Σελίδες

Τρίτη 20 Δεκεμβρίου 2016

Συζητώντας με τη Ράνια Μπουμπουρή

Αναδημοσίευση από το ιστολόγιο: 

http://vivliomania-vivliolatreia.blogspot.gr/2016/12/blog-post_31.html

Ερώτηση 1η: Ποιος/α είναι ο/η αγαπημένος/η συγγραφέας;

Ρ.Μ.: Δεν μπορώ να πω μόνο ένα όνομα. Αν κάνουμε μια πολύ γενική γεωγραφική ταξινόμηση, θα έλεγα ότι από Δυτική Ευρώπη είναι η Τζέιν Όστιν. Από Ανατολική, ο Φιοντόρ Ντοστογιέφσκι. Από Αμερική, ο Τζον Στάινμπεκ. Από Ασία, η Αρουντάτι Ρόι. Από Αυστραλία, η Κολίν ΜακΚάλαφ. Από Αφρική, μ’ αρέσει πολύ ένας νέος συγγραφέας, ο Τσιγκόζι Ομπιόμα. Από τους παλαιότερους Έλληνες συγγραφείς, ο Εμμανουήλ Ροΐδης. Από τους συγγραφείς της μεταπολεμικής λογοτεχνίας, ο Άρης Αλεξάνδρου. Από τους νεότερους, μ’ έχει εντυπωσιάσει ο Δημοσθένης Παπαμάρκος.


Ερώτηση 2η: Ποιο είναι το πρώτο βιβλίο που διαβάσατε; 

Ρ.Μ.: Επειδή η κατά δύο χρόνια μεγαλύτερή μου αδελφή, η Μαίρη, δεν ήθελε να πάει στο νηπιαγωγείο χωρίς εμένα, παρακολούθησα κι εγώ μαζί της το πρόγραμμα του νηπιαγωγείου σε ηλικία ούτε 4 ετών. Και γενικά, μάθαινα ό,τι μάθαινε κι εκείνη. Έτσι, όταν πήγα στο νηπιαγωγείο με τα παιδιά της ηλικίας μου, ήξερα να διαβάζω πολύ καλά. Η δασκάλα μας μ’ έβαζε στο κέντρο ενός κύκλου, με τα άλλα παιδιά γύρω γύρω, και τους διάβαζα παραμύθια όση ώρα εκείνη έκανε άλλες δουλειές. Τα πρώτα μου βιβλία, λοιπόν, ήταν τα κλασικά παραμύθια που είχαμε στο νηπιαγωγείο του Ξηριά, στο Καρπενήσι.


Ερώτηση 3η: Τι σημαίνει η συγγραφή για εσάς; 

Ρ.Μ.: Επικοινωνία.


Ερώτηση 4η: Ποια είναι η πηγή έμπνευσής σας; 

Ρ.Μ.: Κάτι που θα δω ή θ’ ακούσω, μια εμπειρία των παιδιών μου, μια κατάσταση που καλούμαι ν’ αντιμετωπίσω ως μητέρα, η επικαιρότητα… οτιδήποτε. Από την άρνηση της μικρής κόρης μου να φορέσει τη ζώνη ασφαλείας γεννήθηκε το βιβλίο «Στο αυτοκίνητο δε σε αγαπώ», από την απροθυμία και των δύο παιδιών μου να πλένουν συστηματικά τα δόντια τους το βιβλίο «Η μάχη της Οδοντόβουρτσας», από την οικονομική κρίση που ζούμε το βιβλίο «Ο μπαμπάς είναι άνεργος» – για να αναφέρω τρία μόνο παραδείγματα.


Ερώτηση 5η: Τι σας "ώθησε" να ξεκινήσετε τη συγγραφή; 
Ρ.Μ.: Το ότι δεν μπορούσα να βρω ένα πασχαλινό βιβλίο δραστηριοτήτων για την ανιψιά μου, οπότε κάθισα και έγραψα μόνη μου ένα, «Η ομορφότερη λαμπάδα του κόσμου» (Ψυχογιός, 2003). Έτσι έγινε η αρχή.


Ερώτηση 6η: Πώς θα χαρακτηρίζατε τα βιβλία σας;

Ρ.Μ.: Ευλογημένα από την αγάπη των παιδιών.


Ερώτηση 7η: Ποιο είναι το μυστικό επιτυχίας για τους συγγραφείς παιδικών βιβλίων; Πιστεύετε πως το παιδικό κοινό είναι το πιο απαιτητικό;

Ρ.Μ.: Το παιδικό κοινό είναι το πιο ειλικρινές – δεν γνωρίζει από διπλωματία και δημόσιες σχέσεις, αν δεν του αρέσει κάτι θα το πει ή θα το δείξει αμέσως. Το μυστικό της επιτυχίας είναι το πάντρεμα της έμπνευσης με σωστή δουλειά.


Ερώτηση 8η: Ποια λέξη ή πράξη σας κάνει να αισθάνεστε πλήρης τόσο ως συγγραφέας όσο και σαν γονιός;
Ρ.Μ.: Το χαμόγελο και η αγκαλιά.


Ερώτηση 9η: Σε αρκετά βιβλία σας βλέπουμε τα παιδιά να έχουν φοβίες. Ποια είναι η μεγαλύτερη ή η πιο συνηθισμένη κατά τη γνώμη σας και γιατί;

Ρ.Μ.: Δεν έχω ασχοληθεί πάρα πολύ με τις φοβίες, αν και όντως πολλοί το πιστεύουν αυτό, ίσως επειδή το «Κοιμήσου μαζί μου, μαμά» είναι γνωστό βιβλίο στους γονείς. Κυρίως μ’ ενδιαφέρουν οι παιδικές ανασφάλειες και πώς μπορούμε να σταθούμε δίπλα στα παιδιά, ώστε ν’ απαλλαγούν από αυτές. Η νυχτερινή ανασφάλεια, η ανασφάλεια ότι θα διαφέρουν από τους φίλους τους έπειτα από μια αλλαγή, π.χ. αν φορέσουν γυαλιά, η ανασφάλεια που νιώθουν χωρίς την πιπίλα ή μακριά από το αγαπημένο τους παιχνίδι, αυτά είναι θέματα που απασχολούν συχνά τα παιδιά και, ως δημιουργός, τα θεωρώ μεγάλη πρόκληση.


Ερώτηση 10η: Μέσα από την ιστορία του βιβλίου σας "Ο μπαμπάς είναι άνεργος" μας δίνετε τη δυνατότητα να διδαχθούν τόσο τα παιδιά όσο και οι γονείς. Πιστεύετε πως οι γονείς αρκετές φορές τραγικοποιούν τις καταστάσεις μπροστά στα παιδιά; 

Ρ.Μ.: Σε γενικές γραμμές, όχι, δεν το πιστεύω. Αλλά αν συμβαίνει, δεν μπορεί να βγει σε καλό. Το ίδιο και η αντίθετη περίπτωση, ο εξωραϊσμός των καταστάσεων. Χρειάζεται επικοινωνία, ειλικρίνεια και προσοχή στην ιδιοσυγκρασία του κάθε ατόμου.


Ερώτηση 11η: Άλλοτε τα παιδιά ντρέπονται να μάθουν οι φίλοι τους την κατάσταση που βιώνουν μέσα στην οικογένειά τους. Από που πηγάζει αυτός ο φόβος τους κατά τη γνώμη σας;
Ρ.Μ.: Φοβούνται την απόρριψη, ίσως ακόμα και τη στοχοποίηση. Δεν είναι παράλογος ο φόβος αυτός, χρειάζεται όμως δουλειά στο πλαίσιο της οικογένειας για να ξεπεραστεί.


Ερώτηση 12η: "Η Ροζώ" είναι ένα ιδιαίτερο βιβλίο, όπου η ίδια μαθαίνει την έννοια της προσφοράς και της βοήθειας μέσα από τις καθημερινές της πράξεις αλλά και μας διδάσκει. Πιστεύετε πως η κοινωνία θα ήταν διαφορετική αν όλοι ανεξαρτήτως ηλικίας λειτουργούσαμε όπως αυτό το μικρό αλλά ώριμο, συνειδητοποιημένο και ευαίσθητο κορίτσι;

Ρ.Μ.: Ασφαλώς! Η κοινωνία μας θα ήταν πολύ καλύτερη και πιο ανθρώπινη, αν είχε καλλιεργηθεί σε όλους μας από νωρίς η έννοια της ενσυναίσθησης, αν μπαίναμε στη θέση του άλλου και αν πραγματικά φερόμασταν όπως θα θέλαμε να μας φερθούν.


Ερώτηση 13η: Μας δώσατε τη δυνατότητα να διαβάσουμε μία τριλογία. "Ένα τρελό, τρελό αγρόκτημα", "Ένα τρελό, τρελό αριθμητάρι" και "Μία τρελή, τρελή ΑΒ". Εξαιρετικά και τα τρία βιβλία. Καλοτάξιδα εύχομαι και τα συστήνω σε όλους γιατί είναι ιδιαίτερα διδακτικά και παρέχουν τη δυνατότητα οπτικοακουστικής διασκέδασης. Το "Ένα τρελό, τρελό αγρόκτημα" μαθαίνει στα δύο αδέρφια το πόσο σημαντικά είναι τα ζώα στην καθημερινότητα ενός ανθρώπου όπως και το πώς οφείλουμε εμείς οι άνθρωποι να τους συμπεριφερόμαστε. Πόσο εύκολο είναι για ένα παιδί να σεβαστεί ένα ζωάκι κατά τη γνώμη σας; 

Ρ.Μ.: Η τριλογία αυτή έχει ξεχωρίσει κυρίως λόγω του συνδυασμού των βιβλίων με τα συνοδευτικά CD, τα οποία υπογράφονται μουσικά από τον Αλκιβιάδη Κωνσταντόπουλο και ερμηνευτικά από σπουδαίους καλλιτέχνες (Διονύση Σαββόπουλο, Μανώλη Μητσιά, Φοίβο Δεληβοριά, Σαβίνα Γιαννάτου, Μάρθα Φριντζήλα και άλλους πολλούς και πολύ εκλεκτούς…). Όσο για τα ζώα, ναι, θεωρώ ότι είναι πολύ εύκολο να τα σεβαστούν τα παιδιά, αν αυτό το παράδειγμα παίρνουν από το περιβάλλον τους.


Ερώτηση 14η: Πιστεύετε πως στα δύο από τα τρία βιβλία της σειράς, και συγκεκριμένα το "Ένα τρελό, τρελό αριθμητάρι" και "Μία τρελή, τρελή ΑΒ", είναι ο καλύτερος τρόπος για τα παιδιά να μάθουν και να εμπεδώσουν τους αριθμούς και τα γράμματα μέσω ενός παιχνιδιού, χωρίς τον εξαναγκασμό που συνήθως αντιμετωπίζουν;

Ρ.Μ.: Αν με ρωτούσατε παλιότερα, θα έλεγα ότι το πιστεύω και το ελπίζω. Τώρα μπορώ να το πω με βεβαιότητα, αφού η «τρελή τρελή» σειρά μας συγκαταλέγεται στα ευπώλητα της παιδικής λογοτεχνίας και έχουμε μηνύματα από πολλούς γονείς που μας λένε ότι τα παιδιά τους έχουν μάθει πανεύκολα και με τρόπο χαρωπό την αλφαβήτα και τους αριθμούς, ακόμα και από 2,5 ετών!


Ερώτηση 15η: Πώς σας γεννήθηκε η ιδέα να γράψετε ένα βιβλίο για τους αριθμούς και τα γράμματα; 
Ρ.Μ.: Με την Αλφαβήτα ξεκίνησα, επειδή ήθελα να προτείνω έναν άλλο τρόπο εκμάθησης, διαφορετικό απ’ ό,τι έβλεπα στα βιβλία που κυκλοφορούσαν μέχρι τότε. Η μεγάλη απήχηση που είχε το πρώτο βιβλίο της σειράς οδήγησε στο δεύτερο, κι έπειτα στο τρίτο.


Ερώτηση 16η: Τα δύο αυτά βιβλία, "Ένα τρελό, τρελό αριθμητάρι" και "Μία τρελή, τρελή ΑΒ", έχουν έντονα ποιητική γραφή. Σας δυσκόλεψε καθόλου αυτή η μορφή;

Καθόλου και πολύ! Δεν με δυσκόλεψε υπό την έννοια ότι οι στίχοι μού βγαίνουν αβίαστα, με δυσκόλεψαν όμως πολύ οι περιορισμοί που είχα θέσει στον εαυτό μου. Στην Αλφαβήτα, για παράδειγμα, το κάθε ποίημα είναι 4 στροφών και η κάθε στροφή 4 στίχων, και σε κάθε στίχο το γράμμα για το οποίο μιλάμε αναφέρεται τουλάχιστον μία φορά. Αυτό μού πήρε 2-3 χρόνια, ίσως και παραπάνω, για να βγει όπως έπρεπε!


Ερώτηση 17η: Οι κάτοικοι της πρωτεύουσας και της συμπρωτεύουσας μπορούν να παρακολουθήσουν τις θεατρικές παραστάσεις, οι οποίες βασίζονται στο βιβλίο σας "Μια τρελή, τρελή ΑΒ". Θα θέλατε να μας πείτε δύο λόγια για αυτή τη συνεργασία;

Ρ.Μ.: Στην Αθήνα, μπορούν να δουν την παράστασή μας στο θέατρο Coronet: «Μια τρελή τρελή ΑΒ 2 με τον Άνθρωπο-Ορχήστρα». Ο Άνθρωπος-Ορχήστρα είναι ο Αλκιβιάδης Κωνσταντόπουλος, ο συνθέτης που υπογράφει τα CD της «τρελής τρελής» σειράς μας, όπως και τη σκηνοθεσία της παράστασης, και στο πλευρό του βρίσκεται η τραγουδίστρια Βανέσα Αδαμοπούλου, οι ηθοποιοί Νεφέλη Παπαδερού και Γιάννης Χατζηγεωργίου, και οι μουσικοί Οδυσσέας Κωνσταντόπουλος, Στέλιος Πασχάλης και Χάρης Κωνσταντόπουλος. Η παράσταση που ανεβαίνει στη Θεσσαλονίκη, στο θέατρο Φαργκάνη, έχει ακριβώς τον ίδιο τίτλο με το βιβλίο, «Μια τρελή τρελή ΑΒ», είναι παραγωγή του Θεάτρου του Βορρά και τη διασκευή του βιβλίου υπογράφει η σκηνοθέτιδα της παράστασης, Μπίλιω Κωνσταντοπούλου. Δεν είναι συνηθισμένο για έναν συγγραφέα παιδικής λογοτεχνίας να βλέπει το ίδιο βιβλίο του να παίζεται παράλληλα στο θέατρο σε δύο τόσο διαφορετικές, αλλά και τόσο υπέροχες, παραστάσεις και είμαι ευγνώμων στους συνεργάτες μου, σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.


Ερώτηση 18η: Θα θέλατε να συμβουλέψετε ή να ευχηθείτε κάτι στους γονείς αλλά και στα παιδιά; 

Ρ.Μ.: Στους γονείς εύχομαι ν’ ακούνε τα παιδιά τους –να ακούνε τις ανάγκες τους, τους ψιθύρους τους, να διαβάζουν τη γλώσσα του σώματός τους– και να προσπαθούν στην καθημερινότητά τους να βελτιώσουν τις συνθήκες για όλα τα παιδιά – της γειτονιάς, του σχολείου, της πόλης. Να καταλάβουν, και να καταλάβουμε όλοι, ότι δεν μπορούμε να είμαστε καλά, αν ο γείτονάς μας υποφέρει. Στα παιδιά εύχομαι να χαρούν την παιδική τους ηλικία, να έχουν την ευκαιρία να ανακαλύψουν τα ιδιαίτερα ταλέντα τους, αλλά και τη δυνατότητα να τα αξιοποιήσουν δημιουργικά.


Ερώτηση 19η: Για ποιο λόγο πιστεύετε πως πρέπει οι μικροί και μεγάλοι αναγνώστες να διαβάσουν τα βιβλία σας; 
Ρ.Μ.: Αυτό θα προτιμούσα να το ρωτούσατε στους μικρούς και μεγάλους αναγνώστες που γνωρίζουν ήδη τη δουλειά μου…


Ερώτηση 20η: Θα θέλατε να μας πείτε λίγα λόγια για το επόμενό σας συγγραφικό βήμα; 

Ρ.Μ.: Ναι, ευχαρίστως. Συχνά, όταν με προσκαλούν σε σχολεία, οι δάσκαλοι μου ζητούν να μιλήσω στα παιδιά ή και στους γονείς τους για την αξία του βιβλίου. Για μένα, ο καλύτερος τρόπος να μιλήσω είναι… γράφοντας, έτσι λοιπόν έγραψα ένα βιβλίο με το οποίο συστήνω στα μικρά παιδιά, από 2 ετών και πάνω, τον θαυμαστό κόσμο του βιβλίου. Περισσότερα σε λίγους μήνες, που εκτός απροόπτου το βιβλιαράκι μου αυτό θα κυκλοφορήσει από τις Εκδόσεις Ψυχογιός!


Β.Δ.: Σας ευχαριστώ πάρα πολύ για τη συνέντευξη που μου παραχωρήσατε! Εύχομαι κάθε επιτυχία και καλοτάξιδα όλα τα βιβλία σας!!!

Ρ.Μ.: Ευχαριστώ θερμά κι εγώ για το ενδιαφέρον σας στο παιδικό βιβλίο. Να είστε πάντα καλά!


Ράνια Μπουμπουρή: http://psichogios.gr/site/Authors/show/210/rania-mpoympoyrh
"Η γιαγιά μου και ο παππούς μου": http://psichogios.gr/site/Books/show/1003492/h-giagia-moy-kai-o-pappoys-moy
"Η Ροζώ": http://psichogios.gr/site/Books/show/1003350/h-rozw
"Ένα τρελό τρελό αγρόκτημα": http://psichogios.gr/site/Books/show/1003129/ena-trelo-trelo-agrokthma
"Γλυκιά μου πιπίλα": http://psichogios.gr/site/Books/show/1003170/glykia-moy-pipila
"Ο φίλος μου ο ύπνος": http://psichogios.gr/site/Books/show/1002876/o-filos-moy-o-ypnos
"Ο μπαμπάς είναι άνεργος": http://psichogios.gr/site/Books/show/1002726/o-mpampas-einai-anergos
"Στο γιογιό με τη γιαγιά": http://psichogios.gr/site/Books/show/1002737/sto-giogio-me-th-giagia-mpanana
"Ένα τρελό τρελό αριθμητάρι": http://psichogios.gr/site/Books/show/1002636/ena-trelo-trelo-arithmhtari
"Οι γονείς μου": http://psichogios.gr/site/Books/show/1002423/oi-goneis-moy
"Μια τρελή τρελή αλφαβήτα": http://psichogios.gr/site/Books/show/1002248/mia-trelh-trelh-alfabhta
"Η μάχη της οδοντόβουρτσας": http://psichogios.gr/site/Books/show/1001631/h-maxh-ths-odontoboyrtsas
"Στο αυτοκίνητο δε σε αγαπώ": http://psichogios.gr/site/Books/show/1001630/sto-aytokinhto-de-se-agapw
"Κοιμήσου μαζί μου, μαμά": http://psichogios.gr/site/Books/show/1001222/koimhsoy-mazi-moy-mama
"Πουθενά χωρίς την κούκλα μου": http://psichogios.gr/site/Books/show/1000228/poythena-xwris-thn-koykla-moy
"Το σκιουράκι που δεν ήθελε να φάει": http://psichogios.gr/site/Books/show/1000227/to-skioyraki-poy-den-hthele-na-faei




Η Ράνια Μπουμπουρή είναι δημοσιογράφος, επιμελήτρια εκδόσεων και μεταφράστρια. Γεννήθηκε το 1974 στο Καρπενήσι, όπου πέρασε ξέγνοιαστα παιδικά χρόνια με πολλά γέλια και πολλούς καβγάδες με τις τέσσερις αδελφές της. Στις πανελλήνιες εξετάσεις πέρασε πρώτη στο Τμήμα Δημοσιογραφίας και Μ.Μ.Ε. του Α.Π.Θ., όπου αρίστευσε στα μαθήματα λόγου και φιλοσοφίας με καθηγητές τους Δ.Ν. Μαρωνίτη και Γ. Βώκο αντίστοιχα. Λατρεύει την παιδική λογοτεχνία και είναι μέλος του ελληνικού τμήματος της IBBY (International Board on Books for Young People). Μέχρι σήμερα έχουν κυκλοφορήσει είκοσι ένα βιβλία της για παιδιά, μεταξύ των οποίων ξεχωριστή θέση κατέχει η «τρελή τρελή σειρά» της στις Εκδόσεις Ψυχογιός: «Μια τρελή τρελή ΑΒ» (Έπαινος Ποίησης της Γυναικείας Λογοτεχνικής Συντροφιάς), «Ένα τρελό τρελό Αριθμητάρι» και «Ένα τρελό τρελό Αγρόκτημα», τα οποία συνοδεύονται από CD σε μελοποίηση του Αλκιβιάδη Κωνσταντόπουλου, με τη συμμετοχή πολύ αγαπημένων και γνωστών καλλιτεχνών. Για περισσότερες πληροφορίες, επισκεφθείτε το ιστολόγιό της: http://raniouska.blogspot.gr/
(2016) Η γιαγιά μου και ο παππούς μου, Ψυχογιός
(2016) Η Ροζώ, Ψυχογιός
(2015) Γλυκιά μου πιπίλα, Ψυχογιός
(2015) Ένα τρελό τρελό αγρόκτημα, Ψυχογιός
(2015) Ο φίλος μου ο ύπνος, Ψυχογιός
(2014) Ένα τρελό τρελό αριθμητάρι, Ψυχογιός
(2014) Ο μπαμπάς είναι άνεργος, Ψυχογιός
(2014) Οι γονείς μου, Ψυχογιός
(2014) Στο γιογιό με τη γιαγιά, Ψυχογιός
(2013) Η μάχη της οδοντόβουρτσας, Ψυχογιός
(2013) Μια τρελή τρελή Αλφαβήτα, Ψυχογιός
(2013) Στο αυτοκίνητο δε σε αγαπώ, Ψυχογιός
(2012) O φάλτσος νάνος, Μεταίχμιο
(2012) Κοιμήσου μαζί μου, μαμά!, Ψυχογιός
(2012) Παραλία για λύκους, Βιβλιόφωνο
(2011) Πουθενά χωρίς την κούκλα μου, Ψυχογιός
(2011) Το αετόπουλο που ντρεπόταν να φορέσει γυαλιά, Βιβλιόφωνο
(2011) Το σκιουράκι που δεν ήθελε να φάει, Ψυχογιός
(2003) Η ομορφότερη λαμπάδα του κόσμου, Ψυχογιός
Συμμετοχή σε συλλογικά έργα
(2013) Ιστορίες φιλαναγνωσίας, Ψυχογιός
Όλα της τα βιβλία είναι διδακτικά και αξίζει κάθε γονιός να πάρει ένα τέτοιο βιβλίο δώρο στα παιδιά του!

Η γιαγιά μου και ο παππούς μου
 
H γιαγιά μου… με περιμένει, όταν πάω να τη δω, μ’ ανοιχτή την αγκαλιά της, κι εγώ σφίγγω τα χέρια στον λαιμό της και μυρίζω τα μαλλιά της.

Ο παππούς μου… δε βλέπει λέξη να διαβάσει αν δε φοράει τα γυαλιά του, αλλά αστράφτει, όταν με βλέπει, απ’ τη χαρά του.

Η γιαγιά μου και ο παππούς μου… δεν είναι πλούσιοι, σπουδαίοι, διάσημοι κι αστραφτεροί, μα νιώθω τυχερή γιατί τους έχω κι εκείνοι νιώθουν εξίσου τυχεροί.




Η Ροζώ
H μικρή Ρόζα θαυμάζει πολύ τον Ζορό, που πάντα τα βάζει με τους κακούς και βοηθάει τους αδύναμους και τους καλούς. Κι επειδή της αρέσει να φοράει μια ροζ μάσκα κι ένα ροζ τραπεζομάντιλο στην πλάτη σαν μπέρτα, όλοι τη φωνάζουν Ροζώ. Μια μέρα σαν όλες τις άλλες, όμως, η Ροζώ ανακαλύπτει ότι δε χρειάζεται να είναι κανείς σπουδαίος ήρωας, για να ομορφαίνει τη ζωή των ανθρώπων γύρω του. Γίνεται κι αλλιώς. Διαβάστε πώς…



 Γλυκιά μου πιπίλα
O Λευτέρης αγαπάει πολύ την πιπίλα του, πλησιάζει όμως η στιγμή να την αποχωριστεί για πάντα. Το ποτάμι θα την ταξιδέψει μακριά, στην όμορφη πιπιλο- λίμνη, όπου την περιμένουν οι αδελφές της. Αλλά ο Λευτέρης δε στενοχωριέται, γιατί τον περιμένει μια υπέροχη έκπληξη…




 Ένα τρελό τρελό αγρόκτημα
Στο αγρόκτημα του κυρ Νίκου και της κυρα-Θοδώρας επικρατεί αναστάτωση μεγάλη. Έχουν έρθει για επίσκεψη τα δύο εγγονάκια τους, η Ζέτα και ο Χάρης, που είναι πολύ σκανταλιάρικα κι ενοχλούν τα ζώα. Έτσι, τα ζώα του αγροκτήματος αναλαμβάνουν δράση, ώστε να μάθουν τα παιδιά κάποια σημαντικά πράγματα γι’ αυτά και την προσφορά τους στους ανθρώπους. Τι λέτε, θα τα καταφέρουν;

Δώρο το CD με τα 14 τραγούδια του βιβλίου, σε μουσική του Αλκιβιάδη Κωνσταντόπουλου. Ερμηνεύουν οι: Βασιλική Ανδρίτσου, Σοφία Βογιατζάκη, Δημοσθένης Γαζής, Αναστασία Γουλιάμου, Πυγμαλίων Δαδακαρίδης, Ευσταθία, Κρατερός Κατσούλης, Idra Kayne, Αλκιβιάδης Κωνσταντόπουλος, Χρήστος Λούλης, Φωτεινή Μπαξεβάνη, Γεωργία Νταγάκη, Άννα Παναγιωτοπούλου, Δήμητρα Παπαδοπούλου, Μάρθα Φριντζήλα και η παιδική χορωδία του 3ου Δημοτικού Σχολείο Βούλας “Viva Voce”

 


Ο φίλος μου ο ύπνος
O φίλος μου ο ύπνος
έρχεται να με δει το μεσημέρι…
και μου απλώνει χαμογελαστός το χέρι. 
Ο φίλος μου ο ύπνος
πάντα μου ανακατεύει τα μαλλιά…
κι όταν ξυπνάω είμαι σαν σκαντζόχοιρος, παιδιά!
Ο φίλος μου ο ύπνος
είναι φίλος μ’ όλα τα παιδιά…
απ’ την Ανατολή ως τη Δύση και από τον Νότο ως τον Βορρά.

Ένα βιβλίο που, με γλύκα και με χιούμορ, θα συμφιλιώσει τα παιδιά με την ιδέα του ύπνου!




Ένα τρελό τρελό Αριθμητάρι
Ένας κλέφτης, ένα βράδυ, χώθηκε σε ένα σπίτι και να κλέψει, ήθελε, έναν θησαυρό… Δυο περιστεράκια πολύ αγαπημένα σκέφτηκαν να φτιάξουν μια φωλιά… Τρεις μαγισσούλες, πρώτες ξαδερφούλες, άρχισαν αγώνα μαγικό… Στην πρωτότυπη αυτή συλλογή, οι αριθμοί 1-12 γίνονται η βάση για δώδεκα σπιρτόζικα ποιήματα, το καθένα και μια ξεχωριστή ιστορία. Και οι αριθμοί 13-20 για μια ιστορία αναπάντεχα… δροσερή!

Δώρο το CD με τα 13 αντίστοιχα τραγούδια σε μουσική του Αλκιβιάδη Κωνσταντόπουλου. Ερμηνεύουν οι: Αλκιβιάδης Κωνσταντόπουλος, Γιάννης Μποσταντζόγλου, Λαυρέντης Μαχαιρίτσας, Μπέσυ Μάλφα, Κατερίνα Παπουτσάκη,Ελισάβετ Κωνσταντινίδου, Μάρκος Κούμαρης, Γιάννης Ζουγανέλης, Μανώλης Μητσιάς, Δημήτρης Σταρόβας, Βικτωρία Ταγκούλη, Σπύρος Μπιμπίλας, Ελένη Κοκκίδου, Δώρος Δημοσθένους, Ελένη Τσαλιγοπούλου, Αλκιβιάδης Κωνσταντόπουλος, Πολίνα Καπετάνιου και η παιδική χορωδία του 3ου Δημοτικού Σχολείο Βούλας "Viva Voce".



 Ο μπαμπάς είναι άνεργος
Ο Μιχάλης έχει φοβερό άγχος. Η κυρία Τζίνα, η δασκάλα του, προσκαλεί με τη σειρά όλους τους γονείς των μαθητών, να μιλήσουν στα παιδιά για τη δουλειά τους. Ο μπαμπάς του Μιχάλη, όμως, τον τελευταίο χρόνο είναι άνεργος. Και φτάνει η δική του η σειρά να έρθει στο σχολείο. Τι θα πει μπροστά σε όλη την τάξη; Ότι είναι άνεργος; Ο Μιχάλης ντρέπεται πολύ, ώσπου…



Οι γονείς μου
Η μαμά μου… ποτέ δεν έχει πάει για εξερεύνηση μακριά στον Βόρειο Πόλο, αλλά μετακινεί τον τριθέσιο καναπέ άμα χάσω ένα τουβλάκι ή έναν βόλο.

Ο μπαμπάς μου… ποτέ δε βρήκε για τη ρύπανση κάποια σπουδαία λύση, αλλά πάει τα σκουπίδια για ανακύκλωση όταν ο κάδος μας γεμίσει.

Οι γονείς μου… δεν είναι σούπερ ήρωες γενναίοι, φοβεροί και τρομεροί, αλλά είμαι ο δικός τους θησαυρός κι είναι οι δικοί μου θησαυροί.

 


Στο γιογιό με τη γιαγιά
Η μικρή Αρετή πηγαίνει για διακοπές στη γιαγιά της, στο Καρπενήσι. Η γιαγιά Αρετή το ’χει βάλει σκοπό να μάθει στην εγγονή της να χρησιμοποιεί το γιογιό. Και όλα φαίνεται να συμμαχούν μαζί της: τα ωραία παραμύθια, τα γουστόζικα βρακάκια, τα φρεσκοψημένα κουλουράκια, οι ιστορίες από τα παλιά, ακόμα και τα παιχνιδιάρικα σαλιγκαράκια!
 


Η μάχη της οδοντόβουρτσας
Η Μαριτίνα βαριέται φοβερά το πλύσιμο των δοντιών. Ώσπου, ένα βράδυ, βλέπει ένα παράξενο όνειρο. Η αρχοντοπούλα Οδοντόβουρτσα κινδυνεύει να χάσει τον αγαπημένο της πρίγκιπα Χαμόγελο, επειδή η κυρα-Ουλίτιδα τον προορίζει για την κόρη της, την Τερηδόνα. Τι λέτε πως θα κάνει η Μαριτίνα; Ένα βιβλίο που θα πείσει τα παιδάκια να βουρτσίζουν τα δοντάκια τους.




Μια τρελή τρελή Αλφαβήτα
Ένα άλφα που όλο κάπου πάει και τρυπώνει, ένα βήτα που βιάζεται να πάει βόλτα, ένα γάμα που διαρκώς η κοιλιά του γουργουρίζει… Μα τι αλλιώτικη, τι αστεία που είναι αυτή η Αλφαβήτα! Η βραβευμένη αυτή συλλογή περιέχει 25 σπιρτόζικα ποιήματα: κάθε ποίημα και μια διαφορετική, πρωτότυπη ιστορία για κάθε γράμμα τη Αλφαβήτας. Και, στο τέλος, ένα ποίημα για όλα τα γράμματα μαζί, που ξέρουν να περνούν ωραία και κάνουν την καλύτερη παρέα!

Δώρο το CD με τα 25 αντίστοιχα τραγούδια, σε μουσική του Αλκιβιάδη Κωνσταντόπουλου. Ερμηνεύουν οι: Αλκιβιάδης Κωνσταντόπουλος, Δώρος Δημοσθένους, Δημήτρης Σταρόβας, Διονύσης Σαββόπουλος, Γιάννης Ζουγανέλης, Μάκης Παπαδημητρίου, Μάρκος Κούμαρης, Χρήστος Λούλης, Δώρος Δημοσθένους, Σπύρος Σακκάς, Σαβίνα Γιαννάτου, Τζώρτζια Κεφαλά, Μπάμπης Στόκας, Νίκος Ζιώγαλας, Βικτωρία Ταγκούλη, Σπύρος Γραμμένος, Φοίβος Δεληβοριάς, Πάνος Μουζουράκης, Νικήτας Κλιντ, Βασιλική Καρακώστα και η παιδική χορωδία του 3ου Δημοτικού Σχολείο Βούλας "Viva Voce".



Στο αυτοκίνητο δε σε αγαπώ
Η Παναγιώτα είναι πολύ γλυκό παιδί. Κάθε φορά που μπαίνει στο αυτοκίνητο, όμως, θυμώνει. Κι αυτό γιατί δεν της αρέσει να κάθεται στο παιδικό κάθισμά της, ούτε να φορά τη ζώνη ασφαλείας. Θα προτιμούσε να κάθεται στην αγκαλιά της μαμάς της, αλλά οι γονείς της ούτε που να το ακούσουν. Ποιος θ’ αλλάξει γνώμη στον άλλο τελικά;
Ένα βιβλίο που θα πείσει τα άτακτα παιδάκια να τηρούν τους κανόνες οδικής ασφάλειας.



 Κοιμήσου μαζί μου, μαμά!
Κάθε βράδυ, η ίδια ιστορία. Ο Τίμος το αρκουδάκι σηκώνεται και πηγαίνει στο κρεβάτι των γονιών του να κοιμηθεί. Εκείνοι δεν ξέρουν τι να κάνουν πια για να του αλλάξουν τα μυαλά. Ώσπου, παίζοντας με τους φίλους του μια μέρα, ο Τίμος θα σώσει τη ζωή ενός μικρού κοκκινολαίμη. Κι η πράξη του αυτή θ’ αλλάξει και τη δική του τη ζωή.



Πουθενά χωρίς την κούκλα μου
Η Αναστασία δεν το κουνάει ρούπι χωρίς την κούκλα της, τη Στέλλα. Την παίρνει μαζί της παντού: στην παιδική χαρά, στο πάρκο, στην αγορά. Όταν όμως αρχίζει το σχολείο, τα πράγματα αλλάζουν. Η Αναστασία θέλει να παίξει με τις καινούριες φίλες της, να κάνει κούνια, να ζωγραφίσει. Μήπως ήρθε η ώρα ν’ αφήσει τη Στέλλα στο σπίτι;



Το σκιουράκι που δεν ήθελε να φάει
Ο Σωτήρης είναι ένα σκιουράκι πολύ ιδιότροπο στο φαγητό. Κάστανα, καρύδια και φουντούκια δε θέλει να τα δει ούτε ζωγραφιστά. Προτιμά τις σοκολάτες και τα πατατάκια, τα μπισκότα και τα γαριδάκια. Ώσπου βγαίνει για μια βόλτα στο δάσος και ζει μια περιπέτεια που θα τον κάνει ν' αλλάξει γνώμη...


 Η ομορφότερη λαμπάδα του κόσμου
Το Πάσχα έρχεται! Η Νίκη πρέπει να διαλέξει τη λαμπάδα της για το βράδυ της Ανάστασης, μα δυσκολεύεται πολύ ν' αποφασίσει. Γιατί το μαγαζί, βλέπετε, είναι γεμάτο πανέμορφες λαμπάδες: άλλες είναι πολύχρωμες, άλλες έχουν τρενάκια, κούκλες, λουλούδια, αρκουδάκια...Η μια λαμπάδα είναι πιο όμορφη από την άλλη. Τι να πρωτοδιαλέξει κανείς; Βοηθείστε τη Νίκη να διαλέξει και διασκεδάστε χρωματίζοντας τις εικόνες!



  Ιστορίες φιλαναγνωσίας
Ένας μαραθώνιος ανάγνωσης, μια κινητή βιβλιοθήκη, μερικά βιβλιοαινίγματα, μια βιβλιοθηκονόμος, και βιβλία, πολλά βιβλία-θησαυροί, φίλοι για συντροφιά, για παρηγοριά και για παιχνίδι κρύβονται στις σελίδες αυτού του βιβλίου. Ζήσε τις περιπέτειες μαζί με τους ήρωες των ιστοριών και γνώρισε κι εσύ παρέα τους την ακαταμάχητη απόλαυση της ανάγνωσης. Κι αφού τελειώσεις το βιβλίο... πιάσ' το πάλι από την αρχή! Ποιος είπε ότι τα αγαπημένα μας βιβλία διαβάζονται μόνο μία φορά;

Ένα βιβλίο για τα βιβλία και την αγάπη για την ανάγνωσή τους, γραμμένο από τους πιο βιβλιόφιλους συγγραφείς!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου