Σελίδες

Σάββατο 1 Αυγούστου 2015

"Οι σημαντικότερες εφευρέσεις των αρχαίων Ελλήνων" στο Μουσείο Ηρακλειδών

Η έκθεση «Οι σημαντικότερες εφευρέσεις των αρχαίων Ελλήνων», από 1 Αυγούστου 2015 έως 10 Ιανουαρίου 2016 στο παράρτημα του Μουσείου Ηρακλειδών (Απ. Παύλου 37, Θησείο), παρουσιάζει λειτουργικά ομοιώματα μερικών από τις σημαντικότερες εφευρέσεις των αρχαίων Ελλήνων, από το «ρομπότ-υπηρέτρια» του Φίλωνος και τον υδραυλικό τηλέγραφο του Αινεία μέχρι τον «κινηματογράφο» του Ήρωνος, κι από το αυτόματο ωρολόγιο του Κτησίβιου και τον αστρολάβο του Πτολεμαίου μέχρι τον αναλογικό υπολογιστή των Αντικυθήρων.
Τα εκθέματα προέρχονται από το Μουσείο Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας Κώστα Κοτσανά, που λειτουργεί στο Κατάκολο και στην Αρχαία Ολυμπία (www.kotsanas.com), τα οποία δημιουργήθηκαν κατόπιν πολύχρονης ενδελεχούς έρευνας και μελέτης της αρχαιοελληνικής, λατινικής κι αραβικής Γραμματείας, των αγγειογραφικών πληροφοριών και των ελάχιστων σχετικών αρχαιολογικών ευρημάτων. Η έκθεση έχει στόχο να αναδείξει αυτή τη σχετικά άγνωστη πτυχή του αρχαιοελληνικού πολιτισμού και να αποδείξει ότι η τεχνολογία των αρχαίων Ελλήνων λίγο πριν από το τέλος του αρχαιοελληνικού κόσμου ήταν συγκλονιστικά όμοια με τις απαρχές της σύγχρονης τεχνολογίας μας. Μια σημαντική πολιτιστική πρωτοβουλία, που προωθεί διεθνώς την εικόνα της Ελλάδας ως βάσης του Δυτικού πολιτισμού.
«Οι κοχλίες και τα περικόχλια, οι οδοντωτοί τροχοί και οι κανόνες, οι τροχαλίες και οι ιμάντες, οι αλυσοτροχοί και οι αλυσίδες, τα έμβολα και οι κύλινδροι, τα ελατήρια, οι υδραυλικοί ελεγκτές και οι βαλβίδες, οι προγραμματιστές και οι αυτόματοι πλοηγοί (εξαρτήματα όλα της μηχανής ενός σύγχρονου αυτοκινήτου) είναι μερικά μόνο από τα εφευρήματα των αρχαίων Ελλήνων, που αποτέλεσαν τους θεμέλιους λίθους της πολύπλοκης τεχνολογίας τους», αναφέρει ο δημιουργός της έκθεσης, Κώστας Κοτσανάς. «Αυτά τα κληροδοτήματα, ίδια και αναντικατάστατα, εξακολουθούν και σήμερα να αποτελούν τα δομικά στοιχεία της σύγχρονης τεχνολογίας, η εξέλιξη της οποίας θα ήταν αμφίβολη χωρίς την ανέξοδη κι απροβλημάτιστη υιοθέτησή τους· απλώς χρειάστηκε πάνω από μια χιλιετία ωρίμανσης για να επανακτήσει η ανθρωπότητα αυτήν την αξιοθαύμαστη, λησμονημένη τεχνολογία. Η εξερεύνηση αυτής της εποχής που η τεχνολογία αιχμής δεν κατοχυρωνόταν αποδεικνύει περίτρανα πόσα περισσότερα (από όσα νομίζουμε) χρωστά ο σύγχρονος Δυτικός τεχνολογικός πολιτισμός στους Έλληνες».
Σχεδιασμός – Επιστημονική επιμέλεια: Κώστας Κοτσανάς, ιδρυτής Μουσείου Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας
Παράρτημα Μουσείου Ηρακλειδών: Απ. Παύλου 37, 118 51 Θησείο (Στάση ΗΣΑΠ Θησείο)
Διάρκεια έκθεσης: 1 Αυγούστου 2015 – 10 Ιανουαρίου 2016
Ωράριο λειτουργίας: Καθημερινά & Σαββατοκύριακο 10:00-18:00, Πέμπτη 10:00-20:00
Γενική είσοδος: 4€
http://herakleidon-art.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου