Σελίδες

Δευτέρα 7 Ιανουαρίου 2013

Lapsus Κλάψους IV: Τα πλήθη των πληθυντικών

Διαβάστε το γλωσσικό σημείωμά μου για την κατάχρηση του πληθυντικού αριθμού
στο ηλεκτρονικό περιοδικό BonusMallMag, τεύχος Ιανουαρίου 2013, σελ. 19:

http://www.bonusmallmag.gr/010/index.html

ή εδώ:


Πολύς λόγος γίνεται για τις δομές των πολιτικών πρακτικών στα πλαίσια της καθημερινής ζωής πολλών συμπολιτών μας, που μας θυμίζουν τους εαυτούς μας. Οι συμπεριφορές των ανθρώπων αυτών μεταβάλλονται με ταχύτατους ρυθμούς και συχνά οι ισορροπίες διαταράσσονται, ίσως λόγω των ενοχών που φορτώνει στον καθένα η καθημερινότητα. Οι λειτουργίες του όλου συστήματος πρέπει ν’ αλλάξουν, διότι μόνο έτσι θα αναβαθμιστούν οι ζωές των πολιτών.

Άραγε, γιατί το παρακάνουμε ώρες ώρες με τον πληθυντικό αριθμό; Μήπως νομίζουμε ότι έτσι επιτείνεται το νόημα, βαραίνει η σημασία της λέξης; Στο παραπάνω κείμενο υπάρχουν ορισμένες από τις πλέον πολύπαθες περιπτώσεις. Μία όμως είναι η δομή, ένα το πλαίσιο, ένας ο εαυτός, όπως και μία η ζωή. Οι πρακτικές είναι ένας άχαρος πληθυντικός χωρίς νόημα. Υπάρχει η πρακτική, υπάρχουν και οι πράξεις ή οι τρόποι δράσης.  Υπάρχει η συμπεριφορά, υπάρχουν και οι τρόποι συμπεριφοράς. Υπάρχουν οι ρυθμοί στην τέχνη, ένας όμως είναι ο ρυθμός, μία και η ισορροπία. Υπάρχουν τα συναισθήματα ενοχής και οι τύψεις, οι ενοχές και οι λειτουργίες όμως μάλλον όχι.

Με τόση κατάχρηση που γίνεται, ελπίζω να μη φτάσουμε κάποτε στο σημείο ν’ αρχίζουμε ένα κείμενο σαν το παραπάνω έτσι: Πολλοί λόγοι γίνονται για…



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου