Σάββατο, 22 Σεπτεμβρίου 2012

Με δυο πατρίδες, της Σοφίας Γιαλουράκη

 

Με δυο πατρίδες
Συγγραφέας: Σοφία Γιαλουράκη
Εικονογράφηση: Κατερίνα Βερούτσου
Εκδόσεις Βιβλιόφωνο

 
Η Νάντα είναι ένα κοριτσάκι από την Αίγυπτο, που γεννήθηκε και μεγαλώνει στην Αθήνα. «Δροσοσταλίδα» σημαίνει το όνομά της στα ελληνικά και σκέφτεται να το υιοθετήσει, ο δάσκαλός της όμως έχει αντίθετη γνώμη: «Δεν πρέπει να αλλάζουμε όνομα επειδή ξενιτευόμαστε», λέει. Κι έπειτα, προτείνει στους μαθητές του την ακόλουθη ιδέα: αφού η Νάντα δεν έχει ταξιδέψει ποτέ στην Αίγυπτο, γιατί να μην τη βοηθήσουν να μάθει κάποια πράγματα για τον αιγυπτιακό πολιτισμό αφιερώνοντας σε αυτόν μία ώρα τη βδομάδα;
 
Οι μαθητές, άλλοι με θέρμη και άλλοι πολύ διστακτικά, αρχίζουν ν’ αναζητούν πληροφορίες για τον ιερό ποταμό Νείλο, τους Φαραώ, τις Πυραμίδες, την Κοιλάδα των Βασιλέων, το Λούξορ, το Καρνάκ, τα Πορτρέτα του Φαγιούμ… Οι πληροφορίες αυτές δεν παρατίθενται στο βιβλίο ξερά, αλλά διανθίζονται με μύθους και φαραωνικά παραμύθια, αιγυπτιακή ποίηση, κείμενα του Κόντογλου και του Καζαντζάκη για την Αίγυπτο και σχετικά αποσπάσματα από την Οδύσσεια. Τα παιδιά μαθαίνουν για το πώς ξεκίνησε η εγκατάσταση των Ελλήνων στα αιγυπτιακά εδάφη και η προαιώνια φιλία των δύο λαών. Μαθαίνουν για την καθημερινή ζωή στην αρχαία Αίγυπτο – για τις καλλιέργειες και το κυνήγι, για τη φτώχεια, για την ταρίχευση των νεκρών, για τα χρώματα με τα οποία έβαφαν οι γυναίκες τα μάτια και το πρόσωπό τους, ακόμα και για την παρασκευή της αρχαίας αιγυπτιακής… μπίρας!
 
Παράλληλα με τον πλούτο των γνώσεων που αντλεί ο αναγνώστης από το βιβλίο, παρατηρεί μ’ ενδιαφέρον το πώς εξελίσσονται οι διαπροσωπικές σχέσεις των μαθητών: η γνωριμία με τον «ξένο» και τον πολιτισμό του οδηγεί στην αλληλοεκτίμηση και στην αποδοχή, κι έτσι οι μαθητές δένονται τελικά μεταξύ τους με άρρηκτους δεσμούς φιλίας και αγάπης.
 
Πρόκειται για ένα πρωτότυπο πάντρεμα παιδικού μυθιστορήματος και βιβλίου γνώσεων, το οποίο μπορεί να σαγηνέψει και μικρότερα παιδιά του δημοτικού.
 
Το κείμενό μου για το βιβλίο "Με δυο πατρίδες" της Σοφίας Γιαλουράκη αναρτήθηκε στο blog του Προγράμματος Φιλαναγνωσίας της Διεύθυνσης Π.Ε. Ανατολικής Θεσσαλονίκης, στη στήλη: Συγγραφείς προτείνουν αγαπημένα τους βιβλία κάθε μήνα:
 
 
 
 


Η αίθουσα ήταν κατάμεστη από κόσμο χαμογελαστό, με καλή διάθεση. Η Σοφία Γιαλουράκη είναι μια γλυκιά και αξιαγάπητη κυρία. Πήρε το λόγο στο τέλος και μας κέρδισε όλους - ακόμα και όσους τη γνώρισαν εκείνο το βράδυ, όπως εγώ.
Αν και το βιβλίο της απευθύνεται σε παιδιά των τελευταίων τάξεων του δημοτικού, μπορεί να σαγηνέψει και μικρότερα παιδιά. Το διαπίστωσα αυτό με τις κόρες μου. Αγάπησαν τα φαραωνικά παραμύθια κι επηρεάστηκαν στο παιχνίδι τους από αυτά: πλέον η μία τους Barbie ονομάζεται Ροδόπη και παντρεύεται τον φαραώ Ψαμμήτιχο! :)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου