Τετάρτη, 11 Δεκεμβρίου 2013

Οι λύκοι πάνε θέατρο!


Το βιβλίο μου Παραλία για λύκους επελέγη για θεατρική διασκευή στο πλαίσιο της δράσης ΟΙΚΟθέατρο 2014, την οποία συντονίζει η ΜΚΟ Πράσινο+Μπλε (http://www.prasinomple.gr).
Στοιχεία παράστασης: Κυριακή 9 Φεβρουαρίου 2014, ώρα 6 το απόγευμα, Παπαχαραλάμπειος Αίθουσα, Ναύπακτος. 4ο Δ.Σ. Ναυπάκτου.

Σύντομη περίληψη:
Οι λύκοι αγαπούν πολύ την τάξη και την καθαριότητα. Εξοργισμένοι με τα άλλα ζώα του δάσους, που αφήνουν ένα κάρο σκουπίδια στην παραλία κάθε μέρα, υψώνουν έναν ψηλό φράχτη γύρω της. Και τώρα, πού θα κάνουν μπάνιο τα άλλα ζώα; Έχει κανείς δικαίωμα να φράξει μια παραλία; Κι από την άλλη, έχει κανείς δικαίωμα να βρομίζει τη φύση; Ποιος θα δώσει, άραγε, τη λύση;
Εικονογράφηση: Νίκη Λεωνίδου
Εκδόσεις Βιβλιόφωνο


Κριτική στο bookbar:

Για τη συνεργασία και την αλληλεγγύη|

Οι λύκοι αγαπούν πολύ την τάξη και την καθαριότητα.
paralia_gia_likous_display
Εξοργισμένοι με τα άλλα ζώα του δάσους, που αφήνουν ένα κάρο σκουπίδια στην παραλία κάθε μέρα, υψώνουν έναν ψηλό φράχτη γύρω της. Και τώρα, που θα κάνουν μπάνιο τα άλλα ζώα; Έχει κανείς δικαίωμα να φράξει μια παραλία; Κι από την άλλη, έχει κανείς δικαίωμα να βρομίζει τη φύση; Ποιος θα δώσει, άραγε, τη λύση;
Το βιβλίο Παραλία για λύκους της γνωστής και καταξιωμένης στο παιδικό βιβλίο συγγραφέως, Ράνιας Μπουμπουρή απευθύνεται σε παιδιά από 7 ετών και άνω και περνάει με υπέροχο και απλό τρόπο μηνύματα αλληλεγγύης, συνεργασίας και υπευθυνότητας ώστε να είναι απόλυτα κατανοητά από μικρά παιδιά.
της Τζίνας Πανδρούλα
«Αγαπητοί συμπολίτες, από σήμερα η παραλία περνάει στα χέρια των λύκων…» ανακοινώνει ο αρχηγός των λύκων, Ζαν-Λικ, τονίζοντας ότι ο βασικός λόγος είναι τα σκουπίδια που αφήνουν στην παραλία όλα τα ζώα. Οι λύκοι κατέλαβαν αυθαίρετα την παραλία και χωρίς καμία συζήτηση με τα υπόλοιπα ζώα ύψωσαν τριγύρω της φράχτη σαν οχυρό με σκοπό να εμποδίσουν την πρόσβαση στα άλλα ζώα τους δάσους με τη δικαιολογία ότι ενοχλούσαν οι τσιρίδες των μωρών, η φασαρία, τα σκουπίδια που ανέμελα και αδιάφορα άφηναν πίσω τους τα άλλα γένη.
Η χελώνα Χέλγκα απευθύνεται στα υπόλοιπα ζώα με τα εξής διδακτικά λόγια: «Το δάσος είναι το σπίτι ολωνών μας. Η ζωή του ενός συνδέεται με τη ζωή του άλλου. Αν κάποιος δεν ζει καλά, πως θα μπορεί να ζει καλά ο γείτονάς του; Δε γίνεται. Οι λύκοι ένιωσαν ότι εμείς οι υπόλοιποι κάναμε μιαν απρέπεια. Και χωρίς να το συζητήσουν αποφάσισαν και έπραξαν κατά πως τους φάνηκε σωστό. Δεν το βλέπετε; Έχει χαθεί η ομόνοια και η συνεννόηση μεταξύ μας και έρχεται η αποξένωση. Οι καρδιές μας έχουν απομακρυνθεί, δεν επικοινωνούν πια, αυτό είναι το πρόβλημα. Κι ο φράχτης είναι μόνο η αρχή».
Σε αυτή την παράγραφο μετουσιώνεται το βαθύτερο νόημα όλου του βιβλίου, η αξία της αλληλεγγύης και της ομόνοιας. Το δίδαγμα είναι απλό και κατανοητό χωρίς να γίνεται κήρυγμα και αφήνει στα παιδιά μια γλυκιά αίσθηση για τη φιλία και το σεβασμό για το περιβάλλον.
Παράλληλα, η εικονογράφηση της Νίκης Λεωνίδου είναι τόσο ζωντανή και ευχάριστη, ακόμα και για μικρότερες ηλικίες και συμπληρώνει με τον καλύτερο τρόπο την ιστορία της Ράνιας Μπουμπουρή.

Πηγή: http://www.bookbar.gr/paralia-gia-likous-tis-ranias-boubouri/display

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου