Το αρχαίο ελληνικό δράμα είναι αναπόσπαστο κομμάτι της θεατρικής ζωής στην Ελλάδα και στην Κύπρο. Είμαστε λοιπόν εκ των πραγμάτων εξοικειωμένοι ως θεατές με αυτή τη μορφή θεάτρου, που γεννήθηκε και άνθησε πριν από είκοσι πέντε αιώνες στην αρχαία Αθήνα και αλλού. Ίσως όμως η εξοικείωση αυτή μας κάνει να παραβλέπουμε πόσο ριζικά διαφορετικό ήταν το αρχαίο θέατρο από το σύγχρονο, τόσο ως θέαμα όσο και ως βιωμένη εμπειρία.
Σκοπός του μαθήματος Αρχαίο Ελληνικό Θέατρο και Δράμα είναι να εισαγάγει το κοινό στην πολυδιάστατη φύση της αρχαίας ελληνικής θεατρικής ζωής. Τα θέματα που θα διερευνηθούν περιλαμβάνουν τη χωροταξία του αρχαίου θεάτρου, τους συντελεστές του (συγγραφείς, υποκριτές, Χορό, χορηγούς, συντεχνίες κτλ.), το θεσμικό πλαίσιό του, το θεατρικό κοινό κ.ά. Κεντρική θέση στο μάθημα κατέχει, βεβαίως, η τραγωδία, η κωμωδία και το σατυρικό δράμα, τόσο του 5ου αιώνα όσο και μεταγενέστερων περιόδων. Θα μελετηθούν τα γενικά χαρακτηριστικά αυτών των θεατρικών ειδών, οι κυριότεροι εκπρόσωποί τους και τα γνωρίσματα της θεατρικής γραφής τους. Επίσης, θα διερευνηθούν οι σχέσεις ανάμεσα στην αρχαιοελληνική δραματουργία και στο ιστορικό και κοινωνικό πλαίσιο της εποχής. Το μάθημα θα ολοκληρωθεί με την εξέταση μεταγενέστερων εξελίξεων (από τον 4ο αιώνα και εξής) στην τραγωδία και στην κωμωδία και με μια σύντομη ματιά στην επιβίωση του αρχαίου δράματος στο νεότερο ελληνικό κράτος.
Διδάσκων: Βάιος Λιαπής
Το Mathesis «ανοίγει αυλαία» τη Δευτέρα 16 Δεκεμβρίου 2019. Οι ενδιαφερόμενοι/ες μπορούν να κρατήσουν θέσεις στο mathesis.cup.gr.
Για περισσότερες πληροφορίες: mathesis@cup.gr / τηλ.: 2810.391048
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου