Σελίδες

Σάββατο 28 Σεπτεμβρίου 2019

«Ο καλός άνθρωπος του Σετσουάν» του Μπρεχτ για 2η χρονιά στo «Θησείον – Ένα Θέατρο για τις Τέχνες»

Η καλλιτεχνική εταιρεία ΜΥΘΩΔΙΑ (Νικορέστης Χανιωτάκης & Γεράσιμος Σκαφίδας) επαναλαμβάνει για τριάντα παραστάσεις στο «Θησείον – Ένα Θέατρο για τις Τέχνες» το αριστούργημα του Μπέρτολτ Μπρεχτ Ο καλός άνθρωπος του Σετσουάν (Der gute mensch von Sezuan), ένα από τα κορυφαία έργα της παγκόσμιας δραματουργίας, σε μετάφραση-σκηνοθεσία Νικορέστη Χανιωτάκη και πρωτότυπη μουσική Βασίλη Παπακωνσταντίνου.
ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΕΡΓΟ
Τρυφερό, αστείο όσο και σκληρό, ρομαντικό όσο και ρεαλιστικό, Ο καλός άνθρωπος του Σετσουάν αποτελεί το έργο του Μπρεχτ με τις περισσότερες απευθύνσεις στο κοινό, με τις περισσότερες τομές στη δράση του. Οι ηθοποιοί ερμηνεύουν πολλαπλούς ρόλους και παραμένουν διαρκώς στη σκηνή, συνθέτοντας έναν βουβό θίασο που σχολιάζει και υπογραμμίζει τα δρώμενα επί σκηνής. Επίσης, ερμηνεύουν ζωντανά τη μουσική και τα τραγούδια της παράστασης. Δεν πρόκειται για διδακτικό έργο. Στο κέντρο του βρίσκεται ένα ηθικό πρόβλημα: Μπορεί ο καλός να επιβιώσει σε μια κοινωνία διεφθαρμένων; «Πώς μπορείς να είσαι καλός, όταν όλα γύρω σου είναι τόσο ακριβά;» (Σεν Τε)

Σύμφωνα με την υπόθεση του έργου (που γράφτηκε την περίοδο 1930-1941, κατά τη διάρκεια της εξορίας του Μπρεχτ στη Σκανδιναβία), τρεις θεοί έρχονται στη γη με σκοπό να βρουν αρκετούς καλούς ανθρώπους που να ζουν με αξιοπρέπεια, ώστε να δικαιολογήσουν τη θεϊκή ύπαρξή τους και να διατηρηθεί ο κόσμος ως έχει. Έπειτα από πολλές δυσκολίες, εντοπίζουν τον μοναδικό καλό άνθρωπο, μια πόρνη στην επαρχία Σετσουάν της Κίνας, τη Σεν Τε. Οι θεοί την ανταμείβουν με ένα μεγάλο χρηματικό ποσό κι εκείνη ανοίγει ένα μικρό καπνοπωλείο. Προκειμένου να αντιμετωπίσει τους συμπολίτες της, που την εκμεταλλεύονται, η Σεν Τε εφευρίσκει ένα alter ego, έναν «φανταστικό» ξάδελφο, τον σκληρό Σουί Τα, παίρνοντας τη μορφή του, όποτε οι περιστάσεις το απαιτούν.
Κεντρική θέση στην ιστορία κατέχουν από τη μία ο έρωτας, ως μια σαρωτική δύναμη που υπερβαίνει τη λογική της ηρωίδας, από την άλλη η μητρότητα, που φέρνει την ηρωίδα αντιμέτωπη με την πιο ακραία εκδοχή της σκληρότητάς της – για να σώσει το παιδί της υιοθετεί ένα ακόμη σκληρότερο προφίλ. Η έγκυος Σεν Τε, στην πιο αδίστακτη στιγμή της μεταμόρφωσής της, γίνεται ο Σουί Τα. Πόσον καιρό, όμως, θα αντέξει να παίζει αυτόν τον διπλό ρόλο;
ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
Μετάφραση – Σκηνοθεσία: Νικορέστης Χανιωτάκης
Πρωτότυπη μουσική*: Βασίλης Παπακωνσταντίνου
Δραματολογική συνεργασία / Απόδοση στίχων: Μαριλένα Παναγιωτοπούλου
Σκηνικά – Κοστούμια: Άννα Μαχαιριανάκη
Κινησιολογία: Ειρήνη-Ερωφίλη Κλέπκου
Μουσική διδασκαλία – Ενορχηστρώσεις: Αλκιβιάδης Κωνσταντόπουλος
Φωτισμοί: Χριστίνα Θανάσουλα
Βοηθός σκηνοθέτη: Τόνια Καζάκου
Οργάνωση παραγωγής: Αναστασία Γεωργοπούλου
Φωτογραφίες: Αγγελική Κοκκοβέ
Παραγωγή: Μυθωδία
Επικοινωνία: BrainCo

Παίζουν: Πέγκυ Τρικαλιώτη, Ηρώ Μουκίου, Γιάννης Καλατζόπουλος, Γεράσιμος Σκαφίδας, Νίκος Πουρσανίδης, Κώστας Κάππας, Μπέτυ Αποστόλου, Αλκιβιάδης Κωνσταντόπουλος, Ηλέκτρα Σαρρή
*Η μουσική παίζεται ζωντανά επί σκηνής από τους ηθοποιούς.
Πρεμιέρα: Τετάρτη 2 Οκτωβρίου 2019
Παραστάσεις: Τετάρτη έως Κυριακή, στις 21:00

Διάρκεια: 130’
Τιμές εισιτηρίων:
Τετάρτη & Πέμπτη: Κανονικό 16€, Μειωμένο 12€, ΟΑΕΔ 10€
Παρασκευή-Σάββατο-Κυριακή: Κανονικό 18€, Μειωμένο 14€, ΟΑΕΔ 10€
Ειδική τιμή προπώλησης: 14€

«Θησείον, ΕΝΑ ΘΕΑΤΡΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΤΕΧΝΕΣ»
Τουρναβίτου 7, Αθήνα (Ψυρρή)
Τηλ.: 210-3255444
Ηλεκτρικός σιδηρόδρομος: σταθμός Θησείο
Μετρό: Γραμμή 3, στάση Μοναστηράκι

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου