Σελίδες

Κυριακή 8 Δεκεμβρίου 2013

Παραμονή Χριστουγέννων, του Κλέμεντ Κ. Μουρ


ΠΑΡΑΜΟΝΗ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ
του Κλέμεντ Κ. Μουρ

Εικονογράφηση: Ερίκ Πoυιμπαρέ

Απόδοση: Ράνια Μπουμπουρή
Εκδόσεις Μίνωας

Παραμονή Χριστουγέννων
κι όλο το σπιτικό
έχει πια γαληνέψει
λες, κοιμάται κι αυτό.

Είναι το αγαπημένο χριστουγεννιάτικο ποίημα της Αμερικής, το ποίημα που με τρόπο μαγικό φέρνει στη ζωή μας τη χαρά των Χριστουγέννων. Οι κάλτσες που κρέμονται στη σειρά στο τζάκι, οι εικόνες των ζαχαρωτών που χορεύουν στα όνειρα των παιδιών, το έλκηθρο που φαντάζει μικροσκοπικό από μακριά, όπως και οι οχτώ τάρανδοι, και ο Αϊ-Βασίλης με τα λαμπερά μάτια και το γελαστό πρόσωπο: τα Χριστούγεννα θα ήταν πολύ διαφορετικά, αν δεν υπήρχε η κλασική αυτή ιστορία του Κλέμεντ Κ. Μουρ. Από τη γνώριμη αρχή, με το σπιτικό που είναι βυθισμένο στη γαλήνη, μέχρι το τέλος, όπου ο Αϊ-Βασίλης εύχεται σε όλους Καλά Χριστούγεννα, το έργο Παραμονή Χριστουγέννων πιάνει την ουσία της γιορτής και έχει λαμπρύνει την εορταστική περίοδο των Χριστουγέννων από την πρώτη χρονιά της κυκλοφορίας του, το 1823. Στην παρούσα έκδοση, τη σαγηνευτική αυτή ιστορία ζωντανεύει θαυμαστά με τα πινέλα του ο περίφημος ζωγράφος Ερίκ Πουιμπαρέ. 
Καλά Χριστούγεννα, παιδιά, και διαβάστε με χαρά!

Κριτική της κ. Ελένης Σαραντίτη στο www.diastixo.gr, 17/12/2013:

ΠΑΡΑΜΟΝΗ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ
Το κλασικό, το πολυαγαπημένο ποιητικό έργο του Αμερικανού Clement Clarke Moore (Νέα Υόρκη 1779 – Ροντ Άιλαντ 1863), σε μια πανέμορφη έκδοση. Το έργο θεωρείται πλέον παραδοσιακό στις ΗΠΑ και τραγουδιέται και απαγγέλλεται και διαβάζεται με ευλάβεια και συγκίνηση από μικρούς και μεγάλους. Στους στίχους του υπάρχει όλη η χαρά, το θάμβος και η θαλπωρή των Χριστουγέννων. Ο Κλέμεντ Κ. Μουρ, καταγόμενος από επιφανή οικογένεια, ήταν καθηγητής της Ανατολικής και Αρχαιοελληνικής Γραμματείας στο ίδρυμα που σήμερα ονομάζεται Κολούμπια. Εξάλλου, από εκεί αποφοίτησε (1798).
Το ποίημά του, το οποίο μια φίλη του έστειλε κρυφά στην εφημερίδα New York Sentinel, αρχικώς κυκλοφόρησε με τον τίτλο Η επίσκεψη του Αϊ-Βασίλη, αλλά έγινε γνωστότερο ως Ήταν η νύχτα πριν απ' τα Χριστούγεννα. Έγινε, βέβαια, διαμιάς μεγάλη επιτυχία, αλλά ο συνθέτης του λαμπρού αυτού ποιήματος παρέμενε ανώνυμος μέχρις ότου, και έπειτα από είκοσι χρόνια, διεκδίκησε ο ίδιος την πατρότητα του έργου του.
Το ποίημα μιλά για έναν άνδρα που στη γαλήνη του σπιτιού του, τη νύχτα της παραμονής, σηκώνεται και στέκει στο παράθυρο. «Τα παιδιά από ώρα/ στο κρεβάτι χωμένα/ βλέπουν όνειρα χίλια/ με γλυκά μελωμένα...» διαβάζουμε στην ωραία και ευαίσθητη απόδοση της Ράνιας Μπουμπουρή. Κι ακόμη: «Κρεμασμένες οι κάλτσες/ τακτικά μπρος στο τζάκι/ λαχταρούν να δεχτούν/ του Αϊ-Βασίλη δωράκι...» Ο άνδρας, ο πατέρας της οικογένειας, ανοίγει το παράθυρο. Προηγουμένως είχαν ακουστεί απ' έξω παράξενοι θόρυβοι, μια φασαρία πρωτάκουστη.
Το φεγγάρι πώς λάμπει
στον ουράνιο θόλο
και πώς λούζει στο χρώμα
κάτω τον κόσμο όλο!
Και εκεί, στη μαγεία της νύχτας της φεγγαρόλουστης, αντικρίζει τους ταράνδους που σέρνουν το έλκηθρο και τον Αϊ-Βασίλη να φωνάζει βροντερά οδηγίες πώς να προχωρήσουν και πού να σταθούν.
Στην κορφή της βεράντας
κι αποκεί ως τη στέγη
πιο ψηλά, πιο ψηλά
ο Αϊ-Βασίλης τους λέει.
Και αργότερα, και αφού άκουσε τις οπλές στη στέγη, ο άνδρας έτρεξε στη σάλα, και ω του θαύματος, στο τζάκι, να τον: ο Άγιος αυτοπροσώπως!
Πόσο ωραία είναι όλα μέσα σ' αυτό το αισιόδοξο, χαρούμενο και ελπιδοφόρο ποίημα, το γραμμένο με κέφι και χιούμορ, αγαθότητα και ανθρωπιά. Απαλύνθηκε ο νους μου. Χαμογέλασα.
Στην πλάτη είχε το σάκο του
γεμάτο μέχρι απάνω
σαν γυρολόγος έμοιαζε
κι άρχισα να τα χάνω.
Έξοχο! Διαβάστε το κι εσείς. Μες στις βαριές στιγμές, ένα βάλσαμο. Απολαύστε, επίσης, τις εικόνες του διάσημου Γάλλου ζωγράφου Ερίκ Πουιμπαρέ. Θερμές, ονειρικές, μαγικές. Όπως ακριβώς είναι οι θείες ώρες της Παραμονής των Χριστουγέννων.
Για όλη την οικογένεια.
Παραμονή Χριστουγέννων
Clement C. Moore
απόδοση: Ράνια Μπουμπουρή
Μίνωας
32 σελ.
Τιμή € 12,90


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου