Τετάρτη, 9 Δεκεμβρίου 2015

Ο νομπελίστας Ορχάν Παμούκ στην Αθήνα

Την Πέμπτη 10 Δεκεμβρίου, στις 19:00, το Megaron Plus, τα Public και οι Εκδόσεις Ωκεανίδα υποδέχονται τον νομπελίστα συγγραφέα Ορχάν Παμούκ στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών (Αίθουσα «Αλεξάνδρα Τριάντη»), για μια διάλεξη-συζήτηση με αφορμή το νέο του βιβλίο, Κάτι παράξενο στο νου μου (μτφρ. Στέλλα Βρεττού, Ωκεανίδα).
Το μυθιστόρημα περιγράφει τη ζωή ενός πλανόδιου μικροπωλητή και της αγαπημένης του. Είναι μια ιστορία αγάπης στη σύγχρονη Πόλη. Για περισσότερο από 40 χρόνια, από το 1969 έως το 2012, ο Μεβλούτ τριγυρίζει στα σοκάκια της Πόλης. Είναι διαφορετικός από τους ανθρώπους γύρω του, υπάρχει κάτι «παράξενο» στο νου του. Προσπαθεί να καταλάβει τι είναι αυτό που τον ξεχωρίζει από τους άλλους, από πού προέρχεται αυτή η «παραξενιά». Από επιλογή του δεν σταματάει ποτέ να πουλάει μποζά τις χειμωνιάτικες νύχτες, αναρωτιέται πάντα ποια πραγματικά είναι η αγαπημένη του και πόση σημασία έχει στον έρωτα το πεπρωμένο. Εξαρτώνται η ευτυχία και η δυστυχία μας από τις επιλογές μας; Ή μήπως ωριμάζουν ανεξάρτητα, έξω από εμάς, και μεις απλώς τις ζούμε, απλώς μας συμβαίνουν;
Ο πολυβραβευμένος Ορχάν Παμούκ γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη το 1952 και σπούδασε αρχιτεκτονική και δημοσιογραφία, πολύ γρήγορα όμως αφιερώθηκε στη λογοτεχνία. Το 2006 τιμήθηκε με το Νόμπελ Λογοτεχνίας για το σύνολο του έργου του, σύμφωνα με την ανακοίνωση της Σουηδικής Ακαδημίας, καθώς «αναζητώντας τη μελαγχολική ψυχή της γενέθλιας πόλης του, ανακάλυψε καινούργια σύμβολα για τη σύγκρουση και τη συνύφανση των πολιτισμών». Στα ελληνικά κυκλοφορούν δεκατρία βιβλία του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου