Σελίδες

Σάββατο 9 Μαρτίου 2019

"Ο φίλος μου ο ύπνος": κριτική του Πάνου Τουρλή

«Ο φίλος μου ο ύπνος» είναι ένα γλυκό παραμυθάκι που συστήνει στα παιδιά αυτόν τον υπέροχο φίλο, που συναντά κανείς καθημερινά (ή μάλλον κάθε βράδυ)! Είναι ένα μαγικό ταξίδι, κάθε φορά και διαφορετικό, ένας πολύτιμος σύντροφος και μια αγνή παρέα. Βγάζει τα γυαλιά του παππού, την κάλτσα του παιδιού, ψιθυρίζει νανουρίσματα με τη γιαγιά και ξέρει πολλά θαυμάσια πράγματα. Φίλος με τα παιδιά αλλά και με τα ζώα, ψάρια, πουλιά, θηλαστικά και έντομα. Η κυρία Ράνια Μπουμπουρή, με απλά δίστιχα και τετράστιχα, με βατές και ποικίλες λέξεις, με διασκεδαστικές ομοιοκαταληξίες στήνει έναν ολόκληρο μικρόκοσμο μπροστά στα παιδικά μάτια και γεννάει την επιθυμία να βυθιστούμε όλοι σε αυτό το όμορφο σύμπαν!
Η εικονογράφηση της κυρίας Χρύσας Σπυρίδωνος δίνει έμφαση στα χαρακτηριστικά των προσώπων, ανθρώπων και ζώων, δημιουργώντας τρυφερές εκφράσεις, ονειροπόλα βλέμματα, δυνατές αγκαλιές και κωμικά στιγμιότυπα (ακόμα γελάω με τον καρχαρία στη σελίδα 31). Αναπάντεχες λεπτομέρειες απλώνονται, κρυφά κωμικά στιγμιότυπα, ελάχιστα φορτωμένο φόντο, πολλά χρώματα είναι γνωρίσματα των εικόνων που ζωντανεύουν έναν κόσμο ασφάλειας και γαλήνης, απαραίτητο για ένα παιδί που ετοιμάζεται να κοιμηθεί.
Το βιβλίο είναι κατάλληλο για παιδιά 2-4 ετών και ανήκει στη Σειρά κατανόησης και ανάγνωσης «Φρούτα», στο στάδιο Συλλαβίζω λέξεις και ακούω ιστορίες. Η σειρά «Φρούτα» είναι «μια πρώτη γεύση από το πολύχρωμο περιβόλι της λογοτεχνίας, με ελκυστική εικονογράφηση και αισθητική αρτιότητα», ταυτίζεται με το γλωσσικό επίπεδο του παιδιού και το βοηθάει να διαχειρίζεται συναισθήματα με τέτοιο τρόπο που να αγαπήσει το διάβασμα. Τα βιβλία της σειράς είναι πολύτιμα για τα παιδιά που διαβάζουν με τους γονείς αλλά και για τον δάσκαλο που μπορεί να τα συστήσει στους μαθητές του στις ώρες της Ευέλικτης Ζώνης.
«Ο φίλος μου ο ύπνος» περιμένει όλα τα μικρά παιδιά κάθε βράδυ να τα διασκεδάσει και να τα ταξιδέψει μέσα από τις σελίδες αυτού του γλυκού βιβλίου.

Πάνος Τουρλής

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου