Σελίδες

Δευτέρα 9 Μαΐου 2016

Διαλέξεις του Ντομινίκ Φερναντέζ στην Αθήνα και στο Ναύπλιο

Η Μεσόγειος στον πολιτισμό: πλούτος και κίνδυνοι ενός πολιτισμού διασταυρώσεων

Κύκλος Λογοτεχνικά Βραβεία

Σημαντικοί Γάλλοι μυθιστοριογράφοι του καιρού μας

13.05.2016, 19.00΄ Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
Νικητής του βραβείου Medicis το 1974 για το Πορπορίνο ή τα μυστήρια της Νάπολης (Grasset), του βραβείου Goncourt το 1982 για το Εγώ ο Πιερ Πάολο στα χέρια του αγγέλου (Grasset), όπου ο κύριος χαρακτήρας είναι ο μεγάλος Pasolini, ο Dominique Fernandez εκλέχθηκε μέλος της Γαλλικής Ακαδημίας το 2007. Είναι αυτός που θα υποδεχτεί τον Andreï Makine στους Αθάνατους τον Φεβρουάριο του 2017.
Αφού αποφοιτήσει από την École normale supérieure του Παρισιού και γίνει υφηγητής ιταλικών, διδάσκει στο Πανεπιστήμιο Rennes 2. Παράλληλα, από το 1959 που κυκλοφορεί το πρώτο του βιβλίο, L’Écorce des pierres, μέχρι και φέτος που δημοσιεύει το Adieu, Palmyre, δεν σταματά να γράφει και να ταξιδεύει. Ολόκληρο το έργο του μαρτυρά αυτή τη διπλή εμπειρία όπου η μια εμπλουτίζει την άλλη, βαθαίνοντας όλο και περισσότερο τη γνώση που υπηρετεί τη δημιουργία.
Ιδιαίτερα γοητευμένος από τη Μεσόγειο, έζησε στη Νάπολη και τη Σικελία, εξερεύνησε όλες τις παρόχθιες χώρες της Ευρώπης όπως επίσης της Αφρικής και της Ασίας. Άλλωστε, κάποιοι τίτλοι το μαρτυρούν εύγλωττα: Mère Méditerranée (Grasset), Méditerranées (Imprimerie Nationale / Actes Sud), Le Radeau de la Gorgone (Grasset), Le Piéton de Rome (Philippe Rey).
Η διάλεξή του αποτελεί τη μαρτυρία ενός πάθους που φιλοδοξεί να είναι διαυγές, εφόσον μας προτείνει να στοχαστούμε: Η Μεσόγειος στον πολιτισμό: πλούτος και κίνδυνοι ενός πολιτισμού διασταυρώσεων.
Συντονίστρια: Marie-Christine Vandoorne, Μορφωτική Ακόλουθος του Γαλλικού Ινστιτούτου Ελλάδος
Ελεύθερη είσοδος, με δελτία προτεραιότητας, ταυτόχρονη μετάφραση
Σε συνεργασία με το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
Άλλες διαλέξεις:
Στην Ελληνογαλλική Σχολή Ευγένιος Ντελακρουά: 12 Μαΐου
Στο Ναύπλιο: 14 Μαΐου, 19.00΄, στη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη «Ο Παλαμήδης», σε συνεργασία με το Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου
Πληροφορίες για τον Ντομινίκ Φερναντέζ και τα βιβλία του που έχουν μεταφραστεί στα ελληνικά μπορείτε να βρείτε εδώ: 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου