Τετάρτη, 9 Σεπτεμβρίου 2015

38ο Φεστιβάλ Ελληνικών Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας

Σε πείσμα όλων των αντιξοοτήτων, το 38ο Φεστιβάλ Ελληνικών Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας θα διεξαχθεί από τις 14 έως τις 19 Σεπτεμβρίου 2015, δίνοντας το καθιερωμένο του ραντεβού με το πιο ζωντανό κομμάτι της ελληνικής κινηματογραφίας. H μεγάλη γιορτή των μικρομηκάδων στη Δράμα κλείνει τα 38 της χρόνια, ενώ συμπληρώνει 21 χρόνια από τη θέσπιση του Διεθνούς της Τμήματος, έχοντας φέτος έναν ισχυρό σύμμαχο και υποστηρικτή: την Fipresci. Το Φεστιβάλ θα υποδεχθεί πρώτη φορά τη Διεθνή Ομοσπονδία Κριτικών Κινηματογράφου, έναν θεσμό με κύρος που επιλέγει προσεκτικά (και φειδωλά) πού θα συμμετάσχει. Η Fipresci, που φέτος γιορτάζει τα 90 χρόνια της, θα απονείμει το δικό της βραβείο στο Διεθνές Τμήμα του Φεστιβάλ.
Κόντρα σε κάθε εμπόδιο λοιπόν, η Δράμα αντεπιτίθεται: αναπτύσσεται αντί να συρρικνώνεται, ενδυναμώνει τον διεθνή χαρακτήρα της διοργάνωσης και εκτός από τους πιστούς της υποστηρικτές, αποκτά και νέους. Όπως σημειώνει ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Δράμας, Αντώνης Παπαδόπουλος: «Το Φεστιβάλ το κάνουμε γι’ αυτό το ανέσπερο φως που λάμπει στα μάτια των νέων κινηματογραφιστών, των νέων σκηνοθετών και των συνεργατών τους, που θα γίνουν κάποια στιγμή, εάν δεν είναι ήδη, τα μάτια, τα αυτιά και η ψυχή της ελληνικής κοινωνίας, που θα καταγράψουν τα μελλοντικά όνειρά της, οδηγώντας την στην έξοδο του τούνελ».
Στη φετινή διοργάνωση θα προβληθούν συνολικά 210 ταινίες σε όλα τα προγράμματά της.
ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΔΙΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ
Από τις 168 αιτήσεις που κατατέθηκαν φέτος, επιλέχθηκαν 41 ταινίες που θα διεκδικήσουν τα βραβεία του Φεστιβάλ. Οι φετινές «μικρές» που διαγωνίζονται είναι ανεξάρτητες, στη συντριπτική πλειονότητά τους, παραγωγές. Ανάμεσά τους τέσσερα ντοκιμαντέρ και ισάριθμα animation. Συμμετέχουν αρκετοί παλιοί γνώριμοι του Φεστιβάλ, που έχουν διακριθεί στο παρελθόν.
H οικονομική κρίση και η σύγχρονη κοινωνική πραγματικότητα στην Ελλάδα συνεχίζουν να απασχολούν σταθερά μια μεγάλη μερίδα των νεαρών δημιουργών – είτε ως κεντρικός πυρήνας των ιστοριών τους, είτε ως φόντο σε μια Ελλάδα που δοκιμάζεται: ανεργία, φτώχεια, επαγγελματική κατάρρευση, ρατσισμός, εγκληματικότητα, άστεγοι. Φέτος κάποιοι εμπνέονται από την αποσάθρωση της Ευρώπης και από το φαινόμενο της εκ νέου μετανάστευσης στη Γερμανία, ενώ η ταινία μικρού μήκους δείχνει και πάλι τα γρήγορα αντανακλαστικά της, αφού κάποιοι καταπιάνονται και με το ζήτημα των προσφύγων-μεταναστών στα νησιά.
Σταθερή θεματική οι διαπροσωπικές σχέσεις (οικογένεια, έρωτας, φιλία), οι υπαρξιακές αναζητήσεις, το επερχόμενο τέλος, η μοναξιά και τα γηρατειά. Το θέμα ταμπού του παιδικού θανάτου, η κακοποίηση παιδιών, το εκπαιδευτικό σύστημα (σε μια αλληγορία με ζόμπι), η θρησκεία, η ζωή της γυναίκας στην επαρχία, οι αλλοδαπές οικιακές βοηθοί, η οικολογία και η επικράτηση της τεχνολογίας σε φουτουριστικές μετα-αποκαλυπτικές ταινίες, αποτελούν μερικές ακόμα φετινές θεματικές. Όπως και οι φρικαλεότητες των Γερμανών στον πόλεμο και των Ελλήνων στον Εμφύλιο.
Πολλοί είναι και οι δημοφιλείς ηθοποιοί που πρωταγωνιστούν στις ταινίες του φετινού διαγωνιστικού, ενδεικτικά οι: Αντώνης Καφετζόπουλος, Λυδία Φωτοπούλου, Υβόννη Μαλτέζου, Αλέξανδρος Λογοθέτης.
Στο Φεστιβάλ συμμετέχουν φέτος από νεαροί μικρομηκάδες (που κάνουν ταινίες από τα 13 τους!), μέχρι σκηνοθέτες one man show, που υπογράφουν τα πάντα: από σκηνοθεσία και κάμερα, μέχρι ηχοληψία και μουσική.
ΠΑΡΑΛΛΗΛΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
Short Matters! 2015: Ειδικό πρόγραμμα με τις υποψήφιες ταινίες για τα βραβεία της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Κινηματογράφου 2014 (EFA)
1ο Βαλκανικό Πανόραμα – μια νέα μόνιμη ενότητα του Φεστιβάλ, με τρία προγράμματα: α) Tιμητικό Aφιέρωμα στη Βουλγαρία (και συγκεκριμένα στη NATFA, την Εθνική Ακαδημία Θεάτρου και Κινηματογράφου της Βουλγαρίας), β) Balkan Highlilghts of Drama (μία επιλογή των σημαντικότερων βαλκανικών ταινιών που διαγωνίσθηκαν στο Φεστιβάλ Δράμας τα τελευταία χρόνια), και γ) Βαλκανικές ταινίες από το ALTCINE: μια επιλογή από το μοναδικό online φεστιβάλ βαλκανικών ταινιών μικρού μήκους altcineAction!
Μάστερκλας από τον διευθυντή φωτογραφίας Γιώργο Αρβανίτη με θέμα: «Η νέα τεχνολογία στον κινηματογράφο και η εφαρμογή της»
Μίνι τιμητικό αφιέρωμα στον διευθυντή φωτογραφίας και μοντέρ Νίκο Καβουκίδη για τα 60 χρόνια προσφοράς του στο ελληνικό σινεμά
6o Σπουδαστικό Πανόραμα με το σύνολο της σπουδαστικής ετήσιας παραγωγής
Προβολές για παιδιά
5ος Πανελλήνιος Μαθητικός Διαγωνισμός Ψηφιακού Βίντεο με τίτλο «Ένας πλανήτης – μια ευκαιρία»
Εργαστήριο ραδιόφωνου για παιδιά «Παίζουμε ραδιόφωνο!» με τη ραδιοφωνική παραγωγό Άννα Πασχαλίδου
Εκθέσεις εικαστικών σε συνεργασία με ανεξάρτητους καλλιτέχνες και τοπικούς φορείς
Αίθρια Λογοτεχνικά Μεσημέρια, σε παρουσίαση και επιμέλεια του συγγραφέα-δημοσιογράφου Παύλου Μεθενίτη. Στους φετινούς καλεσμένους-συγγραφείς συγκαταλέγονται οι: Ρέα Γαλανάκη, Νίκος Παναγιωτόπουλος, Μάκης Τσίτας, Αχιλλέας Κυριακίδης, Πέπη Ρηγοπούλου, αλλά και ο γνωστός κομίστας Θανάσης Πέτρου. Ως φόρος τιμής στον αδικοχαμένο Πέτρο Κουτσιαμπασάκο θα παρουσιαστεί και το τελευταίο βιβλίο του, παρουσία του αδερφού του, σκηνοθέτη Δημήτρη Κουτσιαμπασάκου. (Με την υποστήριξη του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού.)
Η ΚΡΙΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΥ
Η φετινή κριτική επιτροπή απαρτίζεται από τους :
Πρόεδρος: Αχιλλέας Κυριακίδης, συγγραφέας, μεταφραστής, σκηνοθέτης.
Μέλη (με αλφαβητική σειρά):
Γιάννης Ζουμπουλάκης, δημοσιογράφος, κριτικός κινηματογράφου
Νίκος Σέκερης, παραγωγός, σκηνοθέτης
Μαρίσσα Τριανταφυλλίδου, ηθοποιός
Γιώργος Φρέντζος, κινηματογραφιστής.
Τον ρόλο του κριτικού σχολιαστή του φετινού ελληνικού προγράμματος (Grand Temoin), έχει αναλάβει η κριτικός κινηματογράφου Βένια Βέργου.
ΤΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΤΜΗΜΑ
Το Φεστιβάλ, που φέτος συμπληρώνει 21 χρόνια από τη διεθνοποίησή του, θα προβάλει 57 ταινίες από 47 χώρες του κόσμου. Σημειωτέον ότι στο διεθνές διαγωνιστικό συμμετέχει φέτος και ο πολυβραβευμένος (για το παλιότερο ΧΑΜΟΜΗΛΙ του) Νεριτάν Ζιντζιρία, με τη νέα του ιταλοαλβανική συμπαραγωγή THE TIME OF A YOUNG MAN ABOUT TO KILL. Την παραγωγή ανέλαβε η γνωστή Ιταλίδα ηθοποιός Βαλέρια Γκολίνο και ο (Ιταλός παραγωγός του Τέρι Γκίλιαμ) Γκαμπριέλε Ορίκιο, ο οποίος ανακάλυψε τον Ζιντζιρία στο Φεστιβάλ Δράμας πριν από μερικά χρόνια. Επίσης, συμμετέχει και το αλβανικό ΨΩΜΙ (Μπλέρτα Κελμέντι) σε παραγωγή της Τέφτα Μπέικο και του (γνωστού στην Ελλάδα σκηνοθέτη) Μπουγιάρ Αλιμάνι, ενώ θα δούμε και τη νέα ταινία της μεγάλης Φινλανδής animator Καταρίνα Λίκβιστ BABY BOX. Και μια ευχάριστη έκπληξη: στη γαλλική ταινία TALIO, των Μπομπ Φόκουα – Ινές Τζία, παίζει η νεαρή και όμορφη Ζωή Χωραφά, κόρη του δημοφιλούς ηθοποιού Γιώργου Χωραφά. Στην τελετή έναρξης θα πραγματοποιηθεί η προβολή ενός πολύ ιδιαίτερου γερμανικού animation του Ντάνιελ Νόκε με θέμα την κρίση και τίτλο: WHO WILL PAY THE BILL?
Τρεις ελληνικές ταινίες επιλέχθηκαν για το Διεθνές Διαγωνιστικό: ΣΥΚΟ του Νικόλα Κολοβού, Ο ΣΠΟΡΟΣ της Ιφιγένειας Κοτσώνη και EUROMAN του Γαβριήλ Τζάφκα.
Την κριτική επιτροπή του Διεθνούς Προγράμματος απαρτίζουν οι:
Πρόεδρος: Έλενα Χριστοδουλίδου (Κύπρος), ιστορικός τέχνης, κριτικός κινηματογράφου, ανώτερη μορφωτική λειτουργός στο Υπουργείο Παιδείας & Πολιτισμού Κύπρου (υπεύθυνη κινηματογράφου και εικαστικών τεχνών).
Μέλη:
Dr Laurentiu Damian (Ρουμανία), πρόεδρος Ένωσης Ρουμάνων Κινηματογραφιστών, σκηνοθέτης, καθηγητής, συγγραφέας, πρόεδρος Κοσμητείας UNATC (2012-2015)
Eric Wojcik (Γαλλία), διευθυντής του Clermont-Ferrand Short Film Festival, υπεύθυνος Διεθνών Σχέσεων, εκλέκτορας Διεθνούς Προγράμματος
Bojidar Manov (Βουλγαρία), κριτικός κινηματογράφου, δημοσιογράφος, καθηγητής ΝΑΤFA (Σχολή Κινηματογράφου της Εθνικής Ακαδημίας Θεάτρου και Κινηματογράφου της Σόφιας)
Θοδωρής Παπαδουλάκης (Ελλάδα), σκηνοθέτης, παραγωγός.
Grand Temoin Διεθνούς Προγράμματος: Manuela Cernat (Ρουμανία), συγγραφέας, ιστορικός κινηματογράφου, δημοσιογράφος, σεναριογράφος.
DRAMA PITCHING LAB
Μετά την περσινή επιτυχία, το Φεστιβάλ Δράμας συνεχίζει να υποστηρίζει την παραγωγή ταινιών μικρού μήκους και να επιμορφώνει τους νέους σκηνοθέτες: Στο πλαίσιο της εκπαιδευτικής του πλατφόρμας Drama Mini Talent Lab, πραγματοποιεί και φέτος εργαστήριο παρουσίασης οπτικοακουστικών σχεδίων μικρού μήκους σε παραγωγούς και χρηματοδότες. Ταυτόχρονα, υποστηρίζει οικονομικά την παραγωγή μίας τουλάχιστον ταινίας μέσα από θεσμοθετημένο χρηματικό έπαθλο της Finos Film, ενώ δίνει την ευκαιρία στους συμμετέχοντες να παρουσιάσουν το project τους σε σημαντικούς υποψήφιους χρηματοδότες και παραγωγούς από την Ελλάδα και το εξωτερικό.
Το Εργαστήριο Pitching θα πραγματοποιηθεί 15-17/9 ενώ το Pitching Forum στις 18/9.
Εκπαιδευτές του Drama Pitching Lab: Βαρβάρα Δούκα (σκηνοθέτις), Τζωρτζίνα Κακουδάκη (δραματουργός) και John Stephens (script editor, σεναριογράφος, ιδρυτικό μέλος του Athens Script Club).
ΡΑΝΤΕΒΟΥ (ΚΑΙ) ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ – ΠΑΡΕΑ ΜΕ ΤΟΝ ΜΠΟΜΠΙ ΡΟΘ
Ραντεβού στη Δράμα, λοιπόν, αλλά και στα τέλη Οκτωβρίου (29/10-4/11) στην Αθήνα, μια που και φέτος το ελληνικό πρόγραμμα του Φεστιβάλ, οι βραβευμένες ταινίες του Διεθνούς και επιλεγμένα προγράμματα, θα προβληθούν στο «Τριανόν», όπου θα δώσει μάστερκλας και ο σκηνοθέτης, σεναριογράφος και παραγωγός Bobby Roth, γνωστός από τις τηλεοπτικές σειρές LOST, PRISON BREAK, THE INSIDERS και από επεισόδια των σειρών GREY'S ANATOMY, THE MENTALIST κ.ά, καθώς και από τις ταινίες HEARTBREAKERS, CIRCLE OF POWER, THE BOSS' SON και INDEPENDENCE DAY. Θα ακολουθήσει συζήτηση με το κοινό. Ο Bobby Roth είναι επίσης ένας καταξιωμένος δάσκαλος, που παρήγαγε πρωτότυπο εξειδικευμένο εκπαιδευτικό υλικό με τη μορφή μιας σειράς ντοκιμαντέρ για σκηνοθέτες, σεναριογράφους και γενικότερα επαγγελματίες του κινηματογράφου.
Για περισσότερες πληροφορίες, επισκεφθείτε το: dramafilmfestival.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου