Σελίδες

Δευτέρα 26 Μαρτίου 2018

Έφυγε από τη ζωή ο αγαπημένος συγγραφέας Φίλιπ Κερ (1956-2018)

Ο συγγραφέας αστυνομικής λογοτεχνίας που κατόρθωσε ν’ ανασυνθέσει με θαυμαστή ακρίβεια την ανθρωπογεωγραφία της περιόδου του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. 
Σε ηλικία 62 ετών έφυγε από τη ζωή ο αγαπημένος και πολυγραφότατος συγγραφέας Φίλιπ Κερ (Philip Kerr) την Παρασκευή 23 Μαρτίου 2018. 
Ο Φίλιπ Κερ (γενν. 1956, Εδιμβούργο) σπούδασε Νομικά και Φιλοσοφία στο Πανεπιστήμιο του Μπέρμιγχαμ και αρχικά εργάστηκε ως κειμενογράφος στη διαφημιστική εταιρεία Saatchi and Saatchi. Από το 1989 συνεργάστηκε ως αρθρογράφος με τις εφημερίδες Sunday Times, Evening Standard και New Statesman. Την ίδια χρονιά εξέδωσε το πρώτο του μυθιστόρημα, με τίτλο Οι βιολέτες του Μάρτη (μτφρ. Αντώνης Καλοκύρης, Κέδρος 2003) εισάγοντας ως ήρωα τον ντετέκτιβ Μπέρνι Γκούντερ, ο οποίος κινείται στις σκιές του Βερολίνου που βρίσκεται υπό την κυριαρχία των ναζί. Ακολούθησαν τα μυθιστορήματα Ο χλομός εγκληματίας (μτφρ. Ντενίζ Ρώντα, Κέδρος 2003) και Γερμανικό ρέκβιεμ (μτφρ. Ντενίζ Ρώντα, Κέδρος 2003), με ήρωα πάντα τον Μπέρνι Γκούντερ και με φόντο το μεσοπολεμικό και μεταπολεμικό Βερολίνο. Τα τρία αυτά μυθιστορήματα συγκεντρώθηκαν σε έναν τόμο με τον γενικό τίτλο Η τριλογία του Βερολίνου (Κέδρος, 2012) και συγκαταλέγονται ανάμεσα στα σημαντικότερα έργα της σύγχρονης αστυνομικής λογοτεχνίας. 
Στην ίδια σειρά με τις περιπέτειες του Μπέρνι Γκούντερ εντάσσονται τα βιβλία του Μοιραία Πράγα (μτφρ. Δημήτρης Αθηνάκης, Κέδρος 2013), Φλόγα που σιγοκαίει (μτφρ. Γιώργος Κυριαζής, Κέδρος 2015), Η γυναίκα από το Ζάγκρεμπ (μτφρ. Ιλάειρα Διονυσοπούλου, Κέδρος 2015), Άνθρωπος χωρίς ανάσα (μτφρ. Ανδρέας Αποστολίδης, Κέδρος 2016), Αν οι νεκροί δεν ανασταίνονται (μτφρ. Γιώργος Μαραγκός, Κέδρος 2016) κ.ά. Το τελευταίο του μυθιστόρημα με ήρωα τον Μπέρνι Γκούντερ έχει τον τίτλο Greeks Bearing Gifts. Στα έργα του αυτά κατόρθωσε να ανασυνθέσει την ανθρωπογεωγραφία της περιόδου του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου με την ακρίβεια ιστορικού. 
Επίσης, ο Φίλιπ Κερ έγραψε μια σειρά ποδοσφαιρικών αστυνομικών μυθιστορημάτων με ήρωα τον προπονητή Σκοτ Μάνσον: Ξαφνικός θάνατος(μτφρ. Γιώργος Μαραγκός, Κέδρος 2016), Ψεύτικο εννιάρι (μτφρ. Γιώργος Μαραγκός, Κέδρος 2017), έργα επιστημονικής φαντασίας, καθώς και βιβλία παιδικής-εφηβικής λογοτεχνίας: Στα χνάρια του Ακενατόν (μτφρ. Κώστια Κοντολέων, Ψυχογιός 2006), Το μπλε τζίνι της Βαβυλώνας (μτφρ. Κώστια Κοντολέων, Ψυχογιός 2007), Η βασιλική κόμπρα του Κατμαντού (μτφρ. Κώστια Κοντολέων, Ψυχογιός 2009). 
Τιμήθηκε με τα βραβεία RBA International Prize for Crime Writing και British Crime Writers’ Association’s Ellis Peters Historic Crime Award. Ήταν παντρεμένος με τη συγγραφέα Jane Thynne και πατέρας τριών παιδιών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου