Σελίδες

Δευτέρα 25 Απριλίου 2016

"Το περιστέρι πρέπει να κάνει μπάνιο!" του Μο Γουίλεμς

Γράφει η Ράνια Μπουμπουρή

Το περιστέρι πρέπει να κάνει μπάνιο! του Μο Γουίλεμς (εικονογράφηση: Μο Γουίλεμς, μτφρ. Στέλιος Ρουμελιώτης, Εκδόσεις Παπαδόπουλος)
Ένα απίθανο περιστέρι, σχεδιαστικά αφαιρετικό και πολύ εκφραστικό, είναι ο πρωταγωνιστής μιας ολόκληρης σειράς βιβλίων του πολυβραβευμένου Αμερικανού συγγραφέα και εικονογράφου Μο Γουίλεμς. Η πρώτη ιστορία της σειράς, Το περιστέρι πρέπει να κάνει μπάνιο, δίνει με πολύ αστείο τρόπο την αφορμή σε μικρούς και μεγάλους να συζητήσουν για την ατομική υγιεινή. Το περιστέρι αρνείται να κάνει μπάνιο, αν και βρομοκοπάει. Οι δικαιολογίες που προβάλλει για να μην πλυθεί είναι ξεκαρδιστικές, ακόμα πιο ξεκαρδιστικοί όμως είναι οι λόγοι για τους οποίους αποφεύγει να μπει στην μπανιέρα, ακόμα κι αφού τη γεμίσει: 29 εικόνες αποτελούν το σαλόνι αυτό, που είναι χάρμα οφθαλμών για μικρούς και μεγάλους αναγνώστες. Όπως και όλο το βιβλίο.
Τελικά, όμως, τι λέτε; Θα κάνει μπάνιο το περιστέρι; Θα κάνει και θα πει κι ένα τραγούδι! Μαζί του κι εμείς!
Το ρητό «το τερπνόν μετά του ωφελίμου», λοιπόν, στην περίπτωση του βιβλίου αυτού γίνεται: το εξαιρετικά τερπνόν μετά του εξαιρετικά ωφελίμου. Διόλου παράξενο που ο Μο Γουίλεμς έχει αποσπάσει το υψηλού κύρους βραβείο Caldecott Medal, το οποίο απονέμεται ετησίως από την Αμερικανική Ένωση Βιβλιοθηκών στον εικονογράφο του πιο σημαντικού βιβλίου για παιδιά στις ΗΠΑ. Αναμένουμε με χαρά την ελληνική έκδοση και των υπόλοιπων βιβλίων της σειράς!
Βρείτε το εδώ 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου