Παρασκευή, 12 Αυγούστου 2016

Πολυμεσικό υλικό και για τον Μίλτο Σαχτούρη στην "Ανεμόσκαλα"


Εργοβιογραφικές πληροφορίες και σχετικό πολυμεσικό υλικό για τον Μίλτο Σαχτούρη είναι πλέον διαθέσιμα στο ψηφιακό coprus νεοελληνικής ποίησης της "Ανεμόσκαλας" (http://www.greek-language.gr/digitalResources/literature/tools/concordance/), ενώ έχουν ενημερωθεί οι αντίστοιχες ενότητες για τη ζωή και το έργο των υπόλοιπων ποιητών. Το ποιητικό corpus του σαχτουρικού έργου έχει αναρτηθεί σε δοκιμαστική έκδοση και αναμένεται η διόρθωσή του το αμέσως επόμενο διάστημα.


Πρέπει απαρχής να πω ότι ποτέ δεν σκέφτηκα να εξηγήσω τα ποιήματά μου. Θυμάμαι μόνο πως γράφτηκαν σε ώρες απρόσμενες· νύχτες χειμωνιάτικες, κουκουλωμένος σε μια κουβέρτα, πεταγόμουν ξαφνικά απ' το κρεβάτι, σαν μια αστραπή, σαν κάτι κόκκινο να με χτύπησε στο κεφάλι, έφτιαχνα τον σκελετό του ποιήματος κι ύστερα έπεφτα και κοιμόμουνα.
Όμως μέρες πολλές ύστερα τα δούλευα, όπως ο τεχνίτης δουλεύει ένα οποιοδήποτε αντικείμενο, κι αν στο τέλος δεν με ικανοποιούσε, το έσχιζα και το πετούσα. Τα περισσότερα τα πετούσα. Ποτέ δεν κάθησα a priori να γράψω ένα ποίημα. Έτσι όλα τα έγραψα, όπως λέω παραπάνω.
Άλλα τη νύχτα, άλλα σε παγωμένα καφενεία της Κατοχής, σε έρημες ταβέρνες στο Νέο Φάληρο, ακτή Πρωτοψάλτη, κοντά στο μεσαιωνικό τυπογραφείο του Ταρουσόπουλου (με τι νοσταλγία τις θυμάμαι!).
Μια φορά συνάντησα τον Σεφέρη σ' ένα βιβλιοπωλείο (λίγο πριν φύγει για την Αγγλία).
- Γράφετε; με ρώτησε.
- Ναι, συνεχώς, του απάντησα, γράφω και σχίζω.
- E, λοιπόν, μου λέει, να γράφετε, γιατί θά 'ρθει μια μέρα που δεν θα μπορείτε να γράφετε τόσο εύκολα.
Τι δίκαιο που είχε ο σοφός ποιητής!
Τώρα βλέπω τα ποιήματά μου όλα μαζί, με αφορμή που τα ξανατυπώνω. Ολόκληρη ζωή τριάντα χρόνων περνάει μπροστά μου.
Βλέπω ότι πολλά έχουν ατέλειες, άλλα είναι σκοτεινά και δύσκαμπτα, αλλά βλέπω ότι είναι α λ η θ ι ν ά και πως δεν θα μπορούσα αλλιώς να τραγουδήσω.
Παράξενα μου φαίνονται τα καινούρια που γράφω (ακόμη και πολλά που περιέχονται στην τελευταία μου συλλογή «Το Σκεύος», 1971).
Σα να 'χουν γραφτεί από έναν άλλον άνθρωπο που πέρασε μια κόλαση και τώρα είναι λίγο, πολύ λίγο, πιο ησυχασμένα.
ΜΙΛΤΟΣ ΣΑΧΤΟΥΡΗΣ
(ιδιόχειρο αυτοσχόλιο του Μίλτου Σαχτούρη,με ημερομηνία γραφής «17-25 Δεκεμβρίου 1977» και τίτλο «Σαν αυτοπαρουσίαση», σταλμένο στον Δ.Ν. Μαρωνίτη, που δίδασκε την ποίησή του στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, για να το μοιράσει στους φοιτητές του).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου