Σελίδες

Τρίτη 28 Οκτωβρίου 2014

Οντίν Ντουπεϊρόν: συνέντευξη στη Ράνια Μπουμπουρή

ΟΝΤΙΝ ΝΤΟΥΠΕΪΡΟΝ συνέντευξη στη Ράνια Μπουμπουρή
Ο Οντίν Ντουπεϊρόν γεννήθηκε το 1970 στην Πόλη του Μεξικού. Έγινε διάσημος στη χώρα του με το πρώτο του κιόλας βιβλίο, Και το παραμύθι δεν τελείωσε, το οποίο αγαπήθηκε πολύ, έγινε μπεστ σέλερ και μεταφράστηκε στα αγγλικά, στα γαλλικά και στα ιταλικά. Εκτός από τη συγγραφή, ασχολείται με την υποκριτική, τη σκηνοθεσία, το κουκλοθέατρο, τη μουσική και τον σχεδιασμό ρούχων. Ο Οντίν Ντουπεϊρόν βρέθηκε στην Αθήνα την περασμένη εβδομάδα και είχαμε την ευκαιρία να συνομιλήσουμε μαζί του.

Κύριε Ντουπεϊρόν, με ποια ιδιότητα από όλες συστήνεστε;
Έχω πράγματι πολλές ιδιότητες, αλλά συστήνομαι ως συγγραφέας. Σπούδασα υποκριτική, για να γίνω ηθοποιός, και τα υπόλοιπα προέκυψαν στην πορεία.
Ποια από τις άλλες ιδιότητές σας σας βοηθά περισσότερο στη συγγραφή;
Δεν θα έλεγα ότι κάποια ιδιότητα με βοηθά σε αυτό. Η καθημερινή ζωή και, γενικότερα, η ζωή με βοηθά στη συγγραφή.
Ποια ήταν η αφορμή για να γράψετε το βιβλίο Και το παραμύθι δεν τελείωσε;
Ήθελα πάντα να μιλήσω για την ανθρώπινη ύπαρξη. Ήθελα πάντα να μιλήσω για τους φόβους, εξαιτίας των οποίων μερικές φορές η ζωή χάνει το νόημά της και νομίζουμε ότι τελείωσε ή ότι φτάνει στο τέλος της. Και ήθελα να τονίσω αυτό: η ζωή δεν τελειώνει, όσα προβλήματα και αν υπάρχουν.
Ένας είναι ο φόβος, αλλά εκδηλώνεται με διάφορες μορφές. Ανάλογα με την προσωπικότητα του καθενός, εκδηλώνεται για διαφορετικούς λόγους και με διαφορετική ένταση.
Δυσκολευτήκατε να το εκδώσετε; Ο κόσμος το έμαθε αμέσως ή σταδιακά;
Όχι, η έκδοσή του δεν με δυσκόλεψε και η απήχησή του στον κόσμο ήταν άμεση και εντυπωσιακή. Κι εδώ στην Ελλάδα, που ήμουν προσκεκλημένος σήμερα σε δύο σχολεία, τα παιδιά μαγεύτηκαν από την ιστορία. Μπορώ να πω ότι έγινε πολύ σύντομα γνωστό στο Μεξικό, δεδομένου μάλιστα ότι ήταν το πρώτο βιβλίο ενός άγνωστου συγγραφέα.
Σε αυτό παρακολουθούμε το ταξίδι της πριγκίπισσας Οντάι προς την αυτογνωσία. Τα πρόσωπα που συναντά τη βοηθούν το καθένα με τον δικό του τρόπο. Γιατί όμως δεν βλέπουμε κάπου την οικογένειά της πριν παντρευτεί;
Πιστεύω ότι η ζωή ξεκινά όταν αποσπάσαι από την οικογένειά σου και βγαίνεις μόνος σου στον κόσμο. Ανεξάρτητος. Όταν μπορείς να πάρεις μόνος σου τις αποφάσεις για τη ζωή σου. Ο δρόμος της πριγκίπισσας Οντάι είναι μεν προς την αυτογνωσία, αλλά είναι και προς την ενηλικίωση.
Είναι ενδιαφέρουσα η σελιδοποίηση του βιβλίου σας, ότι δηλαδή η γραμματοσειρά χρωματίζεται με διαφορετικό χρώμα για κάθε πρόσωπο που μιλά. Εσείς το σκεφτήκατε αυτό;
Ναι, ήταν δική μου ιδέα.
ΟΝΤΙΝ ΝΤΟΥΠΕΪΡΟΝ συνέντευξη στη Ράνια Μπουμπουρή
Ξέρετε, βοηθάει στο μάτι, αλλά όχι όταν το διαβάζει κανείς σε κάποιον άλλο και ιδίως σε παιδιά, που διαρκώς ρωτούν: «Ποιος το είπε;»
Το κόλπο είναι να κάνεις διαφορετικά τη φωνή του κάθε ήρωα, καθώς το διαβάζεις. [γέλια]
Ορίστε, λοιπόν, πού σας βοήθησε η ιδιότητα του ηθοποιού!
Έτσι είναι! Ναι, το είδα και σαν θεατρικό. Επίσης, μερικές φορές οι αναγνώστες μού λένε ότι το διαβάζουν οικογενειακώς σαν παιχνίδι: εσύ θα διαβάζεις το μπλε, εσύ το κόκκινο... [γέλια]
Στην ιστορία σας, σημαντικό ρόλο παίζει ο δράκος του φόβου. Πόσα είδη φόβου υπάρχουν;
Ένας είναι ο φόβος, αλλά εκδηλώνεται με διάφορες μορφές. Ανάλογα με την προσωπικότητα του καθενός, εκδηλώνεται για διαφορετικούς λόγους και με διαφορετική ένταση. Άλλος φοβάται την αγάπη, άλλος τη μοναξιά, άλλος την ελευθερία...
Και, όπως σωστά γράφετε, υπάρχει και ο φόβος που μας προστατεύει.
Κάθε φόβος ίσως μας προστατεύει αρχικά, θα πρέπει όμως να τον αναλύσουμε για να δούμε μήπως πρόκειται για εσφαλμένη, αχρείαστη προειδοποίηση.
Εσείς τι φοβάστε περισσότερο;
Ο μεγαλύτερος φόβος μου είναι πώς θα γεράσω. Πώς θα είναι η ζωή μου όταν πιθανόν να μην είμαι υπεύθυνος για τον ίδιο μου τον εαυτό.
Ποια είναι η μεγαλύτερη ανταμοιβή που λάβατε μέχρι τώρα ως συγγραφέας;
Πολλοί άνθρωποι μου λένε ότι βρήκαν τον εαυτό τους στο βιβλίο μου, και αυτό είναι μεγάλη ανταμοιβή. Αλλά το πιο σπουδαίο είναι ότι ένα παιδί μού είπε πως δεν αυτοκτόνησε χάρη στο βιβλίο μου. Είχε πεθάνει η μητέρα του και δεν είχε κανέναν άλλο στον κόσμο. Ήταν χάλια και ήθελε ν' αυτοκτονήσει. Θα έπαιρνε το λεωφορείο να πάει σε μια παραλία, για να σκορπίσει τις στάχτες της μητέρας του και να δώσει τέλος εκεί. Σ' ένα μαγαζί όμως είδε το βιβλίο μου, τον υπότιτλο: «Η ζωή δεν τελειώνει... ώσπου να τελειώσει». Το πήρε και το διάβασε στο λεωφορείο. Κι αυτό τον έκανε να αλλάξει απόφαση.
ΟΝΤΙΝ ΝΤΟΥΠΕΪΡΟΝ συνέντευξη στη Ράνια Μπουμπουρή
Απίστευτο και σίγουρα θα σας μείνει αξέχαστο! Υπάρχει κάποιο σχόλιο από βιβλιοκριτικό που θα σας μείνει αξέχαστο;
Ένας βιβλιοκριτικός έγραψε ότι το βιβλίο μου είναι ο επόμενος Μικρός πρίγκιπας – βαθύ, συγκινητικό και συνάμα απλό. Πολλοί αναγνώστες μού το έχουν πει, αλλά όταν το ακούς από έναν ειδικό είναι διαφορετικά.
Ποιος είναι ο αγαπημένος σας Μεξικανός συγγραφέας;
Στην ισπανόφωνη λογοτεχνία, για μένα ο νούμερο ένα συγγραφέας είναι ο Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες. Δεν ήταν Μεξικανός, βέβαια, αλλά Κολομβιανός. Πάντως δεν κοιτάζω το όνομα ενός συγγραφέα, αλλά τα έργα του. Υπάρχουν βιβλία του Μάρκες που μ' αρέσουν πάρα πολύ, άλλα όχι τόσο. Αφού όμως ρωτάτε για το Μεξικό συγκεκριμένα, μια ενδιαφέρουσα φωνή είναι η Ελένα Πονιατόφσκα. Η γραφή της μ' αρέσει πολύ.
Για πείτε μας, αυτή είναι η πρώτη φορά που έρχεστε στην Ελλάδα;
Ναι και περνάω υπέροχα. Μέχρι στιγμής έχω δει την Αθήνα κι έχω επισκεφτεί την Ακρόπολη, αλλά αύριο ταξιδεύω για την Κρήτη.
Ποιο είναι το πρώτο πράγμα που σας έρχεται στον νου σχετικά με τη σύγχρονη Ελλάδα;
Όταν ακούω «Ελλάδα», το πρώτο πράγμα που μου έρχεται στο μυαλό είναι το θέατρο. Για τη σύγχρονη Ελλάδα, η Αθήνα. Τώρα που την είδα από κοντά, έχω την αίσθηση ότι είναι μια πόλη με προσωπικότητα. Έχω πάει στη Ρώμη, στο Παρίσι – είναι πανέμορφες πόλεις, αλλά η Αθήνα είναι ζωντανή, δεν ξέρω γιατί... ο κόσμος της, ίσως. Έχει προσωπικότητα.
Έχετε διαβάσει σύγχρονους Έλληνες λογοτέχνες;
Όχι, αλλά σίγουρα θα διαβάσω.
Φωτογραφίες: Γιώργος Φερμελετζής ©

Τρίτη 21 Οκτωβρίου 2014

Κωνσταντίνος Παπαδόπουλος: συνέντευξη στη Ράνια Μπουμπουρή

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ συνέντευξη στη Ράνια Μπουμπουρή
Ο Κωνσταντίνος Παπαδόπουλος, επικεφαλής των Εκδόσεων Διόπτρα, συνεχίζει τη σειρά συνεντεύξεων του diastixo.gr με μερικούς από τους πιο αξιόλογους Έλληνες εκδότες: Πώς αντιμετωπίζουν την κρίση; Τι πιστεύουν για την αλλαγή του νόμου περί ενιαίας τιμής του βιβλίου; Ποια είναι η σχέση τους με το e-book; Αλλά και: Τι διάβαζαν όταν ήταν παιδιά; Υπάρχει κάποιο βιβλίο που τους άλλαξε τη ζωή; Ποια είναι η μεγαλύτερη φιλοδοξία τους;
Πού και πότε γεννηθήκατε; Μπορείτε να μας πείτε δυο λόγια για τα παιδικά σας χρόνια;
Γεννήθηκα στο Τορόντο του Καναδά το 1969 από Κύπριους γονείς. Έζησα τα πρώτα πέντε χρόνια της ζωής μου εκεί σαν παιδί Ελλήνων μεταναστών: ζούσα σε ένα ελληνοκεντρικό περιβάλλον, πήγαινα σε καναδικό και ελληνικό παιδικό σταθμό και η Ελλάδα ήταν το κέντρο της ύπαρξής μας, κάποτε θα γυρίζαμε.
Ποιο ήταν το αγαπημένο σας βιβλίο εκείνα τα χρόνια;
Το αγαπημένο μου βιβλίο ήταν του Richard Scarry, Busy, busy world, όπου σε ένα διώροφο αγγλικό λεωφορείο υπήρχαν ταξιδιώτες-ζώα από διάφορες χώρες. Το λάτρευα, κάθε μέρα έπρεπε να το κρατάω και να διαβάζω μια ιστορία, ή να τη φανταστώ αφού υποθέτω ότι δεν θα μπορούσα να διαβάσω στα τρία μου ή στα τέσσερα. Αυτό που έκανε να το αγαπήσω περισσότερο ήταν ότι μια μέρα που το κρατούσα και ήμουν στα σκαλιά της εξώπορτας, ήρθε η μητέρα μου από τη δουλειά και έτσι πίστευα ότι άμα κρατούσα το βιβλίο θα επέστρεφε εκείνη αμέσως σπίτι! Δεν θυμάμαι να σας πω πώς ένιωσα όταν την επόμενη φορά που το προσπάθησα, το αποτέλεσμα δεν ήταν αυτό που περίμενα.
Στην Ελλάδα, στην πόλη της Κέρκυρας των 30.000 κατοίκων υπάρχουν 13 βιβλιοπωλεία και πολλά από αυτά έχουν ανθρώπους που διαβάζουν και προωθούν το ελληνικό βιβλίο.
Υπάρχει κάποιο βιβλίο που σας άλλαξε τη ζωή;
Παλαιότερα πίστευα ότι αυτό μπορεί να συμβεί, δηλαδή να μου αλλάξει ένα βιβλίο τη ζωή. Τώρα νομίζω ότι αυτό που συμβαίνει είναι να με βοηθήσει να κάνω ένα βήμα ακόμα στο μονοπάτι που οδηγεί στην ευτυχία μου. Μπορώ να σας πω ότι υπάρχουν πολλά που θα θυμάμαι για πάντα ως τέτοια. Η ουράνια προφητεία του James Redfield, το Κάν' το κι ας φοβάσαι της Suzan Jeffers, Ο γλάρος Ιωνάθαν του Richard Bach, Ο μοναχός που πούλησε τη Φεράρι του του Robin Sharma, Η δύναμη του τώρα του Eckhart Tolle.
Πώς μπήκατε στον χώρο των εκδόσεων;
Οι Εκδόσεις Διόπτρα υπάρχουν από τις 17 Φεβρουαρίου 1978, όταν ο ένας από τους Κύπριους γονείς που προανέφερα, ο Γιώργος Παπαδόπουλος, με την αμέριστη συνδρομή της Καλλισθένης, μετατράπηκε από πλασιέ βιβλίων (όπου εργαζόταν ταυτόχρονα με τις σπουδές του στη Νομική) σε εκδότη. Το πρώτο του βιβλίο ήταν παταγώδης αποτυχία. Και η επιλογή αλλά και οι συνεργασίες είχαν αποτέλεσμα να χάσει χρήματα. Θα περίμενα να κλειστεί στο καβούκι του και να γίνει ένας καλός δικηγόρος. Αντί αυτού, αποφάσισε να ρισκάρει ξανά μπαίνοντας σε αυτό που σήμερα θα αποκαλούσαμε στη γλώσσα του μάρκετινγκ «niche», στον χώρο της υγείας-διατροφής, βγάζοντας βιβλία που αφορούσαν θεραπείες χωρίς φάρμακα. Και ακολούθως στα γειτονικά τμήματα της αυτοβοήθειας (self-help) και της πνευματικής αναζήτησης. Να σημειώσω εδώ ότι έβγαζε βιβλία που πίστευε και ακολουθούσε στη δική του ζωή.
Πόσα άτομα απασχολεί η επιχείρησή σας και πόσους τίτλους εκδίδετε ετησίως;
Η Διόπτρα θα εκδώσει το 2014 περίπου 100 τίτλους και ο προγραμματισμός της για το 2015 είναι για περισσότερους. Αυτή τη στιγμή στη Διόπτρα εργάζονται 29 εργαζόμενοι.
Ποιο θεωρείτε ότι είναι το σπουδαιότερο βιβλίο που έχετε εκδώσει μέχρι σήμερα;
Θα ήμουν άδικος αν ξεχώριζα κάποιο βιβλίο. Υπάρχουν πολλά σημαντικά, τα οποία είτε ευχαρίστησαν τον κόσμο είτε τον βοήθησαν να κοιτάξει μέσα του από μια διαφορετική οπτική.
Υπάρχει κάποιο βιβλίο στο οποίο να πιστέψατε πολύ, αλλά η ανταπόκριση του αναγνωστικού κοινού να μην ήταν αυτή που αναμένατε;
Υπήρχαν διάφορα, αλλά όσο περνάνε τα χρόνια νομίζω ότι οι προβλέψεις μας γίνονται περισσότερο εύστοχες. Υπάρχουν και περιπτώσεις όπως πρόσφατα, με το βιβλίο Η κότα που ονειρευόταν να πετάξει, όπου είχα εκφράσει την πίστη ότι πρόκειται για σπουδαίο βιβλίο και εμπορικά και θυμάμαι κάποια βλέμματα δυσπιστίας που, αν είχαν εκφραστεί με λόγια, θα έλεγαν: Μα καλά, η κότα θα πάει τόσο καλά; Ποιος την ξέρει την Κορεάτισσα; Ευτυχώς, είχα δίκιο και το βιβλίο έχει γίνει bestseller με πολύ χαμηλό marketing budget, αφού έχει διαδοθεί από στόμα σε στόμα. Έχω όμως απορρίψει βιβλία που έγιναν μεγάλες επιτυχίες. Αλλά πιστεύω ότι κάθε αποτυχία πρέπει να μας κάνει πιο δυνατούς, πιο έμπειρους, πιο σοφούς.
Ποιο θεωρείτε ότι είναι το πιο αξιόλογο βιβλίο που θα εκδώσετε το επόμενο διάστημα;
Όλα είναι αξιόλογα, αλλιώς δεν θα τα επιλέγαμε. Όμως δεν θα μπορούσα να μην αναφέρω το νέο βιβλίο της αγαπημένης μας Βικτόρια Χίσλοπ (να γράψουμε το όνομά της στα ελληνικά, γιατί έτσι θέλει και εκείνη), που δεν κινείται σε ασφαλή ύδατα και καταπιάνεται με ένα πολύ ευαίσθητο ιστορικά θέμα στο νέο της μυθιστόρημα, που ονομάζεται Η Ανατολή και κυκλοφορεί στις 22 Οκτωβρίου. Νωρίτερα ένα ακόμα στοίχημα, η επανεμφάνιση του Ηρακλή Πουαρό, αφού το ίδρυμα της Αγκάθα Κρίστι ενέδωσε, ύστερα από πολλές προσπάθειες που έγιναν από διάφορους συγγραφείς, στη Sophie Hannah κι έτσι το Έγκλημα με υπογραφήκυκλοφορεί και στην Ελλάδα από τις 8 Οκτωβρίου. Έρχεται η ιστορία της ελληνικής μουσικής σκηνής απ' τον άνθρωπο που τη διαμόρφωσε, τον Μάκη Μάτσα, σε ένα βιβλίο που θα συζητηθεί, αφού υπάρχουν αποκαλύψεις για πολλά θέματα που μέχρι τώρα δεν είχαν δει το φως της δημοσιότητας.
Πόσα βιβλία διαβάζετε τον μήνα;
Συνήθως ένα με δύο βιβλία. Ονειρεύομαι την ώρα που θα μπορώ να διαβάζω περισσότερα.
Πόσα χειρόγραφα υποψήφιων συγγραφέων λαμβάνετε τον μήνα και πόσα από αυτά διαβάζετε ο ίδιος;
Δεν έχω τη δυνατότητα να διαβάσω ολόκληρα πολλά χειρόγραφα. Συνήθως έχω αναλυτικά ενημερωτικά από τους συνεργάτες μου και διαβάζω τμήματα του βιβλίου, για να έχω άποψη. Αν διαφωνώ, τότε το διαβάζω όλο. Τα χειρόγραφα που λαμβάνουμε καθημερινά είναι πάρα πολλά – και όλο και αυξάνονται, κάτι που δείχνει ότι μας εμπιστεύεται αρκετός κόσμος και αυτό μας κάνει και νιώθουμε ιδιαίτερη τιμή.
Ποια είναι η σχέση σας με το ηλεκτρονικό βιβλίο;
Άριστη. Και η δική μου και των Εκδόσεων Διόπτρα, όπου έχουμε πάνω από 150 τίτλους σε ηλεκτρονική μορφή και κάθε νέος μας τίτλος εκδίδεται ταυτόχρονα και σε e-book. Το ηλεκτρονικό βιβλίο συμπληρώνει το έντυπο και σαφώς είναι μέσα στον σχεδιασμό μας.
Ποια είναι η μεγαλύτερη ανησυχία σας μετά την αλλαγή του νόμου περί ενιαίας τιμής του βιβλίου;
Το κλείσιμο των μικρών, ανεξάρτητων βιβλιοπωλείων. Με θλίβει όταν πηγαίνω στην Αγγλία και βλέπω μόνο τα Waterstones και αυτά να τρεκλίζουν και στη Νέα Υόρκη να ψάχνω επί ματαίω να βρω ένα εκτός αλυσίδων. Στην Ελλάδα, στην πόλη της Κέρκυρας των 30.000 κατοίκων υπάρχουν 13 βιβλιοπωλεία και πολλά από αυτά έχουν ανθρώπους που διαβάζουν και προωθούν το ελληνικό βιβλίο. Αν λείψουν αυτά, οι επιλογές μας σαν εκδότες μειώνονται: τα ράφια των σουπερμάρκετ ή των άλλων αλυσίδων δεν θα μπορούν να προβάλουν την βιβλιοπαραγωγή και ειδικά τους νέους συγγραφείς, αφού θα πρέπει ό,τι μπαίνει εκεί να έχει υψηλή κυκλοφοριακή ταχύτητα. Άρα ένας νέος Έλληνας συγγραφέας πώς θα μπορέσει να βρει χώρο να φανεί; Και τελικά τι θα διαβάζουμε οι Έλληνες;
Πόσο έχετε επηρεαστεί από την κρίση;
Η κρίση έχει έρθει για να μας διδάξει και σαν άτομα αλλά και σαν χώρα. Το θέμα είναι πόσα εμείς θέλουμε να μάθουμε. Φυσικά και μας έχει επηρεάσει η κρίση, αλλά την αντιπαρερχόμαστε με περισσότερη προσπάθεια.
Πότε προβλέπετε ότι θα την ξεπεράσουμε;
Δεν μπορώ να προβλέψω κάτι τέτοιο. Η άποψή μου είναι ότι ποτέ τα πράγματα δεν θα βελτιωθούν ουσιαστικά, αν εμείς δεν κοιτάξουμε έξω από το στενό προσωπικό μας συμφέρον. Φυσικά και το κράτος χρειάζεται να λειτουργήσει πιο έξυπνα.
Ποια είναι η μεγαλύτερη φιλοδοξία σας;
Να δω τη Διόπτρα αυτάρκη σε πόρους και όταν αποχωρήσω να έχει τις δομές να συνεχίσει τον δρόμο της με επιτυχία. Έτσι θα ξέρω ότι πέτυχα. Άρα μέχρι τότε έχω πολλή δουλειά που αφορά στη διαμόρφωση αντίστοιχης κουλτούρας και νοοτροπίας.
Μοιραστείτε μαζί μας μία χρήσιμη συμβουλή που σας έδωσαν κάποτε.
Να εμπιστευθείς. Υπάρχουν δυνάμεις έξω από εμάς που φροντίζουν για εμάς, αρκεί να εμπιστευθούμε. Κάποιοι το λένε «Θεό», κάποιοι «ανώτερο εαυτό». Το σίγουρο είναι ότι φροντίζουν για μας, για να είμαστε στο μονοπάτι αυτό που θα μας κάνει σοφότερους. Αρκεί να ακούμε.

Τρίτη 14 Οκτωβρίου 2014

Παρουσίαση στο γήπεδο του Ατρόμητου Περιστερίου



...Μια ηλιόλουστη Κυριακή με πολλά βιβλία και πολλή μουσική!


Διαβάστε περισσότερα στο:



...και η τελευταία μας παρουσίαση, που δεν μπόρεσα με τίποτα να αρνηθώ, 
είναι στα παιδιά του στίβου από τον ΟΦΚΑ 
(Όμιλο Φιλάθλων Κλασικού Αθλητισμού) Περιστερίου. 
Στο γήπεδο του Ατρόμητου, λοιπόν!

Παρουσίαση στο Public του Mall Athens


Λόγω πάρα πολλών επαγγελματικών υποχρεώσεων, ιδού η προτελευταία μας παρουσίαση για τον Οκτώβριο και μάλλον μέχρι το τέλος της χρονιάς: αυτό το Σάββατο, στο Public του Mall.
Με την ευκαιρία, να ευχαριστήσω θερμά και από εδώ όλους τους φίλους βιβλιοπώλες που θέλουν να παρουσιάσουμε την τρελή τρελή μας σειρά στα βιβλιοπωλεία τους. Με το νέο έτος, καλά να είμαστε! :)

Κυριακή 12 Οκτωβρίου 2014

Δέσποινα Κυριακίδη: συνέντευξη στη Ράνια Μπουμπουρή

ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΚΥΡΙΑΚΙΔΗ συνέντευξη στη Ράνια Μπουμπουρή

Η Δέσποινα Κυριακίδη, επικεφαλής των ομώνυμων εκδόσεων, συνεχίζει τη σειρά συνεντεύξεων του diastixo.gr με μερικούς από τους πιο αξιόλογους Έλληνες εκδότες: Πώς αντιμετωπίζουν την κρίση; Τι πιστεύουν για την αλλαγή του νόμου περί ενιαίας τιμής του βιβλίου; Ποια είναι η σχέση τους με το e-book; Αλλά και: Τι διάβαζαν όταν ήταν παιδιά; Υπάρχει κάποιο βιβλίο που τους άλλαξε τη ζωή; Ποια είναι η μεγαλύτερη φιλοδοξία τους;
Πού και πότε γεννηθήκατε; Μπορείτε να μας πείτε δυο λόγια για τα παιδικά σας χρόνια;
Γεννήθηκα το 1976 στη Θεσσαλονίκη. Τα παιδικά μου χρόνια ήταν όμορφα και συχνά ανατρέχω με τη μνήμη μου σε αυτά. Πλην όμως ήταν λιγοστά και σταμάτησαν αιφνιδιαστικά και οδυνηρά, αφού έχασα τη μητέρα μου σχετικά νωρίς. Το γεγονός αυτό από μόνο του ήταν και το δυσάρεστο εισιτήριο για μια επιβεβλημένη ενηλικίωση. Όμως, έτσι είναι η ζωή.
Ποιο ήταν το αγαπημένο σας βιβλίο όταν ήσασταν παιδί;
Μεγάλωσα μέσα στα βιβλία, το σπίτι μας ήταν γεμάτο από αυτά. Είχα την τύχη ο πατέρας μου να είναι άνθρωπος των βιβλίων. Διάβασα αρκετά βιβλία ως παιδί και πολλά διεκδικούν επάξια την πρώτη θέση. Νομίζω όμως ότι, από τη σκοπιά της συγκίνησης που μπορεί να εκλάβει ένα παιδί, Το νούμερο 31328 του Ηλία Βενέζη στην ηλικία εκείνη με σημάδεψε πραγματικά.
Υπάρχει κάποιο βιβλίο που σας άλλαξε τη ζωή;
Η ανάγνωση ενός βιβλίου είναι μια εμπειρία συνολική, είναι ένα πραγματικό γεγονός του βίου μας και όχι μια δευτερεύουσα κατάσταση που διανύεται σε ακαθόριστο τόπο και χρόνο. Από την άποψη αυτή μου είναι πραγματικά δύσκολο να επικεντρωθώ σε ένα και μόνο βιβλίο. Έπειτα, νομίζω ότι η ερώτηση μάλλον αφορά περισσότερο τα νεανικά χρόνια ενός ανθρώπου, τότε που οι ζωές δομούνται και αλλάζουν ουσιαστικά. Δεν θέλω, λοιπόν, να αδικήσω κανένα βιβλίο. Η ανάγνωση πολλών από αυτά ήταν γεγονότα καθοριστικής σημασίας για εμένα και συγγραφείς ή ποιητές όπως ο Α. Παπαδιαμάντης, ο Μ. Λουντέμης, ο Η. Βενέζης, ο Ν. Καζαντζάκης, ο Κ. Καβάφης ή και ο Φ. Ντοστογιέφσκι και η Β. Γουλφ αργότερα αλλά και τόσοι άλλοι είναι συγγραφείς που άφησαν το αποτύπωμά τους στη ζωή μου, αφού διαβάζοντάς τους δεν γίνεται να παραμείνεις έκτοτε ο ίδιος.
Τα βιβλία κανονικά, ή έστω κάποια από αυτά, είναι πολλές φορές ένα έργο τέχνης και η τέχνη έχει αποδείξει την αντοχή της στον χρόνο.
Πόσα χρόνια δραστηριοποιείστε ως εκδότρια; Πώς μπήκατε στον χώρο των εκδόσεων;
Για εμάς, ξέρετε, για όλη την οικογένεια εννοώ και άρα και για εμένα, οι εκδόσεις είναι μια υπόθεση που υπάρχει στη ζωή μας από τότε που καταλάβαμε τον κόσμο. Ο πατέρας μου ξεκίνησε την εκδοτική του δραστηριότητα το 1973 ως φοιτητής της Νομικής στο ΑΠΘ, οπότε όπως καταλαβαίνετε γεννήθηκα μέσα στα βιβλία και πάντοτε είχα μια εμπλοκή στη διαδικασία της έκδοσης βιβλίων. Βέβαια, εγώ προσωπικά δραστηριοποιήθηκα τον τελευταίο χρόνο. Έχοντας ολόκληρη αυτή την οικογενειακή εμπειρία σε συνδυασμό με τις σπουδές που έκανα στη διοίκηση των επιχειρήσεων και τις μεταπτυχιακές μου σπουδές στην παραγωγή εκδόσεων, αποφάσισα απολύτως συνειδητά και δίχως καμία αμφιβολία ότι αυτό είναι που πραγματικά θέλω να κάνω και που μπορώ να υπηρετήσω ουσιαστικά.
Πόσα άτομα απασχολεί η επιχείρησή σας και πόσους τίτλους εκδίδετε ετησίως;
Η επιχείρηση αυτή τη στιγμή έχει ένα επιτελείο συνεργατών, με την πολύτιμη βοήθεια των οποίων έχουμε εκδώσει μέχρι τη στιγμή αυτή εξήντα και έναν τίτλους βιβλίων.
Ποιο θεωρείτε ότι είναι το σπουδαιότερο βιβλίο που έχετε εκδώσει μέχρι σήμερα;
Θεωρώ σημαντικά όλα τα βιβλία που έχουν εκδοθεί μέχρι στιγμής. Όμως πέρα από κάθε αμφιβολία νομίζω ότι το σημαντικότερο βιβλίο που έχει εκδοθεί και που αποτελεί κόσμημα και τιμή για τις εκδόσεις είναι ηΙστορία της αρχαίας ελληνικής λογοτεχνίας του Albin Lesky. Το βιβλίο μετέφρασε και επιμελήθηκε ο αείμνηστος καθηγητής Αγαπητός Τσοπανάκης, ο οποίος συνδεόταν με πολύ στενή φιλία με τον πατέρα μου και ως εκ τούτου είχα την τιμή να τον γνωρίζω και προσωπικά. Είναι ένα βιβλίο-σταθμός για τα ελληνικά Γράμματα, που έχει να προσφέρει τόσο στον εξειδικευμένο όσο και στον απλό αναγνώστη. Χωρίς περιστροφές, θεωρώ το βιβλίο του A. Lesky από κάθε άποψη ανεπανάληπτο και δικαίως μπορεί να νιώθει γι' αυτό κανείς υπερήφανος.
Υπάρχει κάποιο βιβλίο στο οποίο να πιστέψατε πολύ, αλλά η ανταπόκριση του αναγνωστικού κοινού να μην ήταν αυτή που αναμένατε;
Η υπόθεση της ανταπόκρισης του κοινού, όπως ξέρετε, είναι μια περίπλοκη διαδικασία. Στη διαδικασία αυτή πρέπει να περιλάβουμε πολλές παραμέτρους και είναι πολλοί και οι απρόβλεπτοι παράγοντες. Αλλά αυτή είναι μια μεγάλη και ενδιαφέρουσα συζήτηση που μπορεί να γίνει σε άλλο χρόνο. Πάντως, από την άποψη αυτή έχω την αίσθηση ότι σε γενικές γραμμές οι προβλέψεις ήταν σωστές όσον αφορά τον βαθμό ανταπόκρισης. Με δεδομένη μια σειρά προϋποθέσεων που πρέπει να λάβει κανείς υπ' όψιν του, το αναγνωστικό κοινό κινήθηκε πάνω-κάτω σύμφωνα με αυτές τις προβλέψεις.
Ποιο θεωρείτε ότι είναι το πιο αξιόλογο βιβλίο που θα εκδώσετε το επόμενο διάστημα;
Είναι πολλά τα σχέδια και τα όνειρα για αξιόλογα βιβλία που θα εκδοθούν. Σχετικά σύντομα όμως θα υλοποιηθεί η έκδοση ενός πραγματικά σημαντικού βιβλίου. Συγγραφέας είναι ο ομότιμος καθηγητής του ΑΠΘ Αθανάσιος Καραθανάσης και το βιβλίο αφορά τα μνημεία της Θεσσαλονίκης. Περιλαμβάνει μια σύντομη Ιστορία της Θεσσαλονίκης και βέβαια όλα τα μνημεία από τα αρχαία χρόνια, τα νεότερα, μέχρι και το σήμερα. Θα κυκλοφορήσει σε έξι γλώσσες (ελληνικά, γαλλικά, αγγλικά, ρωσικά, γερμανικά και ιταλικά) και θα έχει την τυπογραφική αισθητική που αρμόζει σε ένα εγχείρημα αυτού του μεγέθους.
Πόσα βιβλία και πόσα χειρόγραφα υποψήφιων συγγραφέων διαβάζετε τον μήνα;
Δυστυχώς, είναι τόσες οι απαιτήσεις και οι υποχρεώσεις της δουλειάς, που δεν καταφέρνω να διαβάσω πάνω από πέντε με έξι βιβλία τον μήνα, προσθέτοντας σε αυτά άλλα τόσα περίπου που διαβάζω διαγωνίως. Αυτό είναι κάτι που δεν μου είναι ευχάριστο, όμως μέχρι τη στιγμή αυτή έτσι έχουν τα πράγματα. Όσον αφορά τα χειρόγραφα των συγγραφέων, αυτά είναι πολύ περισσότερα. Θεωρώ δε απόλυτης προτεραιότητας ζήτημα να τα διαβάζω η ίδια, αφού πρώτα περάσουν έναν πρώτο ποιοτικό έλεγχο από τους συνεργάτες των εκδόσεων. Θα το θεωρούσα αδιανόητο να εκδώσω ένα βιβλίο που δεν έχω μελετήσει και που δεν έχω ασχοληθεί με αυτό προσωπικά. Από το χειρόγραφο, τις διορθώσεις, τις μακέτες μέχρι και το τυπογραφείο αλλά και αργότερα, η έγνοια μου είναι διαρκώς επάνω στο βιβλίο.
Ποια είναι η σχέση σας με το ηλεκτρονικό βιβλίο;
Γνωρίζω αρκετά καλά το θέμα. Η ίδια έχω διαβάσει βιβλία σε ηλεκτρονική μορφή και πιστεύω ότι ο ρόλος τους θα είναι ακόμη σημαντικότερος όσο περνούν τα χρόνια. Πολλοί άνθρωποι διαβάζουν ήδη με τον τρόπο αυτό και θα γίνουν περισσότεροι. Δεν έχω προκαταλήψεις, πιστεύω ότι το ηλεκτρονικό βιβλίο ούτως ή άλλως θα μπει στη ζωή μας. Ως εκδότης λαμβάνω πολύ σοβαρά υπ' όψιν μου την εξέλιξη, όσον αφορά τις αποφάσεις που αφορούν το μέλλον. Δεν σας κρύβω όμως από την άλλη τη ρομαντική αγάπη μου προς το χαρτί και τη μεγάλη εκτίμηση που τρέφω για την παραδοσιακή τυπογραφία και τα αισθητικά της επιτεύγματα, τα οποία ελπίζω να μην αφανιστούν. Σε κάθε περίπτωση, δεν ανήκω σε αυτούς που πιστεύουν ότι το βιβλίο στη μορφή που το ξέρουμε πρόκειται να αφανιστεί τόσο εύκολα. Τα βιβλία κανονικά, ή έστω κάποια από αυτά, είναι πολλές φορές ένα έργο τέχνης και η τέχνη έχει αποδείξει την αντοχή της στον χρόνο.

Ποια είναι η μεγαλύτερη ανησυχία σας μετά την αλλαγή του νόμου περί ενιαίας τιμής του βιβλίου;
Πολύ φοβάμαι ότι η απόφαση αυτή θα λειτουργήσει αρνητικά όσον αφορά συνολικά το βιβλίο και όλους όσοι εμπλέκονται σε αυτό, από τον συγγραφέα, τον εκδότη, τον τυπογράφο, τον βιβλιοπώλη μέχρι και τον αναγνώστη. Καταρχήν θα οδηγηθούμε κατά τη γνώμη μου σε λίγες και μεγάλες εκδοτικές επιχειρήσεις, που ενδέχεται να ελέγχουν σχεδόν ολοκληρωτικά τον χώρο του βιβλίου, με όλα τα αρνητικά επακόλουθα που συνεπάγεται αυτό. Τα μικρά βιβλιοπωλεία θα αφανιστούν, εκδοτικοί οίκοι με μικρό κύκλο εργασιών αλλά υψηλά κριτήρια ποιότητας δεν θα αντέξουν, οι τυπογραφικές επιχειρήσεις θα ακολουθήσουν την ίδια μοίρα και γενικότερα η παραγωγική διαδικασία που βιβλίου θα αλλάξει από κάθε άποψη. Η πολυφωνία θα χαθεί και οι επιλογές που θα έχει ο αναγνώστης θα περιοριστούν όσον αφορά τον πλουραλισμό και τα διαφορετικά αισθητικά μοντέλα.
Πόσο έχετε επηρεαστεί από την κρίση; Πώς την αντιμετωπίζετε και πότε προβλέπετε ότι θα την ξεπεράσουμε;
Η επονομαζόμενη οικονομική κρίση έχει επηρεάσει τους πάντες, διανύοντας όλο το φάσμα από τη δυσχέρεια μέχρι και την καταστροφή. Φυσικά δεν άφησε αλώβητους ούτε εμάς, που δεχτήκαμε ισχυρά πλήγματα. Όμως καταφέραμε να τα αντιμετωπίσουμε με επιτυχία προς το παρόν. Η κατάσταση αυτή βέβαια δεν έχει να κάνει μόνο με τους οικονομικούς δείκτες, είναι υπόθεση που αφορά τη συνολική αντίληψη που ένας λαός έχει για τον εαυτό του και τον κόσμο. Για τον λόγο αυτό πιστεύω ότι θα ξεπεραστεί όταν ως σύνολο ξεπεράσουμε τα ελαττώματα που έχουμε και που, κατά τη γνώμη μου, είχαν καθοριστικό ρόλο στο να οδηγηθούμε στην κατάσταση αυτή. Δεν πιστεύω ότι ένας άνθρωπος ή και μια ολόκληρη κοινωνία πρέπει να ελπίζει σε καλύτερες μέρες, αν δεν κοιτάξει με ειλικρίνεια προς τα μέσα κάνοντας πρώτα από όλα αυτοκριτική. Και από αυτά που σας λέω, μπορείτε να συμπεράνετε τι εννοώ όσον αφορά το πώς και το πότε θα ξεπεράσουμε την «οικονομική κρίση» και τα προβλήματά μας.
Ποια είναι η μεγαλύτερη φιλοδοξία σας;
Η μεγαλύτερη φιλοδοξία μου! Η μεγαλύτερη φιλοδοξία μου όπως το λέτε δεν είναι, όπως θα περίμενε ίσως κανείς, κάποτε να διευθύνω έναν οικονομικό κολοσσό – όχι, δεν είναι αυτό. Η μεγαλύτερη «φιλοδοξία» μου είναι να έχω μια υγιή επιχείρηση, που με όρους αξιοπρέπειας θα δίνει δουλειά σε κάποιους ανθρώπους και που με το εκδοτικό της έργο θα βοηθά να ανεβούμε «λίγο ψηλότερα», εκδίδοντας βιβλία που δεν θα πηγαίνουν προς τα πίσω τα πράγματα, αλλά με κριτήρια ποιότητας θα προσφέρουν στον αναγνώστη και στον τόπο μας.
Μοιραστείτε μαζί μας μία χρήσιμη συμβουλή που σας έδωσαν κάποτε.
Πολλά έχω ακούσει και πολλά μού έχουν πει. Διατηρώ όμως πάντοτε έντονα στη μνήμη μου τα λόγια του πατέρα μου, όταν κάποτε σε μία κρίσιμη στιγμή μού είπε: «Ποτέ να μην παριστάνεις κάποιον που δεν είσαι». Δεν κατάλαβα από την αρχή την έκταση και το βάθος αυτής της παραίνεσης. Όσο όμως περνάνε τα χρόνια, αντιλαμβάνομαι όλο και πιο έντονα τη σημασία της, αφού θέτει σ' εμένα διαρκώς και με τρόπο εξακολουθητικό τα ζητήματα της εντιμότητας, της βελτίωσης του εαυτού, της αίσθησης του μέτρου και της ειλικρίνειας στις συναναστροφές, επιβάλλοντας με τρόπο ευγενή αλλά και ουσιαστικό τον σεβασμό προς τον άλλο και προς τον εαυτό μας τελικά. Η καθημερινή άσκηση στον αυτοσεβασμό είναι νομίζω το ουσιαστικό περιεχόμενο αυτής της σκέψης. Ναι, αυτή η κουβέντα του πατέρα μου, που έρχεται ξανά και ξανά στο προσκήνιο με τρόπο επιτακτικό, νομίζω ότι ήταν μια από τις πιο σημαντικές συμβουλές που μου δόθηκαν ποτέ.

Σάββατο 11 Οκτωβρίου 2014

"Ένα τρελό τρελό Αριθμητάρι" στο Αθηνόραμα

«Ένα τρελό τρελό αριθμητάρι» κάνει τη μάθηση... τραγούδι

07/10/2014







«Ένας κλέφτης, ένα βράδυ, χώθηκε σε ένα σπίτι και να κλέψει, ήθελε, έναν θησαυρό… Δυο περιστεράκια πολύ αγαπημένα σκέφτηκαν να φτιάξουν μια φωλιά… Τρεις μαγισσούλες, πρώτες ξαδερφούλες, άρχισαν αγώνα μαγικό…». Και κάπως έτσι, με ποιήματα και τραγούδια, το μέτρημα και η γνώση γίνονται παιχνίδι. Αν τα μικρά σας κάνουν τώρα την πρώτη τους συνάντηση με τους αριθμούς, το εικονογραφημένο βιβλίο «Ένα τρελό τρελό αριθμητάρι» της Ράνιας Μπουμπουρή θα αποδειχθεί ευχάριστη και χρήσιμη παρέα. Στην πρωτότυπη αυτή συλλογή, οι αριθμοί 1-12 γίνονται η βάση για δώδεκα σπιρτόζικα ποιήματα, το καθένα και μια ξεχωριστή ιστορία. Και οι αριθμοί 13-20 για μια ιστορία αναπάντεχα… δροσερή. Το βιβλίο περιέχει και CD με τα αντίστοιχα τραγούδια σε μουσική του Αλκιβιάδη Κωνσταντόπουλου, τα οποία ερμηνεύουν γνωστοί και αγαπημένοι καλλιτέχνες (όπως οι Μανώλης Μητσιάς, Λαυρέντης Μαχαιρίτσας, Ελένη Τσαλιγοπούλου, Γιάννης Ζουγανέλης, Δημήτρης Σταρόβας, Μάρκος Κούμαρης, Μπέσυ Μάλφα, Κατερίνα Παπουτσάκη, Ελισάβετ Κωνσταντινίδου, Γιάννης Μποσταντζόγλου κ.ά. ). Αν βέβαια αυτή τη στιγμή, τα παιδιά σας καταπιάνονται με τα γραμματάκια, σημειώστε ότι το «αριθμητάρι» έχει και αδερφάκι: το βραβευμένο βιβλίο «Μια τρελή τρελή Αλφαβήτα» βρίσκεται στην όγδοη χιλιάδα κυκλοφορίας, πριν καλά καλά κλείσει χρόνος από την κυκλοφορία του. Κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Ψυχογιός.

Πέμπτη 9 Οκτωβρίου 2014

Εκδήλωση στις Κυριακάτικες ΠαιδοΣυναντήσεις



Ευχαριστώ πολύ όλες τις φίλες και τους φίλους που ήρθαν
να γνωριστούμε στις Κυριακάτικες ΠαιδοΣυναντήσεις!
Μια ηλιόλουστη, φωτεινή Κυριακή στο Μοναστηράκι σήμερα! 

                                                      Τι ήθελα να κάνω έχω ξεχάσει... :Ρ

Τετάρτη 8 Οκτωβρίου 2014

"Στο γιογιό με τη γιαγιά" στη σειρά Μπανάνα


Για τους φίλους που μας αναζήτησαν και δεν μπόρεσαν να μας βρουν: ο λόγος είναι ότι μετακομίσαμε από τη σειρά Φραουλίτσα στη σειρά Μπανάνα απλοποιώντας το κείμενο για πιο μικρά παιδιά, χωρίς να του στερήσουμε κάτι από την ομορφιά ή την αξία του. Καλή μας αντάμωση στα βιβλιοπωλεία! http://www.psichogios.gr/site/Books/show/1002737/sto-giogio-me-th-giagia-mpanana

ΣΤΟ ΓΙΟΓΙΟ ΜΕ ΤΗ ΓΙΑΓΙΑ-ΜΠΑΝΑΝΑ


Σειρά : Μπανάνα (2-4 ετών)
Ημ. Έκδοσης : 25/09/2014
Σελίδες : 56
Ηλικία : 0-3,3-4
ISBN: 978-618-01-0832-3
Βιβλιοδεσία : ΑΔΕΤΟ
Εικονογράφος : Ελευθερίου Βαγγέλης

Βραβείο Λογοτεχνίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης στον Μάκη Τσίτα

ΒΡΑΒΕΙΟ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΣΤΟΝ ΜΑΚΗ ΤΣΙΤΑ
Με το βραβείο λογοτεχνίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης 2014 τιμήθηκε ο Μάκης Τσίτας για το βιβλίο τουΜάρτυς μου ο Θεός (Εκδόσεις Κίχλη, 2013). Η ανακοίνωση για τους νικητές των βραβείων, τα οποία απονέμονται στους καλύτερους νέους και ανερχόμενους συγγραφείς στην Ευρώπη, έγινε στη διεθνή έκθεση βιβλίου της Φρανκφούρτης σήμερα, Τετάρτη 8 Οκτωβρίου.
Όπως τόνισε η κ. Ανδρούλλα Βασιλείου, επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης αρμόδια για την Εκπαίδευση, τον Πολιτισμό, την Πολυγλωσσία και τη Νεολαία: «Τα βραβεία απονέμονται στους καλύτερους νέους και ανερχόμενους συγγραφείς στην Ευρώπη, ανεξάρτητα από τη χώρα προέλευσης ή τη γλώσσα τους. Έχουν σκοπό να αναδείξουν τις καλύτερες πένες στη σύγχρονη λογοτεχνία της Ευρώπης, να ενθαρρύνουν τις διασυνοριακές πωλήσεις και να προωθήσουν τη μετάφραση, την έκδοση και την ανάγνωση λογοτεχνικών έργων από άλλες χώρες. Το νέο πρόγραμμα της ΕΕ με τίτλο "Δημιουργική Ευρώπη" χορηγεί επιδοτήσεις για τη μετάφραση των έργων, βοηθώντας έτσι τους συγγραφείς να προσελκύσουν αναγνώστες πέρα από τα εθνικά και τα γλωσσικά τους σύνορα».
Ο κάθε νικητής λαμβάνει χρηματικό έπαθλο 5.000 ευρώ. Το σημαντικότερο όμως είναι η πρόσθετη προώθηση και η διεθνής προβολή που αποσπά. Οι εκδότες τους ενθαρρύνονται να υποβάλουν αίτηση χρηματοδότησης από την ΕΕ, ώστε τα βραβευθέντα έργα να μεταφραστούν σε άλλες γλώσσες και να αποκτήσουν πρόσβαση σε νέες αγορές. Οι νικητές των άλλων χωρών είναι οι: Ben Blushi (Αλβανία), Milen Ruskov (Βουλγαρία), Jan Němec (Δημοκρατία της Τσεχίας), Oddný Eir (Ισλανδία), Janis Jonevs (Λετονία), Armin Öhri (Λιχτενστάιν), Pierre J. Mejlak (Μάλτα), Ognjen Spahić (Μαυροβούνιο), Marente de Moor (Κάτω Χώρες), Uglješa Šajtinac (Σερβία), Birgül Oğuz (Τουρκία) και Evie Wyld (Ηνωμένο Βασίλειο).
Στην εορταστική τελετή για την απονομή των επάθλων στους φετινούς νικητές του βραβείου, η οποία θα γίνει στο Concert Noble στις Βρυξέλλες στις 18 Νοεμβρίου 2014, θα παραστούν η επίτροπος της ΕΕ για την Εκπαίδευση και τον Πολιτισμό, μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και εκπρόσωποι της ιταλικής προεδρίας της ΕΕ.
Το Βραβείο Λογοτεχνίας θεσπίστηκε και απονέμεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Βιβλιοπωλών, το Συμβούλιο Ευρωπαίων Συγγραφέων και την Ομοσπονδία Ευρωπαίων Εκδοτών.

Σάββατο 4 Οκτωβρίου 2014

Παρουσίαση στο βιβλιοπωλείο "Διάμετρος" στη Χαλκίδα


Μια τρελή τρελή μέρα στη Χαλκίδα! 

Πολλοστή παρουσίαση της Αλφαβήτας,
πρώτη παρουσίαση των Αριθμών - 
και χάρηκα πολύ με αυτό που είδα στα πρόσωπα των παιδιών. 


Πάλι καλά που δεν πάτησα κανένα... :Ρ

Με την κυρία Βίκυ Στεφανή, την ψυχή 
του βιβλιοπωλείου "Διάμετρος".