Σελίδες

Κυριακή 13 Ιανουαρίου 2019

"Η μελω-δική μου Ορθογραφία" στο Mama's Warm Nest

Η ΜΕΛΩ-ΔΙΚΗ ΜΟΥ ΟΡΘΟΓΡΑΦΙΑ

Πριν λίγο καιρό έφτασε στα χέρια μου ένα νέο εξαιρετικό βιβλίο  από τις Εκδόσεις Πατάκη. Δεν θα το ονόμαζα όμως βιβλίο, αλλά αληθινό εγχειρίδιο εκμάθησης ορθογραφίας, ένα θέμα που πολλά παιδιά μέχρι και το Λύκειο ή ακόμα παραπέρα αντιμετωπίζουν στην καθημερινότητά τους. Καλό το auto correct σε smartphones, laptops  και tablets, αλλά όταν ερχόμαστε αντιμέτωποι με το μολύβι και το χαρτί πρέπει να σκεφτούμε προτού γράψουμε. Η σωστή χρήση της γραπτής γλώσσας, δεν είναι κάτι έμφυτο, αλλά κάτι επίκτητο που είτε το κατακτούμε βάσει θεωριών και κανόνων είτε το αποτυπώνουμε λόγω φωτογραφικής μνήμης.


Processed with VSCO with a4 preset

Processed with VSCO with a4 preset

Αυτό το βιβλίο που σου δείχνω σήμερα, δεν χρησιμοποιεί κανόνες. Με δώδεκα μικρές ιστοριούλες, που η καθεμία καταπιάνεται και με ένα …μυστικό της ορθογραφίας, η εκμάθηση γίνεται παιχνίδι! Οι ιστοριούλες μπορούν εύκολα να αποτυπωθούν στο μυαλό του παιδιού  και λόγω της χρωματικής διαφοράς του τόνου, του φθόγγου ή του διφθόγγου που εξετάζεται κάθε φορά μπορεί να το εντοπίσει αμέσως καθώς το διαβάζει. Στο τέλος κάθε ιστοριούλας, ο κανόνας παρουσιάζεται όσο πιο απλός γίνεται για να είναι εύκολα κατανοητός από τον αναγνώστη.

Processed with VSCO with a4 preset

Επιπλέον, στις τελευταίες σελίδες του βιβλίου, το παιδί μπορεί να κάνει εξάσκηση των όσων έμαθε μέσα από τις ασκήσεις που συμπεριλαμβάνονται.

Το βιβλίο, περιέχει ένα εξαιρετικό δώρο, κάτι που μαρτυρά και ο τίτλος του βιβλίου: ένα CD με τις 12 ιστορίες του βιβλίου, που μελοποιήθηκαν για χάρη του, σε μουσική του Αλκιβιάδη Κωνσταντόπουλου, κάτι που έρχεται να ενισχύσει την εκμάθηση της ορθογραφίας δεδομένου ότι τα παιδιά μαθαίνουν τα τραγούδια πολύ πιο εύκολα. Έτσι, έχοντας ένα βιβλίο με εικόνα των φαινομένων της ορθογραφίας και ένα CD που ντύνει με ήχο αυτήν την εικόνα, ο μικρός μαθητής θα βάλει γερές βάσεις στην χρήση της γραπτού λόγου, διασκεδάζοντας.
Ένα έξυπνο και μοντέρνο βιβλίο, με σύγχρονη εικονογράφηση στους τόνους του γκρι και του τιρκουάζ, από τον εικονογράφο Χρήστο Κούρτογλου.
Ένα βιβλίο, που θα βοηθήσει το παιδί στο σπίτι αλλά και που μπορεί να αποτελέσει εργαλείο στα χέρια της δασκάλας.
Η συγγραφέας του, Ράνια Μπουμπουρή είναι γνωστή για τα βιβλία της που αποσκοπούν στη διασκεδαστική μάθηση και συνοδεύονται με το αντίστοιχο CD, ενώ η μελοποίηση όλων έγινε από τον μουσικό Αλκιβιάδη Κωνσταντόπουλο.
Το βιβλίο αυτό, μπορείτε να το βρείτε εδώ.
Truly yours,
P.K

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου