Σελίδες

Τρίτη 17 Δεκεμβρίου 2019

«Το μιούζικαλ “Annie” στο Κλειστό Γήπεδο Φαλήρου (Τάε Κβον Ντο)» της Ράνιας Μπουμπουρή στο diastixo.gr


Είναι το πολυβραβευμένο μιούζικαλ που ανέβηκε πρώτη φορά στο Κονέκτικατ το 1976 και πέρασε στο Μπρόντγουεϊ το 1977, όπου παίχτηκε αδιάκοπα επί σχεδόν μια εξαετία, με υπόθεση βασισμένη στο κόμικ Η μικρή ορφανή Άνι του Χάρολντ Γκρέι, μουσική του Τσαρλς Στράους, στίχους του Μάρτιν Τσάρνιν και κείμενο του Τόμας Μίχαν. Είναι το μυθιστόρημα του Τόμας Μίχαν (1980), που βασίστηκε στο παραπάνω θεατρικό έργο και απέσπασε ενθουσιώδεις κριτικές (στη χώρα μας κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Ψυχογιός, σε μετάφραση Σοφίας Γρηγορίου). Επίσης, είναι η ταινία του Τζον Χιούστον (1982) που μας συντρόφευε την περίοδο των Χριστουγέννων, όταν ήμασταν παιδιά. Τέλος, είναι η πιο πρόσφατη ταινία του Γουίλ Γκλουκ (2014), μαζί με τις αμέτρητες διασκευές και παραστάσεις σε όλο τον κόσμο – από τους New York Times έχει υπολογιστεί πως, μόνο στις ΗΠΑ, η Άνι ανεβαίνει 700 με 900 φορές ετησίως.
Σύμφωνα με την υπόθεση, στα χρόνια της Μεγάλης Ύφεσης στην Αμερική, και συγκεκριμένα το 1933, ένα πρόσχαρο εντεκάχρονο κοριτσάκι με πυρρόξανθα μαλλιά μεγαλώνει σ’ ένα ορφανοτροφείο της Νέας Υόρκης. Ονομάζεται Άνι και δεν είναι ακριβώς ορφανό, όπως τα άλλα παιδιά στο ίδρυμα: οι γονείς της την άφησαν μωρό σ’ ένα καλάθι, με ένα σημείωμα όπου έγραφαν το όνομά της, ότι αδυνατούν να τη φροντίσουν αλλά θα επιστρέψουν να την πάρουν με την πρώτη ευκαιρία, φέρνοντας ως απόδειξη το μισό ασημένιο μενταγιόν της (το άλλο μισό το άφησαν στο λαιμουδάκι της). Με την προσμονή της επιστροφής τους, η Άνι μεγαλώνει σε άθλιες συνθήκες, αφού η διευθύντρια του ορφανοτροφείου, η Μις Χάνιγκαν, είναι μια μοχθηρή, άπληστη, αλκοολική γυναίκα, που αφήνει τα παιδιά να ξεπαγιάζουν νηστικά, ενώ παράλληλα τα βάζει να δουλεύουν σκληρά για να κερδίσουν το ψωμί τους, προσπαθώντας να τα πείσει ότι είναι άχρηστα και ότι κανείς δεν νοιάζεται γι’ αυτά. Ώσπου, καταφθάνει στο ορφανοτροφείο η Γκρέις Φάρελ, γραμματέας του δισεκατομμυριούχου Όλιβερ Γουόρμπακς, ο οποίος για να χτίσει τη δημόσια εικόνα του θα φιλοξενήσει στην έπαυλή του ένα ορφανό για την περίοδο των Χριστουγέννων. Η Μις Φάρελ επιλέγει την Άνι, που βλέπει επιτέλους τη ζωή να της χαμογελά. Αλλά όχι για πολύ…
Η παράσταση που παρακολουθήσαμε στο Κλειστό Γήπεδο Φαλήρου την Παρασκευή 13 Δεκεμβρίου κέρδισε τις εντυπώσεις. Πρώτα απ’ όλα, πρόκειται για μια πλούσια παραγωγή: 55μελής θίασος με 27 ηθοποιούς-χορευτές, 20μελή ορχήστρα, 8 παιδιά – και έναν σκύλο. Κι αν αρχίσουμε από τα παιδιά, είναι όλα τους ταλαντούχα, αεράτα πλάσματα, που χορεύουν, τραγουδούν, παίζουν πειστικά. Η δε Πέγκυ Μανωλά (διπλή διανομή με τη Δανάη Τσούμου) ως Άνι μάς έκλεψε την καρδιά: δυναμική και γλυκιά, με υπέροχη φωνή και κίνηση, ενσαρκώνει τον πρωταγωνιστικό ρόλο με δικαιολογημένη αυτοπεποίθηση. Η Μίρκα Παπακωνσταντίνου ως Μις Χάνιγκαν απέσπασε πολλές φορές το χειροκρότημα του κοινού, πείθοντας τα παιδιά που την παρακολουθούσαν για την κακία της και τη θολούρα του μυαλού της από το αλκοόλ. Όσοι από τους μεγαλύτερους θεατές είμαστε κολλημένοι με την ερμηνεία της Κάρολ Μπερνέτ στην ταινία του Χιούστον, είδαμε μια διαφορετική προσέγγιση στον ρόλο της Μις Χάνιγκαν, ενδιαφέρουσα και πιο πληθωρική. Η Νάντια Μπουλέ στον ρόλο της Γκρέις Φάρελ είναι ακριβώς στο στοιχείο της: αεικίνητη και αέρινη, απογειώνει τις σκηνές όπου τραγουδά και χορεύει. Ο Αλέξανδρος Μπουρδούμης ως Όλιβερ Γουόρμπακς είναι αστείος και συγκινητικός στις κατάλληλες στιγμές, αεράτος όταν παίζει και όταν τραγουδά. Το έτερο ζεύγος της παράστασης, οι κακοί της υπόθεσης, Άρης Πλασκασοβίτης (διπλή διανομή με τον Αργύρη Αγγέλου) ως Ρούστερ και Κατερίνα Στικούδη ως Λίλι, έπεισαν το κοινό για τις χυδαίες τους προθέσεις απέναντι στην Άνι, ο δε Πλασκασοβίτης δημιούργησε μ’ επιτυχία την κατάλληλη ατμόσφαιρα αμηχανίας στη σκηνή με την επιταγή του δισεκατομμυριούχου.
Πρώτα απ’ όλα, πρόκειται για μια πλούσια παραγωγή: 55μελής θίασος με 27 ηθοποιούς-χορευτές, 20μελή ορχήστρα, 8 παιδιά – και έναν σκύλο.
Η Θέμις Μαρσέλλου είναι μια σκηνοθέτις που κατέχει καλά το είδος του μιούζικαλ και μπορεί να δημιουργήσει πετυχημένες παραστάσεις, το έχει κάνει άλλωστε πολλές φορές μέχρι σήμερα, επιλέγοντας και τους κατάλληλους συνεργάτες· οι χορογραφίες της Άννας Αθανασιάδη, λόγου χάρη, είναι πλούσιες και αξιοποιούν έξυπνα τα σκηνικά αντικείμενα –κουβάδες, κρεβάτια, σκάλα– της Μαίρης Τσαγκάρη, ενώ η κίνηση είναι απόλυτα ταιριαστή με τα ωραιότατα κοστούμια της Παναγιώτας Κοκκορού. Η φωνητική διδασκαλία είναι του Δημήτρη Μπουζάνη, ενώ η ορχήστρα, σε διδασκαλία και διεύθυνση του Ηλία Καλούδη, ερμηνεύει θαυμάσια τη μουσική του Τσαρλς Στράους, κι έτσι το κοινό φεύγει μουρμουρώντας το περίφημο «Αύριο» («Tomorrow»). Είναι εξαιρετικό να υπάρχει ζωντανή μουσική στα μιούζικαλ, είναι και απαραίτητο για την καλλιέργεια του κοινού, που θα πρέπει σιγά σιγά να κατανοήσει ότι τα ορχηστρικά κομμάτια που ακούγονται δεν είναι διάλειμμα από τη θεατρική πράξη, ώστε ν’ αρχίσουν οι συζητήσεις και τα σχόλια, αλλά αναπόσπαστο κομμάτι της. Η Θέμις Μαρσέλλου υπογράφει επίσης την προσεγμένη απόδοση του κειμένου και των στίχων στα ελληνικά – χαρακτηριστικό παράδειγμα το όνομα του σκύλου, Σάντι: «σαν-τη χαρά, σαν-τη ζωή, σαν-τη καταιγίδα…» λέει η Άνι στον αστυνομικό, προσπαθώντας να τον πείσει ότι ο σκυλάκος είναι δικός της και όχι αδέσποτος, «αν τον ξαναδώ να γυρίζει χωρίς περιλαίμιο, θα τον πάρει ο μπόγιας και θα τον βάλει να κοιμηθεί για πάντα, σαν-τη γιαγιά μου», απαντάει εκείνος.
Στα μείον της παράστασης η κάπως μεγάλη διάρκειά της σε συνδυασμό με τη διαρρύθμιση πολλών θέσεων, που δεν βοηθά στην απρόσκοπτη παρακολούθηση, εάν π.χ. στο μπροστινό κάθισμα βρεθεί κάποιος ψηλός. Σε κάθε περίπτωση, μια ωραία χριστουγεννιάτικη πρόταση για παιδιά δημοτικού.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
Σκηνοθεσία – Απόδοση κειμένου και στίχων: Θέμις Μαρσέλλου
Μουσική διεύθυνση – Διδασκαλία ορχήστρας: Ηλίας Καλούδης
Χορογραφία: Άννα Αθανασιάδη
Σκηνικά: Μαίρη Τσαγκάρη
Κοστούμια: Παναγιώτα Κοκκορού
Φωτισμοί: Μελίνα Μάσχα
Video design: Κάρολος Πορφύρης
Φωνητική διδασκαλία: Δημήτρης Μπουζάνης
Φωτογραφίες: Σταύρος Χαμπάκης

Πρωταγωνιστούν: Μίρκα Παπακωνσταντίνου, Αλέξανδρος Μπουρδούμης, Νάντια Μπουλέ, Αργύρης Αγγέλου / Άρης Πλασκασοβίτης, Κατερίνα Στικούδη

Στον ρόλο της Άνι οι μικρές: Πέγκυ Μανωλά και Δανάη Τσούμου

Παραστάσεις από 13 έως 29 Δεκεμβρίου:
Τετάρτη (25/12): 17.30
Πέμπτη (26/12): 14.30, 17.30
Παρασκευή (13/12, 20/12, 27/12): 17.30
Σάββατο (14/12, 21/12, 28/12): 14.30, 17.30
Κυριακή (15/12, 22/12, 29/12): 11.30, 14.30

Τιμές εισιτηρίων:
Διακεκριμένη ζώνη: 45 ευρώ, Α’ ζώνη: 32 ευρώ, Β’ ζώνη: 25 ευρώ, Γ’ ζώνη: 20 ευρώ, Δ’ ζώνη: 15 ευρώ, Ε’ ζώνη: 10 ευρώ


Πηγή: https://diastixo.gr/allestexnes/theatro/13371-musical-annie

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου