Σελίδες

Παρασκευή 26 Ιανουαρίου 2018

Ράνια Μπουμπουρή: συνέντευξη στην εφημερίδα "Ο Φιλελεύθερος" της Κύπρου

Ράνια Μπουμπουρή: Αδύνατον να γράψεις για παιδιά αν δεν τ' αγαπάς
ΑΡΧΙΚΗ • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ • Ράνια Μπουμπουρή: Τα παιδιά αν δεν τα ενδιαφέρει αυτό που...

  26 Ιανουαρίου 2018, 9:30 πμ  
  
«Τα παιδιά αν δεν τα ενδιαφέρει αυτό που διαβάζουν το λένε. Δεν ξέρουν από δημόσιες σχέσεις, ούτε και νοιάζονται για τέτοια πράγματα».

Πόσο εύκολο είναι να δραπετεύετε από τον κόσμο των μεγάλων για να μπείτε σε έναν άλλο κόσμο για να γράψετε παραμύθια;
Πολύ εύκολο και πολύ δύσκολο συνάμα. Πολύ εύκολο, επειδή όσοι γράφουμε για παιδιά μπαινοβγαίνουμε διαρκώς σε διάφορους κόσμους. Πολύ δύσκολο, όταν μετά την αρχική έμπνευση έρχεται η ώρα της συγκροτημένης και σωστής δουλειάς.

Τι προσόντα πρέπει να διαθέτει ένας συγγραφέας παραμυθιών;
Ταλέντο, αγάπη για τα παιδιά, τη γλώσσα και το βιβλίο, όρεξη να δουλεύει και να εξελίσσεται, επαφή με την παιδικότητά του, αλλά και ειλικρινείς προθέσεις.

Θυμάστε πώς προέκυψε το βραβευμένο σας βιβλίο «Μια Τρελή Τρελή Αλφαβήτα»;
Ξεκίνησε ως μια πρόκληση, μια δοκιμασία που έβαλα στον εαυτό μου: Μπορείς να γράψεις ένα αλφαβητάρι τόσο διασκεδαστικό, ώστε τα παιδιά να μαθαίνουν την Αλφαβήτα χωρίς καλά-καλά να το πάρουν είδηση; Ήταν κάτι που το δούλευα μόνο όταν είχα έμπνευση και κέφι, γι’ αυτό και μου πήρε πάνω από 2 χρόνια να το ολοκληρώσω.

Περιμένατε την πορεία του; Την έκδοση με το cd, το βραβείο, την αναγνώριση από εκπαιδευτικούς και παιδιά;
Όταν έγραφα τα ποιήματα, δεν τα φανταζόμουν μελοποιημένα – αυτό προέκυψε στην πορεία και θα είμαι πάντα ευγνώμων στον Αλκιβιάδη Κωνσταντόπουλο, για τη μουσική που έγραψε, και στους καλλιτέχνες που συμμετέχουν, για τις εξαιρετικές ερμηνείες τους. Και, βέβαια, στις Εκδόσεις Ψυχογιός, που πίστεψαν στο τρελό αυτό εγχείρημα! Τώρα είμαστε στη 12η χιλιάδα κυκλοφορίας και λαμβάνουμε συνεχώς ενθουσιώδη μηνύματα από γονείς και εκπαιδευτικούς! Όσο για τις βραβεύσεις, η «Τρελή Τρελή ΑΒ» έχει πάρει Έπαινο Ποίησης από τη Γυναικεία Λογοτεχνική Συντροφιά, όπου είχα υποβάλει το έργο μου με ψευδώνυμο.

Λένε πως το πιο δύσκολο κοινό είναι τα παιδιά γιατί δεν μπορείς να τα ξεγελάσεις. Ισχύει;
Ναι. Αν δεν τα ενδιαφέρει αυτό που διαβάζουν ή που τους διαβάζεις, θα σταματήσουν να το διαβάζουν ή να σε ακούν. Το ίδιο και στο θέατρο – αν δεν τους αρέσει κάτι, το λένε. Δεν ξέρουν από δημόσιες σχέσεις, ούτε και νοιάζονται για τέτοια πράγματα.

Ένας συγγραφέας παραμυθιών πρέπει να αγαπά τα παιδιά;
Μου φαίνεται αδύνατον να γράψει κανείς για παιδιά, αν δεν τ’ αγαπά.

Ποιο βιβλίο διαβάζετε σήμερα;
Έχω μπει για τα καλά στον «Λαβύρινθο των πνευμάτων» του Κάρλος Ρουίθ Θαφόν και δεν θέλω με τίποτα να βγω! Ευτυχώς ακολουθεί και δεύτερος τόμος!

Εκδ. Ψυχογιός
Σελ. 64
Τιμή: €14,40
Συνέντευξη: Πιερής Παναγή 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου