Παρασκευή, 21 Οκτωβρίου 2016

Έκθεση: "Γιάννης Μόραλης - Χρήστος Καπράλος: Μια φιλία ζωής και τέχνης" στο ΚΠΙΣΝ

Γιάννης Μόραλης (Άρτα 1916  Αθήνα 2009), Μορφή, 1951, Αυγοτέμπερα σε ξύλο, 49 x 38 εκ., Δωρεά του καλλιτέχνη
Χρήστος Καπράλος (Παναιτώλιο Αγρινίου 1909  Αθήνα 1993), Νίκη, 1961, Μπρούντζος, 212 x 35 x 85 εκ., Πρώην Ίδρυμα Χρήστου και Σούλης Καπράλου

Γιάννης Μόραλης  Χρήστος Καπράλος: Συναντήθηκαν και συνδέθηκαν με φιλία στη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας. Ξαναβρίσκονται στο Παρίσι, όπου παρακολουθούν όλα τα μοντέρνα κινήματα, αλλά παραμένουν πιστοί στις κλασικές αξίες. Το 1939 επιστρέφουν στην Ελλάδα, όπου συνεχίζουν τον διάλογό τους με τον κλασικισμό σε όλη τη διάρκεια της Κατοχής. Την δεκαετία του '50 οι δύο καλλιτέχνες αναζητούν και βρίσκουν την προσωπική τους μοντέρνα έκφραση: ο Μόραλης με τα επιτύμβια, ο Καπράλος με τα χάλκινα γλυπτά, που γεννιούνται από μία νέα τεχνική – φύλλα κεριού δουλεμένα με τη φωτιά. Είναι τα γλυπτά που το 1962 του χαρίζουν διεθνή αναγνώριση στην Μπιενάλε της Βενετίας.
Μία επιλογή από δεκαοκτώ χάλκινα έργα του Καπράλου θα εκτεθούν πλάι σε μια μικρή αναδρομική του Μόραλη. Πενήντα αριστουργήματα του Γιάννη Μόραλη, που προέρχονται κυρίως από τη μεγάλη δωρεά του στην Εθνική Πινακοθήκη αλλά και από ιδιωτικές συλλογές, εικονογραφούν την πορεία του ζωγράφου από τα πρώιμα έργα του έως την κλασική αφαίρεση των τελευταίων χρόνων. Οι δυο καλλιτέχνες, γείτονες και στην Αίγινα, δεν έπαψαν ποτέ να διαλέγονται με σύγχρονο πνεύμα με την ελληνική αρχαιότητα.

ΦΑΡΟΣ
Διάρκεια έκθεσης: Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου – Κυριακή 18 Δεκεμβρίου 2016

Ωράριο έκθεσης 06:00 π.μ. έως τα μεσάνυχτα.


Διοργάνωση: Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος / Εθνική Πινακοθήκη  Μουσείο Αλεξάνδρου Σούτζου

Ιδέα, συντονισμός, επιμέλεια, κείμενα:
Μαρίνα Λαμπράκη-Πλάκα, Διευθύντρια ΕΠΜΑΣ, ομότιμη καθηγήτρια Ιστορίας της Τέχνης

Επιμέλεια εκθέσεων
Γιάννης Μόραλης: Άννυ Μάλαμα, Επιμελήτρια ΕΠΜΑΣ
Χρήστος Καπράλος: Άρτεμις Ζερβού, Επιμελήτρια ΕΠΜΑΣ

Σημείωση: Η είσοδος είναι ελεύθερη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου