Είναι πιο ενδιαφέρουσα για μένα η ιστορία εδώ, δεν ξέρω τι θα έγραφα αν έπρεπε να γράψω για την Αγγλία, δεν έχω ιδέες, δεν έχω έμπνευση».
Σχολιάζοντας το εξώφυλλο του βιβλίου της, η Βικτόρια Χίσλοπ το χαρακτηρίζει δυνατό. Είναι εμπνευσμένο από μια εικόνα που της έμεινε στο μυαλό από την επίσκεψή της στη Μακρόνησο: βρισκόταν μέσα στο μεγαλύτερο κτίριο, όπου στα περισσότερα παράθυρα τα τζάμια ήταν σπασμένα. Ένα πουλάκι που μπήκε στο κτίριο, πάσχιζε να βγει από ένα παράθυρο που είχε ακόμη το τζάμι στη θέση του. Ήταν μια στιγμή που τη συγκίνησε πολύ. Και έτσι, αποτυπώθηκε στο εξώφυλλο, όχι βέβαια εκείνο το ίδιο πουλί, αλλά ένα πουλί που πετάει μακριά από ένα συρματόπλεγμα δείχνοντας ότι βρίσκει την ελευθερία του. Κι αυτό, συνδυασμένο με την ιστορία της πρωταγωνίστριας, είναι επίσης ένα από τα μηνύματα του μυθιστορήματος. Με τα λόγια της ίδιας της συγγραφέως: «Η αγάπη μπορεί να βοηθήσει τους ανθρώπους να σωθούν».

Παρασκευή 25 Οκτωβρίου 2019

Έγινε συγγραφέας για χάρη της αυτιστικής κόρης του

Ο 47χρονος Βρετανός προγραμματιστής Τζον Ρόμπερτς έχει εκδώσει δύο λογοτεχνικά βιβλία με θέμα τον αυτισμό, θέλοντας να βοηθήσει τους συνομηλίκους της 7χρονης κόρης του, που είναι αυτιστική, να κατανοήσουν γιατί κάνει κάποια πράγματα διαφορετικά από αυτούς.
Ο Ρόμπερτς άρχισε να γράφει όταν η κόρη του διαγνώστηκε με αυτισμό, σε ηλικία 4 ετών, χωρίς να σχεδιάζει να εκδώσει τη δουλειά του. Έδωσε το πρώτο του βιβλίο στο σχολείο της κόρης του και η ανταπόκριση που υπήρξε τον έπεισε να προσεγγίσει τον εκδοτικό οίκο Graffeg, ο οποίος και το εξέδωσε το 2017. Ακολούθησε και δεύτερο βιβλίο, ενώ τώρα ετοιμάζει και το τρίτο του βιβλίο με το ίδιο θέμα.
«Τα παιδιά του δημοτικού βρίσκονται στην καλύτερη ηλικία για να επιμορφωθούν σχετικά μ’ αυτό, επειδή δεν έχουν σχηματίσει ακόμα μια πλήρη εικόνα στο μυαλό τους, είναι εύκολο να μάθουν γιατί κάποιος κάνει κάτι διαφορετικά. Τα παιδιά στην τάξη της κόρης μου την προσέχουν, τη χαιρετούν και είναι όμορφο να το βλέπει κανείς», δήλωσε ο Ρόμπερτς στο BBC.

"Τα λαχανικά κι εγώ" στο Παιδικό Μουσείο! #MomAndTheCity

#MomAndTheCity Επιχείρηση Διατροφή// Τα λαχανικά και εγώ από τις εκδόσεις Ψυχογιός- Παιδικό Μουσείο και Διαγωνισμός!

#MomAndTheCity Επιχείρηση  Διατροφή// Τα λαχανικά και εγώ από τις εκδόσεις Ψυχογιός- Παιδικό Μουσείο και Διαγωνισμός!
Την προηγούμενη εβδομάδα την αφιερώσαμε στην υγιεινή διατροφή! Μα πόσο δύσκολο είναι πια να φάνε τα ανθρωπάκια κάποια φαγητά! Η αλήθεια είναι βέβαια πως κι εγώ μικρή δεν έτρωγα μπάμιες, άκουγα φασολάκια και έλεγα μπλιαχ και τα κουνουπίδια τα άγγιζα μόνο κρυμμένα στο ογκρατέν της μαμάς.
Σήμερα φυσικά όλα αυτά τα τρώω ευχάριστα και κατ'επιλογή, ίσως όχι τι μπάμιες -μην το παρακάνουμε γενικά χοχοχο.
Έτσι όταν το κορίτσι μου αρνείται να φάει κάποια πράγματα με ικανοποιεί και μόνο να τα δοκιμάσει και αν δεν της αρέσουν δεν την πιέζω και πολύ.

 

Στο Παιδικό Μουσείο θα βρείτε ένα τέλειο σούπερ μάρκετ για παιδάκια
Υπάρχουν κάποιες συνήθειες που βοηθούν τα παιδιά να βάλουν στη διατροφή τους τα φρούτα και τα λαχανικά και κάποιες που χρησιμοποιούμε είναι:
1) Φτιάχνουμε σπιτικό φαγητό και προσκαλούμε το παιδί να συμμετέχει, να μάθει τα διαφορετικά υλικά, να δοκιμάσει τις γεύσεις, να αρχίσει να καταλαβαίνει την έννοια της ποσότητας.
2) Γίνε το λαμπρό παράδειγμα! 
Κάθε μέρα προσπαθούμε να τρώμε τη σαλάτα και τα φρούτα μας μπροστά στο παιδί.(Μορφασμοί και ήχοι ευχαρίστησης βοηθούν στην διαδικασία)
3) Μιλήστε για τα χρώματα στο πιάτο και μάθετέ το παιδί να έχει φιλική σχέση με κάθε τι υγιεινό.Παρουσιάστε τα φρούτα και τα λαχανικά σαν παιχνίδι -δώστε ονόματα από τους αγαπημένους του ήρωες και φτιάξτε μία λαχταριστή ιστορία.
4) Δημιουργείστε μία ρουτίνα φαγητού όπου όλοι κάθεστε στο τραπέζι και το απολαμβάνετε! Εξηγείστε στο παιδί πως το φαγητό δεν καλύπτει μόνο ζωτικές ανάγκες μα μας φέρνει πιο κοντά, δίνει την ευκαιρία να μοιραστούμε κάτι όλοι μαζί, να περάσουμε καλά!
5) Αν όλα αποτυχαίνουν, κρύψτε λαχανικά και φρούτα σε φαγητά -φτιάξτε μπιφτέκια λαχανικών, πίτες με λαχανικά, μακαρόνια με σάλτσες φρέσκων ζαρζαβατικών, πουρέδες et voila!
6) Φτιάξετε χυμούς, φρουτοσαλάτες ή κομπόστα.
Δεν ενδείκνυται:
1) Να πιέζουμε το παιδί να φάει. Η μητέρα ελικοπτεράκι που κόβει βόλτες γύρω- γύρω από το παιδί για να φάει πρέπει να εκλείψει όπως όλες οι τακτικές ταίσματος των παλιών γενεών. Το παιδί πρέπει να τρώει μόνο του και όσο φάει. Όταν πεινάσει θα 'ρθει. Φυσικά μέχρι τότε δεν δίνουμε σνακ!
2) Να το κατηγορούμε επειδή δεν τρώει. Κοίτα τον Κωστάκη πόσο τρώει; Τι τακτική κι αυτή για να αντιπαθήσει τον Κωστάκη. Αφήστε το να είναι ο εαυτός του. Από πότε κρίνουμε τα παιδιά από το πόσο τρώνε; Τα παιδιά δεν μένουν κοντά στο ύψος μανούλες από την έλλειψη φαγητού. Τα γονίδια φροντίζουν και ναι το υγιεινό φαγητό όχι το πολύ σε ποσότητα υγιεινό φαγητό.

Όλα τα παραπάνω μπορεί να το πεισμώσουν και να φέρουν τα αντίθετα αποτελέσματα από το επιθυμητό.
Στα πλαίσια λοιπόν της διαπαιδαγώγησης του κοριτσιού μας επισκεφτεήκαμε το Παιδικό Μουσείο Αθηνών την Τετάρτη στην Παγκόσμια ημέρα διατροφής! 

 

Σε αυτό το παιδικό μουσείο τα παιδιά μπορούν να παρατηρήσουν, να παίξουν, να πειραματιστούν και να δημιουργήσουν. Σύνθημα των "ανθρώπων" του είναι «Ακούω και ξεχνώ, βλέπω και θυμάμαι, κάνω και καταλαβαίνω». Οργανώνει αφιερώματα και δράσεις γύρω απο το βιβλίο, τη διατροφή, τις γιορτές, τις εποχές, την κυκλοφοριακή αγωγή, τη ρομποτική, τη μαγειρική και κατασκευές βασισμένες στη μοντεσσοριανή παιδαγωγική. Τα προγράμματα απευθύνονται σε παιδιά απο 1 εώς 6 ετών. Στο μουσείο θα βρείτε παιδότοπο και τo "Yλικοπωλείο" τους, ένα πρωτοποριακό έκθεμα – πωλητήριο με απίθανα υλικά από περισσεύματα της βιομηχανίας και του εμπορίου που δείχνουν στα παιδιά την αξία της ανακύκλωσης για την προστασία του πλανήτη μας!

 

Εμείς στην επίσκεψή μας παρακολουθήσαμε την εκπαιδευτική δράση «Η πυραμίδα της διατροφής» ένα εξαιρετικό πρόγραμμα για παιδάκια στο οποίο μάθαμε πόσα φρούτα χρειάζεται να τρώμε την ημέρα και πόσα λαχανικά; Πόσο συχνά μπορούμε να καταναλώνουμε γλυκά; Ποιες αλλαγές θα μπορούσαν να γίνουν για μια ισορροπημένη διατροφή; 

 

Ερωτήσεις που απαντήθηκαν μέσω παιχνιδιού! Γονείς και παιδιά φτιάξαμε μία λίστα φαγητών πήραμε τα καλαθάκια μας και κάναμε τα ψώνια στο φανταστικό σούπερ μάρκετ του χώρου (τα παιδάκια ξετρελάθηκαν εδώ, είχε τα πάντα από φρούτα, λαχανικά, ψωμιά, κρουασάν, κρέατα, ψάρια κλπ. σαν μικρογραφία σούπερ μάρκετ. 'Αλλα έπαιξαν τους πελάτες και άλλα τους εργαζόμενους και στη συνέχεια συγκεντρωθήκαμε στην αίθουσα μας με την πυραμίδα της διατροφής για να τοποθετήσουμε τα τρόφιμα στις σωστές θέσεις. 
Μετά τη δραστηριότητα ακολούθησε παιχνίδι στην μεγάλη αίθουσα του μουσείου που είναι γεμάτη όμορφα παιχνίδια που διεγείρουν τη φαντασία των παιδιών!
Ωδείο Αθηνών, Ρηγίλλης & Βασιλέως Γεωργίου Β’ 17-19, τηλ. 210 3312.995 https://www.hcm.gr/#/top

 

Δεύτερη κίνηση ματ! Πήραμε βιβλιαράκια που μιλούν για τα λαχανικά και τα φρούτα με τρόπο διασκεδαστικό όπως το βιβλίο Τα λαχανικά μου κι εγώ από τις εκδόσεις Ψυχογιός.
Κάθε βράδυ πριν κοιμηθεί ξεκινάει η πλύση εγκεφάλου ενός βιβλίου τόσο εύπεμπτου που το έχω αγαπήσει κι εγώ.
Ο ήρωας της ιστορίας μας , ένα αγοράκι ξεκινώντας μας λέει -Τα παλιά, παλιά τα χρόνια όταν ήμουν πιο μικρός άκουγα «λαχανικά» και γινόμουνα καπνός! Τώρα όμως έχω αλλάξει –θα σας πω το μυστικό!– κι όταν τρώω λαχανικά διασκεδάζω και γελώ...  
Μέσα από στιχάκια που μπορείς να τα διαβάσεις τραγουδιστά όλα τα λαχανικά παίρνουν μία μορφή -το καρότο σαν πινέλο, η ντομάτα σαν φρεγάτα, το καλαμπόκι θησαυρός πειρατή, το μπρόκολο μπουκέτο, το σπανάκι αεροπλανάκι και ούτω καθεξής.

 

Ένα βιβλίο που ανοίγει την όρεξη στα παιδιά να δοκιμάσουν όλα τα λαχανικά!
Αυτό είναι και το βιβλίο του διαγωνισμού μας! 
3 τυχερά παιδάκια θα κερδίσουν από ένα αντίτυπο του βιβλίου Τα λαχανικά κι εγώ!
Για να δηλώσετε συμμετοχή στο fb πηγαίνετε στη σελίδα https://www.facebook.com/sophiealfin/
1) Κάντε like και share το άρθρο που θα βρείτε στη σελίδα ως ανάρτηση!
2) Σχόλιο κάνοντας tag δύο φίλους/ες! 
3) Like στις σελίδες Mom And The City - Sofia Alexiou https://www.facebook.com/sophiealfin/ και Εκδόσεις Ψυχογιός https://www.facebook.com/psichogios/ 
Ο διαγωνισμός θα λήξει στις 31 Οκτωβρίου.
Για να δηλώσετε συμμετοχή στο instagram πατήστε στο link https://www.instagram.com/sophiealfin/ και ακολουθήστε τα βήματα του διαγωνισμού!
Καλή επιτυχία!

 

Για την εμπέδωση ενός βιβλίου βοηθάει πάντα να συνδέσετε μία δραστηριότητα με αυτό! Εμείς λοιπόν μαζέψαμε τα λαχανικά μας, πλύναμε τα φασολάκια μας και μαγειρέψαμε φανταστικά φαγητά στην κουζίνα του κοριτσιού! 
Δεν φάγαμε βέβαια τίποτα γιατί ήταν όλα πλαστικά. Αλλά σίγουρα μας άνοιξε η όρεξη για κάτι υγιεινό!
Σας χαιρετώ! Να περνάτε όμορφα και να χαίρεστε τα παιδιά - θα φύγουν σύντομα -ο καιρός περνάει- και μετά θα αναπολούμε όλες τις στιγμές με χαρά! Οκ ίσως όχι τα ξενύχτια, την αυπνία, τα ουρλιαχτά, τα φαγητά στο πάτωμα, συγγνώμη παρασύρθηκα χοχοχο κάνω πλακίτσα. Μα κάτι μου λέει πως θα αναπολούμε χαμογελώντας ακόμη κι αυτά!
Φιλιά

Κυριακή 13 Οκτωβρίου 2019

«Τα λαχανικά κι εγώ»: νέο παιδικό βιβλίο!

Τα παλιά, παλιά τα χρόνια 
όταν ήμουν πιο μικρός 
άκουγα «λαχανικά» 
και γινόμουνα καπνός! 

Τώρα όμως έχω αλλάξει 
–θα σας πω το μυστικό!– 
κι όταν τρώω λαχανικά 
διασκεδάζω και γελώ...  

Ένα βιβλίο που ανοίγει την όρεξη στα παιδιά να δοκιμάσουν όλα τα λαχανικά!

Κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Ψυχογιός, σε εικονογράφηση της Σίσυς Κυλερτζή.
Για περισσότερες πληροφορίες, δείτε εδώ:
https://www.psichogios.gr/site/Books/show/1006313/ta-laxanika-ki-egw

Σάββατο 12 Οκτωβρίου 2019

«Προσφυγικό: μια ιστορία από την Ιστορία» γράφει η Ράνια Μπουμπουρή στα Ευρυτανικά Νέα

«Αχ, τι μου θύμισες τώρα! Να σε κοιτάνε και να σε λένε προσφυγάκι!» μου είπε η κ. Λίτσα Ψαραύτη στο τηλέφωνο και ένιωσα άσχημα για την αναστάτωση που της προξένησα. Όμως έπρεπε να της τηλεφωνήσω.


Γιατί ναι, η Λίτσα Ψαραύτη είναι μια από τις πιο σημαντικές φωνές που διαθέτει η χώρα μας στην παιδική και εφηβική λογοτεχνία. Και ναι, η Λίτσα Ψαραύτη έχει γράψει πολλά και πολύ σπουδαία βιβλία για παιδιά και νέους. Και ναι, ανάμεσα στα πολυάριθμα βραβεία της, έλαβε το 2012 και το Βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών για το σύνολο του έργου της. Αλλά και, ναι, η Λίτσα Ψαραύτη πέρασε δυο ολόκληρα χρόνια της παιδικής της ηλικίας σε προσφυγικό στρατόπεδο στην Παλαιστίνη... 

Άρθρο μου στα Ευρυτανικά Νέα, Τετάρτη 9/10/19, με αφορμή την αναστάτωση που έχει προκληθεί λόγω της επικείμενης εγκατάστασης προσφύγων στην Ευρυτανία. 
Μπορείτε να το διαβάσετε εδώ: 
https://www.evrytanika.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=1356394%3Aq-q-&catid=113%3A2012-03-02-11-03-57&Itemid=236&fbclid=IwAR240N0PRoqWMGBz9RwiLoWt713ZiJZlYR3DkuSMEzkdRvTR2d5UHMmh4JA

Παρασκευή 11 Οκτωβρίου 2019

Sfedona.gr: Η Ράνια Μπουμπουρή μας ξεναγεί στον κόσμο του παιδικού βιβλίου

"Στόχος μου είναι να βρω ένα τρόπο να προσεγγίσω το παιδί με τρυφερότητα και χιούμορ"

Το Sfedona KIDS αγαπά πολύ το παιδικό βιβλίο και θέλει να σας γνωρίσει σπουδαίους Έλληνες συγγραφείς και τα βιβλία τους, ώστε να ανακαλύψετε και εσείς την πολύ ενδιαφέρουσα συγγραφική παραγωγή στη χώρα μας.
Άλλωστε πολλοί γονείς ζητούν συχνά βιβλιοπροτάσεις για τα παιδιά τους αναζητώντας βιβλία που μπορούν να τα διασκεδάσουν, να τα ψυχαγωγήσουν και να τα μάθουν. Τα βιβλία είναι πάντα ένας απαράμιλλος θησαυρός γνώσης για μικρούς και μεγάλους.
Αυτό που μπορούμε να πούμε με σιγουριά είναι πως στη χώρα μας έχουμε καλά σύγχρονα βιβλία και εξαιρετικούς συγγραφείς. Σε αυτό το άρθρο σας γνωρίζουμε με χαρά τη συγγραφέα παιδικών βιβλίων Ράνια Μπουμπουρή που μας παραχώρησε μια ενδιαφέρουσα συνέντευξη και την ευχαριστούμε θερμά γι αυτό.
Συγγραφέας, μητέρα δύο υπέροχων κοριτσιών, εργαζόμενη, η Ράνια Μπουμπουρή τα προλαβαίνει όλα και μάλιστα πολύ καλά! Η συγγραφή ξεκίνησε για τη Ράνια Μπουμπουρή το 2003 την ίδια χρονιά που ξεκίνησε και η δουλειά της ως μεταφράστρια. Ενώ τώρα πια μπορεί να είναι υπερήφανη για δεκάδες μεταφράσεις, επιμέλειες βιβλίων και δικά της βιβλία.
Συγκεκριμένα, η Ράνια Μπουμπουρή είναι δημοσιογράφος, επιμελήτρια εκδόσεων και μεταφράστρια. Γεννήθηκε στο Καρπενήσι, όπου πέρασε ξέγνοιαστα παιδικά χρόνια με πολλά γέλια και πολλούς καβγάδες με τις τέσσερις αδελφές της. Σπούδασε στο Τμήμα Δημοσιογραφίας και Μ.Μ.Ε. του Α.Π.Θ., όπου πέρασε πρώτη στις πανελλήνιες και συνέχισε αριστεύοντας στα μαθήματα λόγου και φιλοσοφίας με καθηγητές τους Δ.Ν. Μαρωνίτη και Γ. Βώκο αντίστοιχα. Λατρεύει την παιδική λογοτεχνία και είναι μέλος του ελληνικού τμήματος της IBBY (International Board on Books for Young People).
Μπορείτε να δείτε όλη τη βιβλιογραφία της εδώ
Κάποια από τα βιβλία της: τα «Μια τρελή τρελή αλφαβήτα» (Έπαινος Ποίησης της Γυναικείας Λογοτεχνικής Συντροφιάς), «Ένα τρελό τρελό αριθμητάρι» και «Ένα τρελό τρελό αγρόκτημα», τα οποία συνοδεύονται από CDs σε μελοποίηση του Αλκιβιάδη Κωνσταντόπουλου, με τη συμμετοχή πολύ γνωστών και αγαπημένων καλλιτεχνών.

Ράνια με τα όμορφα βιβλία σου, είσαι από τις πιο αγαπημένες συγγραφείς των παιδιών σήμερα. Πώς ξεκίνησε αυτό το ταξίδι;
Ξεκίνησε από την επαγγελματική μου ενασχόληση στον χώρο του βιβλίου ως επιμελήτρια εκδόσεων. Από όλα τα βιβλία που έφταναν στο γραφείο μου για γλωσσική επιμέλεια και τυπογραφική διόρθωση, αυτά που περισσότερο μου άρεσε να δουλεύω ήταν τα παιδικά. Φανταζόμουν πώς θα αντιδρούσε ένα παιδί διαβάζοντας τις αστείες ή τρυφερές ρίμες και τα λογοπαίγνια που σκαρφιζόμουν κι έφτιαχνε το κέφι μου. Η συγγραφή ήρθε ως φυσική συνέχεια, όταν κάποτε έψαχνα να βρω ένα πασχαλινό βιβλίο για δώρο στην 4χρονη ανιψιά μου… κι αφού δεν κατάφερα να βρω κάτι όπως το ήθελα, κάθισα και το έγραψα! Αυτό έγινε πριν από 15 χρόνια. «Η ομορφότερη λαμπάδα του κόσμου» ήταν το πρώτο από τα 25, πλέον, βιβλία μου για παιδιά.
Πώς επιλέγεις τα θέματά σου και από τι εμπνέεσαι;
Τα επιλέγω ανάλογα με τις συνθήκες. Άλλοτε ασχολούμαι με κάτι που με απασχόλησε ως μητέρα, ας πούμε τη μετάβαση του παιδιού από το στάδιο της πάνας στο γιογιό («Στο γιογιό με τη γιαγιά») ή την απροθυμία των παιδιών μου να πλένουν συστηματικά τα δόντια τους («Η μάχη της Οδοντόβουρτσας»). Άλλοτε βλέπω ή ακούω κάτι που μου κάνει αίσθηση και, δουλεύοντάς το, διαπιστώνω αν μπορεί να εξελιχθεί σε κάτι αξιόλογο ή όχι.
 Ξέρω ότι τα παιδιά αγαπούν πολύ τα βιβλία σου, όμως τα αγαπούν και οι γονείς γιατί θίγεις ζητήματα καθημερινά μέσα από τις ιστορίες σου. Είναι αυτός ο στόχος σου;
Στόχος μου είναι να βρω έναν τρόπο να προσεγγίσω το παιδί με τρυφερότητα και χιούμορ, να νιώσει ότι έχει έναν σύμμαχο στο θέμα που τυχόν αντιμετωπίζει, να νιώσει ότι κάποιος το καταλαβαίνει και του δείχνει και έναν άλλο τρόπο να βλέπει τα πράγματα – όπως, για παράδειγμα, τη νυχτερινή ανασφάλεια («Κοιμήσου μαζί μου, μαμά») ή το ζήτημα του αποχωρισμού από ένα αγαπημένο αντικείμενο («Πουθενά χωρίς την κούκλα μου»). Εκ του αποτελέσματος, όμως, φαίνεται ότι και οι γονείς βρίσκουν έναν σύμμαχο στα βιβλία αυτά, εφόσον τους βοηθούν π.χ. να κόψουν στα παιδιά την πιπίλα («Γλυκιά μου πιπίλα») ή να μην απορρίπτουν τα παιδιά τους ένα φαγητό χωρίς να το έχουν δοκιμάσει («Το σκιουράκι που δεν ήθελε να φάει»).
Ένα από τα πιο όμορφα βιβλία με cd της Ράνιας Μπουμπουρή είναι και η ΤΡΕΛΗ ΤΡΕΛΗ ΑΛΦΑΒΗΤΑ που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις ΨΥΧΟΓΙΟΣ και προσεγγίζει την μάθηση της αλφαβήτας με τρόπο μουσικό και έμμετρα μέσα από ποιήματα, που γίνονται και τραγούδια.

Τα σχολεία μόλις άρχισαν με τα καλά τους και τις αγωνίες τους. Η ματιά μας πέφτει πάντα με ευαισθησία στα μικρούλια μας, τα παιδιά του νηπιαγωγείου και τα πρωτάκια. Η «Τρελή τρελή ΑΒ» είναι ένα βιβλίο με ποιήματα και τραγούδια που ερμηνεύουν υπέροχα σπουδαίοι τραγουδιστές σε ένα CD που συνοδεύει το βιβλίο. Έχει αγαπηθεί πολύ! Πώς ξεκίνησε η ιδέα και η συνεργασία με τον Αλκιβιάδη Κωνσταντόπουλο;

Προσέγγισα την ΑΒ με τρελούτσικο τρόπο, δηλαδή με την ιδέα κάθε γράμμα να είναι ένας χαρακτήρας (το Α ατακτούλι, το Β βιαστικό κ.λπ.) και, σε κάθε στίχο, το εν λόγω γράμμα να  υπάρχει τουλάχιστον μία φορά – και μάλιστα χρωματισμένο, για να το εντοπίζουν αμέσως τα παιδιά, αλλά και κρυμμένο στις εικόνες, ώστε να χρειάζεται να το ξετρυπώνουν τα παιδιά – αυτό το τελευταίο ήταν ιδέα της Χρύσας Σπυρίδωνος, της εικονογράφου μας. Η σκέψη για μελοποίηση ήρθε αφού είχα τελειώσει τη συγγραφή, επειδή η πετυχημένη μελοποίηση πάντα βοηθά στη γνώση. Ο Αλκιβιάδης ήταν ήδη καταξιωμένος μουσικός στα τέλη του 2012, που του έστειλα το κείμενο για να το δει, και είχε συνθέσει τραγούδια που μου άρεσαν πολύ. Η μελοποίησή του ξετρέλανε μικρούς και μεγάλους –βρισκόμαστε πια στη 12η χιλιάδα κυκλοφορίας!– και είμαι ευγνώμων τόσο σ’ αυτόν, όσο και στις Εκδόσεις Ψυχογιός που αγκάλιασαν και υποστήριξαν με τον καλύτερο τρόπο τη διαφορετική, «τρελή τρελή» μας προσέγγιση!
 Ακολούθησε το «Τρελό Αριθμητάρι», το «Τρελό Αγρόκτημα» αλλά και η «Μελω-δική μου Ορθογραφία» (τα δύο πρώτα από τις Εκδόσεις Ψυχογιός, το τρίτο από τις Εκδόσεις Πατάκη). Θεωρείς ότι η μουσική και η ποίηση που λείπουν γενικά από την εκπαίδευση ή δεν υπάρχουν σε μεγάλο βαθμό και σε όλα τα σχολεία, αποτελούν μια εκπαιδευτική προσέγγιση που μπορεί να βοηθήσει τα παιδιά να μάθουν κανόνες;
Βεβαίως! Το πιστεύω και το βλέπω στην πράξη, όπως και οι εκπαιδευτικοί που δουλεύουν τα βιβλία μας στην τάξη, όπως και οι γονείς που βλέπουν τα παιδιά τους να μαθαίνουν μέσα από αυτά. Ας μην ξεχνάμε, επίσης, ότι και στην αρχαία Ελλάδα η μουσική έπαιζε κυρίαρχο ρόλο στη μάθηση. Αλλά θέλει προσοχή, από γονείς και εκπαιδευτικούς, στην ποιότητα κάθε δουλειάς που κυκλοφορεί: κάθε CD που συνοδεύει ένα βιβλίο δε σημαίνει αυτομάτως ότι ενδείκνυται για τα παιδιά. Μπορεί να είναι αποτέλεσμα πολύμηνης δουλειάς στο στούντιο, με φυσικά όργανα και προσεγμένες ερμηνείες, ή να είναι κάτι πρόχειρο και επιπόλαιο. Θέλει μεγάλη προσοχή, όπως και σε καθετί που διαλέγουμε για τα παιδιά μας.

Ετοιμάζεις κάτι νέο; Τι να περιμένουμε για το άμεσο μέλλον;
Στις 10 Οκτωβρίου κυκλοφορεί το νέο μου βιβλίο, «Τα λαχανικά κι εγώ», από τις Εκδόσεις Ψυχογιός, σε εικονογράφηση της Σίσυς Κυλερτζή. Με στίχους που δίνουν μια άλλη διάσταση σε κάθε λαχανικό, ελπίζω ότι θα ανοίξω στα παιδιά την όρεξη να δοκιμάσουν όλα τα λαχανικά! Μια μικρή γεύση σάς δίνω από την εισαγωγή:
Τα παλιά, παλιά τα χρόνια

 όταν ήμουν πιο μικρός
άκουγα «λαχανικά»
και γινόμουνα καπνός!

Τώρα όμως έχω αλλάξει
–θα σας πω το μυστικό!–
κι όταν τρώω λαχανικά
διασκεδάζω και γελώ…


Απ’ ό,τι ξέρω, κάνεις και πολλές παρουσιάσεις βιβλίων. Μίλησέ μας για την επαφή σου με τα παιδιά στα σχολεία.

Πράγματι, δέχομαι πολλά αιτήματα για επισκέψεις σε σχολεία και προσπαθώ να ανταποκρίνομαι σε όσο περισσότερα μπορώ – δεν είναι πάντα εφικτό, αφού εργάζομαι και είμαι μητέρα δύο παιδιών. Κάθε επίσκεψη είναι και μια διαφορετική, μοναδική εμπειρία που με γεμίζει χαρά και –συνήθως– αισιοδοξία. Οι ερωτήσεις των παιδιών είναι απρόβλεπτες, οι ατάκες τους απολαυστικές. Η χαρά της άμεσης επικοινωνίας!



Τετάρτη 2 Οκτωβρίου 2019

Παγκόσμια Ημέρα Όρασης: Δωρεάν οφθαλμολογικός έλεγχος για έναν μήνα στον Δήμο Καλαμαριάς

Με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας  Ημέρας Όρασης στις 11 Οκτωβρίου,  το ΚΕΠ Υγείας του Δήμου Καλαμαριάς σε συνεργασία με το Κέντρο Υγείας 25ης Μαρτίου, παρέχει τη δυνατότητα σε ασφαλισμένους και ανασφάλιστους κατοίκους της Καλαμαριάς να υποβληθούν σε δωρεάν οφθαλμολογική εξέταση.

Πρόκειται για μια σημαντική προσφορά στους κατοίκους, στον τομέα της πρόληψης και διάγνωσης οφθαλμολογικών προβλημάτων. Οι δωρεάν εξετάσεις ξεκινούν την Παρασκευή 11 Οκτωβρίου και θα διαρκέσουν ένα μήνα.

Οι ενδιαφερόμενοι πολίτες μπορούν καθημερινά να επικοινωνούν με το ΚΕΠ Υγείας του Δήμου Καλαμαριάς (τηλέφωνο επικοινωνίας: 2313 314 499), προκειμένου να κλείνουν ραντεβού, με την υπενθύμιση ότι  θα πρέπει να προσκομίζουν απαραιτήτως το ΑΜΚΑ τους.

Καλλιτεχνικό Σχολείο Περιστερίου: Κατάργηση της ΚΥΑ για τη μετακίνηση των μαθητών