Σελίδες

Δευτέρα 16 Μαΐου 2016

Διεθνής Ημέρα Μουσείων 2016 με ελεύθερη είσοδο στο Μουσείο της Ακρόπολης


Από πάνω προς τα κάτω: 1. Η Αίθουσα του Παρθενώνα στον τρίτο όροφο του Μουσείου, 2. Αναμνηστικό μετάλλιο με θέμα το λιοντάρι, 3. Αρχαίος Ναός. Λεοντοκεφαλή - υδρορρόη με ευδιάκριτα ίχνη μπλε, κόκκινου, καστανού και κίτρινου χρώματος. 525-500 π.Χ.


Το Μουσείο Ακρόπολης γιορτάζει τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων την Τετάρτη 18 Μαΐου 2016. Την ημέρα αυτή το Μουσείο θα είναι ανοιχτό από τις 8 το πρωί έως τις 8 το βράδυ με ελεύθερη είσοδο.
Το πρόγραμμα της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων περιλαμβάνει τα εξής:
Προβολή και θεματική παρουσίαση
Οι επισκέπτες θα μπορούν να παρακολουθήσουν τις περιπέτειες των γλυπτών του Παρθενώνα σε νέα προβολή στο αίθριο της Αίθουσας του Παρθενώνα στον τρίτο όροφο του Μουσείου. Εκεί, θα μπορούν να συναντούν τους Αρχαιολόγους-Φροντιστές στον τρίτο όροφο του Μουσείου για τη θεματική παρουσίαση «Η ιστορία των γλυπτών του Παρθενώνα στα νεότερα χρόνια». Οι παρουσιάσεις θα γίνουν στα αγγλικά στις 10 π.μ. και στα ελληνικά στις 12 το μεσημέρι, στις 5 μ.μ. και στις 7 μ.μ.
Συμμετοχή: 40 άτομα ανά παρουσίαση. Δήλωση συμμετοχής την ίδια μέρα στο Γραφείο Πληροφοριών στην είσοδο του Μουσείου. Τηρείται σειρά προτεραιότητας.
Για παιδιά και σχολικές ομάδες
Παιδιά έως 12 ετών και οι συνοδοί τους καθώς και σχολικές ομάδες θα μάθουν για τη σχέση των αρχαίων με τα λιοντάρια και τα άλλα αιλουροειδή στο πλαίσιο της δράσης «Στα ίχνη του λιονταριού» μέσα από ιστορίες, παιχνίδι και δημιουργία. Οι Αρχαιολόγοι-Φροντιστές θα περιμένουν τους επισκέπτες σε κινητά εργαστήρια στο μπαλκόνι του δευτέρου ορόφου με θέα την αίθουσα της αρχαϊκής συλλογής από τις 12 το μεσημέρι έως τις 7 μ.μ. Οι επισκέπτες μπορούν να μετέχουν στη δράση στα ελληνικά και στα αγγλικά.
Πωλητήρια
Για να τιμήσει την φετινή Διεθνή Ημέρα Μουσείων, το Μουσείο Ακρόπολης θα κυκλοφορήσει αναμνηστικό μετάλλιο που έκοψε το Εθνικό Νομισματοκοπείο με θέμα το λιοντάρι. Στην Ακρόπολη της Αθήνας, τεράστια λιοντάρια δέσποζαν στα αετώματα του Εκατόμπεδου ναού της Αθηνάς, ενώ άλλα μικρού μεγέθους διακοσμούσαν χάλκινα σκεύη του ιερού. Παράλληλα, θα κυκλοφορήσει ειδική κασετίνα που θα περιλαμβάνει τα πέντε αναμνηστικά μετάλλια που έχουν κυκλοφορήσει μέχρι σήμερα, με θέμα το αρχαϊκό αττικό τετράδραχμο, τον πετεινό, τον λαγό, τον κόρακα της Ακρόπολης και το λιοντάρι.
Γιορτάσαμε τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων 2016 με τη δράση «Στα ίχνη του λιονταριού» στο Μουσείο της Ακρόπολης: μάθαμε για το λιοντάρι στη ζωή των αρχαίων Ελλήνων και στη μυθολογία, για τα αιλουροειδή που υπήρχαν στην Ελλάδα, τα ανακαλύψαμε σε αγγεία, μετόπες, καλούπια, υδρορρόες κ.λπ., κι έπειτα τα ψάξαμε σε όλο το Μουσείο. Πλούσιο απόγευμα για μικρούς και μεγάλους!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου