Σελίδες

Τετάρτη 25 Μαΐου 2022

Ελένη Ψυχούλη – Ιωάννα Παυλάκη: συνέντευξη στη Ράνια Μπουμπουρή για το diastixo.gr


Ένα νέο βιβλίο μαγειρικής, που περιλαμβάνει 65 λαχταριστούς μεζέδες κι έχει τίτλο: My Greek Meze (Εκδόσεις Πεδίο, 2022), μας έδωσε την αφορμή για μια συζήτηση με τις δημιουργούς του, την Ιωάννα Παυλάκη και την Ελένη Ψυχούλη.

Η Ιωάννα Παυλάκη γεννήθηκε στην Αθήνα. Η καταγωγή της είναι από τη Μυτιλήνη, όπου περνούσε ως παιδί όλα της τα καλοκαίρια. Δίπλα στη γιαγιά της, έμαθε να μαγειρεύει και να δοκιμάζει γεύσεις. Αγαπημένη της ενασχόληση το ξεφύλλισμα βιβλίων μαγειρικής, ενώ τα ταξίδια της στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο διεύρυναν ακόμα περισσότερο τις γαστρονομικές της αναζητήσεις. Μαγειρεύει για φίλους και λατρεύει τη θάλασσα. Το πάθος της είναι να κάνει πραγματικότητα μικρές ιδέες, όπως την επιτυχημένη μαγειρική σειρά βιβλίων «My Greek» από τις Εκδόσεις Πεδίο. Η σειρά αποτελείται από 4 βιβλία: My Greek TavernaMy Greek Vegan FoodMy Greek MezeMy Greek Sweets (το οποίο κυκλοφορεί τις επόμενες μέρες).

Η Ελένη Ψυχούλη γεννήθηκε στον Βόλο, την ελληνική πόλη που ταυτίζεται με το τσίπουρο, άρα ξέρει σίγουρα από καλό μεζέ. Δημοσιογράφος γεύσης, έχει συνεργαστεί με τα περισσότερα γαστρονομικά ελληνικά έντυπα και έχει το δικό της site για τη γεύση, το www.pirouni.gr. Για επτά χρόνια παρουσίαζε τη δική της καθημερινή εκπομπή μαγειρικής «Chef στον αέρα» από την τηλεοπτική συχνότητα του ΣΚΑΪ, ενώ υπήρξε κριτής και παρουσιάστρια στο «MasterChef Junior». Το 2021 επιστρέφει στη μικρή οθόνη για ένα διαφορετικό γευστικό ταξίδι στο Πήλιο, με τις «Συνταγές Ψυχής» στο κανάλι ΣΚΑΪ. Στο βιογραφικό της μετρά δύο εστιατόρια, δύο βιβλία μαγειρικής και ένα μεγάλο πάθος για την παραδοσιακή ελληνική κουζίνα.

Πώς προέκυψε κατ’ αρχάς η ιδέα για τη σειρά αυτή και κατόπιν η συνεργασία σας;

Ι.Π.: Η ιδέα της ξενόγλωσσης μαγειρικής σειράς «Μy Greek» γεννήθηκε το καλοκαίρι του 2017 στην πανέμορφη Μυτιλήνη, σε μία ταβέρνα δίπλα στη θάλασσα, πίνοντας ουζάκι και συζητώντας με δύο επισκέπτες της χώρας μας από τη Νορβηγία. Όταν πας σε μια ξένη χώρα για διακοπές, το φαγητό και πόσο μάλλον το ελληνικό φαγητό με τα καλούδια που έχουμε αποτελεί από μόνο του μια εμπειρία, μια εμπειρία που θέλεις με κάποιον τρόπο να τη θυμάσαι, να την πάρεις πίσω μαζί σου. Δημιούργησα λοιπόν τη μαγειρική σειρά «Μy Greek» ειδικά για τους επισκέπτες της χώρας μας. Η σειρά προσδοκά να ξαναλανσάρει την παραδοσιακή ελληνική κουζίνα στο ευρύ κοινό δίνοντάς της μια φρέσκια, σύγχρονη εικόνα, την εικόνα που της αξίζει. Είναι μία σειρά για όλους, γιατί η μαγειρική είναι για όλους. Είναι μία σειρά που αρχίζει το ταξίδι της στην Ελλάδα και ταξιδεύει σε όλο τον κόσμο με τους αναγνώστες της. Η συνάντηση με την Ελένη Ψυχούλη έγινε στο 3ο βιβλίο της σειράς, που είναι αφιερωμένο στον ελληνικό μεζέ, και φυσικά η επιλογή δεν ήταν τυχαία. Η Ελένη ξέρει τον μεζέ καλύτερα από τον καθένα. Επίσης, αποδείχτηκε ένας πολύτιμος σύμβουλός μου σε όλη τη σειρά και την ευχαριστώ από καρδιάς για την εμπιστοσύνη. Το ΜyGreekMeze κυκλοφορεί στα ελληνικά και στα αγγλικά. Το 1o βιβλίο της σειράς είναι το My Greek Taverna, που κυκλοφορεί στα αγγλικά και στα γαλλικά, και το 2o βιβλίο το My Greek Vegan Food, που κυκλοφορεί στα ελληνικά και στα αγγλικά.

Ε.Ψ.: H Ιωάννα είχε ήδη δημιουργήσει αυτή τη σειρά βιβλίων, τα «My Greek», μια σειρά που αγάπησα από την πρώτη στιγμή για τη νέα αισθητική, το χρώμα, τη φρεσκάδα αλλά και τη σωστή συνταγή, μια σειρά που γυρνά σελίδα σε ό,τι ξέραμε ως τώρα για το «τουριστικό βιβλίο». Στην ουσία, πρόκειται για μια θεματολογική ταξινόμηση των συνταγών της παράδοσης, που θέλεις να κάνεις δώρο στον ξένο φίλο σου και άλλο τόσο θέλεις να την έχεις κι εσύ στη δική σου βιβλιοθήκη.

Ποιος ο ρόλος του μεζέ στην ελληνική κουζίνα και ποιες αλλαγές έχουν σημειωθεί με το πέρασμα των χρόνων;

Ε.Ψ.: Η ελληνική κουζίνα είναι πρωτίστως ο μεζές, το «πέρνα να πιούμε ένα τσιπουράκι με ό,τι έχουμε», είναι το χαλαρό απρόσμενο μάζεμα της παρέας, το κέρασμα στον ξένο, μια αυτοσχέδια γεύση που φτιάχνεται με ό,τι έχει το ψυγείο, είναι η γεύση της χαράς με σαγιονάρες στην καλοκαιρινή αυλή ή στο ταβερνάκι των διακοπών. Κάθε περιοχή της Ελλάδας έχει και τα δικά της μεζεδάκια, ανάλογα με ό,τι παράγει, και η βάση του μεζέ επιμένει και παραμένει η ίδια, η παραδοσιακή, μέσα στον χρόνο.

Μαγικά υλικά δεν υπάρχουν. Τη μαγεία τη φτιάχνει η εποχικότητα των υλικών, η αγνότητα και η φρεσκάδα τους.

Πόσες συνταγές για μεζέδες περιλαμβάνονται στην έκδοση;

Ε.Ψ.: Το βιβλίο συγκεντρώνει τους πιο δημοφιλείς, τους πιο γνωστούς μεζέδες από όλη την Ελλάδα. Επιλέξαμε 65 συνταγές που θα μπορεί να κάνει και ένας ξένος στη χώρα του χωρίς να αντιμετωπίσει πρόβλημα με τα υλικά, τα σκεύη ή τις τεχνικές. Μαγειρέψαμε, δηλαδή, μια παγκόσμια γλώσσα του ελληνικού μεζέ.

Πώς συλλέξατε τις συνταγές αυτές;

Ε.Ψ.: Οι συνταγές είναι απλές, σχεδόν όλες αγαπημένες. Επειδή, όμως, για κάθε μεζέ υπάρχουν και πολλές παραλλαγές της συνταγής, εγώ επέλεξα τη νοστιμότερη, την πιο αρωματική. Εμπιστευτείτε τη γεύση μου!

Οι μεζέδες αναδεικνύουν απλά υλικά, που υπάρχουν στις περισσότερες κουζίνες ή πάντως είναι πολύ εύκολο να βρεθούν στην αγορά. Κατά τη γνώμη σας υπάρχει κάποιο υλικό που, αν και θεωρείται ταπεινό, μπορεί ν’ απογειώσει ένα πιάτο;

Ε.Ψ.: Καθένας είναι ελεύθερος, ώστε πάνω στο βασικό μοτίβο να χρησιμοποιήσει το γούστο, τη γεύση και τη φαντασία του για να δώσει τη δική του εκδοχή, χρησιμοποιώντας κάποιο απρόσμενο υλικό ή μυρωδικό. Μαγικά υλικά δεν υπάρχουν. Τη μαγεία τη φτιάχνει η εποχικότητα των υλικών, η αγνότητα και η φρεσκάδα τους.

Πείτε μας τους τρεις πιο αγαπημένους σας μεζέδες.

Ι.Π.: Θα σας πω τρεις αγαπημένους μεζέδες από το βιβλίο που τους δοκίμασα για πρώτη φορά: ρεγγοσαλάτα, ριγανοκεφτέδες και μαυρομάτικα με άγρια χόρτα.

Ε.Ψ.: Τρελαίνομαι για το πιο απλό: για μια ντομάτα μόλις κομμένη από το μποστάνι «τριαντάφυλλο» με ένα θαλασσινό αλάτι, για ένα όστρακο που μόλις βγήκε από τον βυθό, για μια μπουκιά ζυμωτό αληθινό ψωμί προζυμένιο με ένα βραστό αβγουλάκι από χωριάτικη κότα.

Αν κάποια νέα ή κάποιος νέος έχει ελάχιστη σχέση με τη μαγειρική, με ποια συνταγή του βιβλίου θα της/του προτείνατε να αρχίσει;

Ε.Ψ.: Από όπου του κάνει... όρεξη. Όλες οι συνταγές είναι απλές και με τη σωστή καθοδήγηση και τα τιπς, ώστε να μην πάει τίποτα στραβά.

Ι.Π.: Θα επαναλάβω αυτό που είπα και στην αρχή: Η μαγειρική σειρά «Μy Greek» είναι για όλους, γιατί η μαγειρική είναι για όλους.

Η ελληνική κουζίνα περιλαμβάνει πολλά πιάτα vegetarian και vegan, όπως και χωρίς γλουτένη. Πόσες συνταγές για τέτοιους μεζέδες περιέχονται στην παρούσα έκδοση; Κυρία Παυλάκη, θέλετε να μας πείτε δυο λόγια και για το βιβλίο My Greek Vegan Food (Εκδόσεις Πεδίο, 2020);

Ε.Ψ.: Με την Ιωάννα πιστεύουμε ότι η ελληνική κουζίνα.... είναι vegan! Σχεδόν οι μισές συνταγές του βιβλίου επιτρέπονται στους βίγκαν ή με μια ελάχιστη παραλλαγή, μεταμορφώνονται σε βίγκαν.

Ι.Π.: Η Ελλάδα ήταν vegan, αιώνες πριν εφευρεθεί ο όρος. Η ελληνική μαγειρική παράδοση είναι γεμάτη λαχταριστά πιάτα που δεν περιέχουν καμία ζωική ουσία, είναι φιλικά προς τον πλανήτη και ανταποκρίνονται απολύτως στη νέα παγκόσμια διατροφική τάση, απλώς δεν το έχουμε συνειδητοποιήσει. Το Μy Greek Vegan Food είναι ένα βιβλίο που φιλοδοξεί να συστήσει στο παγκόσμιο vegan κοινό την ελληνική κουζίνα ως την κατεξοχήν vegan διατροφική επιλογή και ταυτόχρονα να ξανασυστήσει σε εμάς τους Έλληνες την ίδια μας την κουζίνα και ως vegan.

Πείτε μας τρία μέρη της Ελλάδας όπου έχετε φάει τους καλύτερους μεζέδες.

Ι.Π.: Στο όμορφο νησί μου, τη Μυτιλήνη. Μεζέδες για όλα τα γούστα με τα πιο φρέσκα υλικά και στις πιο χαμηλές τιμές. Βέβαια, ξετρελάθηκα και με τους μεζέδες του Βόλου στα τσιπουράδικα. Η ιεροτελεστία του μεζέ σε όλο του το μεγαλείο.

Ε.Ψ.: Νομίζω ότι τα μέρη που φημίζονται για τον μεζέ τους είναι η Κρήτη με τις ρακές της, ο Βόλος με τα τσίπουρά του και η Μυτιλήνη με τα ούζα της.


Αν έπρεπε να επιλέξετε ανάμεσα στα δύο, τι θα επιλέγατε: Μεζέδες της γης ή μεζέδες της θάλασσας;

Ι.Π.: Σίγουρα μεζέδες της θάλασσας, η ζωή μου όλη είναι η θάλασσα.

Ε.Ψ.: Ως Βολιώτισσα, προτιμώ τον θαλασσινό μεζέ, έτσι όπως τον αντιλαμβάνεται το βολιώτικο τσιπουράδικο: raw, σπαρταριστό, όπως τον έπλασε ο Θεός, χωρίς μαγειρέματα. Επιτρέπεται μόνον ένα πέρασμα από τα κάρβουνα.

Η ελληνική μαγειρική παράδοση είναι γεμάτη λαχταριστά πιάτα που δεν περιέχουν καμία ζωική ουσία, είναι φιλικά προς τον πλανήτη και ανταποκρίνονται απολύτως στη νέα παγκόσμια διατροφική τάση, απλώς δεν το έχουμε συνειδητοποιήσει.

Ποια είναι μέχρι στιγμής η ανταπόκριση του αναγνωστικού κοινού στο βιβλίο σας;

Ι.Π.: Το βιβλίο κυκλοφορεί από πέρυσι στα αγγλικά και λαμβάνουμε πολλά μηνύματα αγάπης από τους φίλους που το έβαλαν στη βαλίτσα τους και το πήγαν στην πατρίδα τους. Νιώθουν ότι πήραν ένα μέρος από την Ελλάδα μαζί τους, και μάλιστα το πιο νόστιμο. Αυτό μας δίνει πολλή χαρά, νιώθουμε ότι ο σκοπός μας πέτυχε.

Ε.Ψ.: Είναι ακόμη νωρίς αλλά συγκινούμαι, γιατί το λατρεύουν όσοι το έχουν πάρει στα χέρια τους, Έλληνες και ξένοι. Είναι ένα βιβλίο που στο ξεφύλλισμά του σου φτιάχνει το κέφι, σαν να διακτινίζεσαι στο ελληνικό καλοκαίρι ό,τι καιρό κι αν κάνει.

Ποιο είναι το πιο απροσδόκητο σχόλιο που έχετε ακούσει γι’ αυτό;

Ε.Ψ.: Παρόλο που εγώ θεωρώ ότι οι συνταγές είναι πολύ οικείες, κάποιοι ανακαλύπτουν μεζέδες που τους αγνοούσαν.

Πώς πάει μέχρι στιγμής η αγγλική έκδοσή του;

Ι.Π.: Πολύ καλά, έχει γίνει ήδη μπεστ σέλερ. Με το καλό, του χρόνου θα μεταφραστεί και στα γαλλικά.

Εκδοτικά έχετε κάτι άλλο στα σκαριά;

Ι.Π.: Με μεγάλη μου χαρά θα ήθελα να μοιραστώ μαζί σας την κυκλοφορία του 4ου βιβλίου της σειράς, του ΜGreek Sweets (αγγλική έκδοση), με συνταγές αυτή τη φορά της Ιωάννας Σταμούλου – θα κυκλοφορήσει τις επόμενες μέρες. Το βιβλίο αυτό το θεωρώ σαν το άλλο μισό του My Greek Taverna, καθώς μέσα από τις συνταγές τους ταξιδεύουν τον αναγνώστη στην αλμυρή και γλυκιά πλευρά της Ελλάδας.  

Ε.Ψ.: Στα σκαριά με την Ιωάννα έχουμε όνειρα, κουβέντες, εικόνες, προς το παρόν. Είμαι σίγουρη πως σύντομα θα μετουσιωθούν σε μια φρέσκια συνεργασία.

 

My Greek Meze
65 πιατάκια γεμάτα γεύση & αγάπη
Ελένη Ψυχούλη – Ιωάννα Παυλάκη
Πεδίο
160 σελ.
ISBN 978-960-635-184-6
Τιμή €17,90


Πηγή: https://diastixo.gr/sinentefxeis/ellines/18368-psixouli-paulaki 



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου