Σελίδες

Τρίτη 20 Δεκεμβρίου 2016

Ανοίγουν ξανά τα "Ελληνικά Γράμματα"

Ένας από τους μεγαλύτερους εκδοτικούς οίκους στην Ελλάδα, τα Ελληνικά Γράμματα, επιστρέφουν μετά από έξι χρόνια
Adtech AdΟ εκδότης Παύλος Δ. Παπαχριστοφίλου ανακοίνωσε σήμερα την επαναλειτουργία των εκδόσεων «Ελληνικά Γράμματα», έξι χρόνια μετά την παύση της λειτουργίας τους και εννέα χρόνια μετά την εξαναγκαστική δική του αποχώρηση από τον ιστορικό εκδοτικό οίκο.
Τα «Ελληνικά Γράμματα» υπήρξαν από τους σημαντικότερους οίκους της χώρας, με μεγάλη δραστηριότητα στα σχολικά και πανεπιστημιακά βιβλία, αλλά και στον χώρο της ελληνικής και ξένης λογοτεχνίας. Στις αρχές της περασμένης δεκαετίας ήταν ο μεγαλύτερος στον χώρο μου τόσο σε παραγωγή βιβλίων όσο και από πλευράς πωλήσεων καθώς παρουσίαζε κύκλο εργασιών που άγγιζε τα 17 εκατ. ευρώ.
Ξεκίνησαν το 1957 ως προσωπική επιχείρηση του Δημήτρη Παπαχριστοφίλου και πέρασαν στοv γιο του Παύλο, οπότε «άνοιξε» μια νέα περίοδος για την επιχείρηση, καθώς επεκτάθηκε σε πολλούς τομείς, όπως το παιδικό βιβλίο, η λογοτεχνία και το  non fiction. Σημαντικοί συγγραφείς κοσμούσαν το πλούσιο εκδοτικό του πρόγραμμα, από τον Ευγένιο Τριβιζά μέχρι τον Μήτσο Αλεξανδρόπουλο, τον Σωτήρη Δημητρίου, τον Γιώργο Σκαμπαρδώνη και τον Γιάννη Ξανθούλη,  μεταξύ άλλων, για τους Έλληνες, και από τον Έκο, τον Μπόρχες, τον Κάρεϊ, τον Ουίλιαμ Τρέβορ και δεκάδες άλλους για τους ξένους. Και από τον ακαδημαϊκό χώρο δεκάδες πανεπιστημιακοί είχαν εμπιστευθεί τα έργα τους στα «Ελληνικά Γράμματα», ανάμεσά τους οι Γ. Μπαμπινιώτης, Ι. Ν. Παρασκευόπουλος, Θ. Πελεγρίνης, Στ. Παπαστάμου κ.ά.
«Τα Ελληνικά Γράμματα», από τους πλέον παραγωγικούς οίκους πλέον, το 2001 ξεκίνησαν συνεργασία με τον Δημοσιογραφικό Οργανισμό Λαμπράκη, που απέκτησε το 51% της εταιρείας, και το 2007 το 100%, οπότε ο εκδότης του, Παύλος Δ. Παπαχριστοφίλου, εξαναγκάστηκε να αποχωρήσει.
Το 2010 ο νέος ιδιοκτήτης έβαλε λουκέτο στον εκδοτικό οίκο, δημιουργώντας έναν σοβαρό κραδασμό στον χώρο του βιβλίου. Τότε ο εκδότης (σ.σ. ο οποίος προχώρησε στην δημιουργία των Εκδόσεων Πεδίο οι οποίες θα συνεχίσουν παράλληλη πορεία) με θλίψη αλλά και αισιοδοξία είχε δηλώσει ότι «τα Ελληνικά Γράμματα δεν έχουν πει την τελευταία τους λέξη». Σύμφωνα με πληροφορίες του news247 το 2010 ήταν και η χρονιά που ο κ. Παπαχριστοφίλου μέσω ασφαλιστικών μέτρων πέτυχε να αποκτήσει ξανά το σήμα των "Ελληνικών Γραμμάτων" από τον ΔΟΛ.
Όπως ανέφερε στο news247 o εκδότης Παύλος Παπαχριστοφίλου τα Ελληνικά Γράμματα "θα προσπαθήσουν να αγοράσουν τον χαμένο χρόνο και να κερδίσουν ξανά μία θέση στην καρδιά των βιβλιόφιλων. Είναι συγκινητικό ότι λίγα λεπτά μετά από την ανακοίνωση της επαναλειτουργίας μας δέχομαι συνέχεια τηλεφωνήματα από συγγραφείς οι οποίοι μου λένε ότι θέλουν να γυρίσουν στο φυσικό τους σπίτι".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου