Σελίδες

Τετάρτη 19 Απριλίου 2017

V-Concert: Η Βασιλική Καρακώστα στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης

 
Έχετε ακούσει, έχετε πιει νερό από μια καθαρή πηγή; Έτσι αισθάνεται, έτσι ερμηνεύει τα ακούσματα της παράδοσής μας και της ελληνικής δημοτικής μουσικής η Βασιλική Καρακώστα. Σαν μια καθαρή πηγή διαχρονικής έμπνευσης και δημιουργίας. Που έρχεται από τα βάθη της ιστορίας του λαού μας και του πολιτισμού μας. Όπως καθετί κλασικό, όπως καθετί που αντέχει στον χρόνο.

Ένα κονσέρτο Ελληνικής Κλασικής Δημοτικής Μουσικής, όπως δεν την έχετε ξανακούσει ποτέ: η παραδοσιακή μας μουσική ενορχηστρωμένη για φωνή και έγχορδα με τον πυρήνα του συμφωνικού ήχου.

Ένα ταξίδι στην Ελλάδα, ένας μουσικός περίπατος στα μονοπάτια της Ελληνικής Δημοτικής Μουσικής, ένα κονσέρτο μέσα από τα μάτια της εξαιρετικής κι ευαίσθητης ερμηνεύτριας Βασιλικής Καρακώστα, στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, την Παρασκευή 5 Μαΐου στις 21:00.
 
Ο Πετρολούκας Χαλκιάς στο Vconcert της Βασιλικής
O δεξιοτέχνης του κλαρίνου, μοναδικός στο είδος του Πετρολούκας Χαλκιάς θα βρεθεί μαζί της στη σκηνή του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης και με αφορμή αυτή τη μοναδική συνύπαρξη, μας λέει: «Αγαπώ τους νέους και χαίρομαι να συνεργάζομαι μαζί τους όταν ξέρω ότι υποστηρίζουν κι αγαπούν βαθειά τη δημοτική μας μουσική. Η Βασιλική μπορεί να φτάσει ψηλά. Έχει μεράκι… Εγώ θα είμαι στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης μαζί της, για να δείξουμε ότι η δημοτική παράδοση έχει δύναμη κι αντοχή στο χρόνο, όπου κι αν ακούγεται. Θα είμαι δίπλα της με το κλαρίνο μου για να ακουστεί το Ηπειρώτικο τραγούδι».

Η Βασιλική Καρακώστα, από τη δική της πλευρά, συγκινημένη γι' αυτή τη συνάντηση σημειώνει: "Την Ήπειρο θα την περπατήσω στην σκηνή του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης μαζί με τον αγαπημένο μου και μεγάλο δάσκαλο Πετρολούκα Χαλκιά. Μου είπε: θα έρθω να παίξω για σένα Βασιλική! και ευθύς ένα ουράνιο τόξο από ήχους της φύσης απλώθηκε στα αυτιά μου. Συγκινούμαι βαθιά. Τον ευχαριστούμε που συνυπογράφει με την πνοή του, το Vconcert "Ελληνικής Κλασικής Δημοτικής Μουσικής".
 
Τι θα δούμε-ακούσουμε
Στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, η Βασιλική φέρνει μαζί της, τη φωνή της. Μια φωνή που ενώνεται με τις σαράντα χορδές των ακουστικών οργάνων, με μια γεμάτη από μουσικές συχνότητες δεκαμελή ορχήστρα εγχόρδων (Violin, Viola, cello & contrabass). Ένας συνδυασμός από σπουδαίους σολίστες της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών & της Camerata Junior, θα ενωθούν για το Vconcert, με εξάρχοντα τον Κορυφαίο Α’ της ΚΟΑ, Γιώργο Μάνδυλα. 

Το μουσικό τους οδοιπορικό ξεκινά από την Mακεδονία, την Θράκη και την Ήπειροπερνά από τη Θεσσαλία, τη Στερεά Ελλάδα, την Κρήτη, την Πελοπόννησο, τοΑιγαίο και τα Επτάνησα για να αγκαλιάσει την Μικρά Ασία, τον Πόντο και τηνΚύπρο.
Mε ενότητα, μέσα από τη διαφορετικότητα του πολιτιστικού μας πλούτου η Βασιλική με τους συνεργάτες της αφηγούνται θρύλους και ιστορίες της ανώνυμης συλλογικής δημιουργία, ταξιδεύοντάς μας παράλληλα σε στίχους, μελωδίες και ήχους της ελληνικής δημοτικής μουσικής.

Και η επιλογή των τραγουδιών φέρνει στο νου και την ψυχή εικόνες της προσφυγιάς, συναισθήματα ξεριζωμού -Κάνω το κορμί μου βάρκα, τα χεράκια μου κουπιά-, πίστης -Ανθεί και φέρει κι άλλο-, έρωτα και χαράς - Άνοιξαν τα δέντρα όλα κι αμυγδαλιές, αλήθεια είν', αγάπη μου, σ’ αγαπώ.
 
Επίλογος
Αξίζει να σημειωθεί ότι η Βασιλική Καρακώστα, παρουσίασε με quintetto εγχόρδων το «Vconcert Ελληνικής δημοτικής μουσικής» για πρώτη φορά τον Οκτώβρη του 2016, στο αμφιθέατρο του Ιδρύματος Θεοχαράκη, αποσπώντας διθυραμβικές κριτικές ενώ τον περασμένο Δεκέμβρη εμφανίστηκε στην σκηνή του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά ως «Νεράιδα των θρύλων και των παραδόσεων όλου του κόσμου» υποστηρίζοντας τα παιδιά με σοβαρές ασθένειες.

Μέλη του έγχορδου σχήματος «Ένα» της Camerata Junior:
Αndrey Nastasaβιολί
Γιάννης Αντωνόπουλος, βιολί
Αυγούστα Σεστάνι, βιόλα
Διονύσης Ανδρουτσάκηςβιολοντσέλο
Αλέξανδρος Κοκκινόπουλοςκοντραμπάσο
 
Aenaon 4tet της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών:
Γιώργος Μάνδυλαςβιολί
Βασίλης Σούκαςβιολί
Μάνος Γουβέληςβιόλα
Αστέριος Πούφτηςβιολοντσέλο
και ο Όσβαλντ Αμιράλιςκοντραμπάσο
 
Ενορχηστρωτική ομάδαΒασιλική Καρακώστα, Στάθης Ουλκέρογλου, Ελένη Αναγνωστοπούλου, Ιρίνα Βαλεντίνοβα

ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ

22€, 18€, 14€, 10€
10€ (φοιτητικό - κάτοχοι κάρτας ανεργίας - ΑμεΑ - συνταξιούχοι)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου