Ο Δεκέμβρης ξεκινά δυναμικά στην Αθήνα 2018 – Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου του Δήμου Αθηναίων! Με την ποίηση να βγαίνει στους δρόμους, με επισκέψεις σε βιβλιοπωλεία και τυπογραφεία-τοπόσημα της Αθήνας, με διαδρομές στην πόλη, με ζωντανές αφηγήσεις για άτομα με προβλήματα όρασης, με την Αθηναϊκή Βιβλιοθήκη, με το παιχνίδι του βιβλιοφάγου, με μαγειρική και ιστορίες από όλο τον κόσμο, με την Κινητή Βιβλιοθήκη με χριστουγεννιάτικη διάθεση σε διάφορες γωνιές της πόλης και πολλά άλλα!
Με βιβλία παντού, λοιπόν, και αγαπημένες θεματικές όπως οι «Αθηναϊκές Διαδρομές Βιβλίου» ή η «Μεγάλη Γιορτή της Ανάγνωσης», η Αθήνα 2018 – Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου του Δήμου Αθηναίων, μέγας δωρητής της οποίας είναι το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, μας καλεί να απολαύσουμε τον τελευταίο μήνα του 2018:
- Το Σάββατο 1 Δεκεμβρίου στις 12.00, η Ποίηση on the road μάς βρίσκει στον Σταθμό Ηλεκτρικού στον Πειραιά. Μετά την πανηγυρική έναρξη στο μετρό του Συντάγματος με τον Τίτο Πατρίκιο και τις αναγνώσεις στο λεωφορείο 040 Πειραιάς-Σύνταγμα, αυτή τη φορά οι Αλέκος Λούντζης, Κάλλια Παπαδάκη, Λένα Καλλέργη και Παυλίνα Μάρβιν διαβάζουν τα ποιήματά τους στο Σταθμό Ηλεκτρικού στον Πειραιά, ενώ τους συνοδεύει μουσικά η μπάντα του δήμου Πειραιά. Στο ίδιο πρόγραμμα, το οποίο συνδιοργανώνουν η Αθήνα 2018 – Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου και το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, την Παρασκευή 7 Δεκεμβρίου έχουμε τη Συζήτηση #3 στο φουαγιέ του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά: Η Τιτίκα Δημητρούλια συζητά με τους Στάθη Ιντζέ, Ουρανία Παπακώστα και Δημήτρη Αγγελή για τις «Ταυτότητες της νέα ποιητικής γενιάς». Συντονιστής προγράμματος: Γιάννης Ν. Μπασκόζος.
- Την ίδια ημέρα, Σάββατο 1 Δεκεμβρίου, 12.30-14.00, κάνουμε τη γνωριμία μας με τις Εκδόσεις της Εστίας, στο Βιβλιοπωλείον της Εστίας (Διδότου 19 & Δελφών): Μια αναδρομή στην ιστορία του εκδοτικού οίκου, που έχει μπει αισίως στον τρίτο αιώνα λειτουργίας του, αφότου, το 1885, ο Γεώργιος Kασδόνης –Tηνιακός την καταγωγή, δάσκαλος και δημοσιογράφος στο Bουκουρέστι– ιδρύει το βιβλιοπωλείο. Η εκδότρια Εύα Καραϊτίδη συζητά με τον δημοσιογράφο Μανώλη Πιμπλή, ζωντανεύοντας αναμνήσεις που συναντώνται με την ιστορία της χώρας. Διοργάνωση: Εκδόσεις Εστία, με τη στήριξη της Αθήνα 2018 – Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου. Συμμετοχή ελεύθερη με δήλωση συμμετοχής υποχρεωτική στο 210.3213907 (θα τηρηθεί αυστηρή σειρά προτεραιότητας λόγω περιορισμένου αριθμού θέσεων).
- Ξεκινώντας το Σάββατο 1η Δεκεμβρίου και κάθε πρώτο Σάββατο του μήνα μέχρι και τον Απρίλιο 2019, κάνουμε «Επίσκεψη σε ένα εργαστήριο κλασικής τυπογραφίας» με τον Νίκο Βοζίκη: Από τους τελευταίους που ασχολείται με την κλασική τυπογραφία, ο Νίκος Βοζίκης μας υποδέχεται κάθε πρώτο Σάββατο του μήνα στον χώρο του, εκεί όπου τυπώνει βιβλία με την τυποτεχνική της κλασικής τυπογραφίας και της χαρακτικής. Ένας χώρος με το σύνολο σχεδόν των μητρών με τα τυπογραφικά στοιχεία, με μηχανές χύτευσης τυπογραφικών στοιχείων, με ξύλινες κάσες όπου γίνεται η στοιχειοθεσία των κειμένων στο χέρι, με επίπεδα πιεστήρια εκτύπωσης Ηeidelberg του προηγούμενου αιώνα, με ξύλινα τυπογραφικά στοιχεία και όλο το συμπληρωματικό τεχνικό υλικό που χρειάζεται για την ολοκλήρωση μιας έκδοσης. Συλλεκτικές εκδόσεις τυπωμένες σε ειδικά χαρτιά (βαμβακερά, χειροποίητα Ιαπωνίας & Ινδίας κ.ά.) που συνοδεύονται με χαρακτικά από τους σπουδαιότερους σύγχρονους εικαστικούς καλλιτέχνες (Τσόκλης, Μπότσογλου, Ψυχοπαίδης, Αρφαράς κ.ά.). Γίνεται κουβέντα με το κοινό για το πώς στήνεται ένα βιβλίο από την αρχή (επιμέλεια κειμένου, επιλογή γραμματοσειράς, διορθώσεις, κ.λπ.), καθώς και μια αναδρομή στην ιστορία της τυπογραφίας πριν και μετά τον Γουτεμβέργιο και από τη στοιχειοθεσία στο χέρι και την εκτύπωση με μεταλλικά στοιχεία μέχρι τις σύγχρονες μορφές εκτύπωσης.
Διοργάνωση: Αθήνα 2018 – Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου και Εκδόσεις Διάττων. Χώρος: Τυπογραφείο Εκδόσεων Διάττων, Ζηνοδώρου 17, Κολωνός. Ώρα: 12:00-15:00. Γλώσσα διεξαγωγής: Ελληνικά. Ελεύθερη συμμετοχή με δηλώσεις συμμετοχής στο 210.3722010. Πρόσβαση προς την κοντινότερη στάση («Παναγίτσα»): α) με το τρόλεϊ Νο12 από Αθήνα προς Περιστέρι, β) με το λεωφορείο Α13 από Ομόνοια προ Περιστέρι, γ) με το μετρό, στάση Αγ. Αντώνιος, και από εκεί με το τρόλεϊ Νο12 & το λεωφορείο Α13 προς Αθήνα.
Επόμενες ημερομηνίες: 5 Ιανουαρίου, 2 Φεβρουαρίου, 2 Μαρτίου και 6 Απριλίου 2019
- Επίσης το Σάββατο 1 Δεκεμβρίου, όπως και κάθε πρώτο Σάββατο του μήνα, περπατάμε ρίχνοντας «Αρχιτεκτονικές Ματιές στην Πόλη» με το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ): Με σημείο αναφοράς την έκδοση του ΠΙΟΠ Αρχιτεκτονικός οδηγός Αθηνών του Διονύση Α. Ζήβα, οι συμμετέχοντες στη διαδρομή θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν σημαντικά κτίρια του 19ου και 20ού αιώνα, τα οποία διατρέχουν τον αστικό ιστό της Αθήνας. Η περιήγηση διερευνά και όψεις της τοπικής αθηναϊκής ιστορίας μέσω της αξιοποίησης πηγών. Η διαχρονική παρουσίαση των κτιρίων με βιωματικά στοιχεία συμβάλλει στην κατανόηση της έννοιας «μνημείο» και στην ευαισθητοποίηση σε θέματα προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς. Αφετηρία το κεντρικό κτίριο ΠΙΟΠ, Αγγ. Γέροντα 6, Πλάκα.
- Την Κυριακή 2 Δεκεμβρίου, από τις 12.00-14.00, ο συγγραφέας και δημοσιογράφος Πάνος Αμυράς μας προσκαλεί να περπατήσουμε στους δρόμους της Αθήνας που περπάτησαν και οι ήρωες του βιβλίου του Η Αθήνα του μεγάλου λιμού. Χειμώνας 1941-42, σε διοργάνωση των Εκδόσεων Διόπτρα, με τη στήριξη της Αθήνα 2018 – Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου. «Στην παγωμένη κατεχόμενη Αθήνα του 1941, οι Αθηναίοι έψαχναν καθημερινά λίγο ψωμί για να επιβιώσουν. Μέσα στον λιμό που αφανίζει τον πληθυσμό, ο υπαστυνόμος Αγραφιώτης θα κληθεί να εξιχνιάσει μια μυστηριώδη δολοφονία. Και είτε τα καταφέρει είτε όχι, η μοίρα του μοιάζει καταδικασμένη...» Με αφετηρία το ξενοδοχείο Μεγάλη Βρετανία, πορεία προς την Πανεπιστημίου με στάση στο Ζόναρς και στην Αθηναϊκή Λέσχη που καταλήγει στην Πλατεία Κλαυθμώνος, όπου ήταν τα γραφεία της Κομαντατούρ. Στοά Αρσακείου και άνοδος προς την οδό Κολοκοτρώνη και την οδό Αμερικής, όπου στεγάζονταν σημαντικές υπηρεσίες εκείνης της εποχής. Γλώσσα διεξαγωγής: Ελληνικά. Ελεύθερη συμμετοχή έως 40 ατόμων. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας. Απαραίτητη η κράτηση θέσης στο pr@dioptra.gr.
- Επίσης την Κυριακή 2 Δεκεμβρίου, μπορούμε να πάμε στην Ελευσίνα με το πρόγραμμα «Ελευσίνα-Αθήνα: Η Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης 2021 συναντά την Αθήνα 2018 – Παγκόσμια Πρωτεύουσα του Βιβλίου – Περίπατοι της Euphoria». Οι Περίπατοι της EUphoria εισάγουν τους συμμετέχοντες στην κεντρική ιδέα της Ελευσίνας 2021 – Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης, που με τον τίτλο «Transition to EUphoria» εστιάζει στη σύνδεση τέχνης και καθημερινότητας και στο πώς η τέχνη μπορεί να γίνει κεντρικό εργαλείο για την αλλαγή μιας πόλης. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει τρεις κεντρικές θεματικές, επάνω στη σύνδεση τέχνης και περιβάλλοντος (EUnvironment), τέχνης και κοινωνίας (EUrbanization), τέχνης και εργασίας (The EU Working Classes) και εντοπίζονται και χωροταξικά, χωρίζοντας την πόλη σε τρεις μεγάλες ενότητες: Κεντρική Ελευσίνα, Άνω Ελευσίνα και Κάτω Ελευσίνα αντίστοιχα. Χώρος: Αφετηρία τα γραφεία της Ελευσίνας 2021 (Παλιός Σιδηροδρομικός Σταθμός). Ώρα: 11.00. Γλώσσα Διεξαγωγής: Ελληνικά, αγγλικά. Ελεύθερη συμμετοχή. Απαραίτητη η κράτηση θέσης στην ιστοσελίδα www.eleusis2021.eu ή στο τηλ. 210.5537206.
- Την Τρίτη 4 Δεκεμβρίου στις 19.00 έχουμε μια πρόσκληση σε ταξίδι: Συνάντηση με τον Patrick Deville με αφορμή το μυθιστόρημά του Χολέρα και πανούκλα, Εκδόσεις Τόπος 2017. Η εκδήλωση εντάσσεται στον κύκλο «Η Λογοτεχνία Πέρα Μακριά»: Λογοτεχνικές Συναντήσεις στη Βιβλιοθήκη Octave Merlier και διοργανώνεται από το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος, σε συνεργασία με το βιβλιοπωλείο Λεξικοπωλείο και τις Εκδόσεις Τόπος. Ο Αλεξάντρ Γερσέν, ένας από τους νέους ερευνητές που δημιούργησαν την πρώτη ομάδα του Ινστιτούτου Παστέρ που ιδρύθηκε το 1887, έζησε μια πολύ ταραχώδη ζωή. Φεύγει πολύ γρήγορα για την Ασία, όπου θα εργαστεί πρώτα ως ναύτης, για να γίνει στη συνέχεια εξερευνητής. Το 1894 στο Χονγκ Κονγκ απομονώνει τον βάκιλο της πανώλης και εγκαθίσταται στην Ινδοκίνα, όπου θα πεθάνει το 1943. Πραγματικός ταξιδευτής του αιώνα του, θέλει να κατανοήσει τον κόσμο ολόκληρο. Η ιατρική, η γεωργία, η μηχανική, όλα πρέπει να αναλυθούν, να εξεταστούν και να βελτιωθούν. Για να διηγηθεί αυτή την εκπληκτική επιστημονική και ανθρώπινη περιπέτεια, ο Patrick Deville ακολούθησε τα ίχνη του Γερσέν γύρω από τον κόσμο, αντλώντας έμπνευση από την αλληλογραφία και τα αρχεία των Ινστιτούτων Παστέρ. Μανιώδης ταξιδευτής ο ίδιος και πολίτης του κόσμου, ο Patrick Deville διευθύνει το Σπίτι των Αλλοδαπών Συγγραφέων και Μεταφραστών στο Saint-Nazaire (MEET) και εκδίδει το ομώνυμο περιοδικό. Έχει γράψει δώδεκα μυθιστορήματα, από τα οποία το πολυσυζητημένο Χολέρα και πανούκλα απέσπασε το βραβείο Femina και το Βραβείο FNAC Καλύτερου Μυθιστορήματος.
- Την Τετάρτη 5 Δεκεμβρίου, στις 18:30-20:00, στην Κεντρική Βιβλιοθήκη του Δήμου Αθηναίων (Δομοκού 2, σταθμός Λαρίσης), γιορτάζουμε «30 χρόνια Αθηναϊκά Ημερολόγια». Ένα αφιέρωμα στον Στρατή Φιλιππότη, με κεντρικούς ομιλητές τους Λ. Κουρή και Γ. Γιαννακοπούλου. Η εκδήλωση πραγματοποιείται στο πλαίσιο του κύκλου εκδηλώσεων «Αθήνα: Η ιστορία μιας πόλης» που περιλαμβάνει διαλέξεις με προσκεκλημένους ομιλητές (ιστορικούς, αρχαιολόγους, ερευνητές, αθηναιογράφους, κ.λπ.), θεματικές εκθέσεις βιβλίων και προβολή οπτικοακουστικού υλικού και έχει ως στόχο τη γνωριμία του κοινού με την ιστορία της Αθήνας και την ανάδειξη της Αθηναϊκής Βιβλιοθήκης, του νέου τμήματος της Κεντρικής Βιβλιοθήκης του Δήμου Αθηναίων, αφιερωμένου στην πόλη της Αθήνας. Η Αθηναϊκή Βιβλιοθήκη περιέχει σπάνιο υλικό από τον 19ο αι. ως σήμερα και καλύπτει τους τομείς της Ιστορίας, Αρχιτεκτονικής, Αρχαιολογίας, Περιβάλλοντος, Κοινωνίας, Λαογραφίας και Πολιτισμού, ενώ εμπλουτίζεται συνεχώς με νέες εκδόσεις. Είναι δανειστική και ακολουθεί τους κανονισμούς της Κεντρικής Βιβλιοθήκης, όπου υπάρχει μία εξαιρετική συλλογή εφημερίδων και ημερολογίων, στις οποίες έχουν πρόσβαση οι ερευνητές. Διοργάνωση: Τμήμα Βιβλιοθηκών του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων (ΟΠΑΝΔΑ). Την Τετάρτη 19 Δεκεμβρίου στον ίδιο κύκλο πραγματοποιείται αφιέρωμα στην ιστορία του θεάτρου στην Αθήνα με ομιλήτριες τις Κωνστάντσα Γεωργακάκη και Ελένη Φέσσα.
- Την Παρασκευή 7 Δεκεμβρίου στις 20.00 ένα βιβλίο ζωντανεύει για όλους στον Πολυχώρο Μύρτιλλο Καφέ (Πάρκο Καπάψ, Τριφυλίας & Λάμψα, Αμπελόκηποι). Η οργάνωση Διαβάζω για τους άλλους και HeterArt με την υποστήριξη του Social Dynamo – Ίδρυμα Μποδοσάκη και της Αθήνα 2018 – Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου παρουσιάζουν δραματοποιημένο το βιβλίο Tο τυφλό κορίτσι και άλλα ποιήματα της Ελένης Βαφειάδου. Το βιβλίο, του οποίου η ηχογράφηση έχει δρομολογηθεί για την ηχητική βιβλιοθήκη amelib, παρουσιάζει η Αθηνά Βογιατζόγλου, αναπληρώτρια καθηγήτρια Νεοελληνικής Φιλολογίας, και ο Κώστας Καρούσος, λογοτέχνης, εικαστικός, πρόεδρος της Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών. Ακολουθεί δραματοποιημένη παρουσίαση με την συμμετοχή των μουσικών: Lumin-ita Macavei, βιολί, Νίκος Ευστρατίου, κιθάρα, και των ηθοποιών Ντέπυς Μαυροπούλου, ερμηνεία, σκηνική επιμέλεια, και Μελίνας Μαστραντώνη, ερμηνεία. Γλώσσα διεξαγωγής: Ελληνική. Είσοδος ελεύθερη. Περισσότερες πληροφορίες/κρατήσεις: 6987106402, 2110123176.
- Την Παρασκευή 14 Δεκεμβρίου 2018 στις 20.00, στην Αίθουσα Τελετών του Δημαρχιακού Μεγάρου Αθηνών, θα απονεμηθούν φέτος, για δωδέκατη συνεχή χρονιά, τα βραβεία μυθιστορήματος The Athens Prize for Literature του περιοδικού (δε)κατα, στο πλαίσιο και με τη στήριξη της διοργάνωσης Αθήνα 2018 – Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου του Δήμου Αθηναίων. Oι συντονιστές-συγγραφείς Θεόδωρος Γρηγοριάδης και Κατερίνα Ζαρόκωστα θα αναφερθούν, εν συντομία, στις δύο βραχείες λίστες. Την εκδήλωση θα παρουσιάσει η Λουκία Παπαδάκη και θα συνοδεύεται με μουσική από το Κουαρτέτο Εγχόρδων του Οργανισμού Πολιτισμού Αθλητισμού Νεολαίας Δήμου Αθηναίων. Το κοινό θα έχει την ευκαιρία να γνωρίσει τον/τη συγγραφέα που θα βραβευτεί στην κατηγορία Ξένου Μυθιστορήματος, καθώς η διοργάνωση Αθήνα 2018 – Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου του Δήμου Αθηναίων στηρίζει την επίσκεψή του/της στην Ελλάδα.
- Την Τετάρτη 19 Δεκεμβρίου, στις 17.00-20.00, στο Bahar Project γνωριζόμαστε καλύτερα μαγειρεύοντας! Μετά τα πρώτα μαγειρέματα του Ιουνίου με συνταγές από το Αφγανιστάν, τώρα, στον Πολυχώρο Μύρτιλλο Καφέ (Πάρκο ΚΑΠΑΨ, Τριφυλίας & Λάμψα, Αμπελόκηποι), μαγείρισσες και μάγειρες από τη Νιγηρία, την Ουκρανία και την Ελλάδα ετοιμάζουν για το κοινό αγαπημένα παραδοσιακά φαγητά, ενώ οι συμμετέχοντες έχουν τη δυνατότητα να καταγράψουν τη συνταγή –τα υλικά, την προετοιμασία, την παρασκευή, το σερβίρισμα– ο καθένας στη δική του γλώσσα. Ακολουθεί μια γιορτή με μουσική, χορό και παράλληλες δράσεις για παιδιά, όπου ο κόσμος μοιράζεται τα πιάτα αλλά και τις ιστορίες που μας συνδέουν με τις συνταγές. Παράλληλα, τα παιδιά μπορούν να συμμετέχουν στη δράση «Ιστορίες στη Βιβλιοθήκη: Ανακαλύπτουμε τη βιβλιοθήκη και τη γεμίζουμε με τις ιστορίες μας», στην Παιδική-Εφηβική Βιβλιοθήκη Δήμου Αθηναίων, που βρίσκεται στον ίδιο χώρο. Ώρα: 18:00-18:45 για παιδιά 5 έως 8 ετών και 19:00-19:45 για παιδιά 9 έως 12 ετών. Συμμετοχή δωρεάν, χωρίς εγγραφή. Κάθε γκρουπ θα δεχτεί μέχρι 30 παιδιά. Γλώσσα διεξαγωγής: Ελληνικά και Αγγλικά. Διοργάνωση: Κέντρο Συντονισμού του Δήμου Αθηναίων για θέματα Μεταναστών και Προσφύγων, (ACCMR), ActionAid, Melissa Network of Migrant Women in Greece, Almasar. Με τη στήριξη της Αθήνα 2018 – Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου του Δήμου Αθηναίων.
- Το Σάββατο 22 Δεκεμβρίου, το παιχνίδι του Βιβλιοφάγου χτυπά για πέμπτη φορά στην Αθήνα, αυτή τη φορά στην πλατεία Κοτζιά. Από τις 12.00-14.00, «Νικήστε τον Βιβλιοφάγο!»: Παιχνίδι γνώσεων με θέμα τα βιβλία από το ακτιβιστικό βιβλιοπωλείο Free Thinking Zone με τη στήριξη της Αθήνα 2018 – Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου. Ένα υπαίθριο, ομαδικό παιχνίδι γνώσεων, με ζάρια και πιόνια. Η κάθε ομάδα απαντά σε ερωτήσεις σχετικές με βιβλία. Όποια ομάδα απαντά σωστά, προχωρά στο παιχνίδι, όποια απαντήσει λάθος είτε μένει στάσιμη είτε γυρίζει πίσω, ανάλογα με το τετράγωνο στο οποίο έχει φτάσει. Ο αριθμός των παικτών σε κάθε ομάδα είναι απεριόριστος. Η ομάδα που θα φτάσει πρώτη στο τελευταίο τετράγωνο είναι η νικήτρια. Ηλικίες +15. Γλώσσα διεξαγωγής: Ελληνικά και αγγλικά. Ελεύθερη συμμετοχή. Περισσότερες πληροφορίες/κρατήσεις: info@freethinkingzone.gr, 210.3617461.
- Η Κινητή Βιβλιοθήκη του Δήμου Αθηναίων θα βρίσκεται τον Δεκέμβριο στα εξής σημεία:
Δευτέρα 3/12 και 17/12: Λόφος Λαμπράκη, επί της Πυθέου, 10.00-15.00
Τρίτη 4/12 και 18/12: Κολοκυνθού, Δημοτικό Κολυμβητήριο, 15.00-19.00
Πέμπτη 6/12 και 20/12: Τρώων, Πετράλωνα, 11.00-16.00
Παρασκευή 7/12 και 21/12: Λαμπρινή, πλατεία Αγίου Ανδρέα, 10.00-15.00
Δευτέρα 10/12: Γουδή, Πλατεία Αγίου Θωμά, 15.00-19.00 (Φωταγώγηση δέντρου στις 18.00 και συναυλία της Φιλαρμονικής Ορχήστρας Δ.Α.)
Τετάρτη 12/12: Ακαδημία Πλάτωνος, πλατεία Αγίου Γεωργίου, 15.00-19.00 (Φωταγώγηση δέντρου 18.00 και συναυλία της Φιλαρμονικής Ορχήστρας Δ.Α.)
Πέμπτη 13/12: Σεράφειο Δήμου Αθηναίων (Πειραιώς & Π. Ράλλη), 16.00-20.00
Παρασκευή 14/12: Πλατεία Καραμάνου, οδός Αθηνάς, 10.30-14.30, στο πλαίσιο Χριστουγεννιάτικης εκδήλωσης του προγράμματος πιλοτικής αναβάθμισης του Εμπορικού
Τριγώνου Δ.Α.
- Η Πλανόδια Βιβλιοθήκη, που διοργανώνεται από το Δίκτυο για τα Δικαιώματα του Παιδιού και την Αθήνα 2018 – Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου, με τη στήριξη της Γερμανικής Πρεσβείας και την υποστήριξη του συνΑθηνά, είναι μια εφήμερη βιβλιοθήκη που λειτουργεί από λίγες μόνο ώρες έως μια ολόκληρη μέρα και φέρνει μαζί της για τα παιδιά βιβλία, παζλ, παιχνίδια και βιωματικές δραστηριότητες που τυλίγονται σε ένα πολύχρωμο ύφασμα. Τον Δεκέμβριο θα βρίσκεται στα εξής σημεία:
Τρίτη 4 Δεκεμβρίου: Πλατεία Αυδή, Μεταξουργείο, 11:30-15:30
Τρίτη 11 Δεκεμβρίου: Πλατεία Βικτωρίας, 11:30-15:30
Το πρόγραμμα της διοργάνωσης Αθήνα 2018 – Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου του Δήμου Αθηναίων υλοποιείται χάρη στη στήριξη και των δωρητών: Μέγας δωρητής είναι το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Χρυσοί δωρητές είναι το Ίδρυμα Ι. Λάτση και η εταιρία Core Α.Ε. Δωρητές είναι το Ίδρυμα Ωνάση, το Κοινωφελές Ίδρυμα Κοινωνικού και Πολιτιστικού Έργου (ΚΙΚΠΕ), το Ίδρυμα Α.Κ. Λασκαρίδη και ο Οργανισμός Συλλογικής Διαχείρισης Έργων Λόγου (ΟΣΔΕΛ). Πολύτιμοι υποστηρικτές είναι η Aegean Airlines, ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών και η εταιρία Σταθερές Συγκοινωνίες (ΣΤΑΣΥ).
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου