Σελίδες

Πέμπτη 1 Μαρτίου 2018

Έφυγε από τη ζωή η συγγραφέας Λιόπη Αμπατζή (1971-2018)

«Τίποτα δεν είναι πέραν της ανταλλαγής, ακόμα και μέσα στον έρωτα και την αγάπη».
Σε ηλικία 47 ετών έφυγε από τη ζωή πριν από λίγες μέρες η συγγραφέας Λιόπη Αμπατζή, από καρκίνο. Η Λιόπη Αμπατζή γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και Κοινωνική Ανθρωπολογία στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου, όπου ολοκλήρωσε το διδακτορικό της το 2004. Συνεργάστηκε με το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών και, ως μεταδιδακτορική ερευνήτρια, με το Πανεπιστήμιο Αθηνών. Το 2008 εκδόθηκε από το ΕΚΚΕ η μελέτη της με τίτλο Προσεγγίζοντας το φαινόμενο του trafficking. Ασχολήθηκε με τη μελέτη του φύλου και της σεξουαλικότητας, της εργασίας και της μετανάστευσης στη σύγχρονη Ελλάδα.
Το 2009 κυκλοφόρησε από τον Κέδρο το βιβλίο της Ποτό για παρέα: Σεξουαλική διασκέδαση στη σύγχρονη Ελλάδα, μια εθνογραφική έρευνα με συμμετοχική παρατήρηση ενός ολόκληρου κόσμου που βρίσκεται πλάι μας, τον κόσμο των μπαρ στα οποία εργάζονται οι λεγόμενες «κονσοματρίς». «Η κονσοματρίς δεν καταλήγει απαραίτητα στο κρεβάτι», είχε πει η Λιόπη Αμπατζή στον Ηλία Μαγκλίνη, σε μια συνέντευξη για την Καθημερινή, συνεχίζοντας: «Η δουλειά περιλαμβάνει τη συντροφιά στο μπαρ με ποτά, είναι φυσικά ερωτικοποιημένη παρέα αλλά δεν περιλαμβάνει το σεξ. Οι άντρες πάνε να πιούνε με γυναίκες, να χαλαρώσουν, αναζητούν την ευκαιρία μιας γνωριμίας και ίσως και μιας σχέσης, το σεξ δεν είναι αυτοσκοπός. Εκεί μέσα ο άνδρας δεν είναι κυνηγός, και δεν έχει ρίσκο. Γι’ αυτό και, συχνά, οι σχέσεις που δημιουργούνται καταλήγουν ακόμα και σε γάμο. Η έρευνα ξεπέρασε τα δύο χρόνια, ξεκίνησα από Αθήνα, πήγα Ξάνθη, Ιεράπετρα, Τρίπολη, Κόρινθο, Άργος, ουσιαστικά ακολουθούσα κάποιες γυναίκες στις κινήσεις τους, με μερικές από τις οποίες έχω ακόμα σχέσεις. […] Η έρευνα αυτή μου επιβεβαίωσε ότι υπάρχει ένα συνεχές οικονομικών και σεξουαλικών ανταλλαγών ανάμεσα σε άνδρες και γυναίκες, από το ευκαιριακό σεξ, την αγοραία σχέση έως και τον γάμο. […] Όπου μπαίνει το χρήμα, μπαίνει και το πορνικό κομμάτι της υπόθεσης. Γι' αυτό ακούς συγγραφείς να λένε ότι “εκδίδονται”, καλλιτέχνες ότι “εκπορνεύονται”. Τίποτα δεν είναι πέραν της ανταλλαγής, ακόμα και μέσα στον έρωτα και την αγάπη. Παντού οι άνθρωποι ανταλλάζουν κάτι». 
Το 2013 η Λιόπη Αμπατζή ξεκίνησε την έρευνα και δούλεψε για τη δημιουργία της ταινίας με τίτλο Βυζιά, που έκανε πρεμιέρα το 2017 στο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης. Το καθολικό αυτό πορτρέτο του στήθους είναι αποτέλεσμα σύμπραξης της ιδέας της Λιόπης Αμπατζή με την Ανιές Σκλάβου και τον Στέλιο Τατάκη στο τιμόνι της σκηνοθεσίας. 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου