Σελίδες

Πέμπτη 31 Οκτωβρίου 2019

Τα βιβλία των Εκδόσεων Ψυχογιός που φλερτάρουν αυτή την περίοδο με το θέατρο, το σινεμά και την τηλεόραση

Οι περισσότεροι βιβλιόφιλοι το περιμένουν πώς και πώς. Να συγκρίνουν, πρώτα απ’ όλα, τους ήρωες: πώς τους έβλεπαν με τα μάτια της φαντασίας τους και πώς τους βλέπουν πια να παίρνουν σάρκα και οστά μπροστά στα μάτια τους. Να συγκρίνουν το περιβάλλον – φύση, τοπία, πόλεις, χωριά και σπίτια: πώς τα είχαν φανταστεί και πώς τα βλέπουν να απεικονίζονται με κάθε λεπτομέρεια. Και, ίσως το πιο σημαντικό, να συγκρίνουν την υπόθεση: είναι πιστή η απόδοση της ιστορίας, έχουν φωτιστεί κατάλληλα όλες οι πτυχές των χαρακτήρων, ποια σημεία της υπόθεσης έχουν τονιστεί ή παραλειφθεί; Μιλάμε, βέβαια, για τη μεταφορά ενός βιβλίου στην κινηματογραφική αίθουσα, στο θεατρικό σανίδι ή στην τηλεοπτική οθόνη.
Τα μαλλιά του θα ’πρεπε να ’ναι καστανά!
Τα βιβλία των Εκδόσεων ΨΥΧΟΓΙΟΣ έχουν μακροχρόνια και δυνατή σχέση αγάπης με τον κινηματογράφο, το θέατρο και την τηλεόραση. Το υπέροχο ΑΡΩΜΑ του Πάτρικ Ζίσκιντ, ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΟΥ ΡΟΔΟΥ του Ουμπέρτο Έκο, ΤΑ ΑΠΟΜΕΙΝΑΡΙΑ ΜΙΑΣ ΜΕΡΑΣ του Καζούο Ισιγκούρο, η σειρά ΧΑΡΙ ΠΟΤΕΡ της Τζ. Κ. Ρόουλινγκ, ΤΟ ΛΥΚΟΦΩΣ της Στέφανι Μάιερ, η ΜΑΤΙΛΝΤΑ και Ο ΤΣΑΡΛΙ ΚΑΙ ΤΟ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ ΣΟΚΟΛΑΤΑΣ του Ρόαλντ Νταλ είναι λίγα μόνο παραδείγματα από τα βιβλία μας που έχουν μεταφερθεί με ιδιαίτερη επιτυχία στη μεγάλη οθόνη.





Στη μικρή οθόνη, το παγκόσμιο τηλεοπτικό κοινό απόλαυσε τη βραβευμένη ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΘΕΡΑΠΑΙΝΙΔΑΣ (THE HANDMAID’S TALE) της Μάργκαρετ Άτγουντ, όπως και τη σειρά που βασίστηκε στο μυθιστόρημά της Η ΑΛΛΗ ΓΚΡΕΪΣ (ALIAS GRACE). Μάλιστα, η Μάργκαρετ Άτγουντ βραβεύτηκε πρόσφατα με το Booker 2019 για τη συνέχεια της ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΤΗΣ ΘΕΡΑΠΑΙΝΙΔΑΣ, με τίτλο ΟΙ ΔΙΑΘΗΚΕΣ (THE TESTAMENTS), που θα κυκλοφορήσει στη χώρα μας τον Μάρτιο του 2020. Επίσης, ποιος δεν έχει απολαύσει και ως τηλεθεατής τις αστυνομικές ιστορίες της μετρ του είδους, Άγκαθα Κρίστι. Όσο για τις εγχώριες παραγωγές, αξέχαστη θα μας μείνει η τηλεοπτική μεταφορά των μυθιστορημάτων ΒΑΛΣ ΜΕ ΔΩΔΕΚΑ ΘΕΟΥΣ και ΤΑ ΠΕΝΤΕ ΚΛΕΙΔΙΑ της Λένας Μαντά.







Κι αν περάσουμε στο θέατρο, πόσοι και πόσοι θεατές δε συγκινήθηκαν με την 11χρονη Άνι, στο μιούζικαλ που βασίστηκε στο μυθιστόρημα ΑΝNΙE του Τόμας Μίχαν, πόσοι και πόσοι δε γέλασαν στην παράσταση ΤΙ ΤΡΑΒΑΜΕ ΚΙ ΕΜΕΙΣ ΟΙ ΜΑΝΕΣ της Κατερίνας Μανανεδάκη, πόσοι και πόσοι δε διασκέδασαν μαζί με τα παιδιά τους στην ΨΑΡΟΣΟΥΠΑ του Γιώργου Λεμπέση και στην ΤΡΕΛΗ ΤΡΕΛΗ ΑΛΦΑΒΗΤΑ της Ράνιας Μπουμπουρή και του Αλκιβιάδη Κωνσταντόπουλου.




Η μακροχρόνια αυτή τάση των βιβλίων μας να τροφοδοτούν με εξαιρετικές και πρωτότυπες ιστορίες τον κινηματογράφο, την τηλεόραση και το θέατρο, συνεχίζεται αμείωτη...


Μπορείτε να διαβάσετε τη συνέχεια του άρθρου εδώ:


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου