Κυριακή, 21 Ιανουαρίου 2018

Ο φιλόσοφος Αλέν Μπαντιού στην Αθήνα, 25 και 26 Ιανουαρίου

 

Διάλεξη του Αlain Βadiou με θέμα: «Η Ιστορία: δομή και συμβάν» την Πέμπτη 25 Ιανουαρίου 2018, ώρα 19:00, στο Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών (Αuditorium Τheo Αngelopoulos).

Πώς μπορεί η Ιστορία να φωτίσει το μέλλον;

Ένας από τους πιο αναγνωρισμένους διεθνώς και από τους πιο μεταφρασμένους Γάλλους φιλοσόφους ανανεώνει το ραντεβού του με το αθηναϊκό κοινό στην έναρξη του κύκλου «Σύγχρονη σκέψη» του Γαλλικού Ινστιτούτου Αθηνών, ο οποίος είναι αφιερωμένος φέτος στο ερώτημα: Πώς μπορεί η Ιστορία να φωτίσει το μέλλον; 


Με ένα σημαντικό έργο που καλύπτει πληθώρα πεδίων, όπως την οντολογία των μαθηματικών, καθώς και την πολιτική και το θέατρο, ο φιλόσοφος Alain Badiou, ομότιμος καθηγητής στην École normale supérieure, αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες προσωπικότητες της γαλλικής διανόησης. Το 2017 ολοκλήρωσε το περίφημο ανοιχτό σεμινάριό του που ξεκίνησε το 1966. Ωστόσο το συγγραφικό του έργο είναι πιο πλούσιο από ποτέ. Δύο τόμοι των μαθημάτων του σεμιναρίου του, Vérité et sujet και Changer le monde, κυκλοφόρησαν το 2017 από τις εκδόσεις Fayard, καθώς και δύο έργα με στοχασμούς του πάνω στην πολιτική: Je vous sais si nombreux και οι συζητήσεις του με τη Laure Lancelin στο βιβλίο Éloge de la politique

Για τον Alain Badiou, η Ιστορία μπορεί να μας παρέχει τη δυνατότητα για κάποιον έλεγχο του μέλλοντος, μόνο εάν υπάρχουν νόμοι της Ιστορίας, όπως υπάρχουν στη Φυσική νόμοι της φύσης. Πράγματι υπάρχουν τέτοιοι νόμοι, αλλά μόνο για περιόδους της Ιστορίας, και όχι γενικά για την Ιστορία. Η Ιστορία περιέχει όντως τομές, οι οποίες λόγω της φύσης τους δεν μπορούσαν να αποτελέσουν αντικείμενο υπολογισμού στο πλαίσιο των νόμων της εκάστοτε περιόδου. Ο Alain Badiou τις ονομάζει «συμβάντα», τα οποία είναι, σε σχέση με τους νόμους της ιστορίας, εξαιρέσεις, παρότι οι συνέπειές τους προφανώς ενσωματώνονται σε μια νέα περίοδο, η προέλευση της οποίας είναι ακριβώς η συμβαντική τομή, ως «εκτός νόμου» τομή.

Εισαγωγή: Δημήτρις Βεργέτης, ψυχαναλυτής, διευθυντής του περιοδικού αληthεια

Είσοδος ελεύθερη, ταυτόχρονη μετάφραση | Με την υποστήριξη των Εκδόσεων ΠατάκηΟι Εκδόσεις Πατάκη και το περιοδικό αληthεια σάς προσκαλούν στη διάλεξη του Alain Badiou με θέμα: «Ποίηση και φιλοσοφία» την Παρασκευή 26 Ιανουαρίου 2018, ώρα 19:00, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών (Πολυχώρος της Μουσικής Βιβλιοθήκης του Συλλόγου «Οι Φίλοι της Μουσικής»).

Είσοδος ελεύθερη μέχρι εξαντλήσεων των διαθέσιμων θέσεων


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου