Σελίδες

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2013

Παραλία για λύκους: κριτική στο bookbar

Παραλία για Λύκους της Ράνιας Μπουμπουρή
Πηγή: http://www.bookbar.gr/paralia-gia-likous-tis-ranias-boubouri/display
                                            
Για τη συνεργασία και την αλληλεγγύη|

Οι λύκοι αγαπούν πολύ την τάξη και την καθαριότητα.
paralia_gia_likous_displayΕξοργισμένοι με τα άλλα ζώα του δάσους, που αφήνουν ένα κάρο σκουπίδια στην παραλία κάθε μέρα, υψώνουν έναν ψηλό φράχτη γύρω της. Και τώρα, που θα κάνουν μπάνιο τα άλλα ζώα; Έχει κανείς δικαίωμα να φράξει μια παραλία; Κι από την άλλη, έχει κανείς δικαίωμα να βρομίζει τη φύση; Ποιος θα δώσει, άραγε, τη λύση;
Το βιβλίο Παραλία για λύκους της γνωστής και καταξιωμένης στο παιδικό βιβλίο συγγραφέως, Ράνιας Μπουμπουρή απευθύνεται σε παιδιά από 7 ετών και άνω και περνάει με υπέροχο και απλό τρόπο μηνύματα αλληλεγγύης, συνεργασίας και υπευθυνότητας ώστε να είναι απόλυτα κατανοητά από μικρά παιδιά.
της Τζίνας Πανδρούλα
«Αγαπητοί συμπολίτες, από σήμερα η παραλία περνάει στα χέρια των λύκων…» ανακοινώνει ο αρχηγός των λύκων, Ζαν-Λικ, τονίζοντας ότι ο βασικός λόγος είναι τα σκουπίδια που αφήνουν στην παραλία όλα τα ζώα. Οι λύκοι κατέλαβαν αυθαίρετα την παραλία και χωρίς καμία συζήτηση με τα υπόλοιπα ζώα ύψωσαν τριγύρω της φράχτη σαν οχυρό με σκοπό να εμποδίσουν την πρόσβαση στα άλλα ζώα τους δάσους με τη δικαιολογία ότι ενοχλούσαν οι τσιρίδες των μωρών, η φασαρία, τα σκουπίδια που ανέμελα και αδιάφορα άφηναν πίσω τους τα άλλα γένη.
Η χελώνα Χέλγκα απευθύνεται στα υπόλοιπα ζώα με τα εξής διδακτικά λόγια: «Το δάσος είναι το σπίτι ολωνών μας. Η ζωή του ενός συνδέεται με τη ζωή του άλλου. Αν κάποιος δεν ζει καλά, πως θα μπορεί να ζει καλά ο γείτονάς του; Δε γίνεται. Οι λύκοι ένιωσαν ότι εμείς οι υπόλοιποι κάναμε μιαν απρέπεια. Και χωρίς να το συζητήσουν αποφάσισαν και έπραξαν κατά πως τους φάνηκε σωστό. Δεν το βλέπετε; Έχει χαθεί η ομόνοια και η συνεννόηση μεταξύ μας και έρχεται η αποξένωση. Οι καρδιές μας έχουν απομακρυνθεί, δεν επικοινωνούν πια, αυτό είναι το πρόβλημα. Κι ο φράχτης είναι μόνο η αρχή».
Σε αυτή την παράγραφο μετουσιώνεται το βαθύτερο νόημα όλου του βιβλίου, η αξία της αλληλεγγύης και της ομόνοιας. Το δίδαγμα είναι απλό και κατανοητό χωρίς να γίνεται κήρυγμα και αφήνει στα παιδιά μια γλυκιά αίσθηση για τη φιλία και το σεβασμό για το περιβάλλον.
Παράλληλα, η εικονογράφηση της Νίκης Λεωνίδου είναι τόσο ζωντανή και ευχάριστη, ακόμα και για μικρότερες ηλικίες και συμπληρώνει με τον καλύτερο τρόπο την ιστορία της Ράνιας Μπουμπουρή.
ΒΙΟ
Η Ράνια Μπουμπουρή είναι επιμελήτρια εκδόσεων και μεταφράστρια. Γεννήθηκε το 1974 στο Καρπενήσι, όπου πέρασε ξέγνοιαστα παιδικά χρόνια με πολλά γέλια και πολλούς καβγάδες με τις τέσσερις αδελφές της. Στις πανελλήνιες εξετάσεις πέρασε πρώτη στο Τμήμα Δημοσιογραφίας και Μέσων Μαζικής Επικοινωνίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, όπου αρίστευσε στα μαθήματα λόγου και φιλοσοφίας, με καθηγητές τους Δ.Ν. Μαρωνίτη και Γ. Βώκο αντίστοιχα. Είναιλάτρηςτηςπαιδικήςλογοτεχνίας, μέλοςτουελληνικούτμήματοςτης IBBY (International Board on Books for Young People) καιτης SCBWI (Society of Children’s Book Writers and Illustrators). Ζει με την οικογένειά της στην Αθήνα. Επισκεφτείτε το ιστολόγιό της: http://raniouska.blogspot.gr

INFO
paralia_gia_likous_coverΠαραλία για λύκους
Ράνια Μπουμπουρή
Εικονογράφηση: Νίκη Λεωνίδου
Εκδόσεις Βιβλιόφωνο
Σελ. 54, Τιμή € 7,50

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου