Σελίδες

Πέμπτη 30 Απριλίου 2015

Η μάχη της Οδοντόβουρτσας: 3η ανατύπωση

Η αρχοντοπούλα Οδοντόβουρτσα έχει βρει ένα σωρό παιδιά-συμμάχους στην τρυφερή της σχέση με τον πρίγκιπα Χαμόγελο, έναντι στα σκοτεινά -κατάμαυρα- σχέδια της κυρα-Ουλίτιδας. Το βιβλίο μας ανατυπώθηκε ξανά, 3η φορά μετά την 1η του έκδοση! Ορίστε το τραγούδι της Οδοντόβουρτσας:
Οδοντόβουρτσα με λένε
και ο πρίγκιψ μ’ αγαπά.
Σαν ξυπνήσει το πρωί
έρχεται και με ζητά.
Μα και κάθε μεσημέρι
ύστερα απ’ το φαγητό του
πάντοτε η πρώτη σκέψη
είμαι εγώ μες στο μυαλό του.
Και το βράδυ, πριν πλαγιάσει
πάντα στο πλευρό μου τρέχει.
Τον φροντίζω, με φροντίζει,
τον προσέχω, με προσέχει.
Εικονογράφηση: Χρύσα Σπυρίδωνος

Τρίτη 28 Απριλίου 2015

Φωτογραφίες από την τελευταία παράσταση της "Τρελής τρελής ΑΒ" στον Ιανό!

Η τελευταία μας παράσταση στον Ιανό πήγε θαυμάσια!
Ευχαριστούμε πολύ όλους τους φίλους που μας τίμησαν με την παρουσία 
και το κέφι τους από αρχές Φεβρουαρίου μέχρι και τα τέλη Απριλίου!
Η "Τρελή τρελή ΑΒ" θα ξεκουραστεί λίγες μέρες
και μετά θα κατηφορίσει νότια... λεπτομέρειες σύντομα! 

 "Κύριε, γιατί σκοτώσατε τη Ζουμπουλία;" ρώτησε δυνατά ένα κοριτσάκι,
και τα γέλια και τα χαμόγελα απλώθηκαν στον Ιανό προτού ξεκινήσει η παράσταση. :) 
Τελικά η "Τρελή τρελή ΑΒ" μας απέκτησε μερικούς πολύ "κακούς" καλούς φίλους!
[Φωτό: Πέτρος Κρεμιζάκης]

           Χάρης Κωνσταντόπουλος, Οδυσσέας Κωνσταντόπουλος, Ντίνα Καφτεράνη,
                          ο "Άνθρωπος-Ορχήστρα" Αλκιβιάδης Κωνσταντόπουλος,
                                       Ράνια Μπουμπουρή, Στέλιος Πασχάλης.
                                                 [Φωτό: Πέτρος Κρεμιζάκης] 
                                                      Η Αλφαβητούλα μας! 
                                                [Φωτό: Πέτρος Κρεμιζάκης]

Πέμπτη 23 Απριλίου 2015

"Μια τρελή τρελή ΑΒ με τον Άνθρωπο-Ορχήστρα" στον Ιανό: μικρή αναδρομή




Μικρή αναδρομή στις 3 από τις 4 παραστάσεις του Φεβρουαρίου,
όπου μας τίμησαν με τη συμμετοχή τους οι:
Σπύρος Γραμμένος, Πάνος Μουζουράκης, Μάρκος Κούμαρης (Locomondo),
Δώρος Δημοσθένους, Χρήστος Λούλης, Μάκης Παπαδημητρίου,
Βικτωρία Ταγκούλη, Βασιλική Καρακώστα,
η παιδική χορωδία "Viva Voce" και οι υπέροχοι Μπελάδες.
 
Την Κυριακή 26/4/2015, με την τελευταία μας παράσταση, 
κλείνει ένας πολύ όμορφος κύκλος στον Ιανό.

Τετάρτη 22 Απριλίου 2015

Εκδήλωση στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Βούλας


Την Κυριακή, ώρα 6-7, θα μιλήσουμε με τα παιδιά και τους γονείς του 1ου Δημοτικού Σχολείου Βούλας για τα στάδια παραγωγής ενός βιβλίου, με εικόνες και παραδείγματα από τα 16 βιβλία μου. Κι αμέσως μετά, η αγαπημένη παιδική χορωδία Viva Voce θα μας τραγουδήσει την "Τρελή τρελή ΑΒ", με μαέστρο τον ακαταπόνητο Θοδωρή Κωνσταντόπουλο. Όσοι είστε στα πέριξ, καλοδεχούμενοι




Τρίτη 21 Απριλίου 2015

Συνεχίζεται η συγκέντρωση παιδικών βιβλίων από την Πρωτοπορία για «Το Χαμόγελο του Παιδιού»

Πρωτοπορία Χαμόγελο του Παιδιού
Συνεχίζεται μέχρι και τις 30 Απριλίου η πρωτοβουλία του βιβλιοπωλείου Πρωτοπορία, που συγκεντρώνει βιβλία για «Το Χαμόγελο του Παιδιού». Όσοι ενδιαφέρονται να βοηθήσουν, μπορούν με δύο τρόπους:
1. Πηγαίνοντας τα μεταχειρισμένα παιδικά βιβλία τους στην Πρωτοπορία ή αγοράζοντας από εκεί αυτά που επιθυμούν να χαρίσουν στον οργανισμό «Το Χαμόγελο του Παιδιού», και βάζοντάς τα στην αντίστοιχη κούτα.
2. Παραγγέλνοντας online, μπορούν να αγοράσουν και το βιβλίο που επιθυμούν να χαρίσουν, γράφοντας στο πεδίο των σημειώσεων της παραγγελίας τον τίτλο του βιβλίου μαζί με τη λέξη ΧΑΜΟΓΕΛΟ, κι έπειτα η Πρωτοπορία θα το βάλει στην κούτα για «Το Χαμόγελο του Παιδιού».
Επίσης, για κάθε βιβλίο που χαρίζουν οι αναγνώστες, θα έχουν 10% έκπτωση στην αγορά ενός άλλου.
Περισσότερες πληροφορίες: 210.3801591, info@protoporia.gr
Αθήνα: Γραβιάς 3-5, Πλατεία Κάνιγγος
Θεσσαλονίκη: Λ. Νίκης 3, 546 24, Παραλία Θεσσαλονίκης
Πάτρα: Γεροκωστοπούλου 31-33, 262 21, Πλατεία Γεωργίου
Online store: www.protoporia.gr
Το diastixo.gr είναι χορηγός επικοινωνίας.

Δευτέρα 20 Απριλίου 2015

Νέα αναθεωρημένη χαρτόδετη σειρά των απάντων του Νίκου Καζαντζάκη

kazantzakis editions
Οι Εκδόσεις Καζαντζάκη ανακοίνωσαν την έκδοση και κυκλοφορία των τριών πρώτων τίτλων της νέας αναθεωρημένης σύγχρονης χαρτόδετης σειράς των απάντων του Νίκου Καζαντζάκη, Αναφορά στον Γκρέκο, Βίος και πολιτεία του Αλέξη Ζορμπά και Ασκητική, με την επιστημονική επιμέλεια του δρα Νίκου Μαθιουδάκη. Οι τίτλοι πρόκειται να κυκλοφορήσουν σύντομα και σε ηλεκτρονική μορφή.
Οι Εκδόσεις Καζαντζάκη [Νίκη Σταύρου], με έδρα την Αθήνα, είναι ο εκδοτικός οίκος που εκδίδει και διακινεί τα έργα του Νίκου Καζαντζάκη και της συζύγου του Ελένης στην Ελλάδα και σε ολόκληρο τον κόσμο (www.kazantzakisbooks.gr). Σταθεροί άξονες στη σκέψη και στο έργο του Νίκου Καζαντζάκη είναι ο διαχρονικός αγώνας του ανθρώπου για υπέρβαση, αξιοπρέπεια και ελευθερία. Το πλούσιο και ιδιαίτερο έργο του τον καθιέρωσε διεθνώς ως πεζογράφο, ποιητή, πνευματικό άνθρωπο, μεγάλο διαφωτιστή του ελληνισμού, αλλά και ως τον πιο πολυμεταφρασμένο Νεοέλληνα συγγραφέα και στις πέντε ηπείρους.

Κυριακή 19 Απριλίου 2015

"Μια τρελή τρελή ΑΒ με τον Άνθρωπο-Ορχήστρα": προτελευταία παράσταση στον Ιανό

Αρκετοί φίλοι ταλαιπωρήθηκαν σήμερα με τα αυτοκίνητά τους στο κέντρο της Αθήνας, λόγω του "Live Well Event", αλλά νομίζω ότι αποζημιώθηκαν από την παράστασή μας.

Την άλλη Κυριακή, 26/4, η τελευταία μας παράσταση. Προτιμήστε το μετρό, διότι θα είναι πάλι κλειστοί πολλοί δρόμοι λόγω του Ποδηλατικού Γύρου. Εμείς θα είμαστε στις 12 στον Ιανό! 


Τετάρτη 8 Απριλίου 2015

"Ο φίλος μου ο ύπνος" στις πασχαλινές αναγνωστικές προτάσεις του Τaλκ


Σε πολύ μικρά παιδάκια που… τα προβληματίζει ο ύπνος απευθύνει το νέο βιβλίο της «Ο φίλος μου ο ύπνος» (Εκδόσεις Ψυχογιός) η Ράνια Μπουμπουρή. Γραμμένο σε έμμετρο λόγο, με τρυφερούς στίχους για ύπνους μεσημεριανούς και βραδινούς, που απλώνουν το χέρι τους στα παιδιά όλου του κόσμου, τους χαμογελούν και τους ανακατώνουν τα μαλλιά, καθώς αυτά κοιμούνται, το βιβλίο, με τη γλύκα και το χιούμορ του, αλλά και με τις όμορφες εικόνες της Χρύσας Σπυρίδωνος, σίγουρα θα συμφιλιώσει τα παιδιά σας με την ιδέα ότι πρέπει να περνούν κάμποσες ώρες στο κρεβάτι τους και να ξεκουράζονται. Άλλωστε, είναι μοναδική ευκαιρία να δουν και υπέροχα όνειρα! Και να ξεκουραστείτε και εσείς…
Πελιώ Παπαδιά

Πηγή: http://www.talcmag.gr/vivlio/2015-books-easter/

Τρίτη 7 Απριλίου 2015

Ένα τρελό τρελό Αριθμητάρι: κριτική της ποιήτριας-βιβλιοκριτικού Χριστίνας Οικονομίδου

Ράνια Μπουμπουρή: «Ένα τρελό τρελό Αριθμητάρι» κριτική της Χριστίνας Οικονομίδου
Ένα τρελό τρελό Αριθμητάρι
 είναι ο τίτλος του δεύτερου –μέχρι στιγμής– βιβλίου μιας σειράς που εμπνεύστηκε η συγγραφέας Ράνια Μπουμπουρή και υλοποίησε σε μια εξαιρετική εκδοτική συνεύρεση με τον μουσικό Αλκιβιάδη Κωνσταντόπουλο, και που στόχο έχει να βοηθήσει τους ανήλικους αναγνώστες να αφομοιώσουν και να οικειοποιηθούν τα βασικά τους γνωστικά εργαλεία.
Αν όμως οι αριθμοί και η αλφάβητος είναι (που είναι) κάτι πέρα από τα στοιχεία ενός κώδικα κατανόησης και επικοινωνίας μιας γλώσσας, υπό την ευρύτερη έννοια, είναι βέβαιο πως η Ράνια Μπουμπουρή όχι μόνο το αντιλαμβάνεται αλλά και το διαμεσολαβεί στα παιδιά-αναγνώστες με τον καλύτερο τρόπο. Άλλωστε, η συγγραφέας δεν είναι καινούργια στον χώρο της παιδικής λογοτεχνίας. Έχοντας πάνω από δεκαπέντε τίτλους στο ενεργητικό της, έχει ήδη αποδείξει την ικανότητά της να διευκολύνει γονείς και παιδιά να διαχειριστούν τους καθημερινούς προβληματισμούς που ανακύπτουν.
Μετρώντας, λοιπόν, υπομονετικά και με προσήλωση από το 1 ως το 20, στο παρόν βιβλίο, αλλά και ψηλαφώντας την ελληνική αλφάβητο γράμμα το γράμμα, στο προηγούμενο βιβλίο της σειράς, επιχειρεί και επιτυγχάνει να συγκεράσει, σε μια σύντομη, κάθε φορά, ιστορία, το παρελθόν και το παρόν της ελληνικής γλωσσικής και γνωσιακής συνείδησης, που εδράζεται στα θεμέλια τόσο της συλλογικής όσο και της ατομικής μας μνήμης. Παντρεύοντας με επιτυχία το παλιό με το σύγχρονο, παραδίδει έναν γνήσιο αλλά και εύπλαστο «κώδικα» στα παιδικά χέρια.
Πρέπει να πούμε εδώ πως δεν είναι εύκολο να γράψει κανείς στίχους με μέτρο, κι ακόμα πιο δύσκολο όταν αυτοί απευθύνονται σε παιδιά, χωρίς να προδώσει την ουσία του εγχειρήματός του, είτε χάριν της μορφής είτε και καταφεύγοντας στην ευκολία της υποτίμησης του τελικού αναγνώστη, δηλαδή των παιδιών.
Το βιβλίο αποτελείται από 12 τραγούδια για τους αντίστοιχους αριθμούς και ένα επιπλέον για τους αριθμούς από το 13 ως το 20. Πρέπει να πούμε εδώ πως δεν είναι εύκολο να γράψει κανείς στίχους με μέτρο, κι ακόμα πιο δύσκολο όταν αυτοί απευθύνονται σε παιδιά, χωρίς να προδώσει την ουσία του εγχειρήματός του, είτε χάριν της μορφής είτε και καταφεύγοντας στην ευκολία της υποτίμησης του τελικού αναγνώστη, δηλαδή των παιδιών. Ωστόσο, η Ράνια Μπουμπουρή το καταφέρνει με ιδιαίτερη επιτυχία.
Όμως, θα ήταν πέρα ως πέρα άδικο να μη σταθούμε και στους υπόλοιπους συντελεστές της έκδοσης, και κυρίως στον Αλκιβιάδη Κωνσταντόπουλο, ο οποίος μελοποίησε με ξεχωριστή ευαισθησία τους στίχους της συγγραφέως, δημιουργώντας δύο CD (ένα για το Αριθμητάρι κι ένα για την Αλφαβήτα) με πρωτότυπες μουσικές για τα αντίστοιχα τραγούδια, αρδεύοντας ακούσματα από τον αστείρευτο παγκόσμιο ωκεανό της μουσικής: ποπ, ροκ, ρεμπέτικο, έντεχνο, κάντρι, ρέγκε, μπλουζ και ό,τι βάλει ο νους σου. Πραγματική έκπληξη, με εντυπωσιακές συμμετοχές στην ερμηνεία (Ζουγανέλης, Τσαλιγοπούλου, Μητσιάς, Μαχαιρίτσας, Σταρόβας, Σαββόπουλος, Δεληβοριάς, Μουζουράκης, Γιαννάτου, Σακκάς κ.ά.) που σε αιφνιδιάζουν με την αμεσότητά τους, τη ζωντάνια τους, ακούγονται θαυμάσια και από μεγάλους, ενώ απογειώνουν την όλη σύλληψη.
Ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα είναι και η εικονογράφηση της Αιμιλίας Κονταίου στο Αριθμητάρι (ομοίως, της Χρύσας Σπυρίδωνος στην Αλφαβήτα), σε απόλυτη εναρμόνιση με το συνολικό εγχείρημα. Ευφάνταστες ζωγραφιές που ερμηνεύουν με τον δικό τους τρόπο τους στίχους.
Καθώς οι κριτικές για βιβλία απευθύνονται (η δική μου, τουλάχιστον, σίγουρα) σε γονείς, θα ήθελα να καταλήξω με μια παρότρυνση: Διαβάστε τα, ακούστε τα, δείτε τα μαζί με τα παιδιά σας. Θα τα απολαύσετε κι εσείς.
Ένα τρελό τρελό Αριθμητάρι
Ράνια Μπουμπουρή
εικονογράφηση: Αιμιλία Κονταίου
Ψυχογιός
60 σελ.
Τιμή € 15,50

Δευτέρα 6 Απριλίου 2015

Βραβεία Βιβλίου Public 2015






















Στα Βραβεία Βιβλίου Public 2015 είναι υποψήφια τα: ΕΝΑ ΤΡΕΛΟ ΤΡΕΛΟ ΑΡΙΘΜΗΤΑΡΙ και ΟΙ ΓΟΝΕΙΣ ΜΟΥ. Τα link είναι τα εξής, για όποιον ενδιαφέρεται να μας ψηφίσει:
http://www.publicbookawards.gr/vote.php?auto=1&CatID=6&id=338
http://www.publicbookawards.gr/vote.php?auto=1&CatID=6&id=298
Εικονογράφηση στο Αριθμητάρι: Αιμιλία Κονταίου
Εικονογράφηση στους Γονείς: Χρύσα Σπυρίδωνος

Κυριακή 5 Απριλίου 2015

Lapsus Κλάψους XXVIII: Ενσκήπτω εγκύπτοντας!


Διαβάστε το γλωσσικό σημείωμά μου για την εσφαλμένη χρήση των ρημάτων "εγκύπτω" και "ενσκήπτω" στο τεύχος 36 του magaz!ne (BonusMallMag), στις σελίδες 20-21:

http://www.bonusmallmag.gr/036/

ή εδώ:



Σάββατο 4 Απριλίου 2015

Είδαμε "Μια τρελή τρελή ΑΒ με τον Άνθρωπο-Ορχήστρα" [και χορέψαμε οικογενειακώς]


Είδαμε Μια τρελή τρελή Αλφαβήτα με τον Άνθρωπο-Ορχήστρα [και χορέψαμε οικογενειακώς]
Την παιδική μουσική παράσταση του Αλκιβιάδη Κωνσταντόπουλου με τίτλο «Μια τρελή τρελή Αλφαβήτα με τον Άνθρωπο-Ορχήστρα» παρακολουθήσαμε την Κυριακή που μας πέρασε στον Ιανό και ξαφνιαστήκαμε ευχάριστα τόσο από τη διαδραστικότητα της όσο και από την εκπαιδευτική της διάσταση.
Σημειώστε πως η παράσταση βασίζεται στο πολύ αξιόλογο ομότιτλο βιβλίο της Ράνιας Μπουμπουρή (Εκδόσεις Ψυχογιός), που έχει τιμηθεί με τον Έπαινο Ποίησης της Γυναικείας Λογοτεχνικής Συντροφιάς και έχει μελοποιηθεί από τον Αλκιβιάδη Κωνσταντόπουλο.
Κατά τη διάρκεια της συναυλίας, η οποία αποτελείται από τα 25 τραγούδια-μελοποιημένα ποιήματα του ως άνω βιβλίου, ο Αλκιβιάδης Κωνσταντόπουλος με τους συνεργάτες του παρουσιάζουν με ξεχωριστή διάθεση στα παιδιά μια πληθώρα μουσικών οργάνων, όπως: πιάνο, βιολί, μαντολίνο, κιθάρα, τύμπανα, τρομπόνι, κλαρινέτο, φλάουτο, σαξόφωνο, μπουζούκι κ.ά., και τους ήχους που μπορούν να παραχθούν από το καθένα.
Ακούσαμε μάλιστα τον Δώρο Δημοσθένους και την Βασιλική Καρακώστα να ερμηνεύουν δύο από τα τραγούδια της παράστασης, ενώ παράλληλα, ακούγονται οι φωνές του Φοίβου Δεληβοριά, του Διονύση Σαββόπουλου, της Βικτωρίας Ταγκούλη, του Σπύρου Σακκά και της Σαβίνας Γιαννάτου. Σημειώστε πως προβάλλονται μέσω προτζέκτορα ειδικά επεξεργασμένα βίντεο και slide show του βιβλίου που έχει εικονογραφήσει με αξιοσημείωτη δημιουργική φαντασία η Χρύσα Σπυρίδωνος, ώστε τα παιδιά να μπορούν να τραγουδήσουν όλα τα γράμματα της αλφαβήτας μαζί με τους καλλιτέχνες.
Αξίζει να πάτε με τα παιδιά σας στην παράσταση; Ναι, γιατί θα περάσετε οικογενειακώς καλά. Θα χορέψετε, θα τραγουδήσετε με τα παιδιά σας και ταυτόχρονα θα τους χαρίσετε μία ώρα γεμάτη από καθαρή και ουσιαστική ψυχαγωγία.
Γεωργία Οικονόμου