Τρίτη, 18 Σεπτεμβρίου 2018

"Η μελω-δική μου Ορθογραφία" στο Τaλκ!

Η μελω-δική μου Ορθογραφίατο νέο μουσικό βιβλίο της Ράνιας Μπουμπουρή (εκδόσεις Πατάκη, εικονογράφηση Χρήστος Κούρτογλου) είναι μια πρωτότυπη κι ολόφρεσκη πρόταση διασκεδαστικής μάθησης.
Άραγε γίνεται να μάθει κανείς Ορθογραφία παίζοντας στην παραλία; Ή ψάχνοντας για το πιο ωραίο δώρο; Ή μήπως ακούγοντας το νανούρισμα της καφέ αρκούδας; Μπορούν άραγε να δώσουν ένα χεράκι η Ωραία Κοιμωμένη και η Σταχτοπούτα;  Ναι, αλλά όχι μόνο! Με αυτούς και άλλους πολλούς συμμάχους, τα παιδιά (που- μεταξύ μας- γκρινιάζουν με τις παραδοσιακές μεθόδους εκμάθησης) θα ανακαλύψουν τα μυστικά της Ορθογραφίας παίζοντας και τραγουδώντας, χωρίς να βαρεθούν και κατ’ επέκταση πολύ ευκολότερα! Η μικρή μου βρήκε στις σελίδες και στις νότες του τον ιδανικό τρόπο για επανάληψη τις πρώτες μέρες της τρίτης δημοτικού!
Πώς λειτουργεί το βιβλίο:
Τη βάση για κάθε ποίημα-τραγούδι της συλλογής αποτελούν οι κύριοι κανόνες της Ορθογραφίας. Για παράδειγμα:
  • Η Ωραία Κοιμωμένη, που τα δόντια της δεν πλένει, ούτε τα μαλλιά της δένει, αφού μένεικοιμισμένη, δίνει στα παιδιά να καταλάβουν τον κανόνα των ρημάτων που τελειώνουν σε –αίνωκαι να μάθουν τις εξαιρέσεις τους.
  • Το τεμπέλικο ωμέγα, που βαριέται φοβερά τις δουλειές του σπιτιού –να απλώσει, να σιδερώσει, να ζυμώσει, να μπαλώσει…–, μαθαίνει στα παιδιά τον κανόνα των ρημάτων που τελειώνουν σε –ώνω, όπου δεν υπάρχει καμία εξαίρεση, «σας το δηλώνω!».
Τα δώδεκα σπιρτόζικα μαθήματα Ορθογραφίας θα μείνουν αξέχαστα στα παιδιά, αλλά και στους μεγάλους, μιας και θα διευκολύνουν τη διαδικασία της μάθησης! Μάλιστα, στο δεύτερο μέρος του βιβλίου θα εξασκηθούν στην Ορθογραφία μέσα από μια συλλογή έξυπνων δραστηριοτήτων.
Ίσως, όμως, το πιο διασκεδαστικό κομμάτι του βιβλίου «Η Μελω-δική μου ορθογραφία», αυτό στο οποίο κανένας μικρός μαθητής, ορθογράφος ή ανορθόγραφος, δεν θα μπορέσει να αντισταθεί είναι το CD με τα 12 τραγούδια του βιβλίου, σε μουσική Αλκιβιάδη Κωνσταντόπουλου, που συνοδεύει την έκδοση. Ερμηνεύουν οι:
1. Νίκος Κουρής (αφήγηση)
2. Δώρος Δημοσθένους
3. Νεφέλη Παπαδερού
4. Αλκιβιάδης Κωνσταντόπουλος
5. Γιάννης Χατζηγεωργίου
6. Ορχήστρα Smyrna
7. Θάνος Κοσμίδης
8. Ηλίας Καρελλάς
9. Λευτέρης Ελευθερίου
10. Βανέσα Αδαμοπούλου
11. Νίκος Κουρής
12. Αλέξανδρος Μυλωνάς
13. Σπύρος & Φίλιππος Ζούκας
Διαβάστε ένα απόσπασμα από το βιβλίο «Η Μελω-δική μου ορθογραφία» εδώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου